Hei!
Jeg er helt ny på forumet her og har begynt på Lavkarbo for ca 2 uker siden og har alltid vært opptatt av antall kalorier. Hva er det normalt å ligge på når man spiser lavkarbo? Holder meg som regel mellom 15- 25 g karbo per dag, dette kommer hovedsaklig fra bær, grønnsaker og "lovlige" produkter som feks yoghurt, cottage cheese etc. Er dette et ok nivå for å holde vekten/ gå ned et par kilo?
Jeg merker allerede at jeg føler meg mye bedre og jeg gjør i utgangspunktet ikke dette for å gå ned i vekt, mer for å holde den stabil evt gå ned et par kilo. Har fått masse hjelp og gode tips ved å lese i forumet her inne :)
I utgangspunktet teller man ikke kalorier på lavkarbo. Du spiser såpass få karber at jeg regner med at du er i ketose. Siden du vil ned bare et par kilo/holde vekten kan det hende at kroppen ikke er enig med deg og kanskje tvert imot får deg til å øke vekta siden ketolyse får kroppen i den vekta den trives best med uavhengig av hva du mener.
Men dette kan jeg ikke så veldig mye om så det kommer nok noe kloke hoder inn hit og gir deg svar.
Jeg er 164 og veier 62, er ganske aktiv og har alltid vært av oppfatningen om at karbohydrater må jeg ha for å holde blodsukkeret opp for å unngå å bli slapp, irritabel etc. men dette merker jeg ikke noe til nå:) merker sulten men kan godt gå en halvtime til før jeg spiser, står ikke over grytene og spiser det som finnes i skapet lengre :D og trening med lavkarbo er jo ikke noe problem!
Med utgangspunk i dette: kan man ikke en gang sørge for kaloriunderskudd og dermed gå ned på lavkarbomat? I såfall - hvordan kan man gå ned utover det kroppen mener er idealvekt. Jeg vil ikke bli undervektig, men gjerne miste litt av fettet jeg har på lår/armer/mage.. Men er dette helt umulig om kroppen har et annet syn på saken?
Det er mulig å gå ned i vekt om du holder karbohydratinntaket lavt, spiser proteiner fra fisk og kjøtt i hovedsak og passer på fettinntaket sånn at det ikke blir så mange kalorier totalt. Atkins anbefaler at ost skal begrenses, trolig fordi proteinene i ost øker blodsukkeret mer enn fisk og kjøtt gjør. Egg inneholder ikke så mye veldig mye proteiner og er greit innimellom når en føler en spiser vel mye kjøtt og fisk (protein). Om du hovedsakelig får i deg karbohydrater i form av grønnsaker, fortrinnsvis friske, er det det beste med hensyn til enzymer, bevaring av næringsstoffer og påvirkningen av blodsukkeret. Det er viktig å ta tilskudd av vitaminer og mineraler slik Torkil anbefaler og drikke mye væske for at fettforbrenningen skal bli effektiv.
Når kroppen stritter imot og ikke vil gi fra seg flere kilo, bør man vell høre etter :D
Jeg veier 80, vil ned på 65!! Men kroppen kommer garantert til å stoppe meg på 70 (tror det er min idealvekt)
Får vell vente å se, men om kroppen ikke vil sammarbeide - kommer jeg til å se på kaloriinntaket samtidig som jeg fortsetter med lavkarbo. :)
Tinkiwinki skriver :"Når kroppen stritter imot og ikke vil gi fra seg flere kilo, bør man vell høre etter" He he, du sier noe, men den er jo så tilpasningsdyktig. Hos mange står den jo fast på en høyere vekt ved høykarbo-kosthold, ved stress og sikkert mange andre ting så det er ikke bare den som vet best. Kroppen må taes hensyn til men ikke få styre, mener jeg. Vi må også bruke fornuft så ikke lystene skal bestemme over viljen og manglende kunnskap skal gjøre oss usunne.
Takk for svar., Jeg er vegetarianer, og klarer meg ikke en eneste dag uten egg, desverre.. Spiser en del fisk, men er redd jeg spiser litt for mye.. Bør jeg ikke gå ned på sikt om jeg holder meg rundt 1600 kcal og 25 karbo om dagen? Trenger virkelig ikke gå så fort, for har erfart at rask nedgang som oftest resulterer i rask oppgang.. Men med trening, et lite kaloriunderskudd og lite karbohydrater bør jeg vel klare å få en slankere og mer definert kropp selv om kroppen min egentlig vil ha mer fett på seg?
Krysser fingrene for det, for har funnet ut at det er lettere å holde seg på færre kalorier på lavkarbo enn GR feks.. Skjønner ikke hvorfor, for spiser jo mye fett...
Jeg bare tenker at du bør ikke gå med kcaloriunderskudd så lenge OG trene mye bare for å tyne et par kg. Vektnedgang er enormt stressende for kroppen, og selv om du spiser lavkarbo kan det kjøre ned forbrenningen noe. Det aller beste for deg hadde vært om du kunne FØRST funnet et kosthold du kan opprettholde vekten på, altså eksperimentere litt med antall karbo og kcalorier for at du skal føle deg vel - OG fremdeles holde vekten. Deretter ville jeg heller i kortere perioder kjørt kcaloriunderskudd - for å eventuelt se om noe går av.
Dette som et hjertesukk fra ei som stort sett har måttet spise for lite i de siste 20 årene for å ikke gå opp i vekt... og nå må jeg veldig langt ned i kcal for å i det hele tatt miste noen gram, selv om jeg er minst 15 kg for mye i dag :) Tenk i hvertfall på det - du skal ha kroppen i mange mange år framover enda, og det viktigste er jo at den fungerer! Gi den nok næring, og se at etterhvert vil lavkarbo-kostholdet (UTEN kcalori-underskudd) endre fasongen din til noe du kan være fornøyd med :)
Dessuten - jeg antar du er kvinne? - vil overgangsalderen en dag melde seg - og da er det svært vanlig å legge på seg. Hvis du er godt forberedt på den med lavkarbo-kosthold, og nok næring, kan det hende den blir litt lettere å takle vektmessig ;)
Det er vel ikke alltid kroppen og en selv er enig om hva som er fornuftig, og det å måtte "presse" kroppen ned i lavere vekt enn den "vil ha" er for meg et tegn på at noe er galt et eller annet sted.
Du nevner egentlig to ting, det ene er lyster på usunn mat som man bør kontrollere da gjerne med et lavkarbo-kosthold, men også om kroppen ikke vil ned de siste 5 som DU gjerne vil ned. I det første tilfellet er jeg enig i at man må "hjelpe" kroppen i å ta riktige valg, i det andre er jeg rett og slett usikker på om stresset er verdt det...ihvertfall når det gjelder få kg. Det er ikke alltid hjernen vår har en riktig oppfatning av hva som er riktig vekt heller ;)
For min del er jeg fremdeles 15+ (ihvertfall!) - og går ikke ned. Spiser nå 16-1700 kcal pr dag, og rundt 20 gram karbo. Burde jo strengt tatt RAST ned i vekt, men jeg må ned i 12-1300 kcal pr dag for å gå ned. Dette er i praksis ikke noe problem for meg, siden jeg ikke er sulten eller noe - det krever bare litt mer planlegging og telling og slutt på mellomspising og større porsjoner. SAMTIDIG tenker jeg at det er bra lite næring for en kropp på 90 kg... 12-1300 kcal pr dag? Tør jeg virkelig hive meg på en ny runde med så lavt inntak? I tillegg har jeg nå siden før jul hatt en laaaang periode med ekstremt lavt energinivå, kjennes ut som om cellene mine ikke får oksygen nok til å gå opp en trapp en gang - og er det da fornuftig å "sulte" kroppen samtidig?
På den ene siden forstår jeg de som er normalvektige og har et par pyntekg de gjerne ville hatt vekk - på den andre siden synes jeg de burde se seg selv i speilet og lovprise hvor enormt heldige de er som har en kropp som fungerer, som er normalvektig og som kan trenes med! Til sammenlikning har man jeg og en del andre som "alltid" har vært småtjukke, som alltid har ønsket å trene, men blitt så sliten/fått smerter/utslått at man har prioritert å gå på jobb fulltid også heller hvile når man kommer hjem. Disse som har forsøkt tusen ganger å gå ned, ofte med suksess, andre ganger ikke - og som alltid går opp igjen.
Dette er fra hjertet: Hadde jeg veid 5 kg over en normalvekt ville jeg gitt blanke f.. og sørget for å spise næringsrikt istedet. Jeg ville nytt den flotte kroppen min i trening og i sosiale sammehenger. Jeg ville prisgitt meg mitt hell som gjorde at jeg hadde en sykdomsfri kropp som jeg kunne bruke til masse gøyale ting! For til syvende og sist - man blir jo ALDRI fornøyd uansett! Forsvinner de 5 kg, eller de siste små blubbene på hoftene (som kanskje SKAL være der også!), så finner man GARANTERT noe annet å forbarme seg over, som må pleies og planlegges og utforskes for hvordan man blir kvitt... en rynke over nesen kanskje... litt hengende øyelokk kanskje...kjære dere damer som har en kropp nær optimalvekt og som fungerer på trening - slutt nå å kast bort verdifull tid på å lese og tyne og veie og planlegge mat! Kom dere ut og LEV! ELSK! NYT! Om ikke annet, gjør det for min skyld ;)
Det er belastende for kroppen med for mye mat også. Jeg ser ingen grunn til at du ikke skulle redusere til 1300 kcal fordi å fore fettet er jo ikke nødvendig. Så 1300 til din idealkropp som jo er uten denne polstringen er ikke så lite. Spørs litt hvor høy du er selvfølgelig. Om du ikke er over 170 cm skulle det ikke være noe problem så lenge du ikke sulter mer enn ørlite grann. For å gå ned til idealvekt må de fleste være nøye med hva de spiser.
Er VELDIG enig med Nerthus jeg. Har kroniske sykdommer med mye smerter oosv, går hjemme på 5. året og må bare håpe formen holder de få gangene jeg avtaler ting. Det er en del dager jeg ikke kan kjøre bil, må bruke spark eller staver for å gå tur osv osv. Et utrolig festlig og innholdsrikt liv for meg som fortsatt har noen år igjen å leve.
Om jeg har noen ekstra kilo er det pinadøtte meg noe som betyr så lite at jeg nesten ikke får sagt det engang!
No way om jeg vil ta flere sjanser med kroppen og sulte den ned i vekt! Kroppen skal holde og fungere i maaaange år, hvorfor ta sjansen på å ødelegge den for å strebe etter et "sykt" kroppsideal?
Nei takke meg til ekstra kiloer og mest mulig trivsel for hele kroppen som gjør så godt den kan :D
Å Nerthus, du er sååå skjønn. ;) Du har helt rett - en skal elske og leve så godt en kan med den kroppen en har. Men så er det de svarte dagene da........En får bare håpe det blir få av dem og mange av de lyse :love:
Om du ikke skjønner hvorfor det er lettere å holde deg på færre kalorier med lavkarbo er det noe som har gått deg hus forbi, ja......:)
GR kjører for mye karbohydrater, av karbohydrater blir man sulten, dette fordi kroppen produserer en hel del mer insulin enn på lavkarbo der en spiser fett og dermed holder seg lenger mett og insulinproduksjonen er mye lavere.... Enkelt forklart, men riktig :D
Jeg vil slenge meg på den tråden her da jeg kjenner meg litt igjen i situasjonen her.. Jeg var 65 kg og 1,61 når jeg startet for 5 uker siden.. Nå med 3 uker i ketose og 2 med nedtrapping er jeg nede på 59,5/60.. Jeg er ikke overvektig, men har litt ekstra på magen som jeg sliter med .. Dette har minsket den siste mnd og jeg har funnet frem klær som har vært bakerst i skapet leeenge! En deilig følelse! Men, jeg sliter litt med å få i meg nok av både kcal og karbo.. Jeg spiser for d meste egg til frokost, eller lavkarbo-knekkebrød med ost/skinke.. Lunsj har blitt knekkebrød eller smørgrøt og så blir det middag som består av fisk eller kjøtt med grønnsaker eller salat, og såklart en saus eller CF.. Og ofte bringebær med fløte til dessert :D ! Jeg er IKKE sulten, småspiser ikke og har mer energi enn før jeg starta på lavkarbo. Jeg har diabetes og blodsukkeret mitt er mer stabilt enn på 13 år (!)
Men, jah.. Vil ikke kroppen regulere litt inntaket av fett/karbo/protein? Jeg har litt slått meg til ro med at jeg må lage meg en kostplan der jeg fordeler 75/20/5 og så spise så mye jeg orker.. Men, jeg har sett at mange sier at man bør være over 1500 kcal/dag, men jeg tror dette må sees i forhold til aktivitetsnivå og vekt/høyde..?!
Kanskje jeg er helt på jorde, men jeg klarer ikke å tvinge i meg mat når jeg ikke er sulten, og sånn jeg har skjønt det er ikke det meningen heller.. Jeg vil bare til slutt si at jeg gjør ikke dette for vektnedgang, men for helsegevinsten av en slik livsstilendring :)
Beklager om dette ble et rotete innlegg, hadde mange tanker som måtte ut:))
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.