I Fedons boka Fedons metode- naturlig slank med kost i balanse, så anbefaler han to frukt eller bær pr. dag. men i menyforslagene sine følger han jo ikke dette. Flere dager er jo helt uten innslag av frukt eller bær...
Bare stusser litt på, for noen sier jo at en halv frukt på fedon anbefales pr. dag, men andre sier to, så tenkte å finne ut av det ved å lese i boka, men er egentlig like forvirret:o..
Jeg vet ikke hva som er mest "riktig", men jeg spiser litt bær hver dag, og littegranne frukt nesten hver dag. Nå skal det sies at jeg nok ikke følger Fedon slavisk, men prøver å holde meg til den filosofien i grove trekk. Jeg tror at både frukt og bær er sunt for kroppen, og spiser derfor dette i moderate mengder.
Nå er det en stund siden jeg leste Fedon-boka (Fedons Metode er det vel jeg har, og den er pr nå utlånt til ei venninne). Men frukt inngår i alle fall i c-måltider, så kanskje menyforslagene du ser på ikke inkluderer dette?
Slegg har et godt poeng. Frukt kan både bli liggende og "gjære" i magen, samt at fruktsukkeret kan ha uheldig påvirkning på blodsukkeret om det spises alene, så litt fett er heller ikke å forakte, f.eks en neve nøtter, eller spis frukten rett før et hovedmåltid.
Prøv om du kan å unngå langreist frukt, frukt som er frosset og hurtigdyrket. Den er som regel temmelig deprivert for næringsstoffer.
Jeg har forstått det sånn at man KAN spise en porsjon frukt, to ganger om dagen, hvis man vil. Ikke at man på noen måte må eller skal eller bør.. Har aldri sett at frukt har noe med C-måltider å gjøre.. Mer at det skal funke som mellommåltid, sammen med nøtter.. Noen ganger som dessert også.
Skal ikke si noe som helst sikkert, men det er sånn jeg har forstått det hvertfall.
Er som sagt en evighet siden jeg har lest boka, men jeg mente liksom bestemt at frukt gikk under c-måltid ... Hmmm, jaja, uansett, alt det andre jeg sa gjelder. :D
Kan godt hende det.. Jeg har aldri sett det, men det betyr ikke at det er riktig:p
Man har jo "lov" til ett C-måltid om dagen.. Tror det er snakk type brød, pasta osv og at to runder frukt kommer utenom dette måltidet..
Har aldri sett noen menyforslag, så vet ikke helt hvordan det er meningen at det skal gjøres i praksis:)
Grunnen til at frukten ikke er i menyforslagene er at mellommåltidene ikke er med i menyforslagene i boka (bla om til siden etter menyforslagene så finner du listinga av mellommåltidene, bl.a. frukten, der). Så man kan spise inntil 2 frukt per dag, men man må ikke. Jeg spiser ikke frukt, men velger heller litt yoghurt med revne nøtter om jeg føler behov for et mellommåltid. Dersom man spiser frukt er det lurt å balansere slik som det er nevnt ovenfor med nøtter/yoghurt/CC etc.
Den er veldig fin, lettfattelig og såre enkel :)
Men jeg sammenligner den med den aller første boken som kom for 10 år siden, og den er jo like tung som et vondt år :p Fedons metode har jeg ikke lest.
Jeg spiser alltid noe proteinrikt og litt fettholdig sammen med frukt:)!
I boka jeg har står det under gode råd for lavere vekt og bedre helse (s. 141) :" Spis minst to porsjoner frukt og/eller bær og tre porsjoner grønnsaker daglig".
Har liksom holdt meg nesten unna frukt jeg, trodde det var mer "syndig", he, he. Så stusset bare over at han anbefaler det. Og i menyforslagene i denne boka så er mellommåltidene tatt med;).
Ser nå at det står i denne boken også under Gode råd i oppstartsfasen og underveis på s. 28 :) Men det understrekes også i denne boken at frukt ikke skal spises alene, men sammen med fett og/eller proteiner og frukten er tatt med under mellommåltidene men ikke i forslag til ABC og ABCF måltidene (Det er dog tatt med bær i disse forslagene). Så er det jo ikke likegyldig hva slags frukt man velger. Dette skrev han noe om i den aller første boken, men jeg kan ikke huske å ha lest noe om det i den nyeste versjonen.
Frukt er jo et ikke-tema på LCHF, men på et moderert lavkarbo som Fedon og Sputh Beach er det helt ok dersom man vil spise det :)
Er frossen frukt mindre næringsrik? Sikker? Grønnsaker som er frosset er jo som regel MER næringsrike enn de ferske man kjøper i butikken, nettopp fordi grønnsakene er frosset ned ferske, mens de "ferske" ofte ligger i grønnsakshylla på Rimi ganske lenge før de blir kjøpt og kanskje enda lenger hos forbrukeren før de blir spist, og næringsinnholdet synker jo hele tiden etter plukking, noe det ikke gjør når det er frosset, etter det jeg har lest. :confused:
Dersom frukt og grønt har vært frosset, kan de nok ikke selges i ferskvaredisker etterpå. Da er nemlig celle-veggene av cellulose ødelagt. Det er bare å teste hjemme og se... Og det kan ikke skje noen modning etter at dette er inntruffet. Nei, frossen grøntfor er modent før der fryses. Det samme gjelder hermetikk. Det er fersk frukt og grønt, særlig bananer, sitroner, appelsiner og tomater, som høstes før det er modent, og modner under frakt og lagring før det selges eks. i Norge.
Men fisk og kjøtt som har vært frosset kan godt ligge rundt i ulike "ferskvaredisker".
Jeg har virkelig ikke peiling på dette med frukt, men tror ikke at det regnes som et c-måltid. Man KAN ta litt frukt i begrensete mengder, og da helst sammen med en protein-eller fettkilde. Når jeg tar litt frukt, dreier det seg om 2-3 eple-eller pærebiter, og da spiser jeg alltid en yogurt og litt nøtter i samme mellommåltid.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.