De fleste "sukkerfrie" sjokolader er søtet med maltitol, og fordi dette ikke er sukker (sukrose), er det lov å skrive sukkerfri. Dette betyr ikke at blodsukkeret ikke vil stige, altså er dette et karbohydrat på lik linje med sukker. Det er riktignok litt mindre kalorier per gram i maltitol, men til gjengjeld er det mindre søtt og det må derfor brukes i større mengder.
Det finnes jo mange erstatninger for sukker med svært lite eller ingen karbohydrater.
For eksempel sukkeralkoholen: Erythritol (sukrin) 0.2 kalorier per gram
Eller så har man jo de kunstige stoffene: aspartam, acesulfam K og sucralose, som er gunstige på lavkarbo. Aspartam f.eks inneholder like mye karbohydrater som sukker (sånn ca), men til gjengjeld er den veldig mye søtere og brukes derfor i mengder som ikke er synlig for øyet. Derfor helt akseptabelt med Cola Zero, sprite zero, fun saft osv.
Man kan si hva man vil om øvrige sukkeralkoholer, men faktum er at disse øker blodsukkerverdiene (bare prøv med et blodsukkerapparat). Dette vet jeg fordi en i familien har diabetes.
Så mitt spørsmål er: Finnes det noen sjokolader som er søtet med: Erythritol (sukrin), aspartam, acesulfam K eller/og sucralose?
Okey, takk for svar. Interessant at du ikke opplever blodsukkerstigning, men mulig at dette er fordi du ikke er diabetiker? Da utskilles jo insulin fra bykspyttkjertelen som følge av blodsukkerstigning, og senker denne ved å øke absorbsjon av sukker til muskler hovedsakelig. Nå har jo maltitol litt lavere glykemisk indeks enn sukker også, så kurven blir vel ikke like høy på blodsukkerstigningen som med sukker heller.
Philtha, har du noen kilder som kan dokumentere det du sier her? Jeg synes kanskje at du blir litt kategorisk (bruker uttrykk som "faktum er" f.eks.) siden du ikke viser til en referanse. Mulig bare jeg som realfagsstudent som reagerer nesten som en refleks når kildehenvisninger mangler, men det gjør at jeg setter liten lit til det du sier. Selv har jeg ikke så mye kunnskap om kunstig søtning, men jeg tør ikke å lære meg noe fra et forum når ikke ordentlige kilder er oppgitt. Da risikerer jeg å spre feil informasjon når jeg snakker med andre senere. Og DET vil jeg ikke. Håper du skjønner hva jeg mener:)
Selvfølgelig er kilder viktig, skjønner det, jeg er realfagsstudent selv. Nå var jeg faktisk ikke ute etter å bevise at de andre søtningsstoffene (sukkeralkoholene) gir blodsukkerstigning. Det eneste jeg ville vite var om det gikk an å få tak i sjokolade med øvrige kunstige søtningsstoffer. MEN, når det er sagt finnes det veldig mye dokumentasjon på at f.eks maltitol gir blodsukkerstigning. Grunnen til at maltitol ofte blir brukt i stedet for sukker, spesielt i diabetesprodukter, er fordi dette stoffet absorberes tregere enn sukker (altså lavere glykemisk indeks), og vil da gi tregere blodsukkerstigning. Og når et stoff gir blodsukkerstigning, betyr det at det spaltes til glukose i tarmen, som igjen absorberes i blodet og gir økning i blodsukkeret. Ergo, økning i blodsukker = ugunstig for oss på lavkarbo.
Her er i hvert fall noen kilder. Med et kjapt søk på google er det ikke så vanskelig å finne litt stoff. Ganske fin oversikt på wikipedia også, men jeg er selvfølgelig klar over at dette ikke er en sikker kilde, men stort sett er det som står der pålitelig. Øverste kilden min er hvert fall fra Roche sin hjemmeside, det er et av verdens største legemiddelfirmaer.
Men husk en ting, hvis en sjokolade veier 50 gram, og den igjen inneholder 50% maltitol, vil det si at den i praksis inneholder 25 gram maltitol. Og siden maltitol gir mindre kalorier per gram enn rent sukker, så er det ikke sikkert at man faller ut av ketosen bare fordi man spiser en sjokolade i ny og ne. Jeg er ikke ute etter å "ta" de som spiser disse sjokoladene.:)
Jepp, disse er søtet med erytritol og oligofructose. Har prøvd en, rumlet godt i magen etterpå, men falt ikke ut av ketosen - noe jeg gjør med en gang noe er søtet med maltitol.
Jeg har diabetes 1 og måler blodsukkeret ofte. Jeg får ikke blodsukkerstigning av å spise slik sjokolade.
Nå må jeg få si at jeg er ikke noen storspiser av sjokolade, men bruker f.eks 1 plate sukkerfri mørk sjokolade kokt i en kartong fløte som deretter avkjøles til dagen etter og piskes som kremfyll på f.eks. PC-Snuppas sukkerbrød. Kan spise ett passa stykke uten blodsukkerstigning. Likeledes om jeg knasker i meg et par ruter sjokolade.
Blir noe av det samme som sies om f.eks. bønner og kikerter. For meg som diabetiker er denne maten svært god fordi den senker blodsukkeret i stedet for å øke det, trass i at det er karboer der.
Så bra, kjedelig at det var utsolgt for melkesjokoladen di har. Så jo veldig lovende ut dette her! Rart at det ikke er flere produsenter som bruker disse ingrediensene?
Jeg har også diabetes type 2 og ser at med en gang jeg får i meg litt for mye karbohydrater så skyter blodsukkeret i været. Men jeg reagerer ikke på sjokolade med maltitol
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.