Jeg er ny her, og har gått på en egenkomponert lavkarbodiett i en uke nå. Dietten er en slags mellomting mellom Ketolyse og Fedon, ca. 25-50 karbohydrater pr. dag.
I går leste jeg om mandelmelk her på forumet, og det høres veldig godt ut. Men hvordan er mandelmelk i forhold til vanlig kumelk mht. karber? Mandler inneholder flere karber (8,7) enn helmelk (4,6), men siden mandelmelken lages av en del vann, så vil det vel likevel bli mindre karber i den enn i kumelken?
Til lunsj eller kvelds pleier jeg å lage en enkel, men deilig smoothie bestående av ca. 100g bær (oftest bringebær), 1 dl. fløte, 3 dl vann og sukrin, men jeg er litt usikker på om jeg kan drikke 1 dl. fløte til dagen når jeg spiser opptil 50 karber? Erstatter jeg fløten med melk, blir det mindre fett, men desto flere karber. Hva tenker dere? Bør jeg bruke fløte eller kumelk i smoothiesen? Eller kanskje mandelmelk?
Du kan drikke fløte selv om du ligger på 50 g karbo om dagen. Mandelmelk kan du vel bare titte på kartongen til på en helsekostbutikk? Soyamelk, den røde apro, har svært lite karbo og fett, mest protein. Vanlig melk ville jeg ikke brukt. Fløte utvannet går jo også an. Og tilsette andre ting i smoothien. Det er en lang smoothietråd her inne. Proteinpulver løser jo problemet. Mandelmelk er sikkert bedre enn vanlig melk, men det må du sjekke ut.
Så fint at jeg kan drikke fløte selv om jeg ligger på 50 karber pr. dag. Fløte er så godt i smoothies og i supper:). Jeg hadde tenkt å lage mandelmelk selv i dag, men kanskje jeg heller kjøper en kartong ferdig mandelmelk først for å sjekke karboinnholdet. Soyamelk skal visst ikke være så bra p.g.a høyt østrogeninnhold, har jeg lest her et sted.
Mmmm, så mye snadder det er i den smoothie-tråden:) Ser at mange bruker egg i smoothien, det kan kanskje erstatte fløten i noen tilfeller?
Herlig! Da kan jeg fortsette å drikke fløte i smoothies, supper og kakao:)
Jeg kjøpte nettopp en kartong mandelmelk på en helsekostbutikk, av merket EcoMil. Almond. Når jeg ser bak på kartongen, viser det seg at den inneholder hele 5,4g karbo pr. 100 g, som er mer enn vanlig kumelk!:mad: Av disse er 3,8g sukker, 3,1g fruktose og 0,5g sukrose. Betyr dette at mandelmelk er verre enn kumelk?
Egg, ja, det tror jeg nok. De gir jo litt fylde. Tenk på eggedosis.
Det finnes alltid rene og tilsatte melketyper. Man må se nøye etter før man kjøper så man ikke får de som er tilsatt søtning. I innholdsfortegnelsen skal det kun stå to ting: vann og mandler/soya etc.
Mandelmelk lager du enkelt selv av kun mandler og litt stevia med ønsket smak. + at du får da mandelmel som du kan bruke til baking:-) to ting i samme jobben:-) Jeg er nybegynner når det gjelder mandelmelk, men jeg testet det ut da jeg ble ganske stinn og oppblåst av fløte i kaffen, i matlaging går det greit, men ble så uggen i magen av fløten rett i morgenkaffen min. Så da jeg fant mandelmelk, tenkte jeg, hmmmmm dette vil jeg prøve. Har også prøvd meg på sesammelk, men den likte jeg ikke. Mandelmelken er god. Så nå lager jeg det et par ganger i uka av ca 500 gr mandler hver gang, melka holder seg bra i kjøleskapet 3-4 dager. Har lagt ut fremgansgmåte av mandelmelk på bloggen min, så bare klikk deg inn såser du hvordan jeg lager den:-)
Takk for oppskriften på mandelmelk:-) Jeg skal lage mandelmelken selv heretter, så får jeg en ren melk som ikke er tilsatt sukker eller annen søtning. Og 1,6 karber pr. dl. er jo betraktelig mindre enn i helmelk:-)
stemmer for kokosmelk og soyamelk;) men trenger det såvidt. spiser jo aldri kornblanding så vet nesten ikke hva jeg skal bruke melken til engang. gjerne baking/matlaging. har heldigvis aldri vært noe fan av melk. har drukket soyamelk i mange år.
Bare hyggelig å dele oppskrift med deg:-)
Melk av sesamfrø smaker sesamfrø, litt beisk ettersmak synes jeg, men vi er jo forskjellige så det kan jo være at du liker den. Sesamfrø med skall inneholder masse kalsium. Sesammelk går jo fort å lage da frøene ikke trenger å ligge i bløt før du lager den. Så prøv deg med 1 dl frø med skall, 3 dl vann + valgfri søtning så finner du jo fort ut om du liker det:)
Det går også fint ann lage melk av andre nøtter, bare til å eksprimenter på de nøttene du liker.
Leste i ei bok om rawfood att man også kan lage mandelmelk uten att mandlene ligger i bløt først. Det var ikke så nøye i følge den boka. Men jeg har ikke prøvd. :)
Da har jeg testet ut paranøtt melk, var helt grei, men..... holder en knapp på mandelmelka, den passet bedre i kaffien min:-) Ikke ringt med paranøtt melk, men mandelmelka ble liksom søtere/rundere i smaken. Kan jo være at jeg hadde i mer søtning, men tror ikke det.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.