Heisann.
Jeg begynte på lavkarbo for 6 dager siden. Jeg har et spørsmål om sopp. Jeg vil gjerne steke sjampinjong i smør med litt krydder og spise den med et stort smil. Fersk sopp. Jeg veier soppen FØR jeg steker den. Men.. Noen plasser er sopp omtalt med 0,3 karb, andre plasser med 3-5 karb.Hva i all verden skal jeg tro da, og hva skjer med det store smilet mitt? Hvis noen av dere er sikker på hvilke verdi som er rett vil jeg sette stor pris på et svar.
Og så tenkte jeg å lure dere trill rundt og stille flere spørsmål..
Som sagt, jeg begynte på lavkarbo for seks dager siden. Før det visste jeg knapt hva det var, og jeg levde for det meste av rent sukker og fett. Det føles i hverfall slik nå.. Etter to dager viste ketostiksen mørkekjempemyeketonfarge med hele sitt bittelille hjerte. Jeg målte om kvelden to timer etter mat, for det leste jeg en plass. Så, jeg er i ketose.
Jeg har lest en del bøker disse dagene, men sliter litt med å finne konkrete svar. Dere virker som dere har god oversikt, så da drister jeg meg til å stille dere noen spørsmål. Jeg måler alt opp supernøye, og ligger på mellom 10 og 15 karb i døgnet. Jeg spiser f.eks reker til frokost, salat, litt agurk, litt seterrømme til lunsj og stekt laks til middag. Noen dager egg, andre dager røkelaks. Så kommer spørsmålene:
1 Har det noe negativt å si at jeg ligger litt under 20 gram karb.
2 Trenger jeg å spise mye mer/mer fett enn det jeg gjør?
Jeg er ikke sulten, men jeg er merkelig "tom" i kroppen, som om jeg er kjempesulten, men jeg har ikke lyst på mat. Dette er helt nytt for meg så jeg håper jeg gjør dette riktig, både bruk av forumet og lavkarbogreiene. Regnes det som om jeg går på egendefinert opplegg når jeg bare holder meg under 20 karb til dagen uten andre hensyn, eller har det et navn?
Det var alt i mitt første innlegg her, håper det er på rett plass.
Det har ingenting å si at du ligger og surrer rundt 20-30 karber per dag. Men hold deg til tillatte grønsaker kombinert med fett. (Brokkoli - bernaise er klassisk)
Ja, du bruker for lite fett :) Den tomhetsfølelsen kjenner jeg godt til. Helt normalt. Men pass på å spise så du ikke går i sultemodus.....
Takk for svar. Jeg har lest linken. Spørsmålene var egentlig litt høyttenking for å få klarhet i tenkene. Det var derfor jeg bare lurte dem inn bak soppspørsmålet. Men det hjelper ofte å tenke høyt. I dag kom jeg frem til det dere sier, at fett er en viktig ting, og som du sier så har jeg nok kuttet for mye ned på mat generelt. Så jeg tok en ekstra entrecot til kvelds, og det gjorde godt. Ellers har jeg satt opp en vegg i dag. Det gjorde også godt.
Hmmm. Er det 114 som har sett innlegget mitt og så er det ingen som vet sikker når det gjelder sopp? Hvordan regner dere karbinholdet i stekt fersk sjampinjong da? Velger dere den lave eller høye verdien, eller er det bare jeg som har misforstått noe?
Tja, dersom jeg steker 6 sopper veier de 200 gram som rå. Det blir 0,6 karbo, og det betyr ikke så mye. Men dersom de ikke blir mye lettere når de er dynket i smør og ferdigstekt så er de plutselig 8g karbo, og da utgjør de mer en halve døgnkvoten min med karbo. Det er avgjørende for om jeg spiser sopp eller ikke. Jeg synes sopp, sammen med brokkoli, er en veldig god kandidat for rollen som potet.
Slapp av :D Soppen skal du trekke fra vannet, så har du igjen det som skal veies og måles karbo av. Når du sier den inneholder 0,6g kh.som rå, er det det de har også etter at de er stekt. De får ikke noe mer karbo etter at de er stekt!!! Du skal naturligvis ikke ta med smøret i karboregnestykket ditt. Smør (ekte) har dessuten bare 1 karb per hundre gram.
Soppen som stekt greier ikke å trekke til seg smør i noen utstrekning.
Ah.. Betyr det at de stekte soppene med 4g karb per hundre gram er sånne tørkede som nesten ikke veier noe? Da fortsetter jeg å veie mine sopper, regne ut karbene og så steke dem og spise med god samvittighet. Tusen takk for svaret.
Jeg steker veldig mye sopp når jeg først skal spise det, og har alltid holdt meg i ketose.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.