tiger2010 sa for siden:
Hvilke endringer må en gjøre da? Og kan noen beskrive dr lindbergs filosofi i korte trekk? Takk! :)
tiger2010 sa for siden:
Hvilke endringer må en gjøre da? Og kan noen beskrive dr lindbergs filosofi i korte trekk? Takk! :)
Nerthus sa for siden:
Du må øke på karbohydratene og redusere fettet :)
Dr.Lindbergs filosofi er å spise karbohydrater med lavest mulig GI - jo lavere GI jo saktere og mindre vil blodsukkeret stige. I tillegg har han en teori om at noen matvarer spist sammen med andre vil totalt gi lavere GI :)
Det betyr at i tillegg til det du spiser når du er i ketose - som feks grønnsaker og litt bær, kan spise bønner/linser, litt frukt, mindre mengder fullkornspasta/-ris, lav GI brød (han har eget brød) osv. Han legger også vekt på gode fettkilder som fet fisk, avocado, oliven, gode oljer mm. Altså ikke så store mengder fløte og smør som man er vant til i et ketogent kosthold :)
Jeg vil anbefale et kurs i Fedons kosthold om du er interessert - jeg har gått et og synes det var veldig interessant. Dessverre gikk jeg også der opp 2 kilo i løpet av 8 uker... så det har etterhvert blitt lavkarbo med veldig lite karbo på meg. Ligger på rundt 20 - men ønsker å komme meg opp på 50-70 som er grensen for at man ikke må redusere fettinntaket.
Han har også gitt ut flere bøker som beskriver kostholdet hans i detalj.
Mer erfarne Lindbergere vil sikkert korrigere og adde om det er noe jeg har glemt å nevne ;)
Ønsker du å gå over til fedon fra ketogent kosthold kan du enten bare gjøre det over natta etter å ha satt deg godt inn i filosofien - eller øke på litt etter litt med å innføre en og en matvare som er "lovlig" på fedon :) (Husk samtidig å redusere på fettmengdene ;) )
tiger2010 sa for siden:
Tusen takk for svar, akkurat det svaret jeg håpet på:) det spørs om jeg må lese lese lese før jeg begynner skikkelig på lindberg, foreløpig øker jeg en god del på frukt
Vibeke-67 sa for siden:
her er en tråd om filosofien.
Og det er mange andre tråder med mye informasjon du kan lese her inne. Se på liste på første siden.
Første bud er å begynne å lese og lære filosofien. Den er veldig enkel. Man teller ikke karbohydrater, men spiser lav GI mat og beregner måltider etter en tallerkenmodell.
Ville ikke begynt med å øke kraftig med frukt, for også frukt har ulik GI. Noe høy og noe lav. Gul melon er feks greit å spise.
Jeg kan anbefale deg å øke med ca 5 gram karbohydrater i uka, det gjorde jeg da jeg var gravid.
Lykke til!
Nerthus sa for siden:
Jeg har ikke ville begynt med å øke på frukt... sjekk ihvertfall ut at du spiser de med lavest GI... frukt innholder fruktsukker som gir rask blodsukkerøkning men dette er forskjellige for de forskjellige fruktypene. I tillegg minnes jeg at det er matvarer man kan spise samtidig for å senke GI'n på frukta.
Spis heller et par skiver fedonbrød og mer og andre grønnsaker, kanskje litt bønner til middag osv først - så innfører du frukta litt mer gradvis når du har lært litt mer. Ellers kan du risikere å spise så mye frukt at du havner i blodsukker/insulin/fettlagringsfella OG trigge søtsuget ditt - og det vil du ikke ;)
VSB sa for siden:
Frukt skal kombineres med fett og/eller proteiner: nøtter, CC...
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.