Jeg starter denne tråden fordi det ikke er noen enighet om hva lavkarbo er. Etter et møte med diabetesforbundet der lavkarbo var diskusjonstema, fikk jeg forståelse for at for Diabetesforbundet kunne lavkarbo gjerne bety at kosten inneholdt 35 % med karbohydrater. Argumentet var: Hvem er det som skal bestemme HVA som er lavkarbo. Dag Viljens og mine argumenter om at det er individuelt, men at blodsukkeret hos hver enkelt er en god pekepinn, ble ikke noe særlig godt mottatt.
Derfor lurer jeg på, hva betyr lavkarbo for DEG? Jeg trenger innspill for videre diskusjon med diabetesforbundet.
Jeg kan starte. For meg er lavkarbo en kost som inneholder under 70 g karbohydrater (a la Lutz) pr dag. Noe som også Dag Viljen nevnte.
Videre er også lavkarbo for meg en kost med så mye ferske råvarer som mulig, lite prosessert mat, og den skal være økologisk, om mulig. Dyra skal aller helst være vilt (men jeg overholder ikke den regelen, fordi jeg ikke er jeger og har søren ikke råd til å kjøpe vilt HELE tiden.)
Noe kake og snop erstatinger kan forekomme, men jeg er av den oppfatning at kaker og godteri skal være usunt, og om jeg derfor skal spise en vaffel, så spiser jeg en vaffel laget av hvetemel. Jeg synes den er mye bedre en grove vaffler for eksempel, men blir såpass dårlig form, at jeg ikke kan huske sist jeg spiste noe sånt. Etter snart 2 år på LCHF har vanene forandret seg betraktelig, for å si det sånn.
Dette var MIN personlige oppfatning. Jeg håper så mange som mulig vil komme med SINE personlige syn på saken, slik at det til slutt blir mulig å dra ut en essens, som kan gjøre det mulig å danne en slags konsesum over dette temaet, som igjen kan brukes som et argument overfor diabetesforbundet. Kom igjen, om du spiser Lutz, Atkins, ketolyse, Fedon, selvkomponert, LCHF, Sears eller whatever...hva er DIN oppfatning?
For meg er lavkarbo et kosthold hvor man holder seg vekk fra matvarer som fører til blodsukkerstigning som mel,sukker,poteter,ris og pasta eller hvor man evnt finner sunnere/grovere varianter av disse. .(villris, fullkorn pasta etc..) Finnes mange variasjoner av strenge og mindre strenge livsstiler innenfor dette.. Men i mine øyne er i hvertfall det minstekravet for å kunne kalle det for lavkarbo ;)
Kjenner at jeg vel ligger sånn ca der, jeg også. Enten kutter varene ut, eller finner sunnere varianter -og reduserer mengden også av de sunne varene. Altså gjerne bytter den tredje eller fjerde grovbrødskiva i matpakken med salat, nøtter, egg,kjøtt eller andre ting som ikke får blodsukkeret til å hoppe til himmels.
For meg er lavkarbo rundt 50-60 g karbohydrater per dag. Er ikke sikker på at den Lutz-grensen gjelder for meg.:p Jeg vil nemlig ha lov til å spise så mye fet god mat jeg orker uten å tenke på at det kan være noe som går galt i kroppen, f.eks at jeg skulle komme til å legge på meg igjen, eller begynne å føle smertene fra før lavkarbotiden.
Men lavkarbo innebærer også at jeg kan ta meg noen biter med mørk sjokolade for nytelsens del om jeg skulle trenge det.....;)
Har heldigvis gått ned så mye at jeg kan slappe av i forhold til vektnedgang og kan begynne å virkelig nyte suksessen:D
Jeg er stort sett enig med deg. Den allmenne oppfatningen her inne er jo at lavkarbo betyr 0-150 gram karbohydrater hver dag - for å innlemme også Fedons kosthold.
Men for MEG er det under 70gram karbo pr dag slik at jeg ikke trenger å tenke på å redusere fettet. I tillegg - spiser jeg mer karbo enn dette trigger det et søtsug utav helv... og jeg KJENNER det påvirker meg mentalt også... og det er tungt å komme seg tilbake når dette skjer.
Jeg er også HELT enig i at lavkarbo i mange tilfeller må tilpasses den enkelte fordi noen fungerer optimalt på 20 gram - andre på 70 osv.
For meg er 5e% karbo - 20e% protein - 75e% fett en ledetråd for å beskrive et lavkarbokosthold, hvor man da har en del slingringsmonn som sagt utifra hvor mange karbo man føler seg mest vel med.
I tillegg er lavkarbo for meg helsemessig "livreddende". Jeg har chrons og har nesten ikke symptomer når jeg spiser lavkarbo. Før var livet mitt avhengig av hvor nærmeste toalett var - og det besto i mye smerter og toalettbesøk... :rolleyes:
Jeg kan også fortelle at min FAR som er nå 64 år med dia2 gikk ned 12 kilo "kjapt", har halvert medisinen mot dia2 og høyt blodtrykk og har nå planer om å se hva som skjer når han kutter all medisinering. Han har også "fått livet sitt tilbake"... spiser nå masse god og næringsrik mat, har masse overskudd, går i fjellet OFTE og er egentlig litt vel "hyper" hehe for oss andre ;)
Lavkarbo er medisinen for god helse... når man kan kutte medisineringen sin som gir så mange bivirkninger og bare leve med god helse pga REN mat... vel...jeg forstår da ikke hva diabetikerforeningen har i mot dette... for det er slik det føles - at noen har IMOT at ren mat skal kunne gjøre en frisk...:rolleyes:
Lavkarbo gir for meg håp om at alle de som sliter med overvekt og dia2 feks skal slutte å sulte seg uten å gå ned i vekt (fordi medisinene de tar trigger fettlagring), men istedet skal få igjen helse og overskudd til å leve livet - for til syvende og sist handler dette om livskvalitet på alle områder :)
For meg har det faktisk vært viktig med lavkarbo-alternativer på kaker og snacks, siden jeg og flere med meg har et mer komplisert forhold til mat enn bare at det skal holde oss i live ;) Feks er mat trøst - og om jeg da kan spise en atkinsbar eller lage meg en sukkerfri sjokolademousse OG være fornøyd med det - gjør det livet mitt lettere på daglig basis.
En annen viktig ting er at jeg er jo aldri sulten lengre... før hadde jeg blodsukkerfall som gjorde at alle møter jeg skulle i hadde en notis nederst om at "nerthus" må huske å spise før hun kommer... jeg har rett og slett blitt HYGGELIGERE å være sammen med! :D
For meg er lavkarbo livskvalitet og god helse (kort oppsummert) ;)
Hvorfor var det forresten så viktig for dem å ha et tall å feste begrepet til? Det er jo like teit som å si at du trenger en tallfestet mengde med insulin etter hvor mye du veier. Altså som for eksempel at du trenger en enhet insulin pr kg kroppsvekt. For noen vil det stemme, men for andre vil det være helt på viddene. Så pass inne i gamet er de da at de bør se at det ikke henger på greip for alle.
Lavkarbo er -som ordet sier- et kosthold med lavt innhold av karbohydrater. Hva som er lavt handler om hva som er rett for den enkelte. Både ketose og Fedon er retninger innen lavkarbo, og det blir helt feil å skulle bombastisk si at lavkarbo er en bestemt prosent karbohydrat. Det blir som å fortelle alle type-2 ere at de skal klare seg med metformin, det. Man begrenser ikke behandlinger fordi det er enkelt, men ut fra den observerte virkningen.
Så lavkarbo blir jo en kostretning der en søker å spise mat som er naturlig, ikke et puslespill av forskjellige industrifremstilte deler -og der en ligger unna kjappe karbohydrater som sukker, pasta, hvetemel etc
Jeg er også en av de som aldri har forstått det der med å telle karber, og ha et kosthold på så og så mange prosent fett...For meg dreier det seg om å vite hva man kan spise, og hva man ikke kan spise. Ikke telle og analysere alt...
:(
Jeg har prøvd med masse fett i kosten, og på de ukene la jeg på meg 4 kg!
Jeg holder meg unna de raskeste karbohydratene, men kan unne meg litt frukt hver dag, og litt ryvita (selv om jeg prøver å holde meg unna) jeg spiser mye grønnsaker, egg, kjøtt og fisk. Men jeg holder meg heller til en yoplait 0,0% med nøtter og frø som kveldkos i stedenfor å pøse på med fløte og krem. Og jeg holder meg også vekk fra rømme og andre fete produkter...
Jeg synes ikke det er KRISE å av og til kose meg å unner meg litt godis i helgene, samt at jeg fint kan spise litt poteter eller ris hvis jeg feks er på restaurant eller blir bedt bort på middag (men det er jo ikke SÅ ofte.... ;))
I hverdagen drikkes det ikke brus, men i helgene kjøper jeg jeg 2 pepsi max som jeg og ungene deler..
Jeg trener zumba/aerobic/ spinning 3 dager i uka i tilegg.. Og jeg tror derfor at jeg kan tillate meg litt mere karber og at kroppen faktisk trenger litt for å kunne fungere på trening..
Jeg har suksessfult gått ned i vekt to ganger.. Første gangen for 3 år siden. Da gikk jeg ned 18 kg på 4 mnd på kostholdet beskrevet over. Trente da 3-4 ganger..
Etter noen sløve år med min x samboer hadde jeg lagt på meg 15 av disse kiloene :( Satte i gang igjen i høst. Trente ikke den gang, men jobbet veldig mye på den tiden og satt sjelden på rompa.. Mistet 15 kg innen jul.. :D
Prøvde så meg på atkins, for å se om dette var tingen for meg. .Gikk OPP 4 kg på kun noen uker. Så nå er det tilbake på gamle kostholdet, samt trening.. Så får vi håpe det gir resultater :D:D
For meg er lavkarbo og spise mer proteiner, moderat med fett og rundt 72 g karber pr.dag. Ca 1300-2000 kcal daglig,(trening avgjør litt). Men mener også at i det lange løp kan en godt spise rundt 150 g karber daglig, mere ala Lindberg kost. Jeg er ikke tilhenger av å spise veldig mye fett, men heller et lavkarbokosthold med moderat fett. Helst det sunne fettet vi finner i f.eks. laks, avokado osv. :)
For meg er lavkarbo 72 karbo eller lavere. På sikt kommer jeg til å gå tilbake til Lutz, men akkurat nå er jeg på ketolyse for å få vekk noen flere kilo.
Jeg er nok enig med deg når det gjelder kaker og godteri, jeg ser gjerne på lavkarbo kakeoppskrifter ol, men lager det ikke. Det er kun jeg som eventuelt spiser det i husholdningen, og da blir det for mye jobb rett og slett. Dessuten smaker det ikke like godt som "ekte vare".
Jeg blir fysisk dårlig av å spise for mye karbohydrater, og fikk det bekreftet igjen på søndag. Da var det fersk kjøtt, suppe og løksaus hos svigermor - og jeg spiste til og med en liten potet. Sønnen min hadde laget rullekake - masse sukker - og jeg tok et par små skiver. Resultat: sterk hodepine, kvalme og verk i kroppen. Måtte bare legge meg nedpå. Derfor gidder jeg ikke spise noe særlig karbo lenger! Jeg gjør et lite unntak når ungene har kokkelert på kjøkkenet, men ikke hver gang. Jeg regnet på hvor mange karbo jeg fikk i meg på søndag - og kom frem til ca 130 - dvs. egentlig innenfor lavkarbo, hvis man går ut fra 150 som en øvre grense. Min grense ligger MYE lavere.
Dessuten betyr lavkarbo at jeg har kuttet ut diabetes medisinene mine, og det er det jammen verdt!
For meg er lavkarbo verdens beste måte å få kontroll over min diabetes 1.
Min kropp klarer opptil 70 karboer pr. dag fordelt over 4 måltid når jeg samtidig passer på å gå en lang, kjapp og god tur daglig. Da er jeg helt uten insulin med alle de problemene det medfører, f.eks. føling.
I tillegg er lavkarbo en måte for meg til å spise veldig god og variert mat av god kvalitet uten alle mulige tilsetningstoffer. Lavkarbo fører også til at min mage fungerer utmerket, og jeg slipper problemene med innvendige hemorrider som jeg har slitt med i årevis.
Alt i alt; lavkarbo gjør livet lettere:D
Akkurat nå er jeg litt slappere med karbene. Teller ikke, vet bare nøyaktig hva jeg bør spise og ikke. Blir vel oppmot 100 karber om dagen. For å gå ned i vekt lå jeg på rundt 20 og det gikk fint :)
Nja, det var vel ikke så viktig for DEM, som det var for oss, egentlig. De syntes nok ikke noe særlig om at vi ville påberope oss retten å fastslå hva som var og ikke var lavkarbo.
Når de mener at 35 % karbohydrat er lavkarbo, så blir det veldig feil. Det blir likt ISO dietten, og Jan Kwasniewski som har forsket på hva som er mest optimalt, fant ut at mennesker som inntar ca 1/3 av hvert makronæringsstoff, er de som belaster organismen mest. Han mente også å bevise grundig at å spise mer enn 125 gram karbohydrater pr dag uten å skade kroppen, uansett om du trente like mye som eliten innen sykkel og ski, var umulig. Uten at jeg har satt meg inn i dette. Men det var altså insulinbelastningen han tenkte på, først og fremst.
Det er en veldig stor forskjell på karbohydrat REDUSERT og LAVkarbo, og det er svært viktig å få sendt den meldingen over slik at de forstår forskjellen der inne i forbundet :)
Om man skal ha med både karboREDUSERT og LAVkarbo inn i vokabularet, ville jeg regnet alt fra 35% karbo til Fedoninspirert (der man altså må begrense fettinntaket) for karboREDUSERT og fra Lutz til skaldemann som lavkarbo.
Dvs. begrensing av fettinntaket -> karboredusert
øking av fettinntaket til fordel for karbo -> lavkarbo
Til en viss grad ja, men det avhenger hvor mye du spiser av det. Litt skader vel ikke. :) Jeg har jo fått det innprentet av kostholds eksperter da, som mener mettet fett setter seg i årene og som kan forårsake blandt annet hjerteinnfarkt. Jeg tror faktisk det er noe i det også, hvis en spiser veldig mye mettet fett. :)
Det er jo greit å tro noe, men...jeg er interessert i HVORFOR du tror det? Jeg mener, hvilke argumenter vil du bruke, all den tid ingen studier ennå (som har pågått siden Ancel Keys dager på 50 tallet) har påvist en sammenheng mellom mettet fett og hjerte/kar sykdom. Uansett mengde.
Jeg mener at hvis man er vant til å spise 400 gram karbo om dagen og går til å spise 200, så er man hvertfall på god vei til å bli lavkarbo. Mener dette må være individuelt og blir irritert når folk mener at jeg ikke spiser lavkarbo, fordi at jeg spiser Lindbergsk. Det er da virkelig også lavkarbo! Skjønner ikke hvorfor det skal være noe slags konkurranse i hvem som praktiserer lavkarbo "best". Best som tydeligvis er ensbetydende med å spise minst mulig av dem(karbohydratene altså:p). I forhold til ALLE andre jeg kjenner så spiser jeg veldig lite karbohydrater og da er det lavkarbo, for meg.
Mener du at mettet fett er usunt, og i såfall, hvorfor? Eller var det noe annet fett du tenkte på :) ?
Jeg trodde ikke meningen var at man skulle diskutere personlige oppfatninger her? Når det spørres "hva er lavkarbo - for DEG?"
Jeg begynner å bli en smule sliten av vitenskapsfanatismen som herjer her inne :cool:, så jeg syntes det var flott med en tråd der personlige oppfatninger kunne få rom ;)
For meg handler det om å holde seg i form å være sunn :) gikk nylig på ketolyse, men funka ikke for min kropp. Har derfor valgt å leve etter egenkomponert lavkarbo inspirert av South Beach / Fedon dietten. Men unngår sukker og brød enda mer en vanlig her, unngår frukt og spiser kun naturell youghurt. For meg er dette den perfekte tilpasningen som min kropp elsker og trives med. Trener også mer enn på ketolyse, slapphet og ketose ødela treningsrutinene min. Trener 4 ganger i uka. Hjemme 15 min styrke og 30 min på elleptical maskin, med oppvarming. Trener også dans 2 ganger i uka, så holder egentlig med 2 dager hjemmetrening.
Er blitt utrolig inspirert av dere her inne (takk):D og ikke minst kjendiser. Masse spennende å lese der av hva deres dagsmeny er. Jessica Ala har superkostholdet. Hun er en av dem som ikke tyr til sult og drugs, hun trener og spiser sunt.
Mitt kosthold: Egg i alle varianter, unlimited med grønnsaker, fullkorn (unngår brød, men spiser fiberrik og havregryn), oster og magert kjøtt. Kan svi av med litt mer fett i maten enn south beachen gir lov til (inspirert av ketolyse). Velger å tro på det de sier om at lett produkter ikke er bra for det er tilsatt mer vann og karber. Men overstiger ikke kalorimengden lenger:) Jeg er 100% sikker på meg selv nå så dette skal gå bra.
Lykke til videre folkens! La oss sammen være en inspirasjon for hverandre. Det er derfor vi er her.
Grunnen til at jeg hektet meg opp i akkurat dette utsagnet, er at jeg møter samme holdningen i diabetesforbundet. Derfor vil jeg gjerne vite hva som ligger bak slike holdninger/meninger, slik at jeg kan forberede meg bedre. Det ligger ikke noe kritikk i dette av noens holdninger, bare en interesse.
For meg er Lindberg og maks 120-150 gram karbo om dagen, lavkarbo. LCHF er Lutz med sine max 72 g karbo om dagen.
Jeg tenker også litt som nellie, har man redusert karbene nok, så kan man kalle det lavkarbo.
Spiser man så lite karbo at man må øke på fettmengden, er det LCHF.
Som jeg sa tidligere så er det jo noe en lærer fra kostholdeksperter/leger som uttaler seg som har grunnlag for å si dette, og som sier det er vitenskapelig bevist. Lærte også litt om dette på skolen jeg gikk. At en skal være forsiktig med mettet fett, og spise mer av det flerumettede sunne fettet. :) Dette er noe jeg føler meg enig i, sånn er det bare. :)
Det er ikke jeg som tok opp temaet, jeg uttalte meg bare: "Hva er lavkarbo for deg?". Så fikk jeg et spørsmål av BitTorres og svarte på det, for det er vel høflig?. :) Har ikke behov for å diskutere dette videre jeg, har ikke hatt behov for å diskutere det noe i det heletatt jeg. :)
Denne definisjonen er sakset fra VoF nr 1, og passer med min forståelse av begrepet lavkarbo:
Strengt LCHF-kosthold: Her kommer inntil to prosent av energien fra karbohydrater. Dette tilsvarer maksimalt 10 g per dag.
Normalt LCHF-kosthold: Her kommer inntil fem prosent av energien fra karbohydrater. Dette tilsvarer maksimalt 25 g per dag.
Øvre grense for LCHF-kosthold: Her kommer inntil ti prosent av energien fra karbohydrater. Dette tilsvarer maksimalt 50 g per dag.
Liberalt LCHF-kosthold: Her kommer inntil 20 prosent av energien fra karbohydrater, tilsvarende maksimalt 100 g per dag.
Da ender man opp med et rundt, fint tall som øvre grense for hva som faller inn under begrepet lavkarbo. Hvis man holder seg under denne grensen på 100 g, vil man i det store og hele unngå de alvorlige helseplagene et høykarbokosthold kan gi.
Her er jeg enig med BitTorres og Nerthus; under 72 gram karbohydrater er lavkarbo. I utgangspunktet er det Lutz' kosthold jeg følger og det som fikk meg til å begynne med lavkarbo. For meg ligger mengden lavere dersom jeg skal holde blodsukkeret mitt jevnt, rundt 50 gram. Det blir altså individuelt hva som er lavt nok for å oppnå dette. Nå vet jeg hva jeg kan spise for å holde meg på et tilstrekkelig lavt antall karbohydrater. Men, dersom jeg likevel lar meg friste og begynner å slurve litt, så blir alt mye vanskeligere, jeg får igjen søtsug og andre avhengighetssymptomer på visse matvarer. Her er det ikke bare mye vil ha mer, men litt vil ha mer... :cool:
Jeg unngår erstatningsprodukter og magre produkter. Spiser jeg youghurt, er det bare naturell gresk eller tyrkisk. Dessverre har ikke norske meierier noen god variant. Jeg prøver å spise så rent som mulig og lager maten selv så sant jeg ikke spiser borte. Dersom jeg en sjelden gang spiser kake, så er det med sukker og mel. Det er dog ikke noe godt for kroppen min, så derfor blir det svært sjelden.
Jeg er enig at dette gir gode retningslinjser for lavkarbo. Den rommer de fleste retningene.
Jeg har jo lenge levd på Fedon, og har ikke telt karbohydrater før nå som jeg er mer over i øvre grense for LCHF. På fedon spiser man jo mer med sammensatte måltider etter tallerkenmodelle, med rom for ett c-måltid om dagen med karbohydrater med lav GI. Og jeg vil si at Fedon absolutt er en diett innenfor lavkarbo.
Det var jo overhodet ikke en problemstilling jeg satte opp heller ;). Poenget var, som sagt, det at denne tråden handlet om personlige oppfatninger av hva lavkarbo er. Jeg fikk et svar og ferdig med det.
15 carbs a day.
Men, jeg spiser såpass mye kjøtt til alle måltider - jeg får vel egentlig i meg mye mindre enn 15 per dag. Det varierer litt, noen dager unner jeg meg en kesam vanilje f.eks hvis jeg ikke har spist særlig med karbs tidligere på dagen (kun fra grønnsaker)
Siden jeg ikke følger noen retning har jeg ikke satt noen øvre grense for antall g kh jeg konsumerer pr. dag. Men jeg lever for en stor del ketogent, og for meg er dette riktig. Merker fort når jeg har spist ferdigmat, eller på restaurant at kroppen faller ut av ketosen, selv om jeg velger mat som er mest mulig ren. Jeg vil tro at min kropp har ganske lav tålegrense for kh, selv om jeg unner meg noe brøderstatninger og kunstig søtning virker det ikke som dette påvirker meg veldig negativt. Derimot er jeg følsom for alle kornprodukter, og tåler stivelse fra grønnsaker bedre. Dette var meg personlig - jeg føler mye på kroppen - føles det bra med mer eller mindre kjøtt/grønnsaker/fett - og følger stort sett det jeg innbiller meg at den "forteller" meg. Da tenker jeg ikke på hva jeg har lyst på, men hva som får kroppen til å føles bra :)
Det jeg legger i begrepet lavkarbo er mye mer romslig - jeg ser jo at mange har det flott på f.eks. Lindberg-kostholdet. Men jeg skiller selv mellom "lavkarbo" og "ketogent" kosthold når jeg snakker om LCHF til andre, og for min kropp er forskjellen merkbar.
For meg som er helt ny er dette en kjempespennende tråd, det er jo så mange varianter!
Selv om kroppen ikke er helt i balanse ennå, så har jeg begynt å kjenne omtrent hva jeg kan spise. For min del har jeg det nok best rundt 60-70 g karbohydrater om dagen, og så spise så mye fett, proteiner og grønnsaker jeg må for å bli mett og holde energien oppe.
Den viktigste rettesnoren for meg er hvordan jeg kjenner meg etter å ha spist. F.eks. etter en avocado med reker jobber hele kroppen, mens etter kake suser det bare i hodet.
For å oppsummere, så er lavkarbo, for meg, å bytte hovedenergikilden fra karbohydrater over til fett og proteiner.
Jeg er veldig enig her :)
0-150g karbohydrater per dag = lavkarbo.
0 - 72g karbohydrater per dag = lavkarbo, mer definert LCHF, da fettinntaket må økes for å erstatte karbohydratene.
Tusen tusen takk til alle som har svart. Jeg ser at det begynner å utkrystalisere seg en form for definisjon i hodet mitt. Jeg kommer heretter til å skille mellom LCHF og lavkarbo. Det vil jo alltid være en vanskelig sak det der med hva som er lavkarbo - for når har du redusert karbohydratene nok? Hva er nok reduksjon?
Men om man bruker Lutz definisjon på LCHF, så har man mer eller mindre satt en "standard" (sånn ca). Der hoveddelen av energien kommer fra fett. Noe flytende grenser blir det jo, vi er alle forskjellige, noen trener 6 timer om dagen osv.
Men tusen takk, nå har jeg fått satt tingene på plass i hodet :)
Det er jo forskjell å ha en definisjon som den enkelte skal forholde seg til, eller en mer offentlig definisjon man f eks kan møte diabesforbundet med.
Jeg synes Bit Torres oppummerte dette ok.
Over 150 g karbohydrater er pr den definisjonen ikke en lavkarbodiett, selv om man har redusert karbohydratene.
Selv har jeg jo levd på fedon lenge, og spesielt da jeg fullammet var jeg nok opp i 150 gram karbohydrater pr dag. Og som jeg beskrev til ei venninne, Hvert måltid er et eneste langt c-måltid ;) Altså ganske mye.
Et sted må man sette en grense, og jeg synes det er naturlig å sette den der hvor de ulike diettene her inne opererer.
Men i skillet til Bit torres får man et problem med Eurodietten. Her opererer man jo med lav karbo og lav fett, og den kommer ikke inn under LCHF.
Ja, i den anledningen kan det godt hende det er kjekt å ha en grense, men jeg ser fortsatt ikke hvordan man skal sette en standard for alle.. Kroppen din er jo ikke kroppen min og hvordan skal man da si at det som er nok reduksjon for deg er nok reduksjon for meg? Her må jo diverse sykdommer, tilstander, akivitetsnivå, vektforskjeller, høydeforskjeller osv bli tatt med i beregningen, hvis det skal bli noe skikkelig da.. Hvis ikke så blir det jo bare en helt løs antakelse.
Denne fordelingstabellen er mest forenelig med det jeg også forbinder med lavkarbo. Jeg er litt ny i gamet, men jeg forsøker i hvertfall å holde meg til et minium, kanskje maks 25 g om dagen, men det er fordi jeg vil gå ned ganske mye i vekt. Likevel så spiser jeg noen dager litt mere, avhenging av hvodan den generelle formen er eller om jeg skal trene - rett og slett fordi jeg får litt mer ork til å dra på litt hardere da - men det er jo bare meg, det renger ikke være riktig for andre, og det er heller ikke sikkert at det egentlig har noe å si og at jeg bare innbiller meg at jeg klarer mer slik. De dagene jeg trener kan jeg bevege meg opp mot 30-40 g, men generellt forsøker jeg å ikke komme over 50g. I et lengre perspektiv ønsker jeg å gradvis fase litt mer karber inn i kostholdet, men da i form av kanskje et knekkebrød eller en frukt i ny og ned fordi det er noe jeg er glad i. Min plan er å kanskje ha 80-100 gr når jeg når min matchvekt.
For meg er lavkarbo en måte å 'restarte' tankegangen min litt. jeg skjønner nå at jeg har lagt på meg så mye fordi jeg har spist alt for mye brødmat og karber generellt - i tillegg til litt for mye snacks i helgene (som følge av mange års intense studier der jeg for det meste har tilbragt tiden stillesittende forran et skrivebord og pælma i meg brødskiver fordi det var mest lettvint i farta). Denne feilen vil jeg ikke gjøre igjen og derfor prøver jeg lavkarbodiett nå. De tingene som jeg har spist mest av før, og som har lagt seg rundt midjen, må jeg lære meg å kutte ned på og spise i mer beskjedne mengder. Så det er lavkarbo for meg - restarte tankesettet og spise under 50 g om dagen nå, men kanskje rundt 100 når jeg har nådd den vekten jeg ønsker.
Du har selvfølgelig rett. En standard for alle finnes ikke. Det blir som å si at alle må være Rosenborg supportere, fordi det er standarden. Uansett!
Om jeg spiser 100 gram karbo pr dag, så kan det godt være at jeg allikevel får et jevnt blodsukker, fordi jeg ikke har insulinresistens, trener mye, og er frisk og rask, jevnt over. Men det kan også være at jeg fungerer enda bedre på 20 gram, fordi da kommer også den ketogene faktoren inn i bildet. Altså mer og bedre næring for hjernen, den antioksidative effekten, næringen til hjertet og lunger forbedres osv. Hva skal man si er optimalt? Jeg vet ikke. Kanskje er det optimalt fysisk sett å gå på ketogen kost, men hva om man så vil kose seg med litt "ekstra" i helgen? Vin, chili bønner til Taco`n osv? Da er man over på det psykiske. Andre tåler ikke mer enn 20 gram karbo per dag, så hva er det optimale der? Altså, en "EU" standard for alle, finnes ikke. Men mannen i gata gidder ikke tenke på kost noe særlig. Han vil ha det presentert at "sånn og sånn er det". Han VIL gjerne ha en standard når han skal velge, han har ikke tid, ork eller interesse for å sette seg inn i dette virvaret av forskjellige dietter. Dette gjelder også for mange diabetikere, selv om de ofte er litt mer interessert, det er de jo nødt til å være. Derfor vil jeg ha en "standard" å komme med. Selv om den blir en litt gal def, i og med at da spiser ikke Bjørn Ferry LCHF, og heller ikke lavkarbo en gang, han ligger i snitt på 180 gram dag, men det er i en diett når han tygger i seg 5000 kcal pr dag også. Cirka 15 %E. Det er vel en liberal LCHF, egentlig....
Men på grunn av nevnte faktorer må vi ha en grense. Så får hver og en finne ut senere - om interessen våkner - hva som er DERES indivduelle og optimale kost.
Men jeg ser argumentene dine, absolutt ;)
Det tror jeg ikke. Vi skriver jo lavkarbo med norske bokstaver. Jeg har sett at flere alt bruker det. Den engelske forkortelsen kommer vel av en mangelfull oversettelse av en viss svensk bok om temaet. Og tidligere litteratur og informasjon om LKHF var kun på engelsk. Her i Norge vil LKHF stå for et lavkarbo- og høyfettkosthold. Det vil altså ikke omfatte lavkarbokosthold med et karbohydratinnhold over ca. 70/100 gram karbohydrater per dag.
Godt mulig. Jeg vet at det har vært en del uenighet om opprinnelsen til LCHF, Kenn Hallstensen mener det var han som kom opp med det for over ti år siden, og svenskene mener vel noe annet. I alle fall vil svenskene være mer internasjonale enn oss, det er jo langt mer vidsynte enn oss litt navlebeskuende nordmenn, så de vil nok sikkert beholde LCHF. Jeg er mer vant til det, så jeg tror jeg vil bruke C istedenfor K. Men det er jo bare flisespikkeri :)
Det er kanskje det, men det er likevel en mulighet å skrive det sånn. Hva det har med navlebeskuing å gjøre, kan jeg vel ikke helt se, sånn når vi ellers skriver norsk, mener jeg. :) Bare en kommentar, altså, siden du ellers tok opp dette med ulike betegnelser for forskjellige varianter/grader av lavkarbokosthold.
Det kan du eventuelt ta opp i et annet forum. Her er det usaklig. Om du er uenig i noe, kan du skrive det på en ordentlig måte.
Ellers bare en kommentar fra min side, ikke noe jeg ville avspore tråden med. :)
Jeg er veldig enig i dette. For meg er Lavkarbo=LCHF
LCHF kan igjen deles inn i ketogene dietter for å oppnå vekttap (Skaldeman, Ketolysekuren, Atkins) og moderat lavkarbo for å oppnå god helse (Dahlquist, Hexeberg, Kwasniewski, Lutz, Enig & Fallon, Atkins vedlikehold).
Fedon og GI kosthold ville jeg ikke ha definert som lavkarbo men et karbohydratredusert kosthold.
:lol: Husker da jeg første gang leste om stasjonært platelager, jeg skjønte ikke det kvekk!!! Det heter jo HD! :p
Ikke for å spore av..
Lavkarbo rundt 50 karber holder kroppen min i ånde. Jeg blir klein hver gang jeg prøver meg på annen mat. :ja:
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.