< Tilbake til oversikten

Hva med resten av familien?

#1

Olive Oil sa for siden:

Er helt fersk på forumet, og har selvfølgelig masse å spørre om. Mye finner jeg ved å søke, men det er én ting jeg ikke har funnet noe om. Hva er erfaringene deres når det gjelder resten av familien? Min familie består av tre barn og en samboer. Eldstemann på 18 er egentlig ganske kresen når det gjelder "vanlige middager", men er åpen for det meste. Han vil ikke bli noe problem sånn sett. Mellomste på 13 har diabetes 1, og her må jeg jo tenke meg nøye om før jeg prøver å gjøre noen vesentlige forandringer i hans kosthold. Hadde han vært hos meg hele tiden ville det nok gått bra, men han er hos sin far annenhver uke. Det vil derfor være umulig å få noen rutine på ting, og jeg er redd det vil påvirke ham mer i negativ enn positiv retning da. Lillemor på 8 er glad i mat, men unngår helst fisk og poteter.

Dette høres kanskje ille ut, men det største problemet er nok sambo. Han er ekstremt kresen, og er avhengig av pottit, brødskiver og kaker. (noe som er endel av årsaken til at jeg har lagt på meg 20 kilo etter at vi ble samboere..) Jeg kan da opparbeide meg nok viljestyrke til å motstå fristelsene han kommer med, jeg kan også lage ekstra mat til de andre, men det er dette med fettet da. Jeg må altså holde meg til lite karbo/mye fett. Jeg kan jo ikke nekte de andre å spise den fete maten, så hvordan vil det påvirke dem som da spiser karbo som vanlig? Ender jeg opp med å gjøre hele familien til blubber?


#2

Kitt sa for siden:

Ingen av min har blitt noe særlig større i hvert fall!;)
Samme hovedrett, forskjellig tilbehør og masse fett/smør/rømme/saus til mor!:p

Om du scroller helt nederst på siden her, finner du mange tråder om samme tema! Mange som lurer på det samme!:)

Lavkarbo er jo perfekt for en med diabetes, men bør nok diskuteres litt med lege før oppstart på et barn!


#3

Olive Oil sa for siden:

Oj, beklager. Jeg har nok ikke vært så flink til å søke. Takk for svar. :)


#4

Kitt sa for siden:

Ikke noe å beklage, søkemotoren her er ikke akkurat tipptopp!:p
Bare viser vei til steder du kan lese om det du lurer på, jeg!:)


#5

Olive Oil sa for siden:

Kjempefint. Fant mye nyttig der. :) Takk.


#6

Bindi sa for siden:

Når jeg lager middag, spiser sambo det jeg spiser.
Når han lager middag er det ofte med karbo ved siden av, da dropper jeg akkurat det.

Akkurat nå bor vi ikke sammen (jeg er utenlandsstasjonært), og må innrømme at det er lettere da. Slipper og bli fristet av mye jeg ikke skal spise..


#7

Olive Oil sa for siden:

Forresten, Kitt, jeg er klar over at lavkarbo er bra for gutten min med diabetes. Problemet er at han er hos sin far annenhver uke, og jeg vet jeg ikke får ham og hans samboer med på noe utover det vanlige. Ca. et halvt års tid før gutten fikk diagnosen, merket jeg at han hadde veldig ustabilt blodsukker, og begynte å gi ham krom. Sendte med glasset til pappa, men det kom tilbake like fullt. Hans samboer mente det var tull.. Ikke et vondt ord om dama, men hun har sine meninger, for å si det slik. Det kan da umulig være bra om jeg skal kjøre lavkarbo annenhver uke? Dette går jo ikke bare på insulin til mat, men også den langtidsvirkende insulinen.


#8

Olive Oil sa for siden:

Bindi, min samboer spiser ikke det jeg spiser. Det gjelder ikke bare nå, men de to årene vi har vært sammen. Han er ganske sær i matveien. Jeg ble seriøst fornærmet den første gangen jeg lagde skikkelig middag til ham. Han druknet min fortreffelige kalvestek og mandelpotetstappe i ketsjup og grillkrydder, og grønnsakene ble oversett. Makan!:eek:


#9

BenteR sa for siden:

Da jeg begynte, varte det ikke lenge før de andre synes min mat så utrolig spennende og attraktiv ut. Gubben og jeg kjører under 70 karber fast, men guttene i alderen 20-27 vil gjerne ha litt ris eller litt potet til middagen. Ene sønnen min er aktiv langdistanseløper og spiser grove brød på intervalldager og løpsdager, ellers går det i proteinbrødet.
Alle guttene spiser flere frukt til dagen, og alle sammen elsker baconomelett stekt i masse smør og salater som har oljedressinger. De koser seg med sauser og gryter som svømmer i rømme, fløte, ost, etc.
Alle sammen er enige i at de faktisk føler seg bedre på det kostholdet de nå har. Ingen har gått opp i vekt, men de har begynt å bygge noe mer muskler, noe de er strålende fornøyde med.
Gubben og jeg har jo tatt av, men vi følger LCHF hele tiden.


#10

Livsglede sa for siden:

I min familie er det jeg som handler, jeg som lager mat og jeg som stort sett bestemmer hva vi skal ha å spise. Men jeg lager god LCHF mat og så lager jeg "normalt" tilbehør til de som jeg vet vil ha det. Slik som grov pasta, potet, ris etc... men det går mindre og mindre av det og mer og mer grønnsaker faktisk. Ser litt på det som en gradvis avvenning av raske karbohydrater:) Blir av og til 2 middager, men ikke ofte. Pannekaker lager jeg som regel etter min oppskrift og så får resten av fam. de gamle vanlige, men de blir rare i magen da, men det er ikke så ofte de spiser det, så de aksepterer at de blir litt uggne. Det som vi har blitt mer bevisste på her i huset er. Vist vi har vært på besøk og mann og barn ikke har klart å la være å spise de kaker som står på bordet som ikke er lavkarbo vennlige, ja da romler og buldrer det i magen. De får også et enormt suuuuug etter mer søtt, så de lærer kroppen sin å kjenne og hva som er bra for den:D
Så lag vanlig mat som du vil/kan spise og bare lag tilbehør til barna og evt mannen Så blir alle fornøyde:)


#11

Hamster59 sa for siden:

Mine unger har vært glad i ris tidligere. I går laga jeg laks surra i creme fraiche og fløte sammen med purre, asparges og cherrytomater og en god dæsj med pesto oppi. Hadde salat til, og ungene ville ikke ha ris til da jeg spurte dem om det. Det artige er at de liker det så godt at de tar en liten porsjon til. Og restene skal jeg kose meg med til lunsj i morgen på jobb! :p :)


#12

Livsglede sa for siden:

Ja se der, de blir gradvis omvendte:D viktig å la de få velge. For får de følelsen av å kunne velge mellom forskjellige ting, så tar de ofte den sunneste tingen. Barna er jo en kopi av oss voksne, så de vl jo ta etter:D


#13

Bindi sa for siden:

Heldigvis er verken jeg eller Sambo krensen, er vel der feilen ligger, haha!
Alt går i sluket.
(Eneste jeg ikke spiser er nakkekotletter og medisterdeig-æsj!)


#14

Minni1 sa for siden:

Vi spiser stort sett det samme alle sammen.
Jeg lager ris ,poteter eller pasta ved siden av som de forsyner seg av dersom de har lyst på.
Jeg har gradvis laget mindre mengde av det slik at de har minsket hvor mye av det de spiser uten at de har merket det.
Nå blir det ofterer jeg lager uten dette tilbehøret og de protesterer som regel ikke. Tror ikke de tenker på det lenger.

Jeg er mere forsiktig med fettet til barna enn til meg. Det er fordi de er ungdommer, jeg vet de spiser litt gatekjøkkenmat, bensinstasjonsmat etc. Mye karbohydrater + mye fett er ikke bra . Det rare er at jeg ser de spiser mindre og mindre karbohydrater og mere proteiner etter som tiden går.

Nå har det gått to år siden jeg la om kosten og det er helt utrolig å se hvordan smaken deres har forandret seg. Jeg trodde ikke det skulle bli så enkelt siden de var ganske store når vi begynte. Men så er det utrolig mye god mat på lavkarbo hvor en lager det fra bunnen av i forhold til ferdigkjøpt mat.


#15

kiril sa for siden:

jeg lager alt lavkarbo mat, men lager som regel ris til resten som di kan ha hvis di vil ha :)


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.