Hvor lenge (sånn ca) vil man ha et høyere innhold av insulin i blodet etter inntak av karbohydrater? Om man for eksempel spiser en banan som mellommåltid, men holder seg til lavkarbo resten av dagen?
Dette vil jo variere enormt fra person til person, dagsform, karboinnhold osv, men er det mulig å gi et generelt svar? Vil det ta timer eller dager :confused:
Har lest en del om insulin nå, men ikke funnet noe særlig informasjon om hvor lenge det tar før insulinet og dets virkning avtar etter inntak av karbo.
Helt eksakt kan jeg ikke svare, men når man tar glukosebelastningstest, er den siste målingen etter 2 timer. Mener da at det er fordi insulinet skal ha gjort jobben sin og fått ned igjen blodsukkeret på de 2 timene!
Deretter synker vel insulinnivået frem til mat putter noe karboholdig i munnen igjen!:p
ok =) Vil det si at man ca to timer etter inntak av f.eks. banan trygt kan spise fett uten å være redd for at fettet blir lagret på kroppen?
Eller er det den totale mengden karbohydrater om dagen og ens egen grense for hvor mye karbo en tåler som bestemmer?
Du lurer ikke kroppen så lett! Sukkeret som er i bananen (ca 20%) blir ganske lett lagret som fett på kroppen. Du kan lett legge på deg masse fett, selv om du ikke spiser fett. Det er karbohydratenes virkning på kroppen (insulinutskillelse) som gjør at du legger på deg, det har ikke noe med fettet du spiser å gjøre.
Forøvrig er halveringstiden for serum insulin bare et par minutter. Det betyr at insulinmengden i blodet raskt blir mindre så snart blodsukkeret er under kontroll. Vel og merke i en frisk kropp. Man kan ha hormonforstyrrelser som gjør at man til stadighet går med forhøyet insulinnivå, men det blir noe annet.
Nei jeg hadde ikke regnet med det skulle være så enkelt :p Men tilbake til mitt opprinnelige spørsmål, tiden det tar før insulinet er ute av kroppen igjen. Jeg regner med at det vil variere etter hvor stort inntaket av karbo har vært? Vet du om det er gjort noen studier på dette?
Insulin trenger du i kroppen hele tiden, det er et livsviktig hormon! Jeg forstår jo selvsagt at det er "tilbake til normalverdi" du mener, men bare for å ha det klart; du trenger insulin, men ikke i så høye konsentrasjoner som et høykarbokosthold gir deg. Da er det skadelig.
Det er store individuelle variasjoner i hvor raskt man blir kvitt høyt blodsukker (og dermed forhøyede insulinverdier). Jeg vil tro at 1-3 timer vil være tilstrekkelig for de fleste, men det avhenger jo selvsagt av mengden karbohydrater du har inntatt.
"Tilbake til normalverdi" - akkurat det jeg mener:o sliter visst litt med å få det ned på tastene.. Nå skal det bli godt med påskeferie for et slitent studenthode! :D
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.