< Tilbake til oversikten

Egg og kolesterol

#1

BenteR sa for siden:

Jeg leser så øyet blir stor og vått og prøver å finn min "perfekte" måte å spise på.
Da det ble oppdaget at jeg hadde fått diabetes 1 i oktober 2010, ble det også oppdaget at jeg hadde fått litt forhøyet kolestreol. Fikk beskjed av ernæringsfysiolog om ikke å spise mer enn et egg pr.dag, drikke Ekstra lettmelk (drikker 2,5 dl pr.dag) og gå over fra meierismør til vita lett. Siste måling tatt i februar viser at kolestreolet mitt er nå på rett kjøl, men det jeg lurer på er om jeg gjør noe galt ved å spise omelett (2 egg, bacon og diverse grønsaker) til frokost, 1 kokt egg til lunsj + 1-2 brødskiver av lavkarbobrød (proteinbrød) som inneholder mye egg + lavkarbolapper/ pannekaker. Det vil si jeg fort er oppe i ca 4-5 egg pr.dag.
Bør jeg være bekymra?
Lørdag gikk jeg kraftig ned på den langtidsvirkende insulinen jeg tar. Jeg tar nå kun 4 ieh Insulatard om morgenen, spiser 4 måltid med ca 20 g protein og ca 12 karbo og olje/fett + 2 mellommåltid med ca 10 karbo på hvert måltid (lite protein her, men får i meg fett i form av olje).
Jeg har målt blodsukkeret mitt ofte for å vite at jeg ikke gjør altfor mye galt, og det er rimelig støtt; varierer fra 5,2 - 6,8.
Jeg er "vant" med opptil 3 følinger pr dag + et blodsukker som fort vipper over 11, så dette er foreløpig helt fantastisk!
Sliter litt med å vite hvor mye fett som er minimum for meg å spise. Tenker jeg vil prøve å legge meg slik at jeg er under 70 karbo i døgnet.
Høres dette fornuftig ut? Jeg er ikke ute etter noen slanke-effekt, bare et veldig sunt og godt vedlikeholdsfòr:D


#2

kamp sa for siden:

Egg har ikke sammenheng med kolesterol. Det er tilbakebevist for lenge siden.

Mettet fett har heller ikke sammenheng med høyt kolesterol. Jeg spiser kankje 150 g fett i døgnet, hovedsklig mettet og har kolesterol på 4 ;)


#3

BenteR sa for siden:

Hmm, merkelige greier. Jeg var hos ernæringsfysiolog ved sykehuset i desember og januar og fikk høre om det farlige egget....
Men er det ikke problem i forhold til kolestreol, så koser jeg meg videre med eggene mine:)
Var inne og kikkte på sida di Kamp. Utrolig lærerik og informativ og tankevekkende. Minsten min på 20 år kan ikke spise de aller fleste grønnsaker, men når jeg koker opp kraft kokes det jo i evigheter, og krafta reagerer han iallefall ikke på.


#4

Nerthus sa for siden:

Hvis du ligger under 70 gram karbo pr dag kan du i teorien spise så mye fett du vil. (Lutz, boka "Bedre uten brød"), men også OE (optimal ernæring).

Spis omtrent like mye fett i gram som du spiser protein (ca 80 gram pr dag protein som jeg leser av innlegget ditt?). Dette vil gi en fin fordeling - da fett har over dobbelt så mye kcal pr gram som protein, og det er en fin huskeregel :)
Selv om du ikke skal ned i vekt - bør du følge litt med vekta sånn kanskje annenhver uka for å se om du spiser optimalt de første mnd. Dvs at du holder vekta stabil :) Kjenn også etter på energinivået, og prøv deg litt fram med fettmengden for å se hva som er best for deg.

Jo mer intuitivt kostholdet ditt blir - jo mindre stress - og jo mindre stress - jo bedre blir livet ;)


#5

Nerthus sa for siden:

Det er flaut at statsansatte ernæringsfysiologer fremdeles sier at egg er farlig for kolesterolet... spesielt i dag når det finnes så mye dokumentasjon som motbeviser dette - i tillegg til at forskningen som ga dette resultatet er plukket fra hverandre for lenge siden ;)
Så lenge du ikke har en sykdom som hyperkolesterolemi (puh), så kan du fint spise kolesterol-rik mat. Menneskekroppen reduserer nemlig egen produksjon av kolesterol når du spiser kolesterol-rik mat :)

Uffe Ravnskog har gitt ut bøker vedrørende kolesterol, et besøk på biblioteket anbefales ;)
Boka Bedre uten brød av Lutz er også anbefalt for alle som er interesserte i hvordan og hvorfor lavkarbo fungerer. Denne er meget faktaorientert og tar også for seg en del forskning som i dag ligger til grunn for statens anbefalinger... (og dissekerer den ;) )


#6

Echo sa for siden:

Malcom Kendrick har også skrevet en spennende bok om kolestrol, de har den på norsk på biblioteket. Du kan jo søke den opp på nettet, finnes flere utdrag på nettet.

Jeg målte kolestrolet mitt i går, venter i spenning på resultatet:D


#7

Nerthus sa for siden:

Tøft - skal sjekke om de har den her lokalt.

Jeg har gått på lavkarbo i 1.5 år nå - og har veldig lavt kolesterol :) Ingen endring fra jeg startet til nå. Nå skal det sies at jeg har chrons og jeg har i det siste lest at chrons-pasienter har lavere kolesterol pga sykdommen.


#8

BenteR sa for siden:

Kolestreolet mitt ble målt til 7,1 i oktober, men jeg hadde også veldig høyt av det gode kolestreolet (husker faktisk ikke hva de het de forskjellige typene kolestreol).
Jeg har aldri hatt problem tidligere, og på sykehuset sa de at det var normalt å få høyt kolestreol når jeg har gått med høyt blodsukker. Målte blodsukkeret jevnlig dagen før jeg gikk til legen og mente bestemt at det var diabetes jeg hadde fått meg. Siste målingen om kvelden blinket det på skjermen "høyt blodsukker over 33,3, oppsøk lege".....

Kjempeflott Nerthus å få vite fettmengde sånn ca. Jeg spiser veldig variert. Elsker å lage mat og spiser omtrent alt. Maten her blir laget fra bunnen av, så fett i maten er vi vant til i gode kjøttgryter som koker lenge og skaper deilig lukt i hele huset. En del fisk blir det også, men der kunne jeg nok blitt litt flinkere. Spiser også en hel del bacon, men jeg tror jeg skal ta et par dager å prøve å rekne ut fettmengden for å se hvor jeg ligger.
Jeg bruker mye olje i maten, både linfrø, oliven og raps. Meierismør er jeg ikke spesielt glad i, men kjøpte meg Kvitseidsmør i dag. Brukte det til å steke vaflene i, og det ble snadder.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.