Jeg er en mann rundt 30 år som, til tross for at jeg aldri har tenkt spesielt mye over hva jeg spiser, ikke har hatt problemer med vekten. For en stund siden bestemte jeg meg for å legge om kostholdet for å få mer overskudd og bedre min fysiske form. Jeg bestemte meg for å prøve lavkarbo, og i litt under ett halvt år gaflet jeg i meg bacon, ost, biffer og all annen mat som var rik på fett og gjerne mettet fett, samtidig som jeg kuttet karbohydratinntaket like mye.
Resultatene var ganske deprimerende. For første gang i livet opplevde jeg at jeg ble større rundt midjen, overskuddet mitt i hverdagen ble totalt borte og korte sykkelturer ble så godt som umulige å komme seg gjennom. Etter en legesjekk der jeg fikk vite at kolesterolnivået mitt og den generelle helsen min var blitt dårligere bestemte jeg meg for å si farvel til lavkarbo.
Nå har jeg i et år hatt et kosthold bestående av mye langsomme karbohydrater og proteiner, og lite mettet fett. På en uke har jeg gjerne 2 måltider med kylling og fullkornsris, 2 måltider med karbonadedeig og fullkornspasta, og 2-3 måltider med fisk og poteter/fullkornsris/pasta, med en god porsjon grønnsaker ved siden av. Til de øvrige måltidene spiser jeg stort sett grovbrød med pålegg.
Nå er kolesterolet og overskuddet bedre enn noen gang, jeg har gått ned i vekt og opp i muskler, og sykkel- og løpeturene går bedre enn noen gang før. Sentrumsløpet i helgen gikk unna på 49 minutter. Dette er kostholdet jeg kommer til å fortsette med for alltid, og jeg ser absolutt ingen grunn til å noen gang tenke på lavkarbo igjen.
Hvorfor er lavkarbo så "in" blant så mange fortsatt?
For det første
jeg gafler ikke inn på bacon, oster, biffer (som forresten IKKE er fete) og annen fettrik mat.
Jeg spiser variert. Middagene er som de alltid har vært det er bare det at jeg bytter ut poteter, pasta, ris og mais med mer grønnsaker.
I stedet for å spise brød så spiser jeg f.eks. chiagrøt, kyllingvinger, salat og sukkerfri sweet chilisaus eller koteletter med kalde grønnsaker eller røkelaks med majones , vårløk og asparges, etc.
Jeg spiser ifølge ernæringsfysiolog, endokrinolog og fastlege optimalt ut i fra helsa mi og har ingen mangler i det hele tatt, et perfekt kolestreol og ikke minst jeg kan balansere blodsukkeret mitt med kosten selv om jeg har diabetes type 1.
Jeg har brukt tid på å sette meg inn i dietten og jeg spiser ca 3500 kcal pr dag fordelt på 20-25 karbohydrater, 125 protein og 350+ fett.
For meg er dette optimalt, men vi er jo alle forskjellige
Jeg håper spørsmålet er ment retorisk, for i praksis går du ut i fra at opplevelsen din på lavkarbo-diett er universell, og spør "hvorfor gjør ikke alle andre som meg".
Det kan hende at andre har hatt et annet resultat av en slik diett enn deg?
Jeg ser du spiser lavkarbo mat nå, tilnærmet Fedon Lindberg diett. Lavkarbo er så mangt. Du spiste tilnærmet LCHF. Gå inn på Forumets kosholdsider og dietter, så kan du lese litt om de forskjellige typene lavkarbo. Dessverre så går alle dietter basert på lite eller ingen karber under fellesbetegnelsen lavkarbo. Lett å misforstå de forskjellige diettene da...og alle variantene passer ikke for alle. Du må finne din variant.
Fordi endel av oss ikke velger VG-varianten, men faktisk gidder å lese oss opp på kosthold og helse?
Å si at det ikke fungerer på bakgrunn av din beskrivelse er som å hevde at litteratur suger på bakgrunn av Donald-blader.... :cool:
Kostholdet mitt består av masse grønnsaker, egg, sunt fett, og riktig menge proteiner. Lite meieriprodukter. Kolestrolet mitt er fint (det til tross for at flesteparten av familien har høyt kolestrol), jeg har gått ned tretti kilo, og hovedsakelig i problemområdet mitt; magen. Psyken min er mer stabil, som er viktig for meg som bipolar. Det er som de andre sier, det som funker for en, trenger ikke funke for andre. Men VG-varianten, som Carisma så treffende kaller den, er lite gunstig for de fleste...
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.