< Tilbake til oversikten

Peiling på øl?

#1

Superkatti sa for siden:

jeg vet ikke helt hva jeg kan søke på for å finne svar på dette, så da bare spør jeg... :)

vil det være sånn at øll med en høyere alkoholprosent har mindre sukker og karbohydrater?
hele prosessen med øll er jo at gjær spiser sukker og danner alkohol (kort fortalt), så vil det bety at jo høyere alkoholprosent jo mindre sukker er det igjen..? Det hadde jo vært veldig fint, for jeg elsker øll men er ikke noe særlig glad i disse "lite" typene som smaker utvanna. Da er det mye bedre med skikkelig pol-øll :)
Er det noen som har noe informasjon om dette? har vinmonopolet noe oversikt over sukker i øll sånn som de har med vin kanskje?


#2

marjusen sa for siden:

Blir det ikke tilsatt sukker etter gjæringen er ferdig for å produsere kullsyre også da? Gjør værtfall det når man lager øl selv.


#3

Superkatti sa for siden:

hm... ikke vet jeg, var derfor jeg spurte.. ;)
må undersøkes...


#4

Gracella sa for siden:

Det er nok for mye karber i øl/sterkøl til at det hører hjemme på ketolyse.

"Amerikansk light-øl inneholder like mye alkohol som vanlig norsk pils, men det har lavere sukkerinnhold. Ølet er med andre ord høyere forgjæret, noe som betyr at mer sukker er omdannet til alkohol."
www.h-a.no/Kultur/Matdrikke/%C3%98ltips/tabid/203/language/nb-NO/Default.aspx?ModuleId=22072&articleView=true&tabId=203

Lite-øl er jo ikke sterkere enn vanlig øl, så jeg tviler på at sterkøl (i klassen 8-10%??) inneholder noe særlig mindre karber enn vanlig øl. Men jeg er ikke sikker, altså.


#5

Superkatti sa for siden:

men hvis en da lager light-øl ved at mer sukker omdannes til alkohol, vil ikke det si at øl med høyere alkoholprosent da har mindre sukker? feks har jo nøgne ø et øl på 15%. da trenger en jo strengt tatt ikke mer enn en halvliter. hihi.. godt er det og!

og nei, jeg tror nok heller ikke er "lov" med sånn øll på ketolyse. litt for risky... men er jo lov å håpe. :) og undersøke...


#6

Gracella sa for siden:

Send en mail til de og spør da ;)
www.nogne-o.com/contact.html


#7

Kanutten sa for siden:

Sambo brygger øl.. Sånn helt fra bunn av. Jo sterkere øl, desto mer malt tilsetter man. MEN det vil alltid være malt igjen, så derfor vil jeg anta at det er like mange karber i sterkøl som i vanlig øl. Noe skal jo gi sødmen!!


#8

Alkazelters sa for siden:

Selv om ølet har like mye sukker, kan det hende det totalt blir mindre, fordi du kanskje drikker mindre når alkoholprosenten er høyere.


#9

Livsglede sa for siden:

Øl er "flytende brød" og bør ikke drikkes av de som går på strengt lavkarbo kosthold i håp om å gå ned i vekt. Men ingen regel uten unntak:D


#10

marjusen sa for siden:

flytende brød er litt å ta i. Er langt mindre karbo her enn i brød pr 100gram


#11

Superkatti sa for siden:

...og brød kan en fint leve uten, men jeg har seriøse problemer med å tro at det er meningen at en skal leve uten godt øll... :p


#12

babydoll sa for siden:

Men man drikker jo fortere en liter øl enn man spiser et kilo brød! ;)


#13

Kanutten sa for siden:

Dessuten ER det jo omtrent flytende brød. Det er jo korn, malt, gjær og væske ooog litt humle i tillegg. :p


#14

marjusen sa for siden:

så trikser er å få ølet til å stivne såpass at man kan skjære skiver av det? hehehe.. da får vi brød med 2-3kh pr 100 gram:D


#15

Kanutten sa for siden:

Nåhh Fedons brød får du jo til 6 karber pr skive. Og skal du drikke en halvliter ØL er du kjapt oppi 20 karber.


#16

marjusen sa for siden:

jojo, men du kan jo ikke sammenligne 1 brødskive med en halvliter øl. fedonbrødet har 18kh pr 100 gram. lavkarbo øl har ca 1 karbo pr 100 eller pr dl. vanlig øl har 2-3 karber pr 100 gram eller dl.


#17

Kanutten sa for siden:

Vanlig øl har 4-10 karber pr dl. alt etter hva slags øl det er.. Jo mer smak desto mer karber. Platt øl har færre.


#18

marjusen sa for siden:

vanlig pils har 3,2kh


#19

Kanutten sa for siden:

Det er relativt.. Vi brygger øl selv og det er ikke lett å beregne karbprosenten selv om man planlegger. Og i store kvanta kan jeg bare forestille meg at det er vanskeligere. Det er lettere å holde kontroll med lyst øl enn med mørkt.

Butikkpils er dessuten omtrent vann... Som oftest smakløst med mindre det har endel bitterhumle i seg, men det har ikke butikkølet...


#20

skallebank sa for siden:

Er det noen som vet hvor "flytende brød" kommer ifra, og hva er bakgrunnen for å si noe slikt? Kona skal slanke meg noen få 20 kilo, og panikken tar meg når ølet ikke lenger kan nytes. Jeg trenger en artikkel som sier at: "selv om du er på lavkarbo, så kan du drikke øl. Bare tilpass mengden så du ikke går over x antall karbohydrater". Vet noen om en slik artikkel?


#21

Supera sa for siden:

En slik artikkel tror jeg nok ikke finnes. Øl har skyhøy GI. Det er som å spise "bare litt" godteri så lenge du ikke går over x antall karbohydrater. Når du skal spise lite karbohydrater må du velge karbohydratkildene med omhu. Velger du å bruke dem på øl så vil du ha lite igjen til sunne kilder og du vil ikke få i deg vitaminene og mineralene du bør få i deg.

Ingenting er ulovlig, men resultatene blir deretter.


#22

Carisma sa for siden:

At kona skal slanke deg er et dårlig utgangspunkt. Du må ville legge om livsstilen selv, hvis ikke kommer du for det første til å se etter enhver anledning til å snike til deg noe ulovlig (eller hvertfall ikke slutte å tenke på det), for det andre kommer du før eller senere til å føle du mister styringa i eget liv. Å slanke seg og legge om måten man lever på er knallhard jobbing, og det er umulig uten rett motivasjon.
For det andre, det sies at det man har mest problemer med å kutte ut er det som er mest nødvendig. Mao bør du tenke over hvorfor øl er så viktig for deg, om det kanskje er det som trigger sukker/karbosug.

Sett deg ordentlig inn i lavkarbo, og ta styringen i eget liv. Sambo har forsøkt å henge på meg i årevis uten å egentlig ha noe resultat. Så bestemte han seg for å finne sin egen greie og nå har han rast ned 13 kg. Han følger skaldeman som tiltaler mange menn, evt Andreas enfeldt også.


#23

Legolas sa for siden:

Jeg har drevet å brygge øl selv men måtte slutte med det da jeg fikk diabetes 2.

Når øl lages så utesetter man byggkorn for forskjellige temperaturer, dette kalles mesking. På de forskjellige temperaturene får man ut forskjellige karbohydrater i den ferdige vørteren.

Ikke alle disse karbohydratene er spiselig for gjær, dvs, bare en del av disse kan bli til alkohol. Så om man prøver å maksimere alkoholstyrken vil rest karboinnholdet bli lavest mulig men det er bortimot umulig å få øl med 0 karboinnhold slik det er mulig med vin.

Lavkarboøl lages med å meske mest på de temperaturene hvor det dannes karbohydrater som lar seg omdanne til alkohol, men dette ølet blir sjelden veldig bra.

Avhengig av forskjellige oppskrifter tilsettes det ofte andre karboholdige ingredienser som maltsukker, hvete, mais, brunt sukker osv.

Ølkjennere liker sjelden lavkarboøl, og skikkelig øl er fy fy på lavkarbo, så mitt tips er enkelt. Hold deg til vin med lavt restinnhold av karbohydrater eller til ren alkohol som f.eks vodka, gin osv.


#24

Kanutten sa for siden:

Pysj, kjærestemannen brygger også øl og så lenge jeg kun drikker porter går jeg fremdeles ned i vekt. Andre sorter ala ale reagere magen på og jeg gå opp i vekt, uansett ale. Kun porter og stout som funker bra på lavkarbo for min del.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.