< Tilbake til oversikten

Øker kaffe blodsukkeret? Og andre blodsukkerspørsmål ...

#1

Gracella sa for siden:

Det har jo vært en del diskusjon om dette og jeg tenkte jeg skulle se om det gjorde det på meg.

Jeg har altså fått tak i et blodsukkermåleapparat ;)

På fastende hjerte (drakk et glass vann først) var bls 5.6.
Drakk en stor kopp kaffe ila neste time. Da gikk bls opp til 5.8.
Drikker 1-2 kopper til og etter en time er bls 6.0.

I dag var bls litt "rart", 6,2 på fastende, tok en kopp kaffe med fløte. Fikk ikke målt før det var gått to timer, da var det nede i 5,5.
Tok en kopp kaffe med fløte igjen og etter en time var bls 5,8.
(Den "høye" startverdien tror jeg kommer av at det er 13-14 timer siden forrige måltid som var middag dagen før. Vanligvis spiser jeg noe på kvelden)

Alle målinger er på fastende hjerte.

Det jeg er litt usikker på, er om det er riktig å måle slikt på fastende hjerte, leveren er vel i full gang med å lage glukose siden jeg ikke har spist??
Er det noen som har noe kunnskap om slikt??

Jeg regner vel også med at en økning på 0.4, ikke kan sies å være en svigning i blodsukkeret?? Hvor mye må det gå opp og ned før man kan snakke om at det svinger? Og for at insulin skal skilles ut i nevneverdige mengder???
1-2??
4-6??


#2

Gracella sa for siden:

Og i dag gikk ikke blodsukkeret opp i det hele tatt fra ca 0800 og fram til nå (ca 1100) og da har jeg bare drukket kaffe. (Vel opp 0.1, men det er så lite at det regner jeg ikke som en økning...)

Så min konklusjon (muligens på sviktende grunnlag :rolleyes:) er at kaffe øker blodsukkeret på dager uten "r" i navnet ;).


#3

Antoinette6 sa for siden:

Det ser ut som om kaffe ikke virker inn på ditt blodsukker så vidt jeg kan forstå :)

Hilsen diabetiker 1


#4

Dolsi sa for siden:

Så smart at du sjekker dette da. Har blodsukkermåleapparat i huset jeg også, skal jammen sjekke om kaffen min gjør noe med blodsukkeret jeg også. Takk for tipset


#5

Cyan sa for siden:

Slik jeg har forstått det utifra de artiklene/notisene jeg har lest (som jeg må nevne er fra ukeblader og altså ikke bør oppfattes som harde fakta ;)), så kan kaffe føre til større svingninger i blodsukkeret når det inntas samtidig med (raske?) karbohydrater. Altså bl.s. øker og synker kjappere/kraftigere ved samtidig inntak av kaffe enn uten, og anbefalingen i disse bladene har derfor vært å droppe kaffen til kakene (eller droppe kaken til kaffen sikkert :p). Det skal altså ikke være bare kaffen som gir blodsukkerstigning, men kombinasjonen kaffe + karbohydrater.

Forøvrig gjorde jeg et googlesøk på kaffe og blodsukker for litt tilbake siden, og da fikk jeg treff på at kaffe både er ugunstig og gunstig for blodsukkeret så det er ganske så tvetydig informasjon der ute.


#6

Nerthus sa for siden:

Kanskje vi skal spørre en av de eminente legene som har begynt og blogge om bla lavkarbo om dette? De har tilgang til forskningsrapporter som vi må betale for og se også ;)

Det var jo en undersøkelse der man først drakk fett - SÅ drakk kaffe - så drakk sukkervann ( i løpet av 4-5 timer) og endte opp med 65% høyere blodsukker enn de som kun drakk sukkervann... og der mente man at fettinntaket FØRST dempet insulinutskillelse slik at det tok lengre tid før blodsukkeret gikk ned. Tror tråden het KK-sak :)


#7

Cyan sa for siden:

Det var p.g.a. den tråden jeg googlet. Vi var vel enige om det måtte være karbohydratene (evt. kaffe) som var synderen og ikke fettet. Men det er jo så lett å skylde på fettet vøtt. Er det fett i ligningen så det jo være fett som er synderen :cool:

Skulle gjerne likt å vite hvordan ting egentlig henger sammen. Ikke det at jeg drikker så mye kaffe eller spiser så mye karbohydrater at det har noen betydning for meg personlig, men litt mer kunnskap enn den populærvitenskapelige fra blader som IForm, KK, Kamille og Tara er aldri å forakte ;)


#8

Gracella sa for siden:

Men det er uansett litt artig å teste ut "påstander" når man allikevel har anledning :).
Tror ikke at jeg har lyst til å ta noen kontrollerte inntak av f.eks marsipankake, så måle bls, vente til nivået er normalt igjen for deretter å spise samme mengde kake OG drikke kaffe og så se om bls er det samme som det var kun med kake. I alle fall ikke når de målestixene koster en halv formue...
(Har man diabetes, så får man de gratis, men heldigvis er jeg ikke der. )


#9

Gracella sa for siden:

Nei, det kan se slik ut :).

Men vet du svar på de andre spørsmålene mine?


#10

Kitt sa for siden:

Man får dem ikke gratis før man har kommet over frikort- grensen, altså!:p
Men dit kommer man fort som insulinavhengig diabetiker!:eek:
Fikk vel frikort i midten av februar i år også!

Jeg kan uansett ikke hjelpe dere her, jeg drikker jo ikke kaffe!:cool:


#11

Nerthus sa for siden:

Jeg leste faktisk artikkelen som var utgangspunktet for KK-saken. Jeg fikk ikke tilgang til hele forskningsartikkelen, men jeg skrev en epost til thomas geisner - ny lege/kirurg fra Haukeland som har begynt og blogge. Han spiser lavkarbo/paleo til vanlig.
Han syntes temaet var interessant og har mulighet til å få tilgang til hele forskningsartikkelen fra jobb.

KK trakk uklare konklusjoner, men faktum ER at det er stor sannsynlighet for at inntak av fett kan dempe insulinutskillelse etter stort karboinntak uten at de pr i dag vet hvorfor. Spiser man slik vi gjør er det jo ikke et problem - men spiser man dessert etter et fettrikt måltid og i TILLEGG drikker kaffe, kan dette gjøre at man opprettholder et for høyt blodsukker over lengre tid og det kan være skadelig. Det er ingen tvil om at det er karbohydratene som øker blodsukkeret - men samtidig ser det nå ut til at fett inntatt før karbo kan dempe insulinutskillelsen som burde følge med det økte karbohydratinntaket.

Siden insulin ikke utskilles - vil jeg anta at fettlagringen ikke trigges - det er mer den helsemessige siden ved å ha høyt blodsukker over lengre tid som er problemet slik jeg forsto det :)

Kandidatene - friske menn - drakk først rent fett (jeg antar olje) - deretter drakk de sukkervann 4-5 timer etterpå. Blodsukkeret som ble målt var da 32% høyere på samme tid enn for de som kun drakk sukkervann.
Den andre testen var med inntak av kaffe mellom fett og karbo som ga 65% høyere blodsukker enn for de som bare drakk sukkervann. (De burde kanskje gjort en test med BARE kaffe før sukkervann også? )

Forskningen og resultatene er nok reelle - dette er ikke tøyseforskning selv om KK var veldig uklare og unøyaktige i sin oppsummering av resultatet :)

Det JEG da tenker på.... er at når jeg spiste høykarbo - hadde jeg jo perioder med mye fett og mye karbo. Strengt tatt burde jo dette da ikke gi fettlagring - siden fettet før karboinntaket demper insulinutskillelse - og insulin må til for å lagre fett.... ler mindre forvirret nå? ;)

Jeg skal se om jeg finner linken til hovedartikkelen der det står mer beskrevet hvordan forsøket ble utført om det er interesse for det :)


#12

Nerthus sa for siden:

Det er kanskje ikke kaffe alene som påvirker - som nevnt i hovedartikkelen som utgangspunkt for KK-saken, ble det først inntatt fett - så en time etterpå to kopper kaffe - så 4 timer etter det igjen sukkervann.
Jeg tror nok at kaffen kan dempe insulinutskillelsen etter karboinntak - IKKE øke blodsukkeret i seg selv.


#13

Kula sa for siden:

Inntak av fett demper insulinutskillelsen, den stopper den ikke (uansett må vi ha en viss mengde insulin i blodbanen hele tiden). Det betyr kanskje at du hadde lagret enda mer fett hvis du hadde spist minimalt med fett kombinert med høykarbo?


#14

Gracella sa for siden:

Det er dette jeg lurer mest på... :confused:


#15

Nerthus sa for siden:

Det forklarer to kilo oppgang på 8 ukers GR kurs hvor jeg fulgte reglene til punkt og prikke - mens jeg i større grad hadde stabil vekt når jeg også spiste mer fett... ;)
Må vi ha en viss mengde insulin i blodbanen hele tiden? Hvorfor det? Jeg trodde insulinutskillelse satte igang ved matinntak - spesielt karbo men også protein? Vil ikke insulin tilstede hele tiden kjøre blodsukkeret for langt ned? Hvordan stanser man da blodsukkeret fra og gå for lavt - sett at man er ansett som "frisk" og ikke har insulinresistens eller diabetes av noe slag? Altså - jeg forstår at nytt matinntak hjelper - men man dør jo ikke av lavt blodsukker om man ikke spiser på en dag om man er helt frisk, det vil jo stanse på et minimumsnivå?

(Unnskyld altså - men dette synes jeg er utrolig interessant - du trigget "hvorfor det da, hvorfor det da" genet mitt her nå ler)


#16

Dolsi sa for siden:

Er det ikke slik at det er koffeinen i seg selv som kan gi blodsukkerstigning:confused: Elsker kaffen min jeg da, helst med fløte i, men er litt usikker på om det er greit å drikke det eller ikke nå


#17

sirib sa for siden:

Med hvor stor sikkerhet avgir blodsukkerapparatet svar? Hvor stort "slingringsmonn" er det? Et sånn enkelt håndholdt apparat er jo ikke eksakt.. (det er vel ingen målemetoder)


#18

Dolsi sa for siden:

:( Ser ut som jeg reagerer kraftig på kaffe iallefall, for jeg målte før kaffen et blodsukker på 3,9 og etter 25 minutter 5,2


#19

Kitt sa for siden:

Det er ikke store forskjeller på disse apparatene og de litt større somlegekontorene har feks. Det er aldri mer onn 0.2 avvik fra mitt til legen sitt feks! Er ikke mye feilmargin å snakke om på de små.

Greia er mer at hver bittelille ting man gjør, virker inn på blodsukkeret. Stresser jeg for å nå legetimen, er ikke resultatet til å stole på feks. Er jo derfor legene nå mest måler langtidsmåliner i stede, for det sier noe om gjennomsnittet de siste 4-6 ukene, noe de anser som mye mer interresant enn øyeblikksmålinger.

Det er heller ikke så interessant for meg til daglig å vite om jeg ligger på 6.3 eller 6.5. Det jeg vil vite er om jeg ligger på 6- tallet eller 16- tallet, liksom!:p


#20

Cyan sa for siden:

Det er vel dette vi forsøker å finne ut av :rolleyes: Men at kaffe/koffein gjør noe for blodsukkeret må vel være korrekt. Hvis ikke så hadde det vel ikke vært så mange spekulasjoner om det, vel :confused:


#21

Dolsi sa for siden:

Nå er det sånn hos meg at jeg kun drikker kaffe med melk eller kaffefløte i.
Nå som jeg er på lavkarbo så blir det kaffefløte.
Så nå må jeg bare finne ut om det er koffeinen eller kaffefløten som gir blodsukkerstigning da.
Skal kjøpe meg koffeinfri kaffe, så ser jeg jo det kjapt ;)


#22

raskall sa for siden:

Jeg vil tippe dere vil se de samme småsvingningene om dere ikke spiser noe som helst. Kroppen har et lager av sukker i levere. Når dere våkner begynner kroppen å forberede seg til å ute og leveren pusher ut energi (sukker) i blodet for å dra kroppen i gang.

I tillegg kan disse bittesmå forskjellene utelukkende skyldes feilmarginen i hjemmetesting av blodsukker. Kanske du i mellomtiden har tatt på noe som påvirker blodsukkeret?

Når det gjelder svingninger i blodsukkeret så er dette hele poengverdier, ikke desimaler. Og gjerne flere av dem. Ett av diagnoseverktøyene for diabetes sier at hvis man 2 timer etter avsluttet måltid har et blodsukker på høyere enn 11.1 (tatt fra hukommelsen) så har man diabetes.

Variasjoner fra 5.6 til 6.2 er ikke variasjon. De er i praksis akkurat samme verdi.

PS! Jeg har levd med diabetes type 2 og blodsukkermåling i 7 år. Etter å ha gått over til lavkarbo og gått ned over 60 kilo har diabetesen forsvunnet helt. Jeg har ikke målt mitt eget blodsukker på halvannet år og jeg skal gjøre alt som står i min makt for å ikke trenge å måle et eneste blodsukker til selv. Egentlig blir jeg litt lettere opprørt over at friske mennesker begynner å måle blodsukker. Det blir som å kjøpe seg rullestol selv om man helt fint kan gå selv.


#23

Dolsi sa for siden:

Skjønner at folk med diabetes kan bli overrasket over at folk som ikke har diabetes måler blodsukker.
Jeg har ikke diabetes og å måle blodsukker er ikke noe jeg bruker å gjøre, gjorde det nå fordi jeg er veldig interessert i å se om kaffen gjør noe med mitt blodsukker.
Føler meg nemlig ofte skjelven og urolig når jeg har drukket kaffe, og det kan jo stemme med at blodsukkeret stiger for så å synke igjen.
Greit å vite liksom.
Når jeg har blodsukkermåler i hus, så er det pga mannen min ha diabetes ;)


#24

Cyan sa for siden:

Jeg har fått konstatert kraftig glukoseintoleranse med 2 timers verdi på 10.9 hvorav med en verdi på 11.1 ville gitt diagnosen diabetes 2, og legen min sa at i praksis måtte jeg jo leve som en diabetiker for det er jo så på grensa som man kan komme omtrent. Jeg skal forøvrig ikke måle blodsukkeret mitt, men leve som en diabetiker i et halvt år før jeg skal tilbake igjen for å sjekke Hba1c. Dersom den er høy blir det vurdert om jeg muligens skal starte med blodsukkermålinger. Jeg håper jeg slipper å måtte starte med egne blodsukkermålinger :ja: Jeg gikk også gjennom et svangerskap med svangerskapsdiabetes og jeg målte ikke et eneste blodsukker selv. Jeg måtte inn en gang i uken og måle Hba1c og behandlig med medisiner ble gjort deretter. Det var aldri snakk om å måle blodsukkeret mitt selv siden jeg levde på blodsukkerregulerende kost. Da jeg hadde svangerskapsdiabetes fikk jeg beskjed om å holde meg unna melk fordi dette ofte gir stor blodsukkerstigning. Dette samme kan kanskje gjelde fløte?

#25

raskall sa for siden:

Neida. 3.9 er et for lavt blodsukker. 5.2 er et normalt blodsukker. Her har leveren din rett og slett gjort jobben sin og økt blodsukkeret fordi det var for lavt.

Kaffe inneholder ikke karbohydrater. Av ting man spiser/drikker så er det kun karbohydrater som kan gjøres om til sukker i blodet. Ingen karbohydrater inn, inget blodsukker opp.

Men stress kan f. eks. øke blodsukkeret fordi leveren har et lager av sukker i tilfelle kroppen skulle trenge det.

Men kaffe kan nok påvirke blodsukkeret indirekte i form av å øke eller senke stressnivået. Men det finnes ingenting i kaffen som direkte selv skal øke blodsukkeret. Man får ikke mer vann i glasset ved å la være å helle vann i det.


#26

Trolltika sa for siden:

Dersom blodsukkerapparatet er rett kalibrert og måleteknikken er korrekt, aksepteres en feilmargin på ± 20% mmol/l på de blodsukkerapparatene som brukes hjemme. Dermed er det en grei regel å ikke være så nøye på hva som står bak kommaet, så der er jeg helt enig med deg :).


#27

Kula sa for siden:

Du har gjort en fantastisk innsats, og jeg kan skjønne at blodsukkermåling er noe du er glad for at du slipper!

Men, man er jo nysgjerrig, ikke sant? Jeg har også målt blodsukkeret mitt 3-4 ganger bare fordi jeg var nysgjerrig. Jeg har kjørt i rullestol også, selv om jeg har to helt friske ben. Uansett er jeg glad for at jeg ikke er avhengig av hverken blodsukkermåler eller rullestol.


#28

Kula sa for siden:

Insulin er et viktig anabolt hormon (sørger for "vedlikehold" av bl.a. muskelmasse). I tillegg er insulin viktig for cellenes kaliumopptak og antakelig en del andre mineraler. Uten insulin dør man - kort fortalt.


#29

Millie88 sa for siden:

Det står i skaldeman-bøkene at det er karbohydrater i kaffe, ca 4g per 1 liter ferdiglaget. Så da er det jo ikke unaturlig at blodsukkeret stiger litt, særlig hvis man drikker mye..


#30

Antoinette6 sa for siden:

MITT blodsukker stiger når jeg drikker kaffe MED kremfløte.

Vi er så forskjellige . . . .


#31

Dolsi sa for siden:

Ja, jeg har lavt blodsukker jeg, har hatt det i mange år. Hadde til og med lavt blodsukker da jeg var sykelig feit og gaflet i meg alt mulig rart med stor apetitt. Vet ikke hvorfor det er slik, men sånn er det i allefall.
Nå hadde jo jeg en liten skvett kaffefløte i kaffen min og det kan jo kanskje være den som ga blodsukkerstigning?
Uansett så skal jeg prøve å kutte ut kaffe med koffein, dette pga jeg blir så urolig i kroppen av det.
Blir tøft da, man er jo avhengig av dette koffeinet


#32

Gracella sa for siden:

Å utføre blodsukkermålinger gir meg også en del argumenter når jeg diskuterer kosthold og karbers innvirkning på blodsukkeret. Akkurat som de fleste mennesker er "velsignet uvitende" om hvor mye sukker det egentlig er i en banan eller en frokostyoghurt, så er enda flere uvitende om hvor mye blodsukkeret kan stige etter å ha spist f.eks overnevnte matvarer.

Dette ble jo en interessant diskusjon :)


#33

BenteR sa for siden:

Blodsukkerapparatene er som noen sier, ikke helt nøyaktige. Produsentene selv sier det kan være 20 % feilmargin. God håndhygiene er selvsagt viktig, men av og til må man måle sukkeret når man ikke har en vask tilgjengelig. Da måler man bloddråpe to slik at bloddråpe 1 "vasker" såret.
Svart kaffe inneholder ikke karber og påvirker ikke blodsukkeret, men alt man gjør, både fysisk og psykisk, virker inn i hvordan blodsukkeret varierer.
F.eks. kan jeg i stor grad tvinge blodsukkeret mitt ned noe med å gå en lang tur eller gjøre husarbeid.
Mannen min har ikke diabetes, men hans blodsukker stiger veldig raskt når han spiser karbo, og faller like raskt. Hans blodsukker svinger fra 3,2 til 8 i løpet av et måltid og faller ned igjen i løpet av max et kvarter etterpå. Slik svinging fører bl.a. til svimmelhet og en evig hunger etter noe å stappe i munnen. Han har derfor fulgt meg og gått over til lavkarbo med stor suksess.


#34

Cyan sa for siden:

Er det ikke dette som er hypoglykemi?

#35

BenteR sa for siden:

Ifølge legen er han frisk fordi blodsukkeret ikke svinger utover det som kalles normalområdet...men uansett hva det heter så føler han seg mye bedre med lavkarbo, slipper svimmelhet og ulvehunger.:D


#36

Cyan sa for siden:

Det er åpenbart mer behagelig med jevnt blodsukker :) Min mor sliter med det samme, men jeg er ikke sikker på om hun fakttisk er diagnostisert med hypoglykemi eller om hun har selvdiagnostisert seg :p Uansett, hun blir som en furie når blodsukkeret kommer på lavnivå, på desperat jakt etter bananer. Har forsøkt å få henne til å prøve lavkarbo, men hun har levd på den ekstreme lavfettbølgen omtrent hele livet sitt så det er som å snakke til døve ører :rolleyes:

#37

ruslepølsa sa for siden:

Jeg hadde alle symptomene på Diabetes før jeg startet med lavkarbo.

Var inne hos legen for å få brekreftet å første langtids måling lå på 12.9
Ble satt på tableter og det ble seriøst vurdert om jeg skulle starte med insulin sprøyter.
Ble også utstyrt med måle utstyr.
første uka på lavkarbo falt mitt blodsukker fra gjennomsnitt 8-9 til 6
Neste uke stabiliserte det seg på 5,5-5,9 som er rundt normalt.
Har nå kuttet ut tablettene etter samråd med legen uten at de hadde noen påvirkning på miutt blodsukker. Ser ut som Lavkarbo har kommet for å bli dette huset. Ikke svarte om jeg skal tilbake til høytbloodsukker og alt det kan bringe meg seg av problemer.
Tror norge kunne spart MYE penger om flere leger anbefalte dette til de med diabetes2 i dag.

Mvh
Rp.

Edit:
Ble ikke så mye kaffe i dette innlegget.
Har lest masse om dette men klare ikke finne entydige svar.
Lurt på å invistere i en ekstra eske med måle stiks for å ta en måndes testing.
Har nesten ikke tørt drikke kaffe siden jeg ikke vet om det påvirker slanke resultatet men kanskje det er verdt å teste i en måndes tid..
Skal se på det i mai tror jeg.


#38

BenteR sa for siden:

Jeg har diabetes 1 og klarer meg uten insulin med unntak av når jeg får feber /infeksjoner, da må jeg bruke LITT hurtigvirkende insulin for å ikke stige for høyt.
Før jeg begynte på lavkarbo svinga blodsukkeret mitt færl; hadde tre-fire følinger pr dag og like mange høye topper (10 og oppoover)
Hurra for lavkarbo:D


#39

Kula sa for siden:

Du har tydeligvis nok egenproduksjon av insulin til å håndtere et LCHF-kosthold, men ikke et høykarbokosthold. Jeg må si jeg er imponert over pågangsmotet ditt! Langtifra alle ville ha eksperimentert med et kosthold som går på tvers av alle offisielle retningslinjer. Du har satset - og vunnet. Gratulerer!


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.