Jeg skal ned minst 16 kg fett, og trener hard (kjempehard!) vekttrening 3 ganger i uka. Jeg spiser nok 200 gram protein og 80 gram fett daglig, pluss ca 50 gram karb på treningsdager og mye mindre på ikketreningsdager.
Nå skal treningsveilederen min ha meg til å drikke juice direkte etter trening, noe jeg ikke skjønner helt hvorfor og hvordan. Poenget med treningen er fettforbrenning, en halv til en kg vektnedgang i uka er målet veilederen har satt.
Argumentasjonen til veilederen min handler om restitusjon, noe jeg skjønner at er viktig, men ikke på bekostning av fettforbrenning vel?
Jeg har lest alt jeg kommer over i bøker og på nett i helgen, uten å bli særlig klokere. Jeg finner en del info om fordeler av karb umiddelbart etter trening for restitusjon, og jeg finner info om karbo som kan hindre vektnedgang.
Jeg har på følelsen at karb etter trening er fordel for restitusjon men dette står skrevet i artikler som handler om idrettsutøvere. Jeg skjønner at tjukkaser også må restituere, men hovedpoenget for min del er jo å ikke bremse noen fettforbrenning.
Er det slik at karb direkte etter trening er smart for tjukkaser også, eller ødelegger det for fettforbrenningen min?
Håper noen har synspunkter på dette, da det plager meg at et ellers strålende samarbeid med veileder står litt i stampe nå over dette temaet. Fins det argumenter/forklaringer/kilder jeg kan ta med til veilederen min er det også strålende, da vi begge er opptatt av å ha belegg for påstandene våre, bare at han er treningsekspert og jeg er ekspert på hvordan det er å være tjukk.
Angående retning: jeg har eksperimentert de siste månedene og kommet fram til dette forholdet på lavkarbo. jeg følger dermed ikke noen spesiell retning, har brukt dahlqvist/hexeberg til mye info tidligere og finner mye info hos Ken Hallstensen.
Det er mange som trener mye og hardt her på forumet, jeg håper noen kan dele begrunnet kunnskap med meg så jeg er i stand til å føre en smartere samtale med veilederen min.
Jeg vil tro at du får svar ved å lese boka til Bjørn Ferry, toppidrettsutøver med lavkarbokosthold. Jeg er ikke sikker på om den er kommet ut på norsk ennå men det går sikkert greit å lese den på svensk?
Det høres ikke ut som veilederen har satt seg inn i prinsippene for lavkarbo? Det er typisk høykarbo-tankegang at man må fylle på med karbohydrater etter trening. Er du i ketose er dette helt bortkastet, og vil føre til fettlagring heller enn forbrenning. Hele poenget med ketose er jo at musklene ikke skal ha karbohydrater å forbrenne, og derfor må ta av fettlagrene. Spis heller noe rent protein, eller protein og fett ca en halv time etter trening.
Enig med carisma her - på høykarbo fyller man på med karbo etter trening fordi man har tømt glukoselagrene. Dine ER allerede tømt før trening - så fyll på med protein (som er oppbyggende for musklene) OG fett.
Karbohydrater har ingen annen funksjon enn energi - det finnes ingen essensielle karbohydrater - så de er ikke viktig for restitusjon i den forstand - i motsetning til protein og fett som faktisk inneholder essensiell næring som kroppen trenger :) - spesiefikt etter nedbryting av muskler pga styrketrening.
Jeg har også trent mye og veldig hard styrketrening (med PT) på lavkarbo, og opplever mindre treningsverk, enormt rask økning i styrke over kort tid, og raskere restitusjon enn på høykarbo - og jeg spiser vanligvis et halv/hel atkinsbar på vei hjem, og et skikkelig måltid med kjøtt/grønnsaker/feit saus når jeg kommer hjem.
Som en kommentar - du ligger på rundt 1700 kalorier pr dag med 50 gram karbo, 200 gram protein og 80 gram fett. Dette gir en fordeling av næringsstoffer på nesten 50% protein, ca 40% fett og rundt 12% karbo (på treningsdager).
Det er ikke meningen å kritisere - jeg bare lurer på hvor bevisst du er på fordelingen av næringsstoffer og hvor tøft det kan være for kroppen og spise mest proteiner over tid?
jeg har spist etter diverse energifordeling i fem måneder, og har ganske grei peil på når jeg er fornøyd og funker og når jeg ikke gjør det. så dagligkost er ikke noe problem, jeg er ikke redd for verken proteiner eller karber eller fett, så jeg har ikke noe problem med å gjøre endringer om det er forklart ordentlig og jeg faktisk opplever endringer jeg er ute etter.
det jeg lurer på er rett og slett hvordan jeg skal forklare for veilederen hvorfor jeg syns juice/raske karber etter trening virker litt bak mål uten å høres ut som jeg "synser". boka til Ferry er nok bra, men jeg har dessverre ikke tid til å kjøpe den og lese den før jeg har neste avtale og håper derfor at noen har kvalifiserte kilder.
forslaget med karbo kom i forbindelse med endring i treningsopplegg fra "hardt" til "enda hardere", jeg trener tre dager i uka annenhver dag.
personlige meninger er fint og man kan lære av det, men jeg når ikke like godt fram til en som ikke er spesielt opptatt av lavkarbo uten å kunne forklare i mer detalj hvordan jeg tenker og hvor jeg "har det fra".
Jeg ser ikke noe problemer med proteininntaket vs fett og karbo, så lenge du trener kjempehardt..
Imponert over hvordan du klarer det da:p Blir det mye proteinpulver og sånt?
nellie: det går mye i tunfisk på boks, hjort, elg, torsk, kylling og fram til nå noe egg (enkel frokost).
laks savner jeg, men siden jeg syns oppdrettslaksen er så ekkel er jeg på stadig jakt etter fet fisk jeg kan spise uten å føle at jeg spiser søppel. det er kanhende ikke noe i det, men jeg misliker det veldig, så det utgår når jeg ikke finner fet villfisk.
proteinpulver (whey) er med siden jeg liker sjokoladesmaken kjempegodt og blir litt lei av stadig spising. jeg bor alene og har derfor luksusen med å lage den maten jeg selv vil ha, og må ikke ta hensyn til noen andre enn meg selv.
nøtter, avocado god olivenolje og fiskeolje står for fettkildene, stort sett. melkeprodukter har utgått en stund siden jeg sjekker om det kan være en "brems", og når pollensesongen tetner til må jeg ta stilling til om nøttene må byttes ut siden jeg har blitt litt pollenallergisk de siste par årene og har lest flere steder at nøtter kan forsterke allergier.
kokosolje er i skapet, men jeg takler ikke "solkremsmaken" og vurderer å teste en annen type enn cocosa extra virgin som står ubrukt akkurat nå.
lørdag er hurradag, da blir det kaffelatte på kafé og en muffin eller en bolle eller noe annet jeg kan ha lyst på, eller en middagsrett jeg ellers ikke har rom for.
jeg har en lekker liten gramvekt på kjøkkenbenken og kan siden jeg altså bor alene tillate meg å være litt streng på alt.
Jeg vil anbefale siste nummer av VOF, vitenskap og fornuft, der er det en artikkel om vitenskapelig basert styrketrening. Artikkelen er basert på boken body by science, som for øvrig også er anbefalt lesing :) Jeg skrev et innlegg om boken for en stund siden her på forumet... Opplegget er tidsbesparende og genialt; en trening pr uke, steinhard styrketrening i ca 10-15 min, og det er alt som skal til for å få makset de helsemessige gevinstene. Resten av aktiviteten kan være gåturer eller hagearbeid eller hva man har lyst til.
Enkelte som har fulgt dette opplegget har gått godt ned i fettprosent uten å i det hele tatt legge om kostholdet, tenk på den potensielle effekten av å kombinere dette med lavkarbo :D hehe
Så er det også slik at hvis man vil øke prestasjonen innen en eller annen idrett, så bør man altså fokusere mer mot den idretten eller øvelsen. Men dette er ikke nødvendigvis forbundet med forbedret helse.
Hvis jeg i all ydmykhet skal gi noen generelle tips ang kosthold ift trening, så er det å ta populære råd med en god spade salt, lese litt hva andre sier om temaet og ikke minst prøve ut hva som fungerer for en selv.
Bjørn Ferry sin bok står på skal leses listen min :)
Jeg signerer Carisma :p
Trener mye og hardt jeg og, og har aldri følt behov for å pakke i meg karber etter trening (holder med noen glass Farris). Begynner å få veldig pent definerte muskler nå, så det er tydelig ikke nødvendig med de karbene som trenerne maser om til stadighet :)
Guttungen min som er aktiv langdistanseløper og deltar i løp jevnlig både innenlands og utenlands, spiser med stor glede vår lavkarbomat. Han ligger noe høyere enn oss andre i karber, men er under 150 alltid. Når det ikke er løp eller intervalltreninger ligger han på ca 100 karber.
Etter løp eller hard trening tilfører han karber i form av en ren frukt umiddelbart når han er ferdig, og så spiser han en proteinrik mat etterpå.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.