Jeg blir så eitrandes sint! :mad: :mad:
Jeg er tydeligvis en religiøs fanatiker med narsisistiske trekk!
Om dette ikke vil fungere for noen med en helt spesiell sykdom er en ting som jeg ikke har kompetanse til å uttale meg om. Men på generelt grunnlag så går ikke dette ann!! Hiv og aids liksom!!!!
De som har familiær hyperkolesterolemi har en arvelig sykdom i leveren. Denne fører til at kolesterolet blir forhøyet, derav navnet. Høyt kolesterol er SYMPTOMET på sykdommen, det er ikke høyt kolesterol som er problemet!
Her er en artikkel som også ble lagt ut i går, der overlege på hjerteavdelingen på Haukeland, Ottar Nygård, og lege Espen Rostrup ([url]www.espenrostrup.com[/url]), fraråder folk å bekymre seg for kolesterolnivået.
Å sammenligne kolesterol-> hjertesykdom med HIV->Aids, er det dummeste jeg har lest på lenge. Det ene er en forløper for det andre, mens de andre sannsynligvis har en minimal sammenheng.
Kostrådene for å "senke kolesterolet" er jo også bare tull, iom at forskning viser at det vi spiser påvirker kolesterolet minimalt, om i det hele tatt.
Så advarer Hamrin mot å spise egg, til tross for at egg har vært frikjent i lang tid når det kommer til kolesteroldebatten.
Til syvende og sist fremstår Hamrin så utdatert at det blir helt latterlig!
Man kan jo ikke forvente annet når de sannsynligvis går på kolesterolsenkende midler. :geip: Ca 15% av hjernen er ren kolesterol. Hva skjer så når kolesterolsenkende midler senker kroppens egen produksjon av kolesterol mens man samtidig spiser lite kolesterol? For lite kolesterol i kroppen og dermed også hjernen... En vanlig bivirkning av kolesterolsenkende midler er hukommelsestap... De ignorerer det faktum at kroppen produserer det meste av kolesterolet selv og den produserer så mye den trenger fordi kolesterol er livsviktig.
Kolesterolsenkende midler er verdens mest solgte "medisin"... Mye penger, og mye makt. De onde j*vlene. Men når det er sagt, så hjelper statiner unge menn med tidligere hjertesykdom. Hvorfor vet vi ikke. Men det er ikke fordi det senker kolesterolet. Statiner gjør mer enn å senke kolesterolproduksjonen. Senke kolesterolet er en uting.
Bare fordi A kan føre til B og B kan føre til C, så betyr det ikke at A=C.
Mye mettet fett kan gi høyere kolesterol
Høyere kolesterol kan bety hjertesykdom
Logikken deres er å da si at mettet fett GIR hjertesykdom.
La oss ta ett annet eksempel fra Det Store Kolesterolbedraget av Malcolm Kendrick:
Økt vanninntak kan gi økt vannlating
Økt vannlating er ett symtom på diabetes
Konklusjon a la kolesterolmyten (A=C): Drikker du mye vann, så får du diabetes! :rulleøyne
Haha, likte den siste der. :D Men så er det jo bare 0,1 % av legene som er for lavkarbo da, og 99,9 % som vet at det er farlig... (helt vitenskaplig altså, godt referert til kilder :rolleyes: ) Egentlig er det et under at alle her inne lever .
Ren nyskjerrighet:
Er det noen her som vet om noen som (evt erfart selv) har blitt dårlige av lavkarbo, måttet slutte pga plager/sykdom som man vet skyldes lavkarbo, dødd(?) av det el lign...?
Barer funderer litt på det der, siden så godt som alt det jeg har lest her og andre steder har vært generelt sett positive tilbakemeldinger fra folk som har erfaring m dette. Det meste jeg har lest av kritikk (og det er mye) kommer fra folk uten erfaring med lavkarbo eller "fagfolk" :rolleyes:
Kan ikke huske å ha lest noe kritisk skrevet av noen som virkelig har erfart et lavkarbo-kosthold over tid...
Jeg tviler på at noen har dødd av lavkarbo, men jeg vet jo at det har eksistert usunne kombinasjonsdietter hvor BÅDE karbohydrater OG fett blir strippet inn til beinet, tillegg har kaloriene vært nedjustert til veldig lave nivåer. Du kan google Kimkins, f.eks. Proteinmodifisert faste er noe av det samme, og vil over lengre tid være direkte farlig. Jeg husker at det var ei jente som skal ha gått på Atkins og ha dødd av det, men det som ikke kom fram fra ropende krigstyper var at hun 1) Hadde en alvorlig medfødt hjertelidelse, og 2) I tillegg, og ikke å tråd med filosofien hadde kutta ned på fett og kalorier i tillegg til karbohydratene.
Men dette har jo fint lite med lavkarbo å gjøre bortsett fra selve karbobiten, og et godt sammensatt kosthold, hvor man justerer fettmengden mot karbohydratmengden kan jeg aldri i livet tro at noen dør som følge av kostholdet alene.
Med det sagt, vet jeg at ikke alle føler seg bra eller trives med å være i ketose, men man må ikke være i ketose for å ha et karbohydratredusert kosthold.
Personen som uttalte seg om "religiøse fanatikere med narsisistiske trekk" (spesielt det siste), mente vel legene som går imot det etablerte-noe som er enda tristere. Selv om man ikke er enige med "lavkarbolegene" (noe jeg ikke alltid er), har jeg selv innmari mye respekt for leger som tør å gå imot majoriteten i sin profesjon, som tør å tenke selv- noe leger jo generelt ikke bør gjøre- da får de reaksjoner som dette.
Jeg tviler sterkt på at så få av legene er for et lavkarbokosthold - det har blitt friskmeldt av de fleste. For de som lider av overvekt, høyt blodtrykk og høye kolesterolnivåer så vil det være fordelaktig å gå ned i vekt, uansett hvordan de gjør dette. De legene som anbefaler en å legge om til et kosthold med mindre fett, mer proteiner og mer fiber i tillegg til mer mosjon, gjør det fordi det er det som er standarden for vektnedgang. For mange så virker faktisk dette!
Det som gjør at kolesterolnivået går ned eller som gjør at det blir en bedre fordeling mellom HDL og LDL er vel ikke at man spiser mye mettet fett - men heller det at man forbruker mer av sine egne fettreserver slik at man trenger mer HDL for å transportere dette fettet til de stedene i kroppen som trenger det! I tillegg har man mindre fettlagring og da trenger man mindre LDL for å frakte fettet ut til fettvev. Insulin virker jo også som kjent stimulerende på LDL syntesen.
Det viktigste, sånn som jeg ser det, når det gjelder dette kostholdet er ikke nødvendigvis det man spiser, men de gunstige effektene det har på vekten, humøret og på energinivået! Uansett hvordan man går ned i vekt (bortsett fra sulting og andre dietter i den duren) er flott - fordi man går ned i vekt. For meg har ketolyse vært en åpenbaring fordi jeg slipper å pine meg selv og fordi dette kostholdet er noe jeg kan fortsette med lenge til forskjell fra andre "slankekurer". :)
Det viktigste er at man finner noe som man kan holde på med lenge, og at man klarer å omstille seg til den nye vekten etter at man har kommet dit man vil! Og i tillegg å se bortifra gammeldagse "eksperter" som gjør narr av all vektnedgang som ikke inneholder det gamle mantraet om mindre kalorier - mindre fett - mer sult!
Men hører vi noensinne om at noen har spist junkfood hele livet, og så spiser de Grete Roede i noen måneder og blir syke og skriker at Grete Roede-kost gjorde dem syke? Da er det plutselig hele livet med junkfood som er årsaken, men den samme personen gått over til LCHF i stedet så hadde det plutselig vært LCHF sin feil. Urettferdig. Til og med hvis en person hadde spist junkfood hele livet, spist LCHF i 6 måneder for så å spise junkfood igjen i ett år og så bli syk, så var det LCHF sin feil... Hæ liksom...
Man kan jo spørre seg hvorfor de tør det. Da må de være sikre på lavkarbo altså, og sikre på at høykarbo er feil. Det sier ganske mye. Det er ikke snakk om bare én akkurat heller.
Kolesterol er viktig ved infeksjoner. Kroppen lager det kolesterolet den trenger. Så har nivået gått ned, så er det sannsynlig at det er mindre infeksjoner i kroppen. Motsatt hvis det har gått opp. Kolesterolnivå er bare tøv. Gjennomsnittlig totalkolesterol til de som dør av hjertesykdom er 4,42 eller noe sånt, noe som klassifiseres som "ypperlig lavt kolesterol" av leger. Så nå vil legemiddelselskapene få oss til å tro at vi må ha eeenda lavere kolesterol. :rulleøyne Og det med HDL og LDL er en siste krampetrekning for å prøve å tviholde på kolesterolmyten. Kvinner har nemlig høyere kolesterol, men mindre hjertesykdom. Da var de plutselig nødt til å finne typer kolesterol for å kunne forsvare myten. Kvinner hadde mer HDL enn menn. Da ble plutselig HDL "godt kolesterol" og LDL "dårlig kolesterol". Og så har vi nok av andre paradokser som har blitt bortforklart i stedet for å se fakta i hvitøyet: Kolesterolnivå og hjertesykdom har ingen årsakssammenheng.
Liten avsporing...
MEN husker dere hun damen fra Brønnøysund(?) som gikk mye ned på lavkarbo, men ble knalldårlig av det?? Hun gikk jo ut i avisene og advarte folk mot kuren. Jeg tror tom Torkil skrev et motinnlegg i avisen.. Lurer på hvordan det har gått med den damen...
Jeg vet ikke. Det jeg fant i Det Store Kolesterolbedraget var at familiær hyperkolesterolemi mangler LDL-resptorer og får opphopning av LDL. Om det betyr at statiner hjelper dem eller ikke, vet jeg ikke. Noen som vet?
Det er veldig mye myter som virrer rundt når det gjelder kolesterol, ja! Helt enig! Kolesterolet vi trenger produseres av kroppen og det lille som kommer inn via maten blir brutt ned og bygget opp igjen og endrer ikke kolesterolnivået.
Jeg vet ikke helt om jeg kan si meg helt enig med at kolesterol avhenger så mye av infeksjonsstatus som du sier (hvilke type infeksjoner tenker du på?). Kolesterol er nødvendig i alle cellemembraner og for å danne steroidhormoner. I tillegg så må vi ha kolesterol for å produsere galle som sørger for opptak av fett i tarmen. I tillegg så er det jo slik at insulin fører til økt produksjon av LDL i lever og det er vel én av de utrolig mange grunnene til at man får lavere kolesterol av å gå på lavkarbo - altså det at man har minimalt med insulinutskillelse.
HDL har en annen sammensetning enn de andre kolesterol-transportørene, og den har proteiner som trigger "opprydning" i fettvev av kolesterol og rester etter fettransport. :D De andre lipoproteinene har en annen funksjon siden de frakter kolesterol og fett fra lever til lagring i vev.
Angående hjerte- og karproblemer og godt vs dårlig kolesterol og legemiddelindustrien så har jeg ikke så mye å komme med! Årsaksforhold som har med hjerte- og karproblemer å gjøre er aldri så enkel som at høyt kolesterol gir hjerte- og karsykdom. Og når det gjelder mengden kolesterol så er vel ikke det så viktig ift forholdet mellom de forskjellige typene. Flere studier har vist at høyt HDL og lavt LDL er gunstig.
Nehh, grunnen til at de tør det er nok at de er narsissister med et ekstremt behov for oppmerksomhet, med økonomiske interesser i å anbefale noe så vanvittig, og gjerne er religiøse fantatikere i tillegg. :p
En stund siden jeg leste Det Store Kolesterolbedraget. Kjenner jeg må ha en oppfriskning. Men det var noe om infeksjoner der, hvis jeg ikke husker helt feil. Lette litt nå, men jeg finner det ikke. Jeg tror det var noe om at kolesterol var som politimenn, jo mer kriminalitet (infeksjoner) i ett område, jo flere politimenn trengs.
Spennende! Kanskje jeg skal lese den boken jeg også! Det jeg vet om kolesterol har jeg fått vite gjennom studiet (går medisin), så da er det kanskje ikke den beste kilden! Hehe :D
AneAne: Jeg vil absolutt anbefale deg boken Ignore The Awkward av Uffe Ravnskov. Der går han gjennom hvordan kolesterolmyten har blitt holdt i live, og hvordan masse forskning som viser noe annet har blitt feiltolket eller bare ignorert. Den boken burde vært obligatorisk for alle medisin/ernæringsstudenter. Den er veldig lettlest og ikke alt for lang...
Studerer ernæring ved UiB. Er veldig opptatt av å lese alternativ litteratur for å få et mest mulig nyansert bilde, akkurat nå holder jeg på med Good Calories, Bad Calories.
Så flott å få tips! Det er altfor lite ernæringsundervisning på medisin - nesten skammelig. Jeg så nettopp på den forelesningen gitt av Gary Taubes og jeg ble positivt overrasket ift at det var veldig mye som samsvarte med den undervisningen vi har fått!
Skal absolutt lese litt mer bøker for å få et bedre bilde av alt dette! :)
Mange utenfor disse studiene sitter med en oppfatning av at studiene er veldig ensidig og at man blir belært til å mene det som staten mener. Jeg trodde faktisk det kom til å bli litt sånn selv før jeg begynte.
Jeg ble gledelig overrasket når jeg merket at vi blir oppfordret til å utforske alle sider og gjøre oss opp egne meninger. Se på ting med kritisk blikk osv. Har også en del lavkarbovennlige forelesere, så ernæringsstudiet er faktisk ganske nyansert!
Ahh, den uttalelsen var jo den beste. Hva med legene som skriver ut store doser sentralstimulerende til 7-åringer som faktisk ikke har ADHD, men bare er hypet opp på nugatti og Litago? Bør ikke lisensen deres vurderes også, da?
Jeg har også inntrykket av at mange tenker sånn, ja. Det er veldig trist synes jeg, spesielt fordi jeg vet at når jeg blir ferdig så skal jeg gjøre alt jeg kan for å hjelpe pasientene mine! Jeg forstår jo at mange er veldig skeptiske til utdannelser som tidligere var lite nyansert og preget mer av tradisjon enn empirisk dokumentasjon, men jeg håper at mange ser at vi har kommet litt lenger i dag! :)
Ah takk! Men det var ikke helt det jeg mente. Jeg mener å ha lest ett eller annet sted at kolesterolet går litt opp av og til hvis det er infeksjoner i kroppen.
Tusen takk! Jeg skal kose meg med noe av dette i påsken :)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.