Nasjonalt råd for ernæring gikk for kort tid ut med å advare mot inntak av for store mengder rødt kjøtt.
Det henvises til studier der man ser sammenhenger med for stort inntak av rødt kjøtt og ende- og tykktarmskreft.
Hva tenker vi kjøttetende lavkarbojunkies om dette??
Her kommer et utvalg av fagliterære artikler som jeg lurer på om noen har lest og kan utdype:
Food, nutrition, physical activity, and the prevention ofcancer: a global perspective. Washington DC: American Institute for Cancer Research; 2007.
Truswell AS: Problems with red meat in the WCRF2. Am J Clin Nutr 2009, 89: 1274-1275.
Marmot M, Wiseman M: Reply to AS Truswell. The American Journal of Clinical Nutrition 2009, 89: 1275-1276.
Cross AJ, Leitzmann MF, Gail MH, Hollenbeck AR, Schatzkin A, Sinha R: A prospective study of red and processed meat intake in relation to cancer risk. PLoS Med 2007, 4: e325.
Seyfried TN, Shelton LM: Cancer as a metabolic disease. Nutr Metab (Lond) 2010, 7: 7.
Alexander DD, Cushing CA: Red meat and colorectal cancer: a critical summary of prospective epidemiologic studies. Obes Rev 2010
Kanskje du burde redigere hovedposten din til å reflektere at det er vitenskapelig litteratur du er ute etter? For når du skriver:
...Så er det jo faktisk ikke helt åpenbart at du er ute etter en spesifikk type svar. Og jeg synes det er litt leit at en superhjelpsom forumbruker som støtt tar seg tid til å samle linker, som arnakristin, blir nærmest glefset etter for å ikke innfri krav som ikke ble nevnt i utgangspunktet... :cool:
"Many tumors, however, have abnormalities in the genes and enzymes needed to metabolize ketone bodies for energy [273-275] . A transition from carbohydrate to ketones for energy is a simple way to target energy metabolism in glycolysis-dependent tumor cells while enhancing the metabolic efficiency of normal cells [276,277] . The shift from the metabolism of glucose to the metabolism of ketone bodies for energy is due largely to the shift in circulating levels of insulin and glucagon, key hormones that mediate energy metabolism. Insulin, which stimulates glycolysis, is reduced under dietary restriction, while glucagon, which inhibits glycolysis and mobilizes fats, is increased. Glucose reduction not only reduces insulin, but also reduces circulating levels of IGF-1, which is necessary for driving tumor cell metabolism and growth "
"Prostate and gastric cancer also appears manageable using low carbohydrate ketogenic diets [252,281,282]"
Kilde
"This study does not support a role of fresh meat and dietary fat in the etiology of colon cancer in this population. As an exception, some processed meats may increase the risk, but the mechanism is not yet clear. "
Pål Jåbekk har jo skrevet om de studiene du lister opp her.
Men det er kanskje der du har hentet dem fra, for han oppgir akkurat de samme studiene som du.
Poenget er at jeg bare etterlyser synspunkter fra forumet basert på vitenskaplig fakta. Regner med at det er legitimt å sette det som forutsetning på en ryddig diskusjon.
Ofte blir man presentert for subjektive meninger, uten at disse er særlig godt fundert.
For å oppsummere, skal man lytte til Statens ernæringsråd i forhold til mengder av rødt kjøtt man skal konsumere eller er det ingen holdepunkter for det som de nasjonale myndigheter anbefaler.
Trodde det skulle være en ryddig sak å diskutere uten å bli beskylt for å støte den ene eller andre...
Riktig observert :)Pål Jåbekk reflekterer godt over utalelsen fra Statens ernæringsråd og trekke forskningsresultatene i tvil.
Men det konkluderes ikke med at rødt kjøtt ikke er farlig. Derav behovet for å få belyst dette videre. Jeg burde selvfølgelig linket opp innlegget til Pål Jåbekk tidligere, men takk for at du formidlet dette.
Dette er ikke et ekspertforum :) Vitenskapelig fakta er også basert på øyet som ser - feks mener Drevon at han og hans like har MEST rett basert på de kilder de henviser til - mens feks Dag Viljen, Hexeberg og resten av lavkarbo-verdenen mener at deres kilder er MEST korrekt.
Til syvende og sist er det slik at vitenskapelige konklusjoner ofte dessverre er et resultat av hvem som betaler forskningen - eller at noen har misforstått og vridd resultatene i den retningen man ønsker...
Derfor anbefaler jeg at du oppsøker kildene i de fora som innehar eksperter - "Bedre uten brød" av Lutz er en glimrende start, Pål Jåbeks blogg en annen, og et abonnement på VOF anbefales :) Det finnes også mange andre - men jeg må innrømme at jeg har nok å fylle dagene med om jeg ikke skal bruke masse tid på å fordype meg i selve forskningsrapporter. Derfor søker jeg til de jeg stoler på til å oppsummere og evt dissekere slike rapporter (se ovennevnte) - i tillegg til de generelle diskusjonene på forumet når temaene kommer opp i media. :)
Hva jeg som lavkarbojunkie mener - kjøtt er fint - spis det om du har lyst - la vær om du har lyst ;) - dette fordi INGEN har sålangt jeg har lest kommet med GODE NOK bevis for at kjøtt er farlig - ELLER at kjøtt er livsviktig ;) (nå snakker jeg rødt kjøtt bare så det er klart)
Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.
Velg fortrinnsvis hvitt kjøtt, rent kjøtt og magre kjøttprodukter med lite salt.
Begrens mengden av bearbeidede kjøttprodukter som er røkt, saltet eller konservert med nitrat eller nitritt.
Begrens mengden rødt kjøtt og bearbeidede produkter av rødt kjøtt til 500 gram per uke. Dette tilsvarer to til tre middager og litt kjøttpålegg. Rødt kjøtt er kjøtt fra svin, storfe og sau.
Det er dumt at de sier man skal begrense det uten å begrunne hvorfor. Det er en del som påstår at de med urinsyregikt burde redusere mengden rødt kjøtt bl.a.
Det enkelte anfall av urinsyregikt skyldes en plutselig og hurtig økning av urinsyre i blodet – oftest etter man har inntatt:
· Kost med høy innhold av purin – for eksempel rødt kjøtt, reker, krabber, ansjos, sardiner, fete sauser, bønner og erter
· Alkohol – især øl
· Kost med for mye sukker og fett – gjelder også sukkerholdige drikker
Tatt herfra:helsedoktoren.no/pc-115-31-Urinsyregikt.aspx
Men ser du spør om kreftfare, bare. Da er det nok det bearbeidede kjøttet og fisken som er årsaken. Med nitritt eller heter det nitrat?, og røkt mat er jo ikke noe å overdrive heller. DEt beste er vel å spise litt av hvert, ikke bare rødt bearbeidet kjøtt til annet hvert måltid?
Lest det da det kom - og forkastet det. Så mange av anbefalingene strider med mine personlige erfaringer etter at jeg har endret kosthold til lavkarbo, at jeg bare hører etter med et halvt øre når det kommer noe fra staten vedr kosthold ;)
Det hadde vært mer interessant å høre DIN mening om statens anbefalinger når det gjelder kjøtt ;)
Mitt forhold til rødt kjøtt er at jeg er usikker på alle de motstridende råd og meninger som florerer.
Som tidligere infarkt-pasient med påfølgende utblokking av blodåre, er jeg noe sketpsisk til ubegrenset inntak av mettet fett. :)
Generelt erfarer jeg at forsker man og leter etter svar i en bestemt retning, finner man gjerne det man leter etter.
Dette medfører at ting som har vært akseptert, plutselig blir farlig.
En slik utvikling er vel ikke god for noen.
Jeg har spist 70-80% av inntaket mitt hver dag som fett i 1.5 år og har perfekt lavt kolesterol... Denne diskusjonen gjaldt i utgangspunktet rødt kjøtt da :) Når det gjelder "ubegrenset inntak av mettet fett" har jeg erfart over lang tid nå at dette inntaket begrenser seg helt av seg selv uansett :) Det er nemlig grenser for mye man klarer å pakke i seg - spesielt når man ikke har særlig sultfølelse lengre.
Mettet fett er usunt og farlig å konsumere... ifølge ekspertene. For å bli sunnere må vi slanke oss for å unngå hjerteinfark.
Jaså, hva er det vi konsumere når vi slanker oss?
Nemlig... mettet fett...
Hvor er logikken?
Ingenting å skjemmes for - jeg har vært der selv ;) Jeg har lest at det kan være for MYE karbohydrater som kan være årsak i hjerte- og karsykdommer - har du lest "Bedre uten brød" av Lutz? Hvis ikke kan jeg anbefale den sterkt - sett ut fra spørsmålene dine og din interesse for vitenskapelig bakgrunn for kunnskap :)
Bestefaren min er en "sunn" og sprek mann. Han har tette omtrent alle blodårene til hjertet, og han har blokket ut og flyttet på blodårene. Han spiser LITE fett og lite rødt kjøtt og trener regelmessig og er en slank mann og hverken røyker eller drikker alkohol. Han har også hatt tykktarmskreft...
Hvorfor skjer dette med en sånn "sunn" mann? Vel, det ligger mye i genene. Alle onklene hans døde av hjerteproblemer, så sånt er vel så arvelig som med kostholdet vil jeg tro..
Om vi lytter til statens råd er vi som forsøkskaniner å regne. De kan sjekke hvordan helsa påvirkes etter hvert nye råd og advarsel. Neida, jeg vet ikke jeg:) Det er bra vi har alternative folk å høre på, som kan ta sjansen på å komme med noe de ikke må ta konsekvensene av.
Hehe...tror ikke man skal bli for konspiratoriske her. Ernæringsrådet har vel ingen egeninteresse i dette, men kan bare komme med sikre råd og veiledninger på et generelt grunnlag.
Ser man videre på hva de anbefaler, så tar de ikke avstand fra lavkarbo-dietter og sier at dette kan egne seg til vektreduksjon på like god måte som på andre dietter.
Det virker iallefall på meg som om de prøver å ballansere synet. :)
Vil også anbefale litteratur av Vilhjalmur Stefanson, en kanadisk etnolog som tilbragte flere år sammen med inuitter i Alaska før de ble presentert for vestlig kosthold.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.