Hjelpes meg! Lillemor på 2 år vil ikke ha NOE annet enn brød, pasta, grøt med sukker, rosiner, knekkebrød, banan etc etc. Er umulig å få i henne proteiner (bortsett fra pølser) og grønnsaker....noen gode lure-tips til å få i småbarn litt ordentlig næring??:o
Ungene her liker proteinkilder som kjøttdeig uten særlig tilsettning/ koteletter/ laks og kylling. Unger liker det enkelt, ikke for mye krydder og slikt.
Ellers liker de godt brokkoli og mellomste elsker kokte gulerøtter, de smaker veldig søtt når de er kokte. Kan jo lage mos med blanding av blomkål, gulerot og kålrot
Sliter med det samme for de to yngste på tre og seks her.... Liker hun pannekaker og vafler som det kan lures mye egg og smør i? Sukker kan kanskje snikerstattes med sukrin eller annen søtning som ikke er hvitt sukker?
Prøvd å lage pinnemat?? Mariner kjøtt, kylling, svin etc og ha det på en grillpinne. Gjerne med noen grønnsaker på og.. Fungerer alltid her i hus. Laga tom kjøttkaker og tredde de på en grillpinne til en kresen gutt.. Da begynte han å spise det og ;)
Gjør det samme med frukt i perioder når min sønn kun vil ha karbohydrater..
Kan kanskje også bruke cocktailpinner, og lage litt morsomme figurer ut av matvarene du vil hun skal spise?
Omvendt psykologi fungerer også veldig godt på små, ved å ikke tilby noe dere spiser, som du egentlig vil at hun også skal spise. Nyt denne "voksen"/"storebarn" maten åpenlyst (uten å overdrive, da) - og kanskje hun får lyst til å prøve etterhvert?
Tusen takk for tips alle sammen, skal jaggu prøve med litt pinnemat:)
Var sååå glad i går, for da fikk jeg i henne en halv tallerken med lavkarbo Sheperds Pie, m blomkålmos og kjøttdeig i tomatsaus:) Jeg sa at det var pizza, haha, hun beit på!
Lillemor er 2 korte år og du er voksen, regner med du handler inn og lager mat, ikke hun. Så det går aldeles utmerket det her, om du ikke lar henne styre kostholdet i heimen, kjør på med sunn mat du og la henne spise det hun vil av det som er på bordet, ingen spesielmat til henne. Brød kan kjøpe "sunne"varianter av. Ellers har folk kommet med mange måter å få inn kjøtt og grønnsaker i kostholdet. Bra du tenker på dette nå og ikke når du har en 11 åring med samme krav, et stort barn har etablert rutiner i større grad enn et lite barn på 2 år.
Pinnemat og mat med artig utseende er en genial måte å få ny mat i unger.. Selv om maten ikke er ny, så blir den jo innbydende..
Her har vi kyllingpinner, grisepinner, bollepinner, fiskepinner(fisk på pinne) etc etc..
I min sønns bursdager har jeg noen ganger laget fruktblomst. Skjærer ned frukt, trer det på grillpinner og har de oppi en tulipanvase. Ungene elsker det og spiser opp rubbel og bit. Har aldri sett de spise så mye av sjokoladekaken.. Så det fungerer :D
Vet ikke om det er så fryktelig mye hjelp, men sånn var jeg frem til jeg var ca 12år!!:eek: Og det ble da et menneske av meg også, selv om jeg til tider lurer på hvorfor jeg ikke døde av feilernæring, eller var veldig syk hele tiden. I stedet hadde jeg verdens beste immunforsvar, og hadde kanskje et par dager i året med forkjølelse e.l.
Så selv om jeg selvfølgelig håper lillemors karboperiode går over før hun blir tenåring, så tror jeg ikke du behøver å bekymre deg. Gi henne tid, og bruk de gode tipsene du har fått over her, så går det nok bra med henne til slutt:)
Ja hun er iallefall ALDRI syk, heldigvis! Ikke forkjølet engang, har inntrykk av at mine kolleger er hjemme med syke barn hele tiden! Og dette til tross for at hun kun har fått Nan, ikke morsmelk.... Men DET er en heeelt annen diskusjon, best ikke å starte DEN ;)
Kjøp boken "Barn i balanse" av Fedon Lindberg & Merete Hansen-Møllerud. En god ting ved boken er selvsagt matrådene, men det geniale er filosofien omkring måltidene som de forfekter. Man skal ikke gjøre noe "spesielt" ut av måltidet. Det å spise maten når den blir servert skal og bør være det mest naturlige og uspesielle i verden. Ingen barn sulter seg ihjel frivillig.
Dermed blir det slutt på morsom spesialmat, uvanlige varianter, mat utenom måltidene og andre sære ting som kun gjør måltidet unødvendig spesielt.
Du som voksen bestemmer hva som blir servert og når det blir servert mat. Barnet bestemmer hvor mye det skal spise. Uten noe oppstyr.
Ja. Slutt å tilby de karbohydratene. Ikke ha det i hus. Min erfaring er at dersom barn har mulighet til å velge raske karbohydrater så gjør de det, ikke fordi de trenger det, men fordi smaken er søtere/mer nøytralt enn det meste annet. Barn vil ikke sulte seg, så om du slutter å tilby de usunne karbohydratene, vil de spise det de får tilbudt, OG like det attpåtil.
Her kan de få litt spaghetti, men det er det. Så må de spise salat og kjøttsaus også. Får ikke mer på tallerkenen før alt er spist opp. Samme med poteter (som de heldigvis ikke er så begeistret for) og ris. Brødskiver får de sjelden, og sukker så og si aldri.
Annet, lag grøt av store havregryn og ikke lettkokte. Ha i cc og malte nøtter, kanel og litt olje. Lag frokostpannekake (mhms oppskrift her inne er god). Gratinert avocado er også en slager, likeså supper og gryter.
Jeg har samme problemet med min treåring. Men jeg bekymrer meg ikke i hjel av den grunn. Min jente er veldig glad i pannekaker. De lager jeg av masse egg, noe fløte og litt hvetemel. Smører på smør før jeg søter med sukrin (eller sukker for den saks skyld). Det er kjempepopulært og hun får i seg både proteiner og fett. Er man redd for at det blir for lite protein kan man ha litt proteinpulver i pannekakene.
Ellers prøver jeg å unngå å tilby henne for mye spesialmat, hun får på tallerkenen det vi andre spiser, av og til går det ned på høykant, andre ganger skyver hun det bare vekk.
Jeg ser at noen sier at det ble da folk av oss også selv om vi spiste karbohydrater. Jeg vi fortelle litt om min erfaring som høykarbobarn. Jeg levde omtrent på hvetemelsgrøt. Jeg elsket det og synes enda i dag at det er godt. Jeg var bleik og ekstremt tynn og slet med kvalme gjennom hele oppveksten. Samt at jeg fra jeg var barn hadde et enormt søtsug. Jeg var veldig aktiv både som barn og ung, men helsa var ikke bra. Som voksen viser det seg at jeg ikke tåler melk, og så har jeg forstått at hvetemel ikke akkurat er næringsrikt. Er det rart helsa var dårlig? Jeg tror jeg ville vært spart for mange plager som barn og ung voksen dersom jeg hadde fått bedre ernæring.
Da min gutt var to var han vill etter nøtter av alle slag. Men pass på så barnet ikke stikker små biter opp i nesa. Min gjorde det og måtte til nesespesialist for å få ut biten.
Om du vil bake kan du bake muffins etc med kokosmel og egg for å øke protein-og fettmengden.Du kan bake jukseloff med egg, salt og splenda som smaker bløtkakebunn. Jeg var barnevakt for en 2-åring som var vill etter røkelaks! Min var glad i leverpostei på brødskive. Liker barnet kokte egg?
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.