< Tilbake til oversikten

Ligger og vakar i startgropa...

#1

Devore sa for siden:

Har gått til innkjøp av "Spis deg ned i vekt" og "GI-null", og har fått litt meir forståelse for korleis Skaldeman tenker. Og det fungerar sikert, men det er so mykje so "skurrar" i øyrene mine. Som å eta egg og bacon. Det gjere eg ofte, men sjølvsagt med brødskjever. Og det er jo fyfy! Men korleis kan det væra godt med egg og bacon uten brødskjever?

Men fyrst får eg kanskje presentara meg sjølv :) eg er ein mann på 38 år, som ragar 184 centimeter over bakken, og veg 120 kilo. Det som gjere at eg vege sopass mykje, trur eg nok har med cola og potetgull å gjera. Har lenge prøvd å kutta ut colaen, og hadde eg klart det, so trur eg nok at potetgullet hadde ordna seg sjølv. Har gått utan cola nokon veker, og vore flink, og so har eg fått i meg ein dråpe, og so har det vore hardkøyr att... Det er berre so ubeskrivelig godt, og eg klara ikkje å kutta det ut på "vanleg" vis. So eg har lurt på om eg skal prøva Skaldeman-"kuren".

Men før eg begynna, so må eg setta meg skikkeleg inn i det. Eg veit med meg sjølv, at om eg begynnar fyrst, og ikkje ser teikn på at det virkar, so kjem eg til å kutta ut. Det er med andre ord viktig at eg gjere det rett fra byrjinga av. So eg skal lesa meir i bøkene før eg sette i gang. Og no er det ikkje slik at eg kan legga all skuld på cola, for det blir og ein del "enkel og kjapp" mat. Som frosenpizza, og pommes frites og fleire av vennene deira. So når eg byrjar med Skaldemanen, so må eg passa på at eg har mat liggande so eg kan eta, so helde seg innanfor "krava". Eg jobbar skift, so det er ikkje alltid eg har ork eller lyst til å laga mat, og da er det viktig at eg har mat liggande i frysaren eller i kjøleskapet, so eg kan hiva innpå når det trengst. Viss eg ikkje har det, so er eg redd eg går tilbake til gamle synder. Har planar om å kjøpa "Sten Sture Skaldemans kokebok", og håpar at det der er nokon oppskrifter på mat ein kan laga i relativt store mengder, frysa ned, og ta opp når ein treng det. Treng og nistepakka til jobb, og den har fram til no stort sett bestått av brødskjever med ymse pålegg. Det eg egentlig seier, er at eg har behov for hjelp :) Eg har garantert mange sspørsmål som kan bli sett på som dumme og/eller idiotiske, men korleis skal eg ellers læra, viss eg ikkje spør? :)

Kan jo ta nokon allerede no... Det står litt om kjøttdeig i boka, og eg lurar på om karbonadedeig og kan brukast? Eller er det fyfy? Det er jo mindre fett i det enn kjøttdeig, so....?
Kva med grillmat? Grillmat er ein favoritt, og so lenge ein helde seg vekke fra det slemme tilbehøret, burde det vel væra greit? Kva med marinert kjøt? Går det bra? Finst jo ein del i ferskvaredisken so allerede er marinert. Er det greit å eta? E nok ein del so ristar på hove av detta, men eg har aldri påstått at eg er ein gourmetkokk :)

Og det viktigaste av alt, korleis reknar eg ut kor mykje fett, protein og karbohydrat eg har i meg? Må ha det på ein enkel måte, for ellers klarar eg det ikkje! Er det nokon kalkulator på nett so tek seg av detta? Korleis veit eg ellers kor mykje fett etc. som er i biffmiddagen eg ete?
Og er det nokon so har forslag til mat ein kan laga? Helst da i store mengder, so ein har liggande når ein treng det? Vil helst ha oppskrifter med eksakt innhald, og ein klar beskrivelse av korleis eg skal gå fram for å laga det. Ein "oppskrift for dummies" om du vil :D

Håpar nokon teke seg tid til å lesa og komma med nokon råd til meg, so skal eg begynna so snart eg føler meg klar.

På førehand takk!


#2

Furine sa for siden:

Hei og velkommen! :)

Du er på god veg allereie, med at du har bestemt deg, kjøpt bøker og lest etc. Veldig bra! Vil anbefale å lese litt rundt her inne, og sjekke ut diverse bloggar som tek for seg lavkarbomat. Til dømes Lena Beatrice sin, den er veldig bra! LCHF-bloggen er også fin! Rådar deg også til å lese Arnakristin sin tråd for nybyrjarar, vel verdt å lese!
Ang. grillmat, sjekk ut kva som står i innholdsfortegnelsen for marianden.
Er det mogleg for deg å varme opp mat på jobb? Mikro? I så fall er mykje mogleg. Eg har for det meste med meg middagsrestar til jobb. Funkar som fy!
Trur diett.no har system for utrekning av kva du et, har ikkje prøvd det sjølv, vel og merke.
Lykke til! :)


#3

Devore sa for siden:

Har lest ein del på linkane du la ved, og det var ein del hjelp der. Har mikro på jobben, men er ikkje alltid ein har tid til varm mat, men stort sett går det bra.
Planen er å begynna i morgon, og føler meg klar, motivert og litt småredd... Kva om eg «sprekke»? Men har sjølvsagt nokon fleire spørsmål som det hadde vore fint å fått svar på, eller link til svar :)

Kva er forskjellen på crème fraîche og vanlig seterrømme? So vidt eg kan sjå er det samma mengde fett, protein og karbohydrat?

Kva slags majones brukar andre her? Skaldeman skriv om sukkerfattig majones. Er det noko ein får kjøpt i butikk, eller må ein laga det sjølv? HÅPAR ein får kjøpt det :)

Eg har ein del karbonadedeig i frysaren, men den er kjøpt i Sverige, og eg har høyrt at karbonadedeig der, ikkje er det «samma» so her i landet... Det skal visst nok væra meir fett i den. Nokon so veit tilnærma nøyaktig fett, protein og karbohydrat mengde i den svenske typen?

Makrell i tomat skriv han er ein god ting å ha i kjøleskapet, men den har 5 gram karbohydrat pr 100 gram. Er ikkje det ganske mykje?

Nøytral matolje? Kva for nokon er nøytrale, og kva for nokon er ikkje?

Fransk sennep? Er det samma kva for ein ein brukar? Var og såg på utvalget i går, men sto ikkje noko om fett og karbo osv.

Fleire plassar i bøkene skriv Skaldeman om farsedeig, men har ikkje heilt fått med meg kva det er. Meinar det i ein av bøkene sto «oppskrifta», men er ikkje kar om å finna att plassen...

Det var det eg kom på akkurat no, men det kjem nok meir seinare!!


#4

Snorkfroken76 sa for siden:

Hei! Har svart inne i innlegget ditt jeg! Lykke til!


#5

Kitt sa for siden:

Bare sånn til en annen gang, det kan være lurt å farge svarene sine når man svarer inne i en tråd! Gjør det så mye letter å se hva som er hva!;):)


#6

Aline sa for siden:

Jeg endret fargen for deg, håper det var greit :)

-Admin-


#7

Snorkfroken76 sa for siden:

Ja, smart! Takk begge to! :)


#8

Devore sa for siden:

Takk alle tre :)


#9

Nerthus sa for siden:

Denne pdf'en gir deg en kortfattet oversikt over lavkarbo som kan være grei å ha med seg når du er usikker på om du kan eller ikke kan spise noe.

Det kan være greit for deg å gå gjennom alle fellene du kan gå i - som feks cola og potetgull - og allerede nå prøve og se om du kan ha lavkarbo-vennlige alternativer i tilfelle du craver mye en dag :) Lett-brus istedet for cola, ikke optimalt, men ikke katastrofe, baconcrisp istedet for potetgull (sjekk at karboinnhold er lavt), ikke optimalt pga salt og ditto vannansamling, men bedre enn potetgull.

Grillmat er genialt, bare pass på sukkerholdige marinader/sauser. Det finnes et uttall av oppskrifter på lavkarbovennlige marinader/sauser til grillmat under oppskrifter på forumet!

Jeg bruker svinekjøttdeig i skaldemans kjøttkakene, elsker smaken og spiser de innimellom når jeg er matlei ;)

Ellers vil jeg anbefale kjøtt med naturlig fett i seg, nakkekoteletter, entercote, koteletter med fettrand og vi har også laks og makrell.

Når det gjelder makrell i tomat ser jeg at de faktisk har redusert karboinnholdet i de største boksene, men hvis du er som meg - og ikke spiser hele boksen og ikke klarer lukten og smaken neste dag... (ick) - så har 4-pakkene med makrell i tomat under 4 gram karbo pr 100 gram.

Ønsker deg lykke til - les bøkene veldig nøye, pdf'en vil hjelpe veldig på å gjøre dette riktig. Husk å spis godt, kos deg med maten, bruk tid på å planlegge så du ikke må ty til feil løsninger... og husk at de første ukene kan bli litt tøffe, med litt surret hode og litt slapp - dette går over!


#10

Moxie sa for siden:

Kjempefin tråd, jeg ligger også og vaker i startgropa og leser GI-Null boka.
Men har også kjøpt en LCHF-kokebok.
Denne tråden ga meg mange svar jeg lurte på, så fortsett og spørr !

Jeg lurer på hvordan jeg regner ut antall karbohydrater, når jeg lager meg en salat som tilbehør? Typisk bladsalat av forskjellig typer, med cherrytomat, som jeg har min egen oljedressing på.


#11

Nerthus sa for siden:

Mange bruker www.diett.no. Der kan du enten legge inn enkeltmatvarer i mengde, ELLER om du feks lager samme dressingen eller salaten ofte kan du legge den inn som oppskrift og dermed må du ikke nevne alle ingrediensene hver gang du skal legge den inni menyen din :)
Glimrende verktøy! Du kan også legge inn notater nederst om du ønsker det :) Du kan også legge inn matvarer som ikke ligger i listene så lenge du har informasjon om kalorier, proteiner, karbo og fett på pakken til matvaren.

Det ligger også en del lavkarbo-oppskrifter tilgjengelig for alle, søk på lavkarbo bare så kommer det opp flere.

Ellers er www.matvaretabellen.no et fint verktøy på generelt grunnlag :)


#12

Moxie sa for siden:

Takker for de nettstedene. Og så har jeg ett viktig spørsmål, det er her tvilen/skepsisen som jeg ikke ønsker å ha, ligger.
[font=Comic Sans MS][/font]
Hva med viktige vitaminer, mineraler og sporstoffer, når man kutter ut så mye grønt og frukt fra dietten? Jeg er redd for å mangle noe?


#13

Nerthus sa for siden:

Ketolyse-dietten anbefaler en vitamin-pakke. Du finner info på [url]www.ketolyse.no[/url], kan bestille derfra eller du kan faktisk kjøpe de på meny:) Du kan selvfølgelig også kjøpe på apotek/helsekost, men ketolyse-tablettene er tilrettelagt for et ketogent kosthold.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.