< Tilbake til oversikten

Da har eg begynt!

#1

Devore sa for siden:

Og detta er ikkje så lett som eg hadde håpt, men heller ikkje så vanskelig som eg hadde frykta!
Eg begynte på ein måte lørdag, men hadde heilt gløymt eg skulle i bursdag, og det medførte alkohol, so...
Uansett, so er detta det eg har ete sidan lørdag når eg begynte:

Lørdag 12.03
Frukost:
2 egg 68 g pr stk
125 g bacon
25 g smør
10 g norvegia

Middag
Bacon 62,5 g
50 g kremfløyte
20 g løk
10 g smør
200 g karbonadedeig
2,5 g oliven
35 g rømme

Søndag 13.03
Middag
Bacon 62,5 g
50 g kremfløyte
20 g løk
10 g smør
200 g karbonadedeig
2,5 g oliven
35 g rømme

Mandag
Frukost
Mørbradbiff 125 g
Kryddersmør Chili 15g
Sjampinjong 100 g
Fetaost 13 g
Smør 30g

Middag
Bacon 62,5 g
50 g kremfløyte
20 g løk
10 g smør
200 g karbonadedeig
35 g rømme

Kvelds/niste
Bacon 62,5 g
50 g kremfløyte
20 g løk
10 g smør
200 g karbonadedeig
35 g rømme

Tirsdag
Frukost
3*68g egg
125 g bacon
20 g smør

Søndag vart det ikkje så mykje mat grunna kvelden før... Så eg begynte vel strengt tatt ikkje skikkelig før mandag. Sleit VOLDSOMT med biff-frukosten, sjølv om den egentlig vart konsumert i middagstider... Har nattskift perioden no, so det blir litt vill døgrytme. Men sleit veldig med å få i meg den. Alt det andre har gått relativt greit, men ser at eg kjem til å slita litt med variasjonen. Men satsar på det går seg til etterkvart. Har no laga ein omelett med 4 egg, ca 50 g bacon, 40 g løk og 40 g paprika, pluss ca 20 g smør. Havna da på denna fordelingen:
4,43 22,56 73,01
8,22
41,84 60,19
Prosent i øverste rad, og gram i nederste. Litt mykje karbo kanskje, men den ser ut til å væra sopass stor at det blir minst to måltid.
Den skal væra niste i natt, og før eg reiser på jobb skal eg prøva resten av Mørbradbiffen... Ser eg ut til å væra på nokonlunde rett veg? Slite litt med hoveverk, og "springe ikkje" på do i eit køyr, men det er kanskje normalt? Prøvar å drikka mykje vatn, men skal ærlig innrømma at eg savnar cola(som eg ikkje har smakt sidan fredag). Har ete litt Bacongull til tv-sjåing, men prøvar å kutta ned på det og.
Nokon med tips eller ris eller ros?
Og forslag på anna god mat? Godt ta litt tips om biff-middagen. Nokon variasjonar der hadde kanskje hjulpe meg... :)


#2

Nerthus sa for siden:

Bare et par kommentarer utifra det jeg ser:

Hvorfor karbonadedeig? Kjøttdeig har en mye bedre sammensetning av fett og protein :) (OG den er billigere)

Jeg vil også anbefale skaldemans kjøttkaker av svinekjøttdeig, eggeplomme og fløte - de er knallgode og man kan spise de uten tilbehør og få perfekt fordeling a la skaldeman.

8 gram karbo er ikke noe å bekymre seg over:)

Du spiser dog veldig LITE mat da...
8,22 41,84 60,19 = 32+165+510 = ca 700 kcal... men så lenge du føler deg ordentlig mett etter hvert måltid... :)

Varier med proteinkildene, grillet kylling med skinnet på er fint, prøv også og spis litt feit fisk innimellom, som feks laks og makrell.

Aner ikke hvilken filosofi du følger - det står litt ymse i boksen din.... det er alltid lettere å følge en bok/retning i starten, som feks skaldeman - som jeg antar du er nærmest her :)


#3

Devore sa for siden:

Karbonadedeig fordi eg har så mykje svensk karbonadedeig i frysen. So lenge eg får "feita" han opp litt, so burde den funka bra.
Men slite litt med å sjå skogen for berre buskvekster no. Ete meg mett, men problemet mitt er å "finna på" mat å laga. No lagar eg mat fra "scratch", og det er noko so aldri har vore mi sterke sida... Og når eg da skal laga mat, so likar eg SPESIFIKKE oppskrifter! Med antall gram og dl av kvar ingrediens. Spesielt no i begynnelsen. Og so har eg sett meg litt blind på å få opp fettkvoten på måltida, og prøvd å holdt karbohydrata nede. Men satsar på at det går seg til. Bli biff til middag att i dag, så den som ligger i kjøleskapet ikkje blir ødelagt... Men so var det å få opp fettkvoten da...

Kjem sikkert til å prøva meg på kjøttkakene til Skaldeman, må berre finna ut eksakt kor mykje som er av kvar ingrediens :) og til nattskiftperioden er over... Ein blir litt lat og tom av å jobba natt.

Føler meg mett etter å ha ete, men det blir så rart å eta biff uten f.eks fløytegratinerte poteter, og omelett uten brød, og... Men det er vel ein tilvenningssak får eg håpa :)

Men alle tips blir mottatt med takk :)


#4

Nerthus sa for siden:

Kjøttkakene til skaldeman:
400 gram svinekjøttdeig
4 eggeplommer
2 dl fløte

Bland inn litt og litt fløte først, deretter en og en eggeplomme. Salt og pepper, stek i panna :)

Gratiner blomkål istedet for poteter - det er faktisk kjempegodt :) Bruk feks purreløk, fersk persille og gressløk i. Hvitløk/fløte og ost på toppen.

Du kan også raspe opp blomkål, salte og ha på litt smør og kjøre i mikroen et minutt så har du "jukseris" :)

Eventuelt lettkokt blomkål med smør og fløte og krydder - mos til passe konsistens.

Jeg ELSKER stekt sopp! Stek i smør og krydre med salt og pepper og en bitteliten dash worchestershire-saus.

Grønnsaker som blomkål og broccoli deler du opp i buketter og koker i maks 5 minutter (evt gjør det samme med frosne grønnsaker).
Kok asparges i 2 minutter, stek så i stekesjyen i panna etter at du har stekt biffen (mens biffen hviler), ha på litt parmesan før du spiser den.

Eventuelt kan du surre spekeskinke rundt lettkokt asparges og steke i panna, dette er en av mine favoritter ;)

Du kan lage hjemmelaget bernaise (søk på forumet), eller til nød krydderbearnaisen på pose, jeg tror den har 4 gram karbo pr ferdig dl saus (med lettmelk, bruk fløte og vann = lettmelkmengden istedet).

Siden du har så mye karbonadedeig, lag hamburger med et par eggeplommer i deigen, krydre salt og pepper, bland feks i grovhakket fetaost og oliven (og hakket chili) om du liker det (veeeeldig godt).
Lag hamburgerbrød av denne oppskriften, jeg har prøvd den og er mye bedre enn vanlig burgerbrød. Dette hamburgerbrødet kan du også bruke som brød til feks omelett av og til om du savner brødet :)

De aller fleste synes det er mye og forholde seg til i starten - og går ofte "tom" for matforslag. Bruk forumets oppskriftsdel og se om du finner noe som frister. Legg inn et par nye retter hver uke så opparbeider du deg etterhvert et bedre utvalg :)

En annen favoritt er røykalaks med eggerøre :)

Dette går så fint så! :)


#5

Devore sa for siden:

Kvifor svinekjøttdeig? Er det ikkje ca 9% fett og 19% protein? Tenker på Skaldeman sin regel... Må jo spørra! "That's how you learn, stupid! By asking!!" :D

Og når ein gratinerar blomkål? Da kokar ein han fyrst? Eller? Er virkelig ikkje noko kokk!! :)


#6

Nerthus sa for siden:

Jo - men sammen med eggeplomme og fløte får du en perfekt fordeling av næringsstoffer bare i selve kjøttkakene :) Jeg liker også konsistensen i svinefarsen - det er tyngre å jobbe med kjøttdeig og ikke minst karbonadedeig. Venter på å få tilbake boka mi så om jeg finner årsaken til at han bruker svin så skal jeg dele :)

Gratinert blomkål trenger du ikke koke først. Del opp i buketter og ha i som du ville hatt i gratinerte poteter: Feks fløte, vann, litt grønnsaksbuljong, hvitløk hakket, urter osv, med ost på toppen. Du kan sikkert søke opp gratinert blomkål hvis du ønsker en detaljert oppskrift - jeg lager stort sett ting litt på feelingen ;)
Her er en tråd, du finner ørten andre om du søker på gratinert blomkål øverst til venstre på skjermen :)


#7

Antoinette6 sa for siden:

Sjekk Gerds oppskrifter ! Det er det beste rådet jeg kan gi deg ! :)


#8

Charlott sa for siden:

Kommer jo litt an på hvem av Skaldemans nivåer ts er på, tenker da på Gerds oppskrifter og grønnsaker :)


#9

Devore sa for siden:

Da lagde eg dessa kjøttkakene i går, og resultatet vart ikkje so verst. Dei vart meir karbonade enn kjøttkaker, men nytten er vel den samma vil eg tru :) Det vart litt "klinete" å forma dei, og mykje av fløyten såg ut til å "koka ut" i panna. Lurte på å redusera mengden fløyte til 1 dl, og heller smekka på litt cheddarost oppå karbonadekjøttkakene på slutten av steikingen. Og kanskje steika litt bacon og... Da blir det mest so ein hamburgar. Og - viss eg har rekna detta rett no - da blir det so vidt i overkant av 3 gram karbohydrat til saman.
Kanskje og prøva det samma med den svenske karbonadedeigen. Den skal visst ligga på ca 7,5 - 10 g fett og 20 g protein. Uansett ikkje eit hav i fra svinekjøttdeigen... Høyres det ut so ein muligheit?


#10

kallemann sa for siden:

Jeg bruker litt mindre fløte enn hva oppskriften sier for at de ikke skal bli så klissete å forme. Tror det er greit i forhold til fettkvote da jeg har cheddar eller blåmuggost på alt jeg spiser :)


#11

Nerthus sa for siden:

Varier så mye du vil til du får et resultat du blir fornøyd med! Du kan sikkert blande inn litt raspet ost i deigen også om du vil... hm - det skal jeg jaggu meg prøve selv en dag...;)


#12

Devore sa for siden:

Prøvde med mindre fløyte og med cheddar på toppen og litt bacon ved sidan av. Fungerte fint det. Ser litt lysare på det her no, men skal ikkje bli for kjepphøg :)

Kva slags tilbehør er bra og ha til spekemat, no når ein ikkje kan trø i seg potetsalat lenger? Fenalår, spekeskinke, eggerøra, litt rømme og...? Flatbrød og loff er jo ut, so kva skal ein da ha som tilbehør?

Nokon med nokon gode ovnsrettar der ute? Noko enkelt og kjapt med kjøttdeig av noko slag, so ein har i ei form med ost på og har i ovnen ei stund? Må få laga meg noko i litt større kvantum so eg ikkje blir ståande på kjøkkenet heile dagen, kvar dag :)

Og VISS nokon vil legga ut nokon oppskrifter til meg, so hadde det vore voldsomt flott om de kunne ha skreve dei pinlig nøyaktige. Akkurat ko mykje so er av kvar ingrediens, ellers blir eg berre forvirra :D


#13

Nerthus sa for siden:

Til spekeskinke lager du deilig blomkålsalat! Til ca 2 porsjoner - en halv blomkål. Jeg liker de litt myke - slik poteten i potetsalaten - så kok opp vann med litt salt og ha den halve blomkålen som er oppdelt i små buketter oppi i TO minutter. Ordne en bolle med kaldvann og litt isbiter i mens. Ha de oppi kaldvannet etter to minutter koking og la de være der til de er avkjølt. Renn av på tørkepapir. (Liker du de sprø og knasende kan du fint ha de i uten å koke de først :) )
Bland ca 50 gram majones med 50 gram creme fraiche. (Ca - mengden kan du jo tilpasse om det blir for mye/for lite). Ha i gressløk, hakket purreløk, hakket persille, og bland i ca 1 ss med valgfri sennep - dijon har vel minst sukker. Ha i ca 1 ss med sitronsaft (Fra flaske, eller sitron, eller lime alt etter som hva du har tilgjengelig). Smak. Synes du den er litt tam - ha i ca 4 sprut med natreen flytende søtning. Bland i den kokte blomkålen. Dette er knallgodt og glimrende som erstatning i alle potetsalat-situasjoner :) Sambo som ikke spiser høykarbo foretrekker faktisk denne framfor potetsalaten :)


#14

Camomilla sa for siden:

Blomkålsalaten er kjempegod :) Jeg lager også eggerøre og har vanlig seterrømme eller CF til spekemat. Godt :)


#15

Devore sa for siden:

Høyres bra ut :)
I kveld har eg visst hatt ein liten sprekk kom eg fram til... :( lagde taco med heimelaga tacokrydder og heimelaga salsa,men vart nok litt mykje lell...
Her er det eg åt, i ca gram med salsaingrediensane og alt inkludert:

250 g karbonadedeig
110 g tomat
25 g rød løk
7 g chili
75 g isbergsalat
30 g paprika, rød
90 g rømme
30 g løk
110 g norvegia

Og det vart visst:
Karbo Protein Fett Kcal
i prosent i prosent i prosent
3,83 30,48 65,69
10,59
84,16 80,62 1111,68
Godt over 10 gram karbohydrat var noko meir enn eg hadde tenkt å ha i meg!! Prøvar ein "kombinasjon" med 50+ og 25+. Mest 50+, men med ein og annan tur innom 25+ av og til, men detta vart voldsomt! Forsynte meg godt to ganger, so eg får trøsta meg med at eg vart ihvertfall mett :) Visste ikkje at tomat var fullt so "farlig". Finst det nokon salsa/tacosausar som er fattigare på karbohydrat? Håpar i det minste eg har lært no...


#16

Devore sa for siden:

Eg brukar eit excel ark - energiprosent - til å legge inn det eg eter, og rekna ut den rette "kombinasjonen". Men no er eg usikker på om eg gjere det rett... Eg har sett på prosent delen om eg har rett kombinasjon, men no ser eg at det er ikkje heilt samsvar med gram og prosent.
Når eg legger inn 400 g kjøttdeig, so kjem det opp i gram:
Karbohydrat 0, Protein 77,20, Fett 36,00.
Og i prosent:
Karbohydrat 0, Protein 48,80, Fett 51,20.

Men prosentdelen av fett kan jo ikkje væra over halvparten når det er dobbelt so mykje protein i svinekjøttdeigen... Nokon so kan forklara detta?
Skal ein sjå på gram eller prosent?


#17

Nerthus sa for siden:

1 gram protein = 4 kalorier, 1 gram fett = 9 kalorier - så det blir nok rett prosentfordeling av energitotalen :)


#18

Nerthus sa for siden:

Det er nok løken og ikke tomaten :) Dobbelt så mye karbo pr 100 gram i løk som i tomat:)

edit: Det er også mer karbo i RØD paprika enn i grønn ;)


#19

Snorkfroken76 sa for siden:

Hei! Syns ikke du skal tenke at dette er en sprekk, det er mer at du må justere litt:) Prosenten er den viktigste, og da skal karboene ligge under 5% totalt hele dagen, og her er jo du på 3,83 Fettet bør være over 70, gjerne på 75 om du har 50kg å ta av. Ogher ligger du på 65,69 så litt lavt. Proteinen bør justeres da til 20-25% ettersom antall karboer og her liger du på 30,48, så litt mye. Det som kan skje da er at om du overspiser kan proteinene omdannes til sukker i kroppen, men da skal du spise deg temmelig mett altså. Om resten av dagen var ok, eller om du til og med kanskje lå på 80% fett frokost og lunsj er dette helt ok middag :)


#20

Devore sa for siden:

Å takk Gud!! Som for øvrig er min favoritt når det gjelder oppdikta personar. Vart litt heit om øyrene her no, so eg trudde eg hadde gjort heilt feil. Men da er det berre å fortsetta i samma spor da. Bortsett fra med løk, rød paprika og tomat... ;)

Nok ein gang, mange takk.


#21

Devore sa for siden:

Sånn såg det ut i går, med alt eg stappa inn i munnen:
15,44 g Karbohydrat, 174,93 g Protein, 204,54 g fett. 2605,36 Kaloriar.
2,37% Karbohydrat, 26,89% Protein, 70,74% Fett

Prosentmessig ser det vel ok ut, men 10,59 gram karbohydrat til middagen skremte meg voldsomt når eg la det inn i reknearket. Men lærer vel etter kvart får eg håpa :)


#22

Nerthus sa for siden:

Jeg ville ikke vært så hard mot meg selv - du kan spise mye karbo før det blir et problem med fettinntaket. Du er i en læreprosess - og det er ingen krise om du spiser mer eller mindre karbo innimellom. Det viktigste er at du blir komfortabel med maten :)


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.