lite utdrag her:
"De kanadiske forskerne har avdekket at det å drikke kaffe etter et måltid rikt på fett kan være et dårlig trekk for helsa. Fett påvirker kroppens evne til å produsere insulin og frakte det til musklene dine. Dette gjør at blodsukkeret stiger kraftig.
Det viser seg nå at koffeinet i kaffe hemmer kommunikasjonen mellom magen og bukspyttkjertelen, slik at det tar ytterligere tid før sukkeret i blodet renses ut.
LES OGSÅ: Dette bør du vite om kaffe Fett + koffein = dårlig nytt for kroppen. Effekten er at blodsukkeret kan dobles. "
er det bare jeg som syntes dette hørtes rart ut? :p
Med mine begrensede kunnskaper høres det veldig rart ut ja... Men om det var et "vanlig" måltid inneholdt det sikkert endel karbohydrater også? Men de liker jo helst å skylde på fettet, det er jo det de er vant til....
Jeg skjønte ikke helt det som sto i artikkelen (er en smule sliten i hodet i dag), men det er vel kaffen som er synderen. Det er vel et velkjent "faktum" at kaffe kan surre til blodsukkeret, og derfor anbefales det å ikke drikke kaffe til f.eks. sjokolade.
Skrev kommentar jeg... dette er jo feilinformasjon på laveste nivå... fett påvirker ikke insulin og blodsukker i særlig grad sammenlignet med karbohdyrater... tar det personlig jeg hehe ;)
hehe, det var dette jeg også stussa på, men jeg fikk det bare ikke til å stemme og derfor regna jeg med at det var jeg som var litt kort i tankegangen min i går :rolleyes: Men da skjønte jeg altså det som sto skrevet og det var, som jeg trodde, helt feil :p
Så vidt meg bekjent så kan kaffe trigge hypoglykemi. Mulig det er en myte, men jeg har i hvert fall lest flere steder at kaffe, særlig inntatt med raske karbohydrater, gjør at blodsukkeret stiger veldig raskt først for så å synke kraftig hos enkelte. Jeg har ingen vitenskapelig forskning å støtte meg på da, så om det faktisk stemmer eller om det bare er enda en studie som er gjort på tynt grunnlag vet jeg ikke. Jeg tar det ikke umiddelbart for god fisk, og en kjapp googling gir resultater i begge retninger: At kaffe fører til svingende blodsukker og at det kan virke stabiliserende på blodsukkeret. Er det rart man blir forvirret?
Men tilbake til denne artikkelen så er det jo bare nok et eksempel på at dersom det er fett til stede i en studie så blir fett gjort til synderen. Kan ikke se noe sted i den (ekstremt dårlige) artikkelen at det står noe om at kanskje kaffe er synderen, eller (gud forby) karbohydratene i måltidet.
Fant forresten denne da jeg googlet kaffe og blodsukker :) Syns den var litt fin.
Det skal sies at i artikkelen står det ikke at fet øker blodsukkeret med påvirker kropens evne til produsere insulin.
mindre insulin = mere blodsukker.
Står ingen ting om at det nødvendig vist øker blodsukkeret ditt men redusere mengden insulin du lager.
Dette er da ekstra viktig for de med insulin resistens.
Dvs at de anbefaler da bare ikke å drikk kaffe rett etter mat med mye fet.
Forklar hvordan fett alene kan påvirke kroppens evne til å produsere insulin er du snill :)
Hvis fett gir meg "høyere blodsukker" fordi det gir meg lavere insulin så faller jo hele lavkarbo-prinsippet i grus ;)
Fett påvirker kroppens evne til å produsere insulin og frakte det til musklene dine
Hva menes her - fraktes insulin eller fett til musklene??
Hele artikkelen viser at forfatteren ikke har forstått de grunnleggende prinsippene for hvordan kroppen utnytter og omgjør næringsstoffene til energi kroppen kan bruke :)
Dessuten sier artikkelen ingenting om hvor mye karbo måltidet inneholdt.
Den sier at friske menn først drakk 1 gram fett pr kroppsvekt - og 6 timer etterpå drakk de sukkervann... Blodsukkeret var 32% høyere enn for menn som ikke hadde drukket fett på forhånd.
Testen med kaffe var at 4 timer etter fettdrikkingen drakk de to kopper kaffe og en time etterpå drakk de sukkervann. Denne gangen var blodsukkeret 65% høyere enn for de som bare drakk sukkervann.
Dette betyr jo ikke at blodsukkeret ØKER mer for hvert forsøk - men at insulinet fungerer dårligere og dårligere med og senke det ser det ut til.
For de som KUN spiser fett da - og lite karbo - antar jeg kaffe ikke vil være særlig problem - da vi har minimalt med blodsukkerøkning etter et protein og fettmåltid?
Interessant undersøkelse, men jeg aner ikke detaljene i undersøkelsen. Kanskje man bør sende den til Gary Taubes for videre undersøkelse ;)
Når det gjelder undersøkelsen i starten av tråden må jeg innrømme at jeg ikke har giddet å lese den; men mye fett i kosten fører til en slags insulinresistens i cellene - nettopp fordi kroppen vrir forbrenningen over på fettsyrer istedet. Kroppen lager glukose selv, stimulert via hormonet glukagon - som motvirker insulin. Balansen mellom glukagon og insulin styrer metabolismen. Ved mye fett (eller protein) i kosten vil kroppen lage mer glukagon for å dekke opp for behovet for glukose.
De første overdosene du får med karbohydrater vil gi enda større svingninger enn vanlig, og det er derfor det anbefales å spise seg opp på karbohydrater igjen samt ikke ta glukosebelastningstest i ketose.
Såvidt jeg husker fra det jeg har lest er det blodsukkerstigning som styrer insulinutskillelse. Glukagon er aktivt kun ved lavt insulinnivå over litt tid. Altså vil ikke glukagon motvirke insulin i seg selv - selv om det kan se slik ut i denne undersøkelsen? Dermed så vil jo ikke glukagon være aktivt om man spiser både mye karbohydrater og fett samtidig?
Har du noen kilder til det du sier om "mye fett i kosten fører til en slags insulinresistens i cellene - nettopp fordi kroppen vrir forbrenningen over på fettsyrer istedet. Kroppen lager glukose selv, stimulert via hormonet glukagon - som motvirker insulin. " - altså noe som ikke sier det jeg allerede sier over :)
Hvis forskningen her er korrekt - vil det jo si at diskusjonene om at høyt inntak av karbo (og fett) gir høyt blodsukker - så lavt blodsukker pga insulinutskillelse - og dermed fyser/spiser vi mer... med høyt blodsukker over tid (selv om det er farlig over tid for kroppen) vil jo da gi fortsatt fettforbrenning.... - blir helt feil? Forvirret ;)
Nå har faktisk artikkelforfatteren justert artikkelen sin litt etter flere kommentarer og det er jo bra. Dessverre er ikke hele forskningsartikkelen tilgjengelig uten at man betaler...
Insulin deaktiverer glukagon, men det tar tid for kroppen å endre måten den forbrenner på. Dette er vel forøvrig samme konsept som glykemisk last, vel? Spiser man masse fett og karbohydrater sammen så får man høyere blodsukker over lengre tid.
Skal se om jeg finner frem kilder, har egentlig ikke tid :) (Men jeg er mer troverdig enn KK hihi)
Problemet med slike artikler er at en journalist som ikke har forskningsbakgrunn skal sitte og skrive om en vitenskaplig studie slik at den passer inn i et populævitenskaplig format (f.eks illustrert vitenskap) eller den kulørte pressen (Dameblader som KK og f.eks. Iform). Og da blir det feil, mye feil, for de klarer ikke å formidle det som egentlig står i slike artikler. Samt at de utelater viktige poeng for de forstår ikke at det er viktig. Leser alt sånn med en stoooor klype salt og går til kildene dersom jeg kan :D
PS: Artikkelen ble jo lagt ut 1.april (den engelske versjonen :)).
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.