< Tilbake til oversikten

Overgangsalderens virkning på vekten

#1

ada-emilie sa for siden:

Jeg tenker fremover og lurer på om man kan unngå å gå opp i vekt pga overgangsalder og hvordan. Det er jo mange tynne eldre damer også, så gener har vel noe å si for hvor mye overgangsalderen har å si?
Hva skjer pga lavere østrogen og progesteron m.h.t. vekten?
Lavere stoffskifte? Dette kan vel fikses med trening bare?
Og hvordan virker lavkarbo-kosthold i vår favør i denne sammenheng?
Opplys meg/oss!:)


#2

Kanutten sa for siden:

Jeg vet bare at damer med litt kjøtt på beina holder seg yngre enn de magre. Det er jo derfor det faktisk er blitt litt pop å legge på seg med økende alder.


#3

Huldr sa for siden:

Utgangspunktet for spørsmålet ditt er så feil i seg selv når det kommer fra noen som er 50 kg tung og 171 cm høy ...

Beinskjørhet er en ting undervektige er mer utsatte for etter overgangsalderen i alle fall, det vet jeg.


#4

ada-emilie sa for siden:

Saklighet etterlyses.

#5

Kanutten sa for siden:

Var ikke det saklig?


#6

langaard sa for siden:

Takk Kanutten:klem:


#7

Huldr sa for siden:

Ja, det lurte jeg også på :confused:

#8

Kanutten sa for siden:

Økt sexlyst hos damer er også en konsekvens av overgangsalderen.
Økt vekt for de tynne og i tillegg økt sexlyst. Ikke rart menn gleder seg.

Hersens ipodtastatur..


#9

manne sa for siden:

Jeg må ærlig si at du skremmer meg ada-emilie.


#10

Huldr sa for siden:

Jeg har nå fått rød prikk av Ada-Emilie for det innlegget ...

Jeg svarer her jeg Ada-Emilie: Jo, din person er min/vår sak når du stadig svarer på innlegg og starter tråder med utgangspunkt i et forvridd syn på hva som er sunt. Det er ikke helt likegyldig hvilket utgangspunkt man har når man uttaler seg, faktisk. Hadde det bare handlet om deg, så hadde jeg gitt opp for lengst, men du driver og gir råd ut fra din såkalte smak om hvordan en kropp bør være. En "smak" som fører til at du ikke lenger menstruerer. Dette har du selv vært åpen om på forumet gjentatte ganger. Derav min opplysning om økt fare for beinskjørhet.


#11

Kanutten sa for siden:

:ja: Frøy sa det mange tenker.


#12

Photobscura sa for siden:

Lavere stoffskfite kan fikses med trening, bare? Hvilken verden lever du i, egentlig?


#13

ada-emilie sa for siden:

Tviler på at det bare er meg som synes temaet er interessant, så jeg håper dere kan slutte å være opptatt av meg og komme med noe interessant. Om man ikke har noe kunnskap , kun spydigheter, synes jeg man kan holde seg for god for å uttrykke seg.


#14

langaard sa for siden:

Unnskyld meg, jeg blir faktisk litt svett av deg, og det er ikke bare overgangsalderen!


#15

Anne sa for siden:

:suss:
Den skal jeg leve lenge på, Kanutten:p
Fra spøk til alvor... Kan hende trening kan hjelpe mye på for mange ting, selv når vi kommer i overgangsalder. Dessverre skjer så mye annet også, så ikke alltid like lett å forebygge.

Jeg har fra jeg var barn og oppover i årene alltid likt å trene. Og var (uten å skryte )særdles sprek til for noen år siden...Da ville ikke kroppen mer og jeg måtte trappe ned på veldig mye...selv om jeg ikke vil:( Hadde ikke med hverken hormoner eller treningsuvilje å gjøre.

Ikke lett å være i forkant bestandig, Ada-Emilie...og det kan virker sårende når du som er så ung uttaler deg så sikkert om hva man skal gjøre når man er 50-60. Som om livet går rett frem...

Bortsett fra det, så har jeg stor tro på at fysisk aktivitet er veldig viktig. Har en bekjent som løper 24-timers løp på Bislett (løper i 24 timer i strekk) og gjerne en maraton eller tre... Hun er mye over 70...og supersprek. Jeg er grønn av misunnelse, for skulle gjerne vært der, men dessverre....:o

:D Lever fortdsatt i troen på at det er mulig...:cool: men realiteten sier noe annet.:(

'


#16

Nannah sa for siden:

At man lettere får benskjørhet, rynker og ser eldre ut som undervektig eldre.. er jo en kjensgjerning, og ingen ting å bli fornærmet over...


#17

ada-emilie sa for siden:

Jeg er hverken ung eller sikker. Det er derfor jeg spør. Jeg er 38 år og har bare lest litt om det, men ikke akkurat i forbindelse med vektproblematikk. Jeg har fått med meg at det lettere legger seg fett midt på kroppen enn mer typisk hofte og lår. Noe jeg tror har med testesteron å gjøre. Vil man ikke naturlig spise mindre hvis stofskiftet senkes da? Må man liksom gå opp i vekt?


#18

ada-emilie sa for siden:

Nei, det håper jeg da ingen blir fornærmet over jeg heller. Det er da ikke noe å ta personlig. Men noen ser eldre ut når de er fetere, synes jeg. Om man har rak holdning pga trening har det også mye å si, men det er utenfor temaet.

#19

Charlott sa for siden:

Lavt stoffskifte behøver ikke å bety redusert sult/apetitt nei..


#20

ada-emilie sa for siden:

Det var nytt for meg. Hva kommer det av?

#21

langaard sa for siden:

:ja:

#22

Anne sa for siden:

Skjønner ikke helt...når du sier "vil man ikke naturlig spise mindre hvis stoffskiftet senkes...osv" Hva mener du ? Gjør eller ønsker?

Jeg skulle gjerne gjøre og jeg ønsker, men jeg føler ikke det er noen automatikk i dette... om det er det du mener?

For meg og mange med meg er det ikke bare en kontinuerlig innsats på trim- og matfronten, men også en del biologiske faktorer som spiller inn. Noe som er utrolig vanskelig å finne ut av spør du meg. For noen år siden skjønte jeg nesten ikke problemet i det hele tatt:cool:


#23

Photobscura sa for siden:

Det er ikke uvanlig å få mindre apetitt når man har lavt stoffskifte, men lavt stoffskifte betyr også unormalt lav forbrenning. Jeg ser du har gitt meg rød prikk også, skulle jeg gitt deg rød prikk hver gang du kom med noe som er lite konstruktivt, ville jeg fått det travelt, beklager å si det, men det er sant! Jeg har gitt én rød prikk på fire og et halvt år, så det sier litt om hvor toleransen min går.
Grunnen til at jeg skrev det jeg skrev, er at du avproblematiserer lavt stoffskifte, som om det er noe å fikse alene med trening. Det er det langt i fra. Klart stoffskiftet går tregere når man blir eldre, men det er en langsom prosess.
Det blir ellers bare synsing, men ettersom du er ganske undervektig fra før i den grad at du har sluttet å menstruere, så er vel ikke lav østrogenproduksjon det første du behøver å bekymre deg for. For alt jeg vet vil du få en lettere overgang enn andre, men igjen står du i langt større fare for benskjørhet og andre plager som undervekt og for lav fettprosent fører med seg.


#24

Nerthus sa for siden:

Godt spørsmål! Jeg så nettopp alle videoene (10 x 10 minutt gary taube why we get fat) - og der kom temaet opp. (Anbefaler de virkelig - her er linken om du er interessert, overgangsalderen tror jeg var i nr 7 eller 8).

Gary Taube snakker nemlig om at mangel på østrogen gjør det vanskeligere for fettet og forlate fettcellene.
Fett lagres i fettceller som triglyserider, men må gjøres om til fettsyrer for å komme gjennom fettcellemembranen (både ut og inn).
Enzymet (lipase) som må til for å gjøre triglyserider til fettsyrer så det kan komme utav fettcellen (lipolyse) blir undertrykt ved reduksjon av østrogen i kroppen.
(Forenklet og forhåpentligvis noenlunde korrekt sitert etter Gary Taube;) )

I tillegg fant jeg dette på en webside etter å ha søkt på enzymet som gjør det mulig å få fett inn i fettcellen:
The researchers found that an enzyme that breaks down fat into its separate components for uptake by fat cells--adipose tissue lipoprotein lipase (AT-LPL)--was more active in postmenopausal women compared with perimenopausal women. The study also showed that postmenopausal women had reduced lipolysis, the process by which stored fat is released from fat cells. In the buttocks, the amount of lipolysis was cut by 75% in postmenopausal women compared with perimenopausal women.

Dette bringer jo fram ett nytt tema - nemlig tilskudd av østrogen eller ikke under/etter overgangsalderen... ;)

Et kosthold lavt på karbohydrater vil også bedre situasjonen - siden insulin fremmer fettlagrings-enzymet og undertrykker fett-forløsningsenzymet, men denne effekten vil nok være større før overgangsalderen enn etterpå :)


#25

langaard sa for siden:

Kanskje så enkelt at man får et mer avslappet forhold til egen kropp? (liker seg selv litt bedre):)


#26

Nerthus sa for siden:

Jeg gjetter at økt sexlyst skyldes økt testosteron-nivåer i kroppen, mens østrogenet reduseres? Aner ikke altså - bare gjetter ;)


#27

ada-emilie sa for siden:

Tusen takk, Nerthus. Dette var interessant:)


#28

ada-emilie sa for siden:

Ja, selfølgelig!:)Takk

#29

Huldr sa for siden:

Både undervektige og veldig overvektige har større overgangsplager enn "normale", men det er en fordel å være litt rund - det kan jo hende det er derfor man naturlig legger på seg litt også ... Undervekt betyr ofte lavt østrogennivå ja, det er visstnok en av årsakene til det med beinskjørhet.

Det er ikke for å være frekk Ada-Emilie, men når du påstår at vi ikke kommer med noe interessant, er spydige osv., kanskje du kan klargjøre litt mer hva du er ute etter? Jeg skjønner det nemlig ikke helt.


#30

Anne sa for siden:

Skitt ...valget står altså mellom kolera eller pest:cool:


#31

Nerthus sa for siden:

Akkurat! :) Jeg har forhåpentligvis et par år på å tenke gjennom saken ;)


#32

ada-emilie sa for siden:

Plagene er jo bare i en overgangstid, derav navnet overgangsalder, så å tulle med hormoner vil jeg ikke når det er en naturlig prosess som skjer. Det blir jo bedre etterpå.( Å ta piller for alt er ikke min greie.) Jeg tror dessuten jeg kanskje vil tåle litt fett på rompa når jeg er femogsytti og mine kroppsfikserte foreldre ligger under jorda:) Men helst ikke før.


#33

nellie sa for siden:

Nå er vel ikke overgangsplagene, mange opplever, noe som engang er i nærheten av bagateller..


#34

langaard sa for siden:

Kjære deg , om du blir så gammel som75, er du for lengst ferdig med det som kalles overgangsalder:)


#35

Huldr sa for siden:

I følge en del medisinere er det heller progesteron man bør ta mot overgangsplager, altså naturlig progesteron. Leif Ims er en forkjemper der og har gitt ut bøker om emnet på eget forlag. Han er kommersiell, men det finnes flere som sier det samme.


#36

Nerthus sa for siden:

Jeg tenkte østrogentilskudd BÅDE pga plagene i selve overgangen - OG for å redusere vektøkning i årene etterpå :) Kommer du i overgangsalderen når du er 50 trenger det ikke ta 25 år før fettet setter seg på rompa... det kan gå ganske raskt ;)

:klem: - fordi det kan være en utfordring å ha kroppsfikserte foreldre...


#37

ada-emilie sa for siden:

Er det bare østrogen og progesteron som er ansvarlig for at man lettere legger på seg?


#38

nellie sa for siden:

kan plagene være litt genetisk betinget også? mamma har fem eldre søstre og ingen av dem har hatt noen plager i den forbindelsen.


#39

Nerthus sa for siden:

Jeg har ikke gått nærmere innpå det - men i seminaret av Gary Taube så nevner han spesifikt østrogen som påvirker enzymene som påvirker lagring og frigiving av fett fra fettcellene. Progesteron var ikke nevnt - men nå har jeg bare HØRT det han sa - ikke lest bøkene hans i detalj :) (De skal bestilles!)

Du kan jo søke opp lipase og AT-LPL og se hva google sier ?


#40

Nerthus sa for siden:

HELT sikkert! Akkurat som noen er mer sensitive for karbohydrater enn andre så er nok overgangsalderen og østrogenets påvirking på fettlagring helt klart også genetisk betinget.

Uff - mamman min hadde en helv... overgang... og fikk plutselig DEN magen som hun sliter med å redusere nå - selv på lavkarbo.

Note to self - få av de ekstra kiloene FØR det er for sent! Om vi er noenlunde like har jeg kun 8 år igjen... gulp....


#41

nellie sa for siden:

Håper jeg slekter på dem, for å si det mildt:p De er mellom 53 og 73 år gamle, ingen av dem har noe særlig rynker og det grå håret er veldig sent ute. Hadde vært no!!


#42

Nannah sa for siden:

At man får økt sexlyst etter overgangsalder er ikke bare hormonelt betinget, det henger også sammen med at frykten for å bli gravid er borte, barna er fløyet utav redet, og man har muligheter til å tenke på seg selv.

DEt er faktisk sjelden at overgangsplager kommer av østrogen mangel (om en ikke er veldig mager da) De fleste kvinner med litt fett på kroppen produserer nok østrogen. DEt er somregel progestronet som er problemet.

hilsen ei i begynnende overgang som går på bioidentisk progestron


#43

Nerthus sa for siden:

Svært interessant! Takk for bidraget - setter pris på at du deler erfaringene dine :)


#44

Vibeke-67 sa for siden:

Hm, min far er ganske så kroppsfiksert, men det er nå jaggu ikke han som skal styre mitt syn på kroppen min!


#45

Aline sa for siden:

Mamma begynte å begrense karbohydratene litt i overgangsalderen. Egentlig ikke med vilje, men hun har gått fra plus size, til normalvektig, så det trenger ikke være vanskeligere å gå ned i overgangsalderen :)


#46

ada-emilie sa for siden:

Interessant det om progesteron. Det trengs vel mer forskning på progesteronets rolle i kroppen, eller hva? Hvorfor produseres det mindre av det?


#47

Nerthus sa for siden:

Du er heldig som klarer å ikke la det påvirke ditt syn - men det trenger ikke være slik for alle ;)


#48

Vibeke-67 sa for siden:

Ingen har sagt at jeg ikke har blitt påvirket av det, i perioder var jeg meget lei meg over alle kommentarene hans. men det er ikke pga hans syn at jeg ønsker å være normalvektig! Jeg har faktisk tatt tak i dette, det gjorde jeg da jeg var ca 30 år, og har jobbet med meg selv, samt sagt ifra til mannen.
Jeg synes det er trist jeg, å lese at noen er tynne pga foreldrenes kroppssyn når de er godt voksne, eller lar seg strye slik at de vil slappe av når foreldrene en dag ikke er mer. For jeg tror ikke det vil skje, holdningen vil man bære i seg om man ikke jobber med det her og nå.


#49

Vibeke-67 sa for siden:

Husker blant annet en gang vi så på en film sammen, en finsk film som var en hyllest til kvinnekroppen. Det var før jeg begynte på lavkarbo, og da jeg var overvektig og ikke happy for det. Jeg jobbet med alskens kurer for å bli kvitt kiloene, men ble bare fetere.
I en scene i filmen danser en frodig dame naken over gulvet, og faren min utbryter: Æsj, for en feit og ekkel kjærring, jeg blir helt kvalm av synet. Hun er nesten like feit som deg Vibeke!
Egentlig er han en kjærlig og snill mann, men med sitt kropssyn er ikke dette eneste gangen han har såret meg.
men som sagt, jeg jobbet med dette, tok tak i det, og han har lenger ingen makt over meg.


#50

Huldr sa for siden:

Jeg er veldig enig, og jeg har en lignende bakgrunn selv. Jeg jobber med det mentale, det følelsesmessige og med å bli en ærligere og modigere person i forhold til omgivelsene. Det tror jeg påvirker helsa og kroppen i positiv retning også ...

#51

langaard sa for siden:

Overgangsalder er fryktelig tungt!! Jeg er så heldig at eg har verdens herligste samboer som støtter meg!


#52

Nerthus sa for siden:

Og det er det jeg synes er flott - at han ikke har makt over deg lenger! Det er ingen tvil om at foreldres påvirkning på ens eget syn på mange ting ofte er overraskende sterkt sammenliknet med hvor selvstendig man kan føle seg. Jeg har også egne erfaringer - ikke med kropp, men med en del andre ting som jeg i voksen alder rett og slett måtte sette meg ned og jobbe med - for å finne grensen for hvor JEG gikk og hvor grensen for hva ANDRE mente og sa gikk... følelsen av å bli "fri"for andres følelser og syn på ting er enormt lettende... :)

Jeg har full empati for de som sliter med dette - og ikke minst enorm beundring for de som har klart å finne utav dette...


#53

ada-emilie sa for siden:

Fra www.doktoronline.no/articles/gynecology/klimakteriet.html

Det er normalt å komme i overgangsalderen, og alderen kan medføre mange plager og sykdommer. En del av disse kan forebygges og behandles så man unngår komplikasjoner pga. hormonmangel.
Fra www.doktoronline.no/articles/gynecology/klimakteriet.html
Hva kan du gjøre selv for å forebygge?

  • Slutte å røyke
  • Holde vekten (unngå både under- og overvekt)
  • Sunt kosthold med minimum 1000-1500 mg kalsium og 400 IE D-vitamin daglig
  • Mosjon (daglig 30 min moderat mosjon)
  • Unngå stort forbruk av alkohol, mens et glass rødvin daglig kan være sunt.

#54

Vibeke-67 sa for siden:

Jeg la forresten inn denne tråden i 2008:
forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=20132
Da hadde jeg faktisk tanker om at det kanskje ikke var så lenge til overgangsalderen. da var jeg 40. 1.5 år etter var sambo og jeg litt uforsiktige, jeg mener PCOS og nær overgangsalder?
Det som skjedde var at jeg ble gravid og har nå ei jente på 19 mnd :lol:
Så har ikke tenkt mye på tematikken etter det for å si det sånn ;)


#55

Nerthus sa for siden:

Haha så kult! (Håper jeg;) Gratulerer 19 mnd for sent med tulle da ;)


#56

Vibeke-67 sa for siden:

Takk! :heia:
Kan anbefales faktisk ;)


#57

Nannah sa for siden:

De ubehagelige symptomer som noen lider under i overgangsalderen er spesielle for kvinner i de vestlige industrialiserte land. Og er nærmest ukjent i Det fjerne Østen og land i den tredje verden. I infødte kulturer var overgangsalderen en grunn til en stille feiring, en tid da kvinnen hadde fulført sin fertile alder og gikk over til et dypere nivå med tid for selvstudier og økende spirituell vekst. Hun ble en vis gammel dame.
Sett opp til, aktet og æret.

I vår tidsalder i vesten ser vi på overgansalderen og menopausen som et varsel om død, slutten på vårt sexliv og en overgang til et liv med mange plager og benskjørhet.
Det antas at gal mat, usunn livsstil, feilbruk av syntetiske hormoner og reklamepress er grunn til dette.

Kvinnenes hormonballanse kan begynne å forandre seg alt fra midten av trettiårene. Hormonballansen er nær knyttet til stressnivået ,ernæring og miljøgifter.
Evnen folliklene har har til å modne egg kan begynne å svikte opp til ti år før den aktuelle overgangsalderen begynner. Da skapes mens sykluser uten eggeløsning, og når du ikke har eggløsning produseres ikke progestron i eggstokkene. Uten progestron kommer symptomer som vektøkning, opphopning av væske og humørsvingninger. menstrasjonene kan fortesette uten progestron. Så de fleste vet ikke at plagene skyldes mangel på dette hormonet. Eggstokkene vill fortsette å produsere østrogen i tilstrekkelig grad til å menstruere. Da skapes en situasjon som heter østrogendominans

Under denne tiden kan østrogen produksjonenbli uberegnelig. og veksle mellom høye og lave verdier.Blødningene blir uberegnelige, og når østrogenet blir høyt kan du oppleve ømme bryster,,søvnforstyrrelser, humørsvingninger, vektoppgang osv.
Men fremdeles kan østrogenivået ved måling være innenfor normalen, kansje til og med litt lavt ettersom det svinger.
Legene kan sjekke nivået, men det faller dem sjelden inn at det er progestronet som er for lavt. Og så setter de gjerne igang å behandle et allerde høyt østrogen med mer østrogen i den tro at pasienten er i overgangsalderen.

Progestronets oppgaver i kroppen:
vedlikehold av livmorslimhinnen, hjelper til å utnytte fett til forbrenning, naturlig vanndrivende, naturlig antidepp, bedrer bivirkninger av thyroideahormonet, normaliserer blodlevring, normaliserer blodsukker og nivået av sink, kobber, gjenoppretter sexlyst, hindrer livmorkreft, beskytter mot brystkreft, stimulerer bendannelse, nødvendig for at fosteret skal overleve.


#58

Charlott sa for siden:

Hvordan vil dette være mtp de som har fjernet livmoren?


#59

Nannah sa for siden:

Østrogenproduksjonen opprettholdes så lenge du har eggestokkene lr bare en i behold.


#60

Charlott sa for siden:

Selvsagt! dunke seg i hodet og hente mer kaffe :p
Takk, Nannah :D



Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.