Leste om denne siden i et shape-up blad, og måtte bare inn å se, da artiklen handlet om PCOS, og jeg har det. det stod i det bladet at en god lege ville gi en pasient med PCOS metformin-tabeletter, som er diabetesmedisin. dette har ikke jeg fått tilbud om, og synes det er litt ekkelt å spørre legen om det også...:confused: (mulig jeg er ei pyse da) er det noen av dere der ute som har erfaring med denne type medisin mot PCOS??? hadde vært fint å fått hørt hvordan den virker.
Glad for å få svar.
Jeg har brukt metformin lenge (det var meg som var intervjuet i Shape-Up) og du kan jo selv lese hvordan det gikk. Ta med bladet til legen, eller ta et kjapt søk på nettet etter metformin og PCOS og skriv ut hvor bra det virker for de fleste. Forlang at legen din tar prøver av deg (kan komme nærmere innpå hvilke etterhvert, sitter på jobb og har dårlig tid) og hvis det viser seg at du er insulinresistent krever du å få metformin.
hei :) det er kjempefint å høre om flere som "sliter" med det samme. har du noe tips om internettsider hvor det er forskning eller noe om dette med metformin? hadde vært greit å ta med til legen som sdu skriver. kanskje jeg kan få legen til å høre på meg da??? fikk nemlig beskjed om at legen ville henvise meg til psykolog sist jeg spurte om pCOS...:confused: blir litt "redd" for å spørre legen på nytt da, siden hun mener det ikke er noe i veien med meg... selv om jeg har vært på sykehuset på ultralyd, og fått beskjed der om at det er PCOS jeg har...
vurderer å bytte lege da...
Albertine du skriver at jeg må få legen til å ta en del blodprøver for å sjekke om jeg har insulinressistens... hvilke blodprøver er det snalkk om (må ha full kontroll på hva jeg skal spørre legen om før jeg drar, hviss ikke glemmer jeg bare alt...)
Oi, litt sen med å svare, kanskje? :rolleyes:
En blodprøve som kan vise tydelig om du har insulinresistens er C-peptid. Skal se om jeg kan lime inn noe fra en annen side.. Legg merke til det nederste avsnittet:
"Når det gjelder normalverdier, så må vi først si litt om hva som ligger i dette begrepet. Det såkalte "referanseområdet" ("normalområdet") ligger offisielt i Norge på 0,22 - 1,4 nmol/l. Dette "normalområdet" er satt utfra en studie på hjertesyke, middelaldrende menn i Vestfold, hvor vi selvfølgelig kan forvente at mange av disse er både overvektige og insulinresistente. Øvre "normalområde" ble besluttet økt i Norge i 2002, fra 0,7 til 1,4 som øvre grense, på bakgrunn av studien ovenfor.
Det er altså fra 2002 blitt definert som normalt å ha forhøyde insulinnivåer, og det er det jo også, når vi vet at omtrent en tredjedel av befolkningen har det som kalles insulinresistens, i større eller mindre grad. Med insulinresistens menes det at insulinet "virker dårligere", kroppens celler har blitt "motstandsdyktige" mot insulinvirkningen, og dette resulterer i at kroppen må produsere mer og mer insulin, jo mer insulinresistent man blir. Altså en ond sirkel. "Normalområdet" som går opp til 1,4 nmol/l er altså definert ut fra målinger på middelaldrende personer med en gjennomsnittsalder på 55 år, hvor minst en tredjedel altså er insulinresistente.
Det vi kan slutte av det, er at verdiene som oppgies som "normale", ikke er det samme som ønskelige / optimale verdier. Det er nå altså blitt definert som "normalt" å ha en c-peptid på f.eks. 1,3, i den betydning at det er vanlig i befolkningen. Men det er langt fra ensbetydende med at dette er helsemessig ønskelig eller gunstig !
C-peptid stiger også med økende mengde kroppsfett, og synker med synkende mengde kroppsfett.
For å finne ut om man er insulinresistent (hvilket 80-90%; av overvektige er)(Mao. er det stor sjanse for at du er det) så må man også ha en rekke andre tallverdier og blodprøvesvar enn bare c-peptid.
Men ut fra praktiske hensyn, så kan man sette opp følgende tall for ønskelige c-peptid verdier:
Ideelt: 0,3-0,4 (hos friske, ikke insulinresistente, slanke personer)
Sannsynlig insulinresistens: verdier >; 0,7
Betydelig insulinresistens:>; 1,0
Når man har c-peptid over 1,0 så er man sannsynligvis så insulinresistent at det kan være fornuftig å forsøke medikamentell behandling med et preparat som heter metformin / Glucophage, i en periode. Dette senker insulinresistensen, og kroppen svarer således med å kunne produsere mindre insulin. Hvilket er ønskelig, i forhold til vektnedgang, da det å forsøke å slanke seg med så høye insulinverdier som f.eks. du har, er som å forsøke å kjøre bil med håndbrekket på."
takk-takk... har i tillegg fått tips om ei dame som er gynekolog og ekspert på PCOS her i trheim, så jeg skal oppsøke henne en dag... hun vet sikkert hva hun skal gjøre med meg ;)
og det gjorde ingenting om du var litt sen med å svare, for jeg har ikke fått rotet meg til å bestille legetime enda uansett...
ja det hadde vært en fordel, for jeg lurer på å flytte nå til høsten, for å ta videreutdanning... blir sikkert noe praksis i trondheim også, men mere begrenset mulighet til å takke ja til en time når som helst... skal ringe på mandag
Ja, hun er bare super. Hun er som en "gudmor" for oss PCOS`ere i dette distriktet. Hun tar oss seriøst, er vennlig og flink til å forklare!
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.