Jeg bladde gjennom hjemmet denne uka,og så det var et stykke om jordskokk der,men hadde ikke tid til å lese noe særlig. Men fant ut at jeg måtte undersøke litt nærmere og fant bla.dette på nettet.
300 år etter at den ble utkonkurrert av poteten, kan jordskokk få sin renessanse. Ved siden av en søt, spennende og nøttaktig smak, er denne grønnsaken et funn for personer med diabetes. De kan nemlig bruke store mengder jordskokk i kostholdet uten fare for forhøyet blodsukkernivå.
-Det er innholdet av inulin i stedet for stivelse som gjør denne grønnsaken til et godt alternativ for personer med diabetes. Inulin har søt smak, men går ufordøyd gjennom tarmen og regnes til gruppen kostfiber. Derfor er stoffet godt egnet som glukoseerstatning, sier forsker Randi Seljåsen ved Planteforsk Landvik i Grimstad. Hun har tidligere arbeidet ved Matforsk og har doktorgrad på innholdsstoff og smak i gulrot. Randi Seljåsen har også fordypet seg innenfor området grønnsaker og helse, og prøver nå få i stand et prosjekt om jordskokk som ingrediens i diabetestilpasset kosthold. For den ukjente grønnsaken gir mange muligheter:
-Jordskokk har en søt, frisk og særegen nøtteaktig smak. Knollene er saftige og sprø, og er særlig velegnet til råkost og snacks. De kan kokes hele og brukes som potet, eller som en viktig bestanddel i purèer, supper og stekte retter. I bakverk kan purè av jordskokk erstatte 20-50 prosent av hvetemelet. Det kan også utvikles et mel av jordskokk for bruk i produksjon av pasta og bakverk. Inulinets søtssmak gjør jordskokken velegnet som søtningsmiddel flere typer bakverk.
Men det er ikke bare jordskokkens egenskaper i forhold til et diabetes-tilpasset kosthold som gjør denne grønnsaken interessant. Randi Seljåsen understreker at jordskokk har en veldig spennende smak som gjør den interessant for alle. Derfor er det også en viss etterspørsel gjennom restaurantbransjen her i landet. Men jordskokk er ikke tilgjengelig i vanlige dagligvareforretninger.
-Det ikke mange som driver kommersiell dyrking her i landet, og det meste importeres fra Frankrike. Noen har det riktignok i kjøkkenhagen, men det bør ligge godt til rette for økt norsk produksjon, mener Randi Seljåsen. Ved Planteforsk Landvik har de samlet inn 40 varianter av jordskokk fra hele landet, og det er dette materialet hun vil bygge videre på.
-Jordskokk er en av våre få flerårige grønnsakplanter, og dyrkes omtrent som potet. Den kom til Norge første gang i 1639, men ble raskt utkonkurrert av poteten, som var både lettere og høste og lettere å skrelle. Men økt fokus på kosthold med lavt innhold av karbohydrater gjør at jordskokk kan få sin renessanse. Diabetes har nærmest blitt en folkesykdom, og derfor er det viktig å få mer kunnskap om jordskokk som alternativ i kostholdet. Samtidig har jordskokk som grønnsak et stort potensiale i det vanlige markedet, mener forsker Randi Seljåsen ved Planteforsk Landvik.
Dette gjorde meg temmelig interressert ja,så jeg tenkte,løp og kjøp.............. men hvor får jeg tak i dette produktet??????
Jeg vil bare få presisere at jeg vil gjerne få høre,hva som helst om denne planten,dessuten virker det så interessant med tanke på kostholdet til oss som bruker lite karbohydrater.
Finnes det forresten på matvaretabellen med netcarb???
Tja, hvis du skal dyrke jordskokk, så må du se etter sortene Dwarf Sunray, Bianca eller Dagnøytral. Dette er fordi andre typer jordskokk ikke klarer å danne blomster under norske forhold før vinteren. Du kan finne jordskokk for salg hos: Langangen planteskole og jeg går ut i fra siden de sier at knollene er spiselige, at de har en sort som overlever i Norge og danner knoller her. (Eventuelt Future Foods (Se etter Jerussalem Artichokes) hvis du vil bestille fra England) Jordskokken blir fra 1,5 meter og høyere, så regn med at de trenger litt plass der du dyrker de. Jordskokk er en form for staude, så hvis du lar rotbiter være igjen etter du har høstet, så kommer den tilbake til neste år.
Ellers så har noen funnet jordskokk for salg i noen matvareforretninger, slik som Coop Mega og andre butikker med "velassorterte" utsalg. (Kanskje Meny?) Ellers kan du spørre matvareforretningen i nærheten av deg om de kan ta det inn. En Mega butikk fikk det inn etter noen dager på forespørsel. Kiloprisen hos Mega var litt i overkanten av 30kr/kg.
Mesteparten av Jordskokken som selges i butikker kommer fra sydlige land, så du kan ikke plante disse her i Norge, på grunn av lys og temperaturforholdene her om sommeren. Planten får ikke tid til å avmodnes før vinteren.
Det latinske navnet er: Helianthus tuberosus hvis du vil finne mer informasjon om det. Ja, den er i familien med solsikken, og blomstene er veldig lik, dog mindre enn solsikkens. :)
Meget informativt svar . Takk skal du ha.
Uansett skal jeg faktisk prøve å dyrke denne planten,for de senere års ustabile forhold virker de som om den vil tåle det.
Og uansett er det ganske interressant.
Nei, jeg har dessverre ikke smakt den. Den blir dyrket på Baroniet i Rosendal (Sunnhordland) men da jeg var utplassert der i fjor, var den ikke "moden" enda. :(
Kikka litt på planteskolen,men fant ikke noe jordskokk der. Men tipper at det kommer til å bli populært i løpet av året. I og med at Hjemmet hadde en artikkel om det. Andre kommer garantert etter. I og med at det er en plante med søtstoff som er fiber og ikke øker blodsukkeret. Fatter ikke hvorfor vi ikke visste noe om dette før:p :cool: :rolleyes: :eek: :confused: :o ;)
Se under Platelister -> Plantelister (ja, 2 ganger, spør meg ikke hvorfor :p) så ruller du ned til Helianthus, og litt nedover ved Helianthus, ligger Helianthus tuberosus, som er det latinske navnet på Jordskokk.
De selger den for 5 kr. Jeg tror det er per stykk.
Bæ bu, dersom ingen kan skaffe meg jordskokk får jeg jogge ned til Landvik forkinsstasjon i sommer. Var det ikke der jeg fant innlegget???Jeg oppholder meg jo hele ferien bare et par kilometer unna:p
Nå bor jeg sånn til at jeg får inn svensk tv.... og mener absolutt at jeg har hørt svenskene prate om denne grønnsaken.
Riktignok er det litt forskjell på navn innen dyre/planteriket mellom våre kjære naboer- Jeg har hørt svenskene snakke om jordskokk, som for meg, er helt ukjent.
Dette kan da ikke være større forskjell - enn uvitenhet???
Nysgjerrig!!!!
...jeg han meg opp i noe jeg fant litt morsom jeg.... :p "doktor grad i smak og næringsinnhold i gulrot" knis :lol: det var da også noe å ha doktorgrad i...:p jeg kan ikke fatte og begripe hvordan det kan være mulig å skrive 60-150 sider om et så begrenset tema...:confused:
Der tror jeg du tar feil. For hvis en virkelig interesserer seg i noe, kan alt gå an:) Om jeg hadde interesse for"""""""" tenker vilt,ja ikke akkurat gulerøtter,men f.eks avføring. Da er jeg sikker på at jeg kunne klart 1000 sider:-). Ja om interessen hadde vært der da:o :p ;) :cool: :rolleyes: :eek:
Jeg hadde bakte jordkokker til middag i dag, og brukte vanlig steketid som for poteter. Smaken var.... interessant... Man kan si det smakte som..... jordskokk:p Jeg kan ikke si helt hva jeg synes det smakte som?? Litt søtlig. Ikke æsj! Konsistensen var noenlunde som kald potet. Er ikke så glad i poteter (har liksom aldri sett nødvendigheten av den), så jeg vet ikke om jeg kommer til å ha jordskokk igjen, siden jeg ikke har noen potet å erstatte :p Men det var gøy å ha smakt det også. (krysser av på "har-smakt-på" lista :rolleyes: )
[font=Verdana][/font]
Kjøpte den forresten på ICA MAXI på bjølsen i Oslo. 59,90 kr kiloen
Bakte du dem i folie smurt med olje og grovt havsalt ??? og fyllte med smør og rømme:)
MMM,det er godt på vanlige poteter vaffal:p
Når det gjelder jordskokken er jeg veldig interessert i om de kan brukes f.eks som pommes frites,potetstappe,etc.
Ellers er det kav umulig å få tak i sånt der jeg bor da,men skal til drammen i helga og kunne jo prøvd maxi senteret der,
En ting er sikkert,jeg gidder ikke dra til Oslo bare for å kjøpe jordskokk:) :cool:
Kan nok ganske sikkert fungere som pommes frites, "potetstappe" osv. Men vet noen om karboinnholdet i jordskokk??? Har forstått at det er mindre enn i poteter og med lavere GI...
Har ikke anelse om karboinnholdet,har ikke hatt tid til å sjekke,men vet at det som gir søtsmaken er et søtstoff som består kun av fiber,så det skal trekkes fra.
Men nå gjorde du meg nysjerrig,så nå skal jeg surfe litt:)
Jahajadenne så ikke helt god ut,men akkurat når det gjelder karbohydrat så var det jammen ca 14 pr. 100 gram ja og kostfiber fra 2.6-til 3.1 tror jeg.
Disse tabellene er visst ikke helt greie å kopiere tror jeg:p
Så det er jo ikke særlig forskjell fra vanlig potet,men den har jo til forskjell fra poteten en lav glykemisk indeks og må jo være ypperlig Lindbergmat:confused: .
Og jeg som gikk med det store håp om at fiberinnholdet skulle være høyere:nedfor: :hylgrine: :hylgrine:
Bæ bu til deg og... Foreldra mine forsøker å få hagesenteret på Fjeld på Røyse til å skaffe jordskokk denne våren. Skal holde deg orientert.
Det næringsinnholdet - vil det si at jordskokk inneholder ca 11,6 g netcarb pr. 100 g?
Jordskokksuppe er jo bare helt nydelig, da...
Fint det må du vettu,jeg har fortsatt lyst til å bruke den ene villniss senga til å prøve jordskokk, håper bare den tåler litt tyskerkål(skvallerkål) og såpeurt,som jeg for flere år siden har gitt opp å få bort:). For jeg kan vel alltid prøve å finne fram til det hagesenteret på Røyse,når jeg klarte å finne en bortgjemt fotballbane i strøket:o
Jeg plantet jordskokk i hagen vår for to år siden, det er bare å kjøpre en i butikken dele den to og du får to planter. Den vokser som ugress! Vi må luke den vekk for at den ikke skal ta over hele hagen. Nå har jeg ikke telling på hvor mange som står her.
Men på en annen side så er jordskokk svært tungt fordøyelig. Ikke å anbefale for folk med dårlig fordøyelse.
Og selv om noen sier at man kan bruke den rå, ikke gjør det, kok dem godt (minst 30 min.) og mos den som en potet.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.