Høye matvarepriser bekymrer, og en av årsakene sies å være mer ressurskrevende matvaner. Men hvilke matvaner er egentlig mest ressurskrevende? Er det feks mer ressurskrevende å spise rent kjøtt, eller en ferdigpizza som har vært gjennom et lang produksjonsprosess?
En kombinasjon av vanskelige værforhold, raskt befolkningsvekst, dyrere og mer ressurskrevende matvaner og lav rente har fått prisene på en rekke varer til å stige – det gjelder alt fra hvete til mais og sukker og kjøtt. www.aftenposten.no/okonomi/utland/article4020890.ece
Det er et godt spørsmål! Jeg har alltid hørt at vegetabilsk mat et det miljøvennlige å velge - det er ressurskrevende med kjøtt fordi beitearealene pr. dyr er så store og legger beslag på større områder enn kornproduksjon. Dette ses da ift. hvor mye energi i form av kalorier dyret produserer, kontra kornet. Men nå er det jo slik at kornet må gjennom ganske mange industrialiserte prosesser før det havner på bordet til konsumenten - iallefall når det er en bestanddel i ferdigmat. Men det gjelder jo selvfølgelig kjøttet i ferdigmat også. Skulle vært interessant å sett et regnestykke som viser hvor mye kjøtt/grønnsaker f.eks. Norge måtte produsert dersom alle sluttet å spise kornprodukter (og man så bort fra import).
Ja, jeg lurer jeg, altså. Jeg mener å ha lest her inne et sted at forholdet mellom hvor ressurskrevende grønnsaker er i forhold til kjøtt ikke er så avskrekkende som vi blir lært til å tro. Og i forhold til all ferdigmaten vi (les: de andre) propper i oss (les: seg), så skulle jeg gjerne likt å se et regnestykke.
Dyr kan beite i ulendt terreng som vi ikke kan utnytte til annet. Ulendt terreng har vi nok av i Norge i alle fall. :geip: Og ingen såing trengs. Bare send dyrene til fjells så kan de gå der og kose seg om sommeren. Hvordan får de det til å bli ressurskrevende?!?
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.