En ting jeg ikke helt forstår med lavkarbo er dette med å spise så mye fett. Jeg mener - prinsippet om at kroppen går over fra å svi karber til fett når den ikke får karber er jo greit. Men hvis en tømmer innpå fett, hvorfor skal da kroppen forbrenne fettet som er lagret i fettvevet? Får ikke systemet nok å gå på når en starter dagen med en voksen porsjon bacon og noen skjeer kokosfett? Er litt ny i dette gamet og setter stor pris på tilbakemeldinger.
Høres ut som en bra start det, men bacon og kokosfett :D
Om du legger til ett egg eller to sammen med baconet, stekt i meierismør og gjerne en bit paprika, tomat eller litt grønt ved siden av har du en flott start på dagen!
Det fungerer fordi forbrenningen din totalt øker.
Når kroppen får det den trenger av næringsstoffer (protein og fett) og ikke mer enn den trenger av karbohydrater, så vil den øke forbrenningen til det som egentlig er normalt.
Og jeg vil tror at kroppen øker forbrenningen for å kvitte seg med det den ikke trenger å ha lagret, fordi den får det den trenger, og dermed vil senke forbrenningen igjen når man nærmer seg idealvekt :) (det er da snakk om kroppens idealvekt, og ikke modellindustriens ;))
Noen tåler ikke alt fettet, og det er hovedsaklig folk som har sulteslanket seg og ødelagt forbrenningen sin tidligere. Da må det mye tålmodighet og planlegging til for å få forbrenningen opp igjen :)
Ja, det virker jo logisk :)
Men siden man ikke går ned i vekt når man når normalvekten, så må det jo regulere seg på en måte :) Og går man isåfall ned i temp når man når normalvekt? Er det isåfall fordi man ikke er like godt isolert??
Hei,
Sjekk ut denne linken der finner du en god del linker til tråder som forklarer det du lurer på, eller så anbefaler jeg deg å lese alle tråder startet av brukernavn Pål. Til alle nybegynnere på lavkarbo…
Til å begynne med vil du sikkert gå ned i vekt selv om du spiser store mengder kalorier. Blant annet fordi kroppen kvitter seg med en del vann. Du har helt rett i at kroppen ikke gidder å brenne kroppsfettet ditt, om du spiser nok fett til å dekke energibehovet ditt. Ergo blir det et spørsmål om hva du mener med å "tømme innnå fett". 150-200 gram i døgnet bør holde, og det er ikke så altfor mye om du begynner å regne på det.
Du vil etter hvert også merke deg at du totalt ikke spiser så mange kalorier som du tror (sikter ikke spesifikt til din tro om hvor mye du spiser!) , fordi du får mindre sultfølelse på et lavkarbokosthold. Forbrenningen er beviselig noe høyere på et lavkarbokosthold (200-300 kcal), men ikke så veldig mye høyere, og i allefall ikke så mye som enkelte vil ha deg til å tro (sikter ikke til noen spesielle i den tråden). Pål eller Chunky på dette forumet har skrevet litt om "det metabolske fortrinn" ved tidligere anledninger, verdt å søke på.
Det er svar på en del ja. Av og til får jeg inntrykk av at det ikke kan bli nok fet mat på lavkarbo, men for en svinepels som meg kan det kanskje det ...
Ja, jeg skulle likt å sett noen som heller innpå fett til de er oppe i 5000 kcal dgl og likevel går ned i vekt. Om de finnes må de være spesielle tror jeg. Om det er som ei over her sier hun antar; at kroppen ved fett nok fra mat vil kvitte seg med overskuddslageret fremfor å forbrenne fettet fra maten, så er jo det fabelaktig. Men jeg mener det er ønsketenkning. Kroppen vil forbrenne både det fettet en inntar og det en har lagret hvis man er strikt med karbene, men det er lettere å ta i bruk fette fra maten enn det som er lagret, siden det er lettere tilgjengelig. De som sier pøs på med fett har misforstått, mener jeg. Det er måte på, og ikke jo mer jo bedre. For det er ikke fett i seg selv som gjør mirakler, men mangelen på karbohydrater.
Nei, det stemmer ikke. Fettet trengs for å få i gang fettforbrenningen, det er det det hele bygger på. Det såkalte fettbålet.
Om man bare kutter karbohydratene og ikke øker på fettet vil det jo bare være en hvilken som helst lavkalorislankekur!
Selvsagt kan man ikke spise ubegrenset om man skal ta av sitt eget kroppsfett , men fett metter veldig bra og de fleste får ikke i seg "5000 kcalorier" om de så prøver på harde livet ...
Men noen spiser jo for store mengder, og må holde øye med det - også på LCHF.
Folk tror vel gjerne også at de spiser masseeee fett, men så spiser de egentlig ikke så ille mye likevel:) Også finnes det jo eksempler på folk som går ned masse, selvom de f.eks spiser 3000 kalorier, selvom det er langt over dagsbehovet deres. Er forskjell på å spise LITT mer enn dagsbehovet og å spise 5000 kalorier..
Jeg har alltid antatt at kroppen er så treig med å nyttegjøre seg fettet fra maten at mye går ut igjen uten å bli brukt... Sånn at når man spiser 5000 kcal så går f.eks 2500 rett gjennom...
Skjønner hva du mener, men det er ikke riktig. Svært lite fett går ut med avføringen. Kroppen har en spesielt god evne til å ta vare på den energien den får i seg, og er rustet for store mengder.
Et kalkulert gjennomsnittlig dagsbehov stemmer ofte ikke med virkeligheten. Om en person går ned i vekt selv om han spiser 3000 kcalorier, så betyr det at kroppen hans bruker alle disse kcaloriene og litt til. Han/hun har da fortsatt spist mindre enn dagsbehovet, og skaffet seg resten gjennom å forbrenne eget fett. De som går ned masse på tross av et reellt kcalorioverskudd har som oftest store vannansamlinger i kroppen som forsvinner.
Er det noen som kunne tenke seg å gi noen eksempler på hvilke fettmengder som kan være en ok dagsrasjon? Da mener jeg konkretisert i matvarer og ikke målt i kalorier / gram. Jeg ser at noen sier at det nærmest er umulig å få i seg for mye fordi en blir så mettet. Men det er ikke alle som klarer å slutte å spise fordi en er mett når noe smaker godt for å si det sånn ...
Yep - ketolysesticksen gir utslag og vekten beveger seg langsom nedover så jeg er ganske fornøyd jeg :)
TrygveT, du må faktisk bare lære deg til å kjenne etter. Spis langsomt, drikk vann før du spiser mat, skill på sult/tørste/fysenhet. Overspising er ikke bra uansett kosthold. ;)
For å bli kjent med mine egne sult/metthetsignaler, så forsynte jeg meg alltid litt mindre enn jeg trodde jeg skulle ha, tygget hver munnfull langsomt og svelget ned før jeg tok mer, la gjerne ned kniv og gaffel for hver munnfull etc. Men om jeg fortsatt var sulten, så forsynte jeg meg en gang til, og jeg spiser alltid til jeg er behagelig mett!
Av fett bruker jeg selv ganske mye smør når jeg steker mat (altså ekte meierismør), jeg kjøper alltid koteletter med mest mulig marmorering, kjøper alltid det feteste kjøttet, laks/ørret/makrell/sild framfor hvit fisk som torsk og sei, spiser skinnet på kyllingen, lager emuleringssaus med mye fett i (hollandaise/bearnaise), lager gryter/sauser med kokosmelk etc. Om du spiser meieriprodukter, sørg alltid for å kjøpe de hele produktene, kremfløte framfor matfløte, seterrømme/creme fraiche framfor lett-variantene, de feteste ostene etc. Om du spiser salat, lag en oljebasert dressing. Å pøse på er relativt, men å få i seg majoriteten av energien via fett er viktig på et ketogent kosthold.
Det er mange som legger ut hva de har spist for å sjekke med andre om det er for lite fett. Take a look around!:) Men for å være mer sikker er det lurt å lese lakarbo-bøkene. Noen av de har menyforslag. Her inne kommer det frem så forskjellige meninger og oppfatninger at en del blir usikre på hva som er rett.
Ja, det sier vel på en måte seg litt selv at dersom man går ned med 3000 kalorier så er dagsbehovet mer enn det;) På lavkarbo da..
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.