< Tilbake til oversikten

Helsegevinst med lavkarbokost

#1

bevaremegvel sa for siden:

Er det flere enn meg her inne som ikke slanker seg men står på lavkarbo kost for helsegevinsten sin skyld?

jeg skal ikke slanke meg, har ok vekt og kroppsfigur, men pga høyt blodsukker, høyt BT og noen andre diagnoser så har legen anbefalt meg lavkarbo kost.
Å skal jeg ha noen nytte av dette så må det bli for resten av livet, jeg vil jo bli syk igjen om jeg kutter det ut etter en stund.

Jeg synes det er en stor omveltning dette å bytte kostholdet. Maten er god og jeg sulter ikke, men jeg savner veldig poteter, ris, pasta, brus og snop :(
og så er det ett problem med selskaper etc. jeg elsker kaker :o

men må man så må man :rolleyes:


#2

Manina sa for siden:

Ja, jeg kom ikke hit for å slanke meg, men da jeg fant ut at migrenen min forsvant etter at jeg hadde prøvd dette en stund, bestemte jeg at dette skulle jeg fortsette med. Det har også vært andre helsegevinster, men det har ikke løst alt. Det som er viktig for meg, er å holde jevnt blodsukker, og da uten å spise nesten kontinuerlig, som jeg måtte på høykarbokosthold.

Jeg trives med maten, men selvfølgelig er selskaper den store bøygen, i hvert fall i begynnelsen. Etter hvert vil det gå seg til. Det kan være lurt å spise noe rett før du går i selskap. Da blir du fort mett når du spiser i selskapet, og vil ikke få så lyst på dessert og kake etterpå. Selv fulgte jeg opplegget til Lutz fra boka "Bedre uten brød". Jeg satser på mest mulig rene matvarer, lager maten selv, og rører ikke typiske erstatningsmatvarer, som brød og søtstoff.

Dersom du er veldig konsekvent de første ukene, vil du oppdage at det blir lettere, og at det som fristet før, ikke lenger gjør det. Hormonelle svingninger kan påvirke humøret og gjøre at en fyser på ting. Men mange oppdager at dette også blir lettere etter hvert å takle.

Lykke til! :)


#3

TrillTrall sa for siden:

Samme her. Har hatt blodtrykk i grensesjiktet mot høyt blodtrykk i mange år, har riktignok ikke målt det på lenge, men det går forhåpentligvis litt ned nå. :)

Jeg er såpass "romslig" at jeg tillater meg litt kake når jeg er i selskap eller en vanlig middag ute av og til jeg da, ettersom jeg verken er syk eller overvektig, men prøver å spise det jeg tror er best for kroppen - så rent som mulig og mer eller mindre ingenting av ris, pasta, poteter og sukker, men noe vanlig brød innimellom - Lille Gubben baker nemlig verdens beste brød! :)


#4

knh sa for siden:

Jeg spiser også lavkarbo for helsa sin skyld :)
Hadde ingen plager før jeg endret kostholdet heller, alltid vært frisk og full av energi, så kan jo ikke si jeg har fått noen merkbare helsegevinster sånn sett:p Men allikevel trives jeg mye bedre på dette kostholdet siden det holder meg mett så lenge, og jeg slipper søtsuget. I en stressende skolehverdag er det utrolig deilig å slippe å bli ekstreemt sulten veldig raskt flere ganger om dagen. Og før spiste jeg ofte en pose chilinøtter litt utpå dagen for å holde meg mett utover ettermiddagen/kvelden mens jeg satt på lesesalen. I eksamensperiodene hadde jeg også ofte en pose kjeks tilgjengelig hvis småsulten kom :p Dette behøver jeg ikke lenger (behøvde det jo egentlig ikka da heller, hehe), og det er så utrolig deilig!! Har innimellom litt nøtter (av sunnere type enn chilinøtter;) ) tilgjengelig da, men har ikke det behovet av å måtte putte noe i munnen mens jeg jobber.

Jeg leste også boka "bedre uten brød" av Lutz, og bestemte meg da for å endre kostholdet for å opprettholde god helse, selv om jeg ikke hadde noe direkte behov for det der og da. Tenkte det var bedre å være tidlig ute istedenfor å vente til jeg evt hadde fått noen helseplager:p

Jeg er også litt "romslig" som trilltrall skriver, og spiser litt kake når jeg er i selskap, drikker innimellom litt øl i helgene, og det hender også jeg spiser rundstykker til frokost i helgene. Hender også jeg spiser f.eks bakt potet til middagen uten å få dårlig samvittighet. Men dette er jo ikke så ofte :) Til vanlig spiser jeg lavkarbo ala Lutz og stortives med det!

Jeg var mye strengere i starten (september) etter jeg hadde begynt å lese her inne på forumet.. Det er jo ganske ketolysedominert, og jeg ble jo litt påvirka av alt jeg leste. Men jo mer jeg har lest og lært har jeg jo blitt klar over at det ikke er nødvendig å spise ketogent for å oppnå en god helsegevinst når man i utgangspunktet er helt frisk, selvom man heller ikke har noe vondt av et ketogent kosthold:) mens for andre er det kanskje helt nødvendig å leve litt strengere...

Skulle ønske det blei litt mer aktivitet på optimal ernæring-delen av forumet. Har laget en tråd her.

Lykke til med kostholdsendringen bevaremegvel!:) Det trenger ikke være så komplisert... Ta det gradvis, ofte er det ikke så store endringene som skal til!


#5

Bøtt sa for siden:

Jeg begynte med lavkarbo for å slanke meg ,har nå holdt på over et halvt år og migrene annfallene er mildere enn før.Har også hatt mye verk i kroppen i bena ,hofter og ledd det er faktisk nesten forsvunnet.Så jeg kommer til å fortsette når jeg er ferdig slanket også fordi jeg føler meg så mye bedre:)


#6

aktivjente sa for siden:

Oppdaga dette forumet og fantastiske ketolysekuren da jeg i desperasjon over å ha gått opp i vekt, tross trening og sunt kosthold (trodde jo det var sunt - mye grovt brød) leita meg gjennom alt av kurer forrige sommer:o.

Har snudd vekttrenden (jippi) og opplever i tillegg stabilt blodsukker, bedre nyrefunksjon - og sist, men ikke minst masser av overskudd! Ikke til å kimse av, for med mine nyrer har jeg vært svært sliten siden 1999. Måtte planlegge hviletid i løpet av, og etter husvasken.. Nå går det uten stopp :o


#7

bevaremegvel sa for siden:

takk for svar!

jeg tenker at kanskje jeg også kan være litt "romslig" i selskaper etter hvert, men akkurat nå som jeg så ny i dette så tør jeg ikke prøve så mye annet da jeg er redd jeg "sklir" helt ut etterpå :o

Jeg håper og tror at søtsuget skal bli mye mindre etter hvert. Jeg savner vel egentlig mest cola :o Ja jeg var ikke så velig sunn av meg før og drakk gjerne en liter eller mer i døgnet :eek:

Brødmaten går greit, baker ett brød som det sto oppskrift på i Sofie Hexeberg sin bok og det er vel så godt som vanlig brød synes jeg.
Men potet, ris eller pastatil middagen er mer savnet.
hva erstatter dere dette med?


#8

Jeanett sa for siden:

Dette er et fantastisk forum for alle som er opptatt av hva de dytter i seg. Enten det er for å slanke seg, eller bare hente helsegevinst!


#9

knh sa for siden:

Det kan nok være lurt å være litt strengere i starten ja, for å sette seg inn i det slik at det blir en vane i hverdagen :) Merker også at jeg dytter i meg mye mindre usunt de gangene jeg tillater meg selv det på fest, enn det jeg gjorde før. Det kommer nok av at det jeg har spist tidligere den dagen holder meg mett mye lenger, og jeg føler da ikke for å stappe i meg potetgull selvom det står framme.

Synes poteter, ris og pasta har vært det enkleste å kutte ut :) Har aldri vært noe glad i pasta og ris uansett, og poteten har vært god pga saus og smør :p hehe... Det er masse fine oppskrifter her inne som er fine erstattninger :) Sellerirot er veldig populært om dagen, både som pommes frites, fløtegratinert og som mos/pure. Jeg synes en blanding av blomkål og sellerirot som lages som mos er utrolig godt :)
Lager også ofte soppstuing med sopp, løk og squash. Eller bare masse ovnsstekte eller pannestekte grønnsaker.
Blomkål ris er også veldig godt! Rasper blomkål og steker (mange koker det også) det med det krydder/tilbehør du måtte ønske :) jeg synes det blir veldig godt med hvitløk og purre.
Salat laget av mozarella, basillikum og tomat smaker også fantastisk!! deilig til kylling! (bør ha en feit saus i tillegg da;))

Det ligger masse fine oppskrifter her inne på tilbehør, det er bare fantasien som setter grenser ;)

edit: har også lest at det er mange som lager "pasta" av squash. bl.a squash-carbonara


#10

aatinka sa for siden:

Jeg gikk over på lavkarbo primært pga. høyt blodsukker, og det er nå helt fint heldigvis! Var hos legen og målte igjen i forrige uke :)

Glad i kaker ja... Jeg bruker å ta med meg denne hvis jeg blir bedt bort i anledninger som "krever" kake, alle syns den er kjempegod, selv uten sukker ;) Og de fleste syns jo det er hyggelig at man bidrar til kakebordet!


#11

bevaremegvel sa for siden:

"gledessukk" den så nydelig ut den ostekaka der :p

her er det bare å begynne å bake ser jeg :)
har en mann som fyller rundt tall til helgen og venter storinnrykk med gjester og nå vet jeg i alle fall to kaker jeg skal bake og spise selv :rolleyes:


#12

Kozemor sa for siden:

jeg har begynt på ketolyse i dag, og dette er først og fremst pga av diabetes type 2. Om man går ned i vekt så er det mer en bonus :P


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.