Jeg har på ingen måte de siste ti årene levd et sunt liv! burger og pomefrites har toppet lista høyt sammen med pizza.
har stått på 85kg de siste sju årene og kommer meg ikke der fra. Er redd for at det er viljestyrken som stopper meg.
For tre år siden var jeg gravid. da gikk jeg opp 15kg og var 100kg da jeg fødte. kiloene forsvannt fort etter fødselen. så vektoppgangen var nok ikke så ille.
For to år siden tok jeg sukkerbelastings test. den var litt for høy, men legen sa så fint "legger du om kostholdet ditt nå går det bra. om ikke får du diabetes innen et par år"
Det har gått et par år nå. Jeg er gravid og ba om en sukkerbelastings test fordi jeg er begymret for overvekten min. Svaret kom som et slag annsiktet!
jeg har ikke diabetes...tror de... så nå må jeg gå til jeg bli anpusten en halvtime for dagen og den neste mnd leve på lavkarbo.... legen min tror tydeligvis at ALLE vet hva det innebærer... Jeg har desverre ingen anelse!
så i dag har jeg spist et rundstykke (var så sulten etter legetimen at jeg MÅTTE bare ha mat)
joikaboller og gulerøtter til middag
og to egg med litt bacon og ost nå til kvelden...
kjenner meg fryktelig sulten! hva i all verden skal jeg spise i morgen tidlig? resten av mnd generelt!?
og kan jeg spise en liten boks ananas??? vil ha ananas! og vil ha mat! helst for mange timer siden!
Skaff deg masse kunnskap! Les blogger med oppskrifter, gjerne bøker om du vil. Les alt du kommer over:) Det er litt å sette seg inn i i begynnelsen, men det går enkelt etter en liten stund. Lykke til:)
Den tråden er bra :ja: Og lchf på 3 minutter er fin å ha på kjøleskapet :)
Jeg ble så glad når jeg så at legen din anbefalte lavkarbo mot diabetes :) Ikke alle som har en så oppegående lege :heia:
Hvor langt er du på vei? Jeg er 23 uker. Levde på ganske streng lavkarbo før jeg ble gravid, i perioden hvor jeg var som dårligst klarte jeg ikke noe annet enn å hive innpå karbohydrater. La på meg 11 kg på 3-4 mnd! Men nå er jeg tilbake på lavkarbo og de siste 6-8 ukene (har ikke helt kontroll på tid og vekt) så har jeg lagt på meg bare en kg. Urinprøvene viser at jeg er i ketose, til tross for at jeg prøver å spise så mye karbohydrater at jeg holder meg utafor ketose. Jeg tror ikke selv det er noen fare å være i ketose, men for å være helt sikker så prøver jeg å holde meg litt over. Alle andre prøver har vist helt optimale verdier og jordmor er meget fornøyd.
Ser du har fått gode råd om å skaffe deg kunnskap. Det er viktig for uten kunnskap så blir det fort å virke uoverkommelig. Jeg synes at det er mye lettere å leve lavkarbo enn å leve som jeg gjorde før. Jeg vil tipse deg om bloggen til lenabeatrice.net, den er super. Enkel og grei av ei dame som vet hva hun snakker om.
For å svare på spørsmålene dine:
Joikaboller er blandet ut med diverse og jeg tror ikke du kan kalle dem for lavkarbo, sausen til er helt sikkert også full av karbo. Jeg spiser bittelitt gulrøtter innimellom, men med din helsehistorie ville jeg latt gulrøtter være, og alle andre grønnsaker som vokser under jorda. Disse er fulle av stivelse som blir til sukker i kroppen din.
Dersom du prøver å unngå blandingsprodukter og ferdigprodukter/halvfabrikata og heller prøver å lære deg å lage maten din helt fra bunnen av med rene råvarer, blir det mye enklere å holde kontroll på hva du får i deg. Da kan du lage samme middag til hele familien og du kan servere potetere og gullrøtter til de som ønsker det, men du kan selv holde deg til kjøttet og brokkoli/blomkål. Jeg spiser det samme som resten av familien, men erstatter potet/pasta/ris med blomkål og brokkoli. Skal du ha pølser eller annet sånt, så les innholdet i dem, prøv å velge produkter som inneholder max 6 % karbohydrater.
Nei, du kan ikke spise en boks med ananas. Det er som å spise en boks med sukker. Det er ikke noe i den boksen som kroppen din har godt av, bare sukker, sukker og sukker. Det gjelder forresten all frukt. Jeg spiser ikke frukt eller drikker juice. Juice er å regne som brus, bare sukkervann. Grunnen til at du får sånn sug etter dette er at kroppen din har fått altfor lite av det den trenger; fett og proteiner.
Noe svært mange som legger om til LCHF (lavkarbo/høyfett) gjør feil, er å kutte ut karbohydratene uten å erstatte dem med noe annet energigivende. Når man kutter karbo skal man erstatte det med fett. Mange tror det har gjort det, men spiser altfor små mengder fett. jeg spiser nå 130 gram rent mettet fett (100 g smør og 30 g cocosa) hver dag. Før jeg ble gravid spiste jeg 150 g rent fett fordi jeg var mye mer aktiv. Dette kommer i tillegg til annet fett i maten. Når jeg har spist så mye fett, har jeg ikke sjans til å få i meg karbo, da blir jeg uvel, virker som reine karboantabusen :-)
Jeg har aldri følt meg så vel under et svangerskap som jeg gjør nå (er mitt fjerde), og jeg mener bestemt at det er pga lavkarboen.
For å summere opp litt, mine beste råd til deg:
1.Kutt ut alle helt opplagte karbohydratkilder, ris, brød, pasta, poteter (rotgrønnsaker),frukt, juice, brus osv. Dt skal ikke så mye kunnskap til for å gjøre det, og det kan du gjøre som et slags strakstiltak mens du leser deg opp på hva lavkarbo er osv.
2. Innfør gradvis større mengder skikkelig meierismør. Gradvis fordi kroppen din vil reagere på alt fettet du plutselig skal ha i deg. alle kropper reagerer forskjellig så du får forske deg fram til en mengde fett som passer for deg.
3.Kjøp et glass cocosa kokosolje på helsekosten, det er et veldig bra fett som du kan bruke i forskjellig mat. Noen bruker den i teen fordi den gir en søtlig kokossmak. Hvis du liker kokos da.
4. Bort med ALLE lettprodukter!!! Nå er det helmelk og allerhelst fløte som gjelder. Alt av margariner er UT!!
5. Egg er bra. Egg er frikjent for alle anklager om å være helsefarlig så her kan du bare bøtte innpå i alle varianter. Jeg spiser vel mellom 3 og 6 egg hver dag. Dersom jeg har dårlig tid en morgen så rører jeg bare sammen to rå egg med en fløteskvett og drikker det. Det skal veldig mye vilje til for å klare å venne seg til akkurat den varianten, men for meg funker det veldig bra.
6. Spis kun når du er sulten, her gjelder ikke dette med tre timer mellom måltidene. Når kroppen blir vant til å bruke opplagret fett til energi er den ikke lenger avhengig av å få så jevn tilførsel av mat.
7. Spis kun til du er passe mett, unngå å overspise.
Lykke til!
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.