< Tilbake til oversikten

Skorsonerrot

#1

AntoniaM sa for siden:

Er det noen som har erfaring med skorsonerrot.

Da jeg kjøpte jordskokk på Meny i helga anbefalte ekspeditrisen også skorsonerrot. Så nå ligger det en pose skorsonerrot i kjøleskapet.

Jeg søkte her på forumet, men får ingen treff.

Bama anbefaler den kokt og brukt som asparges og i sverige kalles den bondeasparges. på samme måte som jordskokk, så inneholder skorsonerrot inulin.


#2

Kitsu sa for siden:

Prøvde selv å finne ut litt mer om den etter å ha lest om div. grøntfór på sidene til Meny. Var ikke mye å finne egentlig, fant et tall for karbo, og det var forholdsvis høyt. Men ble ikke oppgitt hvor mye som kom fra inulin.

Så henger meg på, skulle gjerne hatt mer info om denne roten.



#4

Furine sa for siden:

Å hallelujah!! Nokon annan som har høyrt om skorsonerrot! :D (Eller svartrot om du vil).

I Belgia er det mykje brukt, så denne kjenner eg godt til. Det vart tidlegare kalla fattigmannsasparges, men etter mi meining er den mykje betre på smak enn aspargesen, mykje mildare.

Vi får den på boks, hermetisert. Ein får den også fersk (men ikkje året rundt), men det er som regel veldig mykje sand og jord på det, så det er litt styr å reingjere. Bruk gjerne gummihanskar når du reingjer røtene (kan sette farge på hendene). Skyll av all jord og sand, skrell dei, del opp i mindre bitar, og putt i ein bolle med vatn og sitron (sitron for å unngå at dei blir misfarga medan du renskar ferdig). Kok dei møyre i vatn med litt salt. Heretter kan du gjere fleire ting:

Hiv i ei kasserolle med meierismør, litt salt, litt pepar og godt med muskatnøtt. La det få surre ei god stund. Smakar godt til både kjøt og fisk. (Det er dette vi vanlegvis gjer.)

Lage kvit saus og gratinere dei med ost i omnen etter at dei er ferdigkokte.

Ein kan også lage suppe. Det har eg faktisk ikkje prøvd enda.

Det er visst rett at den også er som jordskokken, at den inneheld inulin. Men det fine er at eg IKKJE reagerer på svartrota, eg reagerer forferdeleg på jordskokken.


#5

AntoniaM sa for siden:

Takk, Furine, for innspill om skorsonerrot.

Jeg har testet ut oppskrifta di med surring i smør, salt og pepper (hadde ikke muskattnøtt) i dag. Jeg hadde skorsonerrota som tilbehør til kylling i gorgonzola-saus og det var riktig godt.


#6

vimsen85 sa for siden:

På masterchef frityrsteikte dei sånne som chips. Så veldig godt ut. Men jeg har aldri sett de på butikken.


#7

AntoniaM sa for siden:

Jeg har funnet Skorsonerrot på Meny og fikk Spar til å bestille til meg. Har også kjøpt frø og lurer på hvordan/hvor jeg skal dyrke noen i egen hage.

Jeg har ikke fritert de, men brukt "oppskrifta" til Furine: Kokt de møre og så surret de i smør med salt/pepper/muskattnøtt.

Jeg har blitt glad i skorsonerrot, men tror det er en typisk vintergrønnsak i salg, så nå blir det nok ikke mer før neste vinter (hvis dyrkningsprosjektet mitt slår feil).


#8

Furine sa for siden:

Fint å sjå at andre også likar denne! :D


#9

Paris sa for siden:

Syns denne tråden fortjener å komme litt opp. Spiste skorsonerrotsuppe i går og det er bare himmelsk godt!!


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.