Hei, jeg er ny her og trenger hjelp til å komme inn i dette. Jeg har levd etter Grete Roede metoden i over 2 år nå, har gått ned 20 kilo, men de siste 5-7 kilo sitter støpt.
Jeg har lest litt om LCHF metoden og er meget interessert og lysten på å prøve, men mitt hode skriker NEI når jeg leser: ikke tenk kalorier, spis bacon, spis ost, ikke spis fettfritt, ikke spis frukt etc... kjenner jeg har litt problemer med å "let go" på det kjente GR opplegget med "magert", "lett" og "fritt".
Det jeg trenger hjelp til er måltidsoppbyggingen, og hvor mye jeg egentlig skal spise i løpet av en dag. Jeg spiser nå totalt 6 måltider i løpet av en dag, og ender på ca. 1600 kalorier. Jeg er nå redd for tankeendringen og å spise for mye... jeg skal jo ned i vekt...
Er det noen der ute som kan hjelpe meg med dagsrytmen, "starthjelp" egentlig, så hadde jeg vært meget takknemlig.
Hei,
Begynn å les i denne tråden: Til alle nybegynnere på lavkarbo…
[color=#000000][/color]
Til de med fettforbi pleier jeg å anbefale at de leser nøye de linkene vedrørende fett… Les gjerne alle tråder startet av brukernavn: Pål
Dersom du synes det er vanskelig å spise mye fett, så anbefaler jeg at du begynner med litt fett og så øke på.
Hold deg på samme kalorinivå og spis lavkarbo med god samvittighet. Du kommer da ihvertfall ned to-tre kg vann ganske fort. Men du kan også ta overgangen til ketolysemat gradvis så du slipper flere uker med ubehag og lavt energinivå. Om du inntar karbohydrater kun i form av grønnsaker følger du ketolyse.
Jeg tok den første uke i god tro selv om jeg slet med å akseptere at et slikt kosthold kunne redusere vekta, men når jeg stelte meg på vekta første forsvant all frykt og nå nyter jeg det å alltid være mett på god mat samtidig som kiloene renner av.
Du kan godt ta utgangspunkt i 1600 kcal - det er ikke alltid enkelt å finne "sitt" nivå å ligge på av matinntak :) Husk bare at lavkarbo er vektregulerende - og det er ikke sikkert din kropp og ditt hode er enig om "målvekten" ;) Det positive med lavkarbo er at det er fantastisk kosthold å holde vekten på - så for din del ville jeg faktisk først funnet en balanse du holder vekta på og du er komfortabel med før du eventuelt gjør justeringer for å få ned de siste få kiloene :)
En vanlig fordeling på lavkarbo av næringsstoffer er 5e% karbo, 20e% protein og 75e% fett. 5% karbo av 1600 kalorier er 80 kalorier /4 = 20 gram karbo.
(Så med 1600 kalorier kan du feks spise 20 gram karbohydrater, 80 gram protein og resten i fett. )
Litt usikker på hvorfor du spiser 6 ganger om dagen - er du veldig sulten? Etter et par uker på lavkarbo bør du ikke lengre ha særlig sultfølelse - og du kan la det gå lengre tid mellom måltidene. Blodsukkeret ditt stabiliserer seg og mat blir ikke lengre stress. Fordel måltidene dine over 3 eller 4 istedet (tilpass det til din hverdag), og vær obs på at du er ordentlig mett etter hvert måltid :)
Vi er VEEEELDIG mange som kommer fra uttallige GR kurer her - så ikke bekymre deg - i starten er det tøft, men du kan gjøre det lettere ved å spise mat som naturlig er protein OG fettrik, så slipper du å føle at du drukner i fløte og smør. Søk opp "fett" på forumet så får du opp mange tråder med forslag :)
Takker for tips og råd:-) Det har hjulpet veldig. Har lest mange tråder allerede, samt at jeg har lest endel bøker (Skaldemann, Hexeberg, Fedon, Lutz, Dahlqvist...) Det er utrolig at jeg nå etter kun en uke allerede har merket forskjell. Jeg er jo ikke sulten!!! Jeg spiste 6 ganger om dagen for å holde forbrenningen oppe ifølge Grete Roede metoden, men det gjør jeg ikke nå! Spiser mellom 3-4 måltider nå, og det er jo perfekt.
Har også kuttet helt ut frukt en periode, men spiser noe Fedon brød hver dag...
Husk at du KAN gå litt opp i justeringsfasen siden du har levd lenge på ett magert kosthold. Det vil dog rette seg opp over tid og er du usikker på dette kostholdet så tell gjerne både kalorier og karbohydrater =)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.