< Tilbake til oversikten

Noen her som er glad i cola? Ikke etter å ha lest dette

#1

Kristian sa for siden:

Ved: cand. scient. Dag Viljen Poleszynski

Få er klar over hvilket skadelig produkt myndigheter verden over skjermer mot loven. I Norge ble det i 1992 drukket ca 200 millioner liter Coca-Cola, 48 liter pr innbygger. Coca-Cola lages av sukret fosforsyre tilsatt koffein, kullsyre og en rekke mer eller mindre skadelige tilsetningsstoffer. Drikken tilfører intet av næringsmessig verdi og burde således være et produkt særlig ungdom belastet organismen minst mulig med. Likevel drikkes mest Coca-Cola drikkes av de unge, også av dem på barnevognstadiet.
Undersøkelser viser at 4% av befolkningen, gutter i alderen 12-18 år, tyller i seg 50%. De drikker m.a.o. 600 liter/år Coca-Cola i gjennomsnitt - 11,5 l/uke eller 1,6 l hver dag, inneholdende daglig 150-200 gram sukker og en koffeinmengde tilsvarende flere kopper kaffe. Slike vaner kan utløse alvorlige ernæringsmangler og gi overgang til nikotin- og alkoholavhengighet. Grunnen legges for atferdsforstyrrelser, vold og lærevansker, i noen tilfeller narkomani.
Til tross for slike virkninger omtaler Aftenposten Orklaeide Ringnes' 130 millioner kroners satsing på to nye Coca-Colafabrikker i Polen i rosende vendinger. Den 28. juni 1991 påsto avisen at 'Forbrukerne tjener på Cola-krigen' fordi konkurransen mellom Coca-Cola og Pepsi-Cola senker prisene. Pepsi-Cola, som er nesten identisk med Coca-Cola, ville å øke sin markedsandel på 4,2% av brussalget av Coca-Colas 40,7%. Hvordan i all verden kan forbrukerne tjene noe som helst på å drikke Cola istedenfor vann? Salg pr innbygger av mineralvann har steget kraftig, fra 8 liter pr innbygger i 1950 til 17 i 1960, 41 i 1970, 57 i 1980, 65 i 1985, hele 90 i 1991 og ca 97 liter i 1992 [overslag]. Folk bruker med andre ord stadig mer penger på brus. Norsk Cola-sjef Tore K. Bu roses av USA-toppsjefene for det usedvanlig høye Cola forbruket, som er på vei mot USAs nivå. Norge utpekes til springbrett for satsing i Øst-Europa, hvor forbruket er 'forhistorisk' lavt. Jo mer Cola som drikkes i Øst, desto flere helseskader vil følge.
Coladrikker inneholder ca 10 % sukker, et viktig bidrag til tannråte. Gjennomsnittlig inntar vi 41-42 kg sukker pr år, vel 4-5 kg fra Coca-Cola. Gutter på 12-18 år får i seg fra Cola alene ca 60 kg pr. år, 50% mer enn gjennomsnittet. Viktigere er at sukker kan forstyrre hjernefunksjonen og dermed vår intellektuelle evne. Organismen omdanner sukker til energi ved hjelp av tiamin. Når man spiser rent sukker, tas tiamin bl.a. fra de delene av nervesystemet [cerebellum, pons, medulla] hvor sinne og angstreaksjoner har sete. Forskning har vist at sukker kan utløse mentale lidelser, voldsatferd og hyperaktivitet, bl.a. fordi rent sukker gir store svingninger i blodsukkeret, mens hjernen trenger jevn tilførsel. Sukkerindusert reaktiv hypoglykemi [akutt blod-sukkerfall] kan gi tretthet, svimmelhet, hodepine, aggresjoner, synsforstyrrelser, astma, magekramper og muskelstivhet, depresjoner, fobier, mareritt, hyperaktivitet og epilepsi. Minst 40 sykelige tilstander kan utløses av lavt blodsukker, forårsaket av feil kosthold, koffein, alkohol og nikotin, eventuelt stress. Forskere ved Society for Pediatric Research i Anaheim, California, har vist at barn som inntar en dose sukker, får en stigning på inntil 10 ganger i blodnivået av adrenalin. Dette gir dem skjelvinger, hjerteklapp, økt pust og kan utløse angst, konsentrasjonsvansker, irritabilitet og hyperaktiv atferd. Forsøk har vist at skoleprestasjonene øker når barn kutter ut søtsaker til fordel for sunn mat.
Sukker øker nyrenes utskillelse av mineraler som kalsium og krom. Ernæringsprofessor Henning Karström kaller sukker en 'kalkrøver' og mener det er årsak til dårlige rygger og benbrudd. Japanske forskere ledet av dr. Awasi Katase bekreftet dette i dyreeksperimenter allerede på 1930-tallet. Sukker gir økt risiko for hjerte- og karsykdom via mineraltap og at det gir økt fettinnhold i blodet og bidrar til diabetes hos eldre, muligens også hos yngre mennesker. Det er lov å tilsette 150 mg koffein pr liter Coca-Cola, tilsvarende et par kopper kaffe. Ulike kilder angir at Coca-Cola har 100 mg, Pepsi-Cola 113 og Tab 95 mg pr liter. Koffein gir avhengighet, og så lite som 1-2 kopper kaffe daglig, tilsvarende en liter Cola, gir etter 12-24 timer abstinens. Symptomer som hodepine, konsentrasjonsvansker, tretthet og søvnløshet, eventuelt depresjon og apati, varer en uke. Fordi koffein kan skade fostre, henstiller US Food and Drug Administration 'om mulig gravide kvinner til å unngå koffeinholdig mat og medisiner, eller bruke det med måte'.
Noen gram koffein kan utløse kramper, uregelmessige hjerterytme og koma hos et lite barn - 10 gram kan ta livet av en voksen. Kaffe er satt i sammenheng med hjerte- og karsykdom, øker blodtrykk og hjertefrekvens, forstyrrer kroppens syre/baseregulering, gir ustabilt blodsukker og er vanndrivende, dvs. gir tap av viktige mineraler som kalium og magnesium. Mentale lidelser kompliseres ved inntak av koffeinholdige mat og drikke, som kan gi pasienter psykoseliknende symptomer. Koffein fra kaffe, te, Cola-drikker, kakao eller sjokolade samvirker uheldig med legemidler.
Koffein stimulerer produksjonen av magesyre og kan gi halsbrann og magesmerter, samt bidra til magesår. Det stimulerer hjernen og kan gi søvnløshet, nervøsitet og skjelvinger. Et laboratorium i Edinburgh viste at koffeinbrukere får redusert søvnbehovet med ca 2 timer, men at de får det igjen senere i form av tretthet, apati og abstinenssymptomer.
Næringsmiddeltilsynet i Oslo har målt pH i Coca-Cola til 2,4 [Light-varianten til 3,0]; surere enn sitronsaft og sur nedbør -pH-skalaen går fra 1 til 14, og 7 er nøytralt. Tannvev løser seg opp og mister sin krystallinske form under en bestemt pH [vanlig-vis 5,5], og Cola-drikking kan dermed gi alvorlige tannskader. Sukker, koffein, fosforsyre og kullsyre i brus samvirker i forsurende retning. En amerikansk forsker har vist at avvik i blodets pH kan gi alvorlige mentale forstyrrelser. Syreoverskudd fra Cola påvirker trolig spyttets evne til å motvirke syreangrep og er svært ugunstig ved fysisk anstrengelse, som gir økt produksjon av melkesyre. Kroppen fjerner syreoverskudd bl.a. ved å skille ut mer karbondioksid i lungene. Enkelte forskere mener at overskudd på kullsyra i brus bidrar til nærsynthet ved at den hopes opp i øyets indre og forstyrrer væskebalansen.
Det er vist at barn, særlig gutter, kan bli hyperaktive av fosfater i maten. Ferdigvarer inneholder generelt mye fosfat. Hertha Hafers Die Heim-liche Droge. Nahrungsphosphat [Kriminalistik Verlag, Heidelberg 1984] viser at mange MBD-barn [MBD = minimal brain dysfunction= minimal brain dysfunction] blir kriminelle og mener dette kan skyldes fosfater i maten. Det er likevel tillatt å bruke inntil 600 gram fosfat pr liter brus [E 338, surhetsregulerende middel].
Coca-Cola Light inneholder det syntetiske søtningsmiddelet aspartam, som kan gi en rekke bivirkninger. Aspartam inneholder aminosyra fenylalanin, som enkelte mangler enzymer til å bryte ned. Barn med slik stoffskiftesykdom må unngå fenylalanin fra fødselen for ikke å bli mentalt tilbakestående. Inntak av aspartam kan gi over 50 symptomer, inkludert migrene, lære- og konsentrasjonsvansker, hyperaktivitet og irritabilitet. En undersøkelse av 231 pasienten viste at 2/3 fikk nevrologiske forstyrrelser, 26% problemer med fordøyelsen, 17% reagerte allergisk og 6% med menstruasjonsplager. Aviation Safety Digest rapporterte om en flyger som fikk synsforstyrrelser etter ha drukket varm kakao med aspartam. Hvor mange ulykker forårsakes av aspartam?
Coca-Cola er tilsatt karamell [E 150, farge], utpekt som 'sus-pekt' i kreftsammenheng av den franske forbrukerorganisasjonen Union Féderal des Consommateurs. Hvilke aromastoffer som ellers er tilsatt, er ikke oppgitt på varedeklarasjonen. Er det fordi de ikke tåler dagens lys? Det har vært spekulert på om det er kokain i Coca-Cola. Den hemmelige essensen er lagd bl.a. av kokablader og kolanøtter som skal være 'dekokainisert'. Om et laboratorium ikke skulle finne kokain, kan man spekulere på om det er tilsatt kokain i homeopatisk fortynning. En tidligere 'Cocakoliker' er sikker på at Coca-Cola inneholder kokain fordi drikken gir 'en svakt bedøvende, 'glatt' følelse i munnhulen man ikke får ved å drikke f. eks. Pepsi-Cola'. Vedkommende 'måtte ha 5 store flasker pr. dag' og han hevder 'at drinken 'Cuba Libre' [en blanding av rum og Coca Cola] ble forbudt på norske nattklubber' fordi 'blandingen ga gjestene atypisk rus og gjorde dem krakilske - noe som ikke skjedde ved andre drinker'. Kokainhypotesen er spekulativ og vil uansett avvises av Coca-Cola. Derfor bør myndighetene forlange å foreta uavhengige analyser av den hemmelige, konsentrerte essensen som norske tapperier importerer for å lage ferdigvaren. Eventuelt negative funn har også offentlighetens interesse.
Det er ikke rart at de fleste vest-europeiske land tidvis har begrenset salget av coladrikker. Tatt i betraktning av at Coca-Cola Company har solgt stadig mer de siste tiårene, må selskapet ha brukt mange triks for å unngå reguleringene. Kanskje er det risikabelt å legge seg ut med selskapet, både for leg og lærd. Skal man komme ondet til livs, må derfor vanlige forbrukere delta i kampen ved kjøpeboikott. Kan du legge bort flaska?


#2

Mila sa for siden:

:eek: :eek: :eek: Aldri mere Coca Cola her !!


#3

mofe sa for siden:

Spennende artikkel, Kristian - hvor fant du den? :)

.. dette visste jeg ikke, nyttig! :ja:

.. og helle ikke dette! Lurer på om jeg skal kjøpe lakmuspapir og måle pHen i blodet mitt jeg.. teste litt ut når den går opp, og ned..

.. kanskje? :rolleyes:

--

Men jeg synes generelt, at cola MED sukker.. i det hele tatt ALL brus med sukker, burde vært forbudt.


#4

Kristian sa for siden:

www.helseportalen.no/

Ved: cand. scient. Dag Viljen Poleszynski

Virker som om det var lenge siden han hadde skrevet den.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.