Jeg finner ingen tvil om at kuren virker. 10 kg på 9 uker.
Men det er et spørsmål jeg ikke klarer å få svar på her inne.
Jeg lurer på om man legger (mest) på seg av: ekstra fett eller ekstra karbohydrater.
La oss si at to helt identiske personer, med helt likt aktivitetsnivå, spiser akkurat det samme (ingen er i ketose), men den ene spiser
fks 2 hveteboller hver dag ekstra
og den andre
fks en pose baconsvor, eller en pakke bacon ekstra pr dag.
Jeg har på den ene siden fått forståelsen av at når en blander fett og karborik kost, så blir en feit av fettet siden dette utgjør mye ekstra kalorier/energi.
Men er litt tvil på dette, siden jeg også har hørt at kroppen bruker så mye av fettet for å omdanne dette til kroppsfett at fettet ikke er så farlig.
du blir iallefall mer sulten av karbo så da spiser du automatisk mere mat.
siden man ikke kan spise bare karbo vil du legge til fett og fett + karbo = økt vekt.
fordi kroppen forbrenner karbo først og fett til slutt,da vil fettet forbli for man spiser jo mer og hver gang man spiser karbo blir det først forbrent.
innen nytt måltid har kanskje kroppen ikke rukket å forbrenne fettet og da forblir det der.
Dette ble vel ikke helt rett tenkt av noen av dere er jeg redd ;)
Spiser man mye karbo og mye fett vil det gi økt fettlagring fordi økt karboinntak (forsåvidt også økt fettinntak, men karbo øker blodsukkeret mest) gir økt blodsukker som gir økt utskilling av insulin - som igjen stimulerer fettlagring. Det stemmer at kroppen først bruker karbohydratene (glukosen) som energi - og evt overflødig energiinntak vil da i stor grad bli lagret som fett.
Spiser man lite karbo og mye fett har man ingen glukoselager av særlig størrelse, og kroppen tvinges til å bruke fettet til energi ved å omgjøre fettet til glukose. Siden det heller ikke utskilles særlig mengder insulin ved et stabilt blodsukker får man i mindre grad fettlagring av overflødig energiinntak.
Når det gjelder spørsmålet ditt avhenger svaret av hva annet personene spiser, både karbomessig og energimessig - i tillegg til at man må ta med de individuelle forskjellene når det gjelder sensitivitet for karbohydrater :)
Det er altså i utgangspunktet ikke bare kalorimengden som er et poeng, men også hvor kaloriene kommer fra... og ikke minst hvordan næringsomsetning foregår i kroppen :)
Jeg anbefaler boka "bedre uten brød" av Lutz for særdeles detaljert forklaring rundt akkurat dette :)
Nerthus: Kroppen kan bruke frie fettsyrer som energi, fettet må ikke gjøres om til glukose (men det kan omdannes ved lavt blodsukker og for å dekke kroppens absolutte glukosebehov).
Den som spiser ekstra karbohydrater vil gå mest opp i vekt hvis dette måles i energimengde og ikke gram.
Ja, man blir feit av fettet når man også inntar karbohydrater. Fordi karbohydrater blir da brukt som energikilde, mens fettet blir lagret.
Jeg har ikke sett at fett koster å omsette, men protein er energikrevende å omdanne til energibruk.
Og om spørsmålet var: blir man mer fet av å øke protein eller fett ville svaret vært protein om man fikk nok protein fra før.
Åja! :ja: Min medfødte hjertefeil gir IKKE lyd fra seg på ketose-lavkarbo. Helt stilt fra den kanten. Nesten så jeg glemmer det, har ikke hatt trøbbel eller ubehag de siste fire årene jeg!
Erfaringsmessig må jeg ha lagt på meg av karbohydratene, da jeg er typen som omtrent ikke spiste fett før (og fortsatt har litt problemer med det).
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.