< Tilbake til oversikten

Å steke kjøtt

#1

tmd sa for siden:

Jeg sliter litt med å få kjøttet mørt nok når jeg steker det. Biffstrimler blir alltid seige, det samme med biffen. Noen som har gode tips/oppskrifter?


#2

Charlott sa for siden:

Jeg steker det og legger det så i en kjele med lokk hvor det er masse smeltet smør og gjerne litt stekt løk, så ligger det der på lav varme til det blir mørt :) Gjerne 1-2 timer eller mer...


#3

nellie sa for siden:

Biffen skal man vel ikke steke sånn all verdens.. Samboeren sin bare bruner jeg fort i panna, for han liker den rå. Min stekes litt lenger, men det er ikke snakk om mer enn et par minutter. Ellers så er det alltid lurt å gjøre sånn som Charlott forteller om. Men da blir det jo kokt, ikke stekt:)


#4

langaard sa for siden:

Kjøttet skal være temperert før steking:)


#5

Charlott sa for siden:

Yepp! Og ikke for mye i panna om gangen :)


#6

Lillemy71 sa for siden:

Mørheten har jo også med hvor på dyret biffen kommer fra og om den er blitt mørnet nok før bruk. Hjelper ikke å steike kjøttet riktig, dersom det er dårlig kvalitet i utgangspunktet. Selv har jeg merket at billig kjøtt ofte er dårlig mørnet.

Når det gjelder steiking, så er det om å gjøre og ikke steike for lenge (grå gjennom - gjennomsteikt) da blir biffen ofte tørr og seig. I tillegg er det viktig at biffen får ligge og hvile (jevner ut kjøttsaftene og forsetter egentlig steiekprosessen en liten stund) noen minutter før du skjærer i den, det samme gjelder for biffstrimler. Steik de, men ikke helt igjennom legg de til side, lag resten (f.eks saus, grønnsaker mm) og ha så oppi strimlene rett før servering. Dersom du steiker strimlene for mye er faktisk beste rådet og koke de møre, men det tar tid.

Godt tips for å få en medium steikt biff er: Pannen skal være varm og smøret skal begynne å bli brunt før du legger biffen oppi. Biffen bør ha ligget i romtemp. minst en halvtime før steiking. Skru litt ned på varmen når biffen er oppi, men ikke for langt ned da blir panna for kald. Når du ser at kjøttsafta begynner å piple til overflaten, snur du biffen og steiker til du nok en gang ser kjøttsafta piple (tar kortere tid en den første siden). ta biffen til side og la den hvile minst 2-3 minutter før servering.

Lykke til :)


#7

BitTorres sa for siden:

Men om en ikke takler rosa kjøtt - kok det. Blir mørt, og faktisk sunnere.


#8

Kanutten sa for siden:

Ja, det GÅR faktisk an å koke kjøttet først og deretter skjerpe det.
Har gjort det mange ganger jeg. Blir knallgodt. :ja:


#9

Nerthus sa for siden:

Enig med de siste her - kok det om du ikke liker det rosa! Nå er ikke ren biffkjøtt kjent for å være mørt fra butikkens side - kjøp heller litt dyrere kjøtt om du vil ha det ferdig mørnet (pleier å stå på pakken).

Såkalt billig kjøtt går fint an å småkoke i et par timer og lage gryterett og/eller saus til, jeg er vokst opp med en pappa som stadig vekk kjøpte rimelig kjøtt og lagde deeeeilige søndagsmiddager med kjøttet som putret på svært lav varme halve dagen :)

savner pappa litt nå kjenner jeg - han bor litt langt unna


#10

Eucalyptus sa for siden:

Leste et sted på nett at man ikke skulle salte kjøttet før det var blitt stekeskorpe, fordi saltet trekker ut fuktigheten... Men ellers var det bare å krydre først:)


#11

MissTail sa for siden:

Det er også et poeng at dess feitere kjøtt dess mørere, og det tåler bedre både steking og koking uten å bli tørt!

Lærte av en kokk at de beste langkokte grytene lager du med det "dårligste kjøttet" - altså det med mest fett på...


#12

Lillemy71 sa for siden:

Mange gode tips her, mormor brukte alltid å langsteike kjøtt. Spesielt viltsteik (magert kjøtt), de stod alltid natta over i 60-70 grader i steikepose, med steiketermometer. Ble alltid saftig og godt kjøtt :p
Langsteiking

Ellers er det som mange nevner det å koke kjøttet og gjerne det som man kan få billigere (høyrygg, bog osv) gjerne med godt med fett. Det bør stå og putre i timesvis, gjerne med litt løk/gulerot som man tar bort, til det er så mørt at det faller fra hverandre, da kan du lage de deiligste gryteretter som f.eks biff stroganoff. Å herre nå ble jeg sulten...:eek:

Tips: Spør slakteren (dersom du har tilgang på det) om de har margbein som de kan dele opp. Kok disse sammen med kjøttet og du får ekstra deilig, feit kraft.


#13

nunnen sa for siden:

Selv har jeg alltid problemer med å få kjøtt stykker møre...enten blir de seige, eller så blir de hare. Men jeg liker da altså kjøttet, gjennomstekt.
Jeg freser stykkene på pannen på høy temperatur, for å få en stekeskorpe. Legger da stykkene over i en ildfast panne(lasagneform), over med folie..inn i ovnen på 180 grader i 1,5-2 timer.
Kjøttet blir da så mørt at det smelter i munnen!
PERFEKT HVER ENESTE GANG! Uansett hvilket kjøtt det er.
Og så lett....


#14

Zincite sa for siden:

Jeg legger steiker i saltlake noen timer før jeg langsteiker de. Leste om det her. Det gjør at saltet trenger inn i kjøttet og kjøttet vil dermed kunne ta opp mer veske og resultatet blir saftigere steik.
Det er også en tråd her om leirgryter - som skal være en veldig god måte å tilberede kjøtt om du ikke må ha mat på 30min. (Leirgryta gjør jobben, men trenger litt tid.)


#15

Photobscura sa for siden:

Som jeg skulle sagt det selv!

Ellers kan billig kjøtt, f.eks nakkekoteletter (sørg for å plukke de med mye marmorering) få en oppsving ved å marineres minst natta over i en marinade med mye syrlighet, om det er sitron, hvitvin, eddik etc, det kan heve standarden selv på sistesorteringer ganske mye! ;) Her gjelder også romtemperering, og tilberedning som i sitatet over.
Jeg følte meg innmari voksen første gang jeg fikk til mørt kjøtt, med pappa på telefonen, hehe.


#16

Snikende Saccosekk sa for siden:

Styr unna mørbradbiff og bruk heller indre/ytre-filet.
En av favorittrettene mine er biffstrimler stekt med brokkoli i chili/olje, og biffstrimlene er alltid seige hvis jeg bruker mørbradbiff.


#17

Mithila sa for siden:

Dersom du veit du skal ete biffen snart, så er det lurt å kjøpe noko som nærmar seg utløpsdato, då får du mørare kjøt...og marinade med litt syre som vin, eddik, sitron er lurt:)ikkje salt før etter du har fått steikeskorpe, og la kjøtet ligge i romtemp før du steiker det i god og varm panne. :)


#18

mallilen sa for siden:

Morfar (kokk)pleide å si at man skulle la kjøttet være frem til utløpsdato, for så å åpne pakken og legge kjøttet under lokk på benken i et døgn ;)

Jeg marinerer forøvrig mye storfekjøttet mitt i soyasaus/buljongsaus en dag eller to før jeg steker. Eneste måten jeg får til biffstrimler og biff på :oops:

Ellers funker det fint å steke i ovn, ja. Helstekt ytrefilet,f.eks. Krydre som en gal,la ligge et par dager i kjøleskap, og så inn i ovnen med steketermometer. Pleier ta det ut 5 grader før termometeret sier "ferdig" på grunn av etterstekingen.

Åh,nå skal lite kalvesteika ut av fryseren, da! :p


#19

Livsglede sa for siden:

Mange gode tips ang. mørning av kjøtt. Her kommer mine tips.

  1. Du kan gni kjøttet inn med bakepulver la det ligge i noen timer, da blir det mørt. Husk å skylle bort etterpå og tørke kjøttet godt.

  2. Vanlig biff stekes raskt på hver side, la biffen stå litt og sette seg før severing, men da er pannen trukket til side.

  3. Grytekjøtt eller kjøtt som brukes til gryteretter, kuttes i passe biter, brunes i små porsjoner slik at det dannes stekeskorpe, krydre så etter eget ønske. Ha på vann og evt. litt løk og la det stå og småputre under lokk i minst 2 timer, det er den tiden kjøttet trenger for å bli skikkelig mørt. Følges dette, får du ALLTID mørt kjøtt som smelter på tunga

  4. Alt kjøtt skal ikke ha salt på seg før det har dannet stekeskorpe, da salt trekker ut saften fra kjøttet og det kan bli tørt og seigt. All annen krydder kan tilsettes før steking, salt etterpå.

Håper at noen fikk litt nyttig info av dette, for ingenting er jo så godt som en gryterett med nydelig mørt kjøtt.

P.S. jeg skal faktisk ha gryterett ikveld:D Den skal snart påbegynnes slik at kjøttet kan stå og putre for seg selv til det blir nydelig mørt.


#20

langaard sa for siden:

Legg kiwi i skiver på kjøttet, det mørner kjøttet veldig:)


#21

Kanskje sa for siden:

her var masse gode tips :-)

har selv hørt at man kan legge det i aluminiumsfolie når det er stekt på begge sider, og la det ettersteke slik en stund. Så bare varmer man det på stekepannen igjen før servering.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.