På ketolyse skal jo energifordelingen være 5% karber, 20% proteiner og 75% fett...
Men om man skal øke med karber, men likevel ligge på under 72 om dagen. Hvor skal man ta de prosentene fra?
Eller må man ete mer av proteiner og fett for å komansere? DET kommer jeg i såfall til å ha problemer med.
I dag (om jeg legger inn det jeg tenker å ete til kvelds) vil jeg ligge på 59,85 karber. Da ser energifordelingen slik ut: 10% karbohydrat, 28% proteiner og 62 % fett
Hei,
Mange bruker Atkins Vedvarendestigen som rettesnor når de skal øke på med kh.
Eventuelt les boka Bedre uten brød av Lutz …og ta en tur innom Optimal ernæringdelen av forumet.
Etter å spist etter ketolyse-prinsippet i snart 3 mnd - vellykket - har jeg tenkt å justere om ikke lang tid. Jeg har tidligere etterspurt (muligens gjemt i andre innlegg) kostsammensetningen hos de her inne som spiser mer karber (opp til 70 g). Har tidligere blitt vist til noen tråder som viser hvordan man "spiser seg opp". Men hva reduseres ? Slik jeg har forstått det kan man spise opp til 70 g karber pr. dag uten å redusere fettmengden. Jeg antar da at det er grønnsaksmengden som økes (det spiser jeg alllerede mye av), hva reduserer man? Proteiner, eller proteiner og fett? Så, jeg skulle gjerne sett en dagsmeny fra noen av dere som spiser mer karber enn de 15 - 20 grammene jeg spiser i dag. Bare for å få en idé om hvordan det kan se ut. Da hadde jeg blitt glad. :)
Skjønner ikke helt behovet for bumping - spørsmålet er jo besvart? Sjekk arnakristins link til optimal ernæring her på forumet - der står det mye om lavkarbo med rundt 70 gram karber pr dag :)
Du kan kanskje øke mengden brød? Det inneholder ofte mer karber enn fett og protein om en er riktig heldig/uheldig, alt ettersom hva en er ute etter....:p
Uff... nå er jeg muligens nebbete. Har vært oppe siden kl 05 og jobbet fra da og til sånn ca nå. Burde kanskje ventet med denne kommentaren/spm. til i morgen. Senest 08.03 hadde du jo dette spørsmålet selv ! Må jeg kjøpe nok ei bok ? Det deles villig ut råd til nybegynnere, jeg har fått noen og gitt noen. Men det blir liksom tyst som i graven når spm./eksempler om diettsammensetting på flere enn 20 karber blir stilt. Jeg håper jeg ikke er impertinent nå... for det mener jeg virkelig ikke. Men er dette vanskelig ? I beste mening...
Eh, men har du vært inne på optimal ernæring tråden?? Var det ingen svar der? Jeg har ikke gått gjennom den selv - men mente jeg fikk svar da jeg spurte? Eller tar jeg helt feil kanskje? (Det kan skje nemlig ;) )
Du kan jo kjøpe optimal ernærings boka - men den er nok bare på engelsk. I tillegg får du veiledning i boka "Bedre uten brød" av Lutz som også ligger på 70 gram :)
Nå brukte jeg et par sekunder inne på emnet optimal ernæring og fant ihvertfall disse linkene i full fart:
Og ja, Lutz operere med 6 brødenheter pr dag som skal være ca 72 gram karbohydrater... dette for at man ikke skal være nødt til å telle men kan anta mengder karbo etter brødenheter. Du kan fint spise 6 skiver brød hver dag på Lutz - men da kan du ikke spise NOE annet karbo. Du kan velge selv hvordan du vil bruke karbohydratene dine - noe velger og spise et par skiver :)
Om dette ikke er det du er ute etter - så får du si fra :) Nebbete eller ikke - siden jeg glatt fant svar på spørsmålet ditt i linken du allerede hadde fått fra arnakristin - så var det kanskje ikke grunn for å bli irritert ;)
Takk ! Skal lese nærmere på de linkene. Men brød, liksom, hehe... Etter å ha omprogrammert hjernen synes jeg det blir i overkant:D. Du forstår meg sikkert... Får snuse videre. Blir vel gode, gamle Fedon tilslutt.
Bumpet fordi jeg ikke har fått svar på det jeg spurte om, og heller ikke kan finne et spesifik svar på den tråden det er linket til.
Når man er på ketolyse spiser man 75% fett, 20% proteiner og 5% karbohydrater.
Hvordan vil energifordelingen se ut om man skal øke?
men vil jo øke prosentandelen til karbene, hvor hvor skal de prosentene tas fra. Skal man redusere proteinene? Fettet?
Bumpet fordi jeg ikke har fått svar på det jeg spurte om, og heller ikke kan finne et spesifik svar på den tråden det er linket til.
Når man er på ketolyse spiser man 75% fett, 20% proteiner og 5% karbohydrater.
Hvordan vil energifordelingen se ut om man skal øke?
men vil jo øke prosentandelen til karbene, hvor hvor skal de prosentene tas fra. Skal man redusere proteinene? Fettet?[/quot
Nå ble det litt feil med quotingen her men... :
Er vel samme følelsen jeg sitter med... Og etter å ha kuttet brød, ris, mel, poteter etc. er det vel ikke her man skal/bør finne karboene...
Bumpet fordi jeg ikke har fått svar på det jeg spurte om, og heller ikke kan finne et spesifik svar på den tråden det er linket til.
Når man er på ketolyse spiser man 75% fett, 20% proteiner og 5% karbohydrater.
Hvordan vil energifordelingen se ut om man skal øke?
men vil jo øke prosentandelen til karbene, hvor hvor skal de prosentene tas fra. Skal man redusere proteinene? Fettet?[/quot
Nå ble det litt feil med quotingen her men... :
Er vel samme følelsen jeg sitter med... Og etter å ha kuttet brød, ris, mel, poteter etc. er det vel ikke her man skal/bør finne karboene...
Om du ikke vil ha de som grønnsaker hvilke andre alternativer ser du da for deg ? :D
Om du ikke vil ha de som grønnsaker hvilke andre alternativer ser du da for deg ? :D
Det er vel det jeg (vi) ønsker svar på. Brød, melprodukter, poteter, ris og andre produkter med mye stivelse er liksom fy fy på lavkarbo. Så er lavkarbo så mangt, fra "ketolyttisk" til opp til 70 g karber pr. dag. Og det er i denne sonen jeg føler jeg famler. Og ønsker andres erfaring. For min del (rasjonelt tenkt) ser jeg for meg økning i de litt "shady" karbene som løk, tomater og sikkert noen jeg ikke kommer på. Og ønsker at de som lever med opp til 70 g kan komme med eksempler. Det er bare det som er ønsket. Får famle videre... :)
3 ganger så mye protein som karbo gir ca 180 gram proteiner, jeg vil si at du fint kan redusere proteininntaket om du da ikke trener mye og hardt og veier en hel del :) EN generell tommelfingerregel for proteininntak er 1-1.5 gram pr kilo kroppsvekt (VOF), staten sier 0.5-1 gram protein pr kilo kroppsvekt. (Som er minimum nødvendig altså).
Hjelper det litt? Jeg har ingen fasitsvar - så da blir det bare synsing etter erfaring og villfaren kunnskap ;)
Det er vel det jeg (vi) ønsker svar på. Brød, melprodukter, poteter, ris og andre produkter med mye stivelse er liksom fy fy på lavkarbo. Så er lavkarbo så mangt, fra "ketolyttisk" til opp til 70 g karber pr. dag. Og det er i denne sonen jeg føler jeg famler. Og ønsker andres erfaring. For min del (rasjonelt tenkt) ser jeg for meg økning i de litt "shady" karbene som løk, tomater og sikkert noen jeg ikke kommer på. Og ønsker at de som lever med opp til 70 g kan komme med eksempler. Det er bare det som er ønsket. Får famle videre... :)
Det er vel stort sett opp til deg selv hva du skal bruke karbene dine på...Dette er jo et kosthold du skal leve med resten av din tid så du behøver vel ikke være hélt nazi heller, om du ikke har helsemessige grunner for det da.............:o
Jeg prøver med en kombinasjon av økning av matmengde og innføring av lavkarbobrød, samt mer og større utvalg av grønnsaker.... Skal jo leve og ikke bare streve :D
Det er vel stort sett opp til deg selv hva du skal bruke karbene dine på...Dette er jo et kosthold du skal leve med resten av din tid så du behøver vel ikke være hélt nazi heller, om du ikke har helsemessige grunner for det da.............:o
Jeg prøver med en kombinasjon av økning av matmengde og innføring av lavkarbobrød, samt mer og større utvalg av grønnsaker.... Skal jo leve og ikke bare streve :D
Jeg har tips jeg - jeg elsker bønner og erter! Det kan fint gi litt ekstra økning i karboinntaket. :) I tillegg finner du ca 4 gram karbo i en mandarin... (om jeg husker korrekt)
Jeg har tips jeg - jeg elsker bønner og erter! Det kan fint gi litt ekstra økning i karboinntaket. :) I tillegg finner du ca 4 gram karbo i en mandarin... (om jeg husker korrekt)
Nå er vi der jeg trodde... Fedon... Nå er jeg lykkelig. Bønner og linser. :D
Jeg spiser opp til 50 g kh daglig, jeg spiser ikke så mye fett (60-70%), men en av grunnene til dette er at jeg ligger lavt i kcal-inntak. Det sier seg jo egentlig selv at dersom du skal opp i 10 % kh daglig, så må det bli mindre protein og fett. Det skal jo tross alt bli 100% daglig :p Hvordan du skal fordele det hele må du nesten finne ut selv, kanskje trives du best med å redusere protein eller kanskje fett. Du må bare kjenne på hvordan du føler deg.
Her er et par eksempel på hvordan jeg fordeler det sånn ca:
Jeg vil anbefale deg å øke særlig på rotgrønnsakene, poteter, gulrøtter etc. Kvasniewski anbefaler ris og potet foran korn. Ris og potet skal blant annet ha meget bra proteinkvalitet. Sannsynligvis vil du spise litt mindre mat generelt når du øker mengden grønnsaker, rotfrukter og potet, men man kan selvsagt ende med å spise mer. Det er ikke umulig at vektnedgangen vil stoppe opp, men det er rimelig vanskelig å gå opp i vekt om du holder deg innenfor karbohydratgrensen. Optimal ernæring oppfordrer til å spise mye fett til stivelsen, for eksempel bakt potet med mye kryddersmør.
Optimal fordeling av næringsstoffer i følge Danish (tidligere OE-guru på forumet)
: Optimal ernæring (Jan Kwasniewski) opererer med en balanse på 1 X protein, 0,8 X karbohydrat og 2,5-3,5 X fett. Kalorimessig blir det rundt ~9 % karbohydrater, ~11 % proteiner og ~80 % fett.
Da tror jeg kanskje jeg har litt mer peiling!
Takk for alle svar!
Skal se om jeg ikke får bestilt meg boken bedre uten brød..
Har lest Slank på ketolyse, og har GI null liggende....
Alkazelters:
Stagnering i vektnedgang??? Hvilken vektnedgang :P
Er akkurat like stor og tung nå som da jeg begynte :P
Så poteter og ris kan tas inn igjen i kostholdet altså? Bare ikke for mye? Hmm... Trodde det var fy jeg. Tenkte å øke karbene endel med grønnsaker, og litt knekkebrød i første omgang
Hei.
Ser du har fått mye fine svar her! :)
Jeg ville ikke spist brød kun for å øke karbene, da måtte det ha vært fordi jeg hadde lyst på ;) hehe.. Jeg synes det er veldig greit å kunne tillate seg å spise mer karber i form av "ulovlige" grønnsaker ;) Gulrøtter med dipp, eller som tilbehør til middag, kålstuing, kålrotstappe osv :) og kokt kål med masse meierismør er jo snadder ;) Spiser også en fiberrik eller rugsprø innimellom også.
Ris bruker jeg aldri som tilbehør til middag, men så har jeg aldri vært så veldig glad i det heller. Spiser jeg ris så er det i forbindelse med sushi, som ikke er så ofte.
Poteter spiser jeg en sjelden gang. Er veldig glad i bakt potet med masse smør, rømme, ost og bacon ;) og da får man jo mye fett til stivelsen, sånn som Alkazelters nevner :) Spiser også fløtegratinerte poteter innimellom. Men pleier ikke å bruke poteter til hverdagsmåltider. Bakt eller fløtegratinerte poteter spiser jeg kun hvis vi skal kose oss litt ekstra.
Nå regner ikke jeg så nøye på fordeling og sånn, men har sjekket noen ganger på diett.no, og til vanlig tipper jeg at jeg ligger mellom 70 og 80 % fett, og mellom 5 og 10 % kh. Jeg er ikke av de strengeste så det varierer nok endel :p
Jeg har selv økt karbohydrat inntaket fra ketolyse nivå til mellom 20 og 35 (enkelte dager 40), å syns selv det er trøbblete å vite akkurat hva som er helt riktig... Jeg finner ekstra karber i blant annet en smoothie jeg drikker, bestående av egg, litt fløte, sukkerfri yoghurt og frosne bær, kjempe godt! Har også begynt å spise litt cottage chees med bær, byttet ut hjemmelagde knekkebrød med fiberrik..
Jeg har verken ønsket eller klart å kjøre opp inntaket av karbohydrater med grønnsaker, fordi jeg som så mange andre allerede spiser relativt mye grønnsaker. Jeg har valgt å redusere litt på fettet, det trives kroppen min best med.. Jeg tar meg også en neve nøtter inni mellom, men ikke så ofte, også koser jeg meg med en cavaliere på lørdager... Man skal da leve også;)
Interessant. Jeg er også en av dem som i utgangspunktet spiser mye grønnsaker og har syntes at en karboøkning kanskje kunne bli komplisert. Bær er jo et fint alternativ, kanskje variere litt utover bringebærne. Cottage cheese også, det er noe jeg ikke har spist siden januar. Nannahs knekkebrød kan jeg jo spise mer enn noen ganger i uka. Jeg skal vente litt til før jeg begynner å øke, tusen takk for tipsene ! :)
I tillegg til bringebær spiser jeg jordbær, litt blåbær og bjørnebær, med god samvittighet! Jeg har også begynt å spise litt mere tomater :) Å kutte litt ned på fettet var overraskende enkelt... Jeg måtte gjøre de endringene jeg har gjort, på grunn av en leversvikt..
Ja, jeg har fulgt med på "sykehistorien" din. Når jeg har nådd ønsket vekt, 3-5 kg mindre enn nå, skal jeg justere karboinntaket opp. Dette fordi jeg ikke ønsker å leve i ketose hele tiden. :D
Jeg syns det aller viktigste er at man gjør det som er det beste for kroppen sin:) Da har man det så mye bedre med seg selv :)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.