Finnes det noen vitenskapelig forskning som viser at lavkarbo er bra? Sukker litt fikk spm av en bekjent og er litt lei av å prøve å forsvare meg så det hadde vært utrolig greit om det fantes! Takker på forhånd for svar og tilgi meg for at jeg en sen søndagskveld ikke søkte selv.. Litt trøtt...
Joda, det finnes:) Jeg hadde faktisk en forelesning om lavkarbo på NTNU. Det var en forsker (Berit Johansen?) som la fram den forskningen hun hadde vært med på. Det var riktignok ikke lavkarbo etter mitt syn, men LAVERE enn hva Ola Nordmann spiser i dag ihvertfall:) Hun hadde forsket på menn som spiste ca 1/3 karbo, fett og proteiner. Og bare DET viste positive forandringer på noen stoffer (husker ikke navn) som gir høyere risiko for hjerte- og karsykdommer. Det var selvfølgelig bare en liten studie, men de har levert søknad for MASSE penger fra EU nå, forskningen ble valgt ut blandt mange hundre andre. Håper de får masse lavkarbopenger sånn at det kan bli gjort god forskning på temaet her hjemme!
Etter denne forelesningen har jeg fått mange spørsmål fra folk som har lyst til å begynne og spise lavkarbo:D Veldig morsomt, da jeg har blitt møtt med stor skepsis alle andre plasser. Jeg har tilgang på databaser med forskning gjennom skolen, kan se om jeg kan finne noen gode studier når jeg har tid, kanskje til og med den vi hadde om i forelesninga?
Når noen begynner å "trashtalke" lavkarbo så bruker jeg å spille på evolusjon og forskningsstandarder. De fleste har bare lest noe i VG, Dagbladet eller kk.no el.l... Det er jo helt latterlig, men før jeg visste bedre så gjorde jeg akkurat det samme. Det var noen her en dag som mente at det skulle ha vært obligatoriske kurs i kritisk tenkning. Det stiller jeg meg helhjertet bak. I forhold til evolusjon så er jo alle enige i om at mennesker ikke er laget for å spise brød, akkurat HVA steinaldermennenskene levde av er det mange som har meninger om. Men at det ikke var brød, kaker og tagliatelle kan vi vel alle være enige om:) Også pleier jeg å dra den: "Hvis mettet fett er så farlig, hvorfor er kroppen så dum at den lagrer kroppsfett som det da?" Jeg vet ikke hvor mye hold det er i dennne påstanden, men det funker på folk uten kunnskap utover mettet fett=hjerteinnfarkt og statens råd=gull. Stort sett så orker jeg ikke å diskutere, det blir for useriøst når folk ikke har kunnskaper. Selv har jeg ikke SÅ mye, men det betyr ikke at jeg tar alt VG sier for god fisk fordi. Jeg kjenner behov for å sitere en god lærer jeg hadde en gang: "Det er ofte de som kan minst, som roper høyest." Trist, men sant. Jo mer jeg lærer, jo mer innser jeg hvor utrolig lite jeg kan.
Kommer tilbake med forskning om jeg finner noe bra;)
Pål Jåbekk, som også er medlem her inne, har gjort en større norsk studie som du kan lese om her. Det står også mye interessant i bloggen hans.
Ellers viser også boka Bedre Uten Brød av Wolfgang Lutz til en del studier, det samme gjør Good Calories Bad Calories av Gary Taube, og den nyeste Atkinsboka (Atkins -Den Nye Atkins-dietten) viser til over hundre studier, og den har nettopp kommet på norsk!
Er det hun Berit Johansen på intituttet for biologi :)? Hun har forelest i noen fag jeg har hatt.
I hvilket fag var det hun snakket om lavkarbo? nysgjerrig ;) eller var det et foredrag hun hadde utenom?
Herlig hvis du legger ut linkene hvis du finner dem :D trur jeg må sjekke litt på pubmed selv nå ;) hehe...
Ja, det var henne:) Det var i BI1001, celle og molekylærbiologi. Det var ikke pensumrelevant, men det var hun smart nok til å ikke si noe om på forhånd:p Gjett om det var mange som gikk i pausen! Jeg har link til powerpointpresentasjonen hennes, men man må vel logge på it's for å se den. Ser forresten nå at Fedon var med på dette også:) Jeg skal prøve å lete litt når jeg har tid, men akkurat nå skriver jeg labrapport, og har to semesteroppgaver som venter på meg etterpå... (labrapport om karbohydrater, ironisk nok). Legg ut om du finner noe du og da:D
Synd hun ikke snakket noe om dette når jeg tok celle og molekylærbiologi :p men det er 3 år siden da.. de var kanskje ikke ferdig med forskningsprosjektet da. Lukke til med labrapporten!! Husker godt laboppgaven vi hadde om karbohydrater ;) Blei så nysgjerrig på hva vi gjorde så måtte finne fram rapporten her nå :p hehe...savner den tiden av studiet.. nå sitter jeg med masteroppgaven til langt oppover ørene :( og burde absolutt ikke bruke tid her inne på forumet :p hehe...
Sier ifra hvis jeg får tid til å finne frem noen artikler ;)
Hadde vært veldig interessert i den powerpointen :D
Denne er bra! Low Fat vs Low Carb - what really works? Resultatene viste at de på Atkins gikk ned litt mer enn de på lavkalori. Les oppsumeringen, den var fin :) search.proquest.com/docview/212636281
Det var det jeg fant i PubMed akkurat nå:) Her har du svaret hvis du lurte på hva du skulle gjøre i kveld:p Jeg vet ikke om alle har tilgang på alle disse, da jeg har det fordi jeg er student på NTNU. Kos dere!
Stort sett alle verdier er jo markant bedre på lavkarbo-gjengen: blodsukker, insulinproduksjon, vektnedgang osv. FFA (Free fatty acid) er jo nødvendigvis mye høyere på lavkarbo siden kroppen faktisk bruker fettsyrene til energi...
Legg også merke til at lavkarbo-gruppen kunne spise seg mette (innenfor maks 20g karbo om dagen), mens høykarbo-gruppen skulle ha et solid underskudd. Med de tallene som det opereres med vil dette si en solid nedgang i karboinntaket, også for høykarbo-gruppen:
55% energi fra karbohydrater på vanlig 2000 kcal = 275 gram /dag
55% energi fra karbohydrater på diett 1200 kcal = 165 gram /dag
Så, om noe viser denne undersøkelsen at det er gunstig å kutte karbohydrater ifht vanlig :)
Men interessant, uansett :)
"In the present study, the high-SFA diet contained some trans in the butter (3% to 5% of fat), and this may have also contributed to the adverse effects. There was no significant trans fat in the other diets"
ROFL - ja spørs om ikke 3-5% transfett kunne gjøre seg dårlig for mettet-fett-gruppen :P
(Forøvrig spiste de høyfettgruppene omtrent 45% av energien fra karbohydrater)
TAKK!!! Blir så matt av og te over all motvilje jeg møter
I går fikk jeg høre at "greit nok med lavkarbo men du kommer til å bli tjukk igjen når du går over på høykarbo"
Takk skal du f*** meg ha for at du har trua
Jeg skal ikke på høykarbo igjen
Og så var det da om det fantes vitrenskapelige bevis osv.. jatt meg her og der!
men takk takk her har jeg llitt åslå i bordet med!
Jeesh, ja, jeg føler med deg! Det virker som om folk tror at lavkarbo er selvmord... Jeg har (i likhet med andre her) skjønt at kroppen min har det bedre med lite kh:) Heldigvis har jeg omvendt mange med mine fine resultater :) Og mot alle odds, så passer brudekjolen! Yeah! Og JA, jeg spiser MASSE smør og bacon :D Selv om mange ikke tror meg når jeg sier det:)
Var på Kick-off møte for Tekna Biotek i går, og der ble forskningen som Berit Johansen driver med nevnt :D Det ble ikke sagt så mye om det, men en fra NTNU technology transfer (man kan komme til dem hvis man har noen ideer og få hjelp til midler til forskning og søknad om patentering) nevnte noen nye prosjekter som hadde fått midler via dem. Fikk ikke med meg alt som sto på sliden, men det var ihvertfall noe om insulinresistens og SNP markører :) Så det er sikkert en videreføring av det prosjektet hun pratet om hos dere :)
litt off topic, men måtte bare nevne det ;) hehe...
Via Lena Beatrice sin kjemegode blogg (lenabeatrice.net/), fant jeg linken til
lege og forsker Espen Rostrup (espenrostrup.com/), som jeg vil anbefale dere å ta en titt på, fordi han skriver om og kommenterer forskning på feltet.
I tillegg finner man gode råd her. Spennende blogg, ganske nystartet, men blir spennende å følge Espen Rostrup.
Vel verdt å ta en titt på begge disse bloggene!
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.