Jeg har en halvannen kilos kalvestek stående til tining i kjøleskapet nå som jeg skal lage til middag i morgen, men jeg har aldri laget steik før :rodme: Det står så mye forskjellig på nett om steketid og kjernetemperatur og sånn, og så står det mest om svinestek (selv om jeg regner med at det kan overføres direkte til kalvesteik, men er jo ikke helt sikker da ...). Så kan noen gi meg en liten "Kalvestek for dummies"-guide? :snill:
Det er altså en surret kalvestek på 1.5 kilo som nå står halvfrossen i kjøleskapet.
Bør jeg ta den ut av kjøleskapet nå, i morgen tidlig eller kan den bare stå der til den skal i ovnen?
Skal surringen (altså tråden) av før steking eller steker man den med tråd?
Noen forberedelser før den skal i ovnen (bruning, krydring etc.)?
Jeg antar at termometeret skal settes inn midt i steika på den tykkeste og at den skal halveis inn?
Hva skal kjernetemperaturen være (liker kjøttet lett rosa, men ikke for mye rosa), og hvor lang tid cirka vil det ta (må jo planlegge tiden)?
Og temperaturen skal være? Over- og undervarme eller varmluft?
Hvordan behandles den etterpå (hviletid etc.)?
Haha, snakker om å skulle ha det inn med teskje, men jeg er altså så usikker og har lettere angst og uro for å ødelegge denne steika. Her overlater jeg ingenting til tilfeldighetene :p
Håper det var til litt hjelp :) Jeg er ingen ekspert, men har en samboer som er utdannet kokk(og jeg plukker opp litt). Spurte han om råd :) Finnes jo mange måter å gjøre det på.
Lykke til i morgen! :)
Helst bør den tas ut av frysen et par døgn før bruk, og gnis godt inn med salt og pepper, men om du gnir den inn nå så blir det jo mat fordet:p
IKKE ta av surringen. Surrede steker er ofte bare juks, og du risikerer en masse småbiter som faller fra hverandre.
Brun steken pent på slle sider. Har du en stekegryte kan du gjerne la den surre videre på svak varme der. Ellers putter du den i en ovnspanne med smør og litt vann. Sett ovnen på 120g varmluft(i alle fall hos meg)...i to -to og en halv time.Jo lavere temp og lenger steketid, jo bedre blir den.Termometer skal stå i den tykkeste delen. Steketerm. viser 65 når den er rosa, 70 når den er gjenomstekt. Øs over med stekesjy av og til. Når den er klar pakker du den inn i folie, mens du koker ut ovnspanna og lager saus av utkoket, med fløte eller cf. La den hvile i 15 min før du skjærer den i tynne skiver.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.