Jeg blir veldig forvirret fordi i Fat Head viste det jo sammenheng mellom inntak av planteoljer og hjerte sykdom.
Er det noen som kan forklare hvorfor hjerte infarkt går ned mens mettet fett intaket samtidig går ned og ødelagte planteoljer går opp? (som egentlig kan lage hjertesykdom)
Jeg vet ikke, men vil tro mye av årsaken skyldes endring i røykevaner. Spesielt blant menn (som jo er de som oftest får hjertesykdom) har antallet dagligrøykere gått kraftig ned fra ca. 60-70-tallet. I forhold til planteoljer/mettet fett, så er det ikke like sterke vitenskapelige bevis for relasjon til hjertesykdom.
Jeg ser det er et litt gammelt spørsmål, men siden det allerede har blitt tatt frem i lyset skal jeg slenge inn mine two cents.
Den grafen du viser til er ikke en oversikt over antall hjerteinfarkt, men en oversikt over antall dødsfall grunnet hjerteinfarkt. Stor forskjell!
Så man må heller spørre seg hvorfor dødeligheten av hjerteinfarkt har gått ned. Er det p.g.a. forebyggende tiltak (slik som kostrådene etc) eller er det p.g.a den drastiske forbedringen i medisinsk behandling?
Vi har ikke noe register over antall hjerteinfarkt som faktisk forekom årlig i Norge i dette tidsrommet dessverre, men sjansen for å overleve hjerteinfarkt er større i dag enn for bare ti år siden, så den medisinske behandlingen er nødt til å spille en rolle i den fallende grafen.
De som anbefaler de norske kostrådene, ønsker selvfølgelig å tro at de forebyggende tiltakene også har spilt en rolle, og det kan man jo ikke uten videre se helt bort i fra.
MEN hvordan forklarer de da den kraftige stigningen i dødelighet av hjerteinfarkt fra 1950-70? Den medisinske utviklingen gikk vel ikke bakover i dette tidsrommet? Og selv om den hadde stått stille i disse 20 årene, så forklarer det ikke hvorfor kurven stiger såpass mye.
Var det ikke også på denne tiden myndighetene begynte å anbefale margarin fremfor smør?
Vel, dette forklarer de med at margarinen på den tiden inneholdt veldig mye transfett. I dag finnes det en lovpålagt minstegrense for transfett, som gjør at margarinene på markedet er så å si transfettfrie (men om alternativet er så mye bedre, kan jo også diskuteres). I tillegg spiste vi i 1970 ca dobbelt så mye margarin som vi gjorde i 2003 (18,8kg/år mot 9,3kg/år).
Ok, foreløpig kan de som anbefaler kostrådene komme unna med dette, men da lurer jeg jo på hvordan de forklarer den veldig lave dødeligheten av hjerteinfarkt i 1950 (og tidligere)?
Dette er et komplekst spørsmål fordi det kan være så utrolig mange faktorer som spiller inn, men sett med lavkarboøyne, er det lett å gjøre denne grafen logisk: vi spiste mer melkefett o.l. før 1950 og hadde lav forekomst av hjerteinfarkt (uten at vi vet det med sikkerhet siden vi ikke har konkrete tall), så økte margarininntaket i takt med hjerteinfarktdødeligheten, så har den medisinske utviklingen på tross av dette fått kurven til å nedover igjen (i tillegg til nedgang i inntak av transfett).
Dette er én måte å lese statistikken på, men den er ganske svak siden den ser bort i fra så mange faktorer. Det betyr for så vidt ikke at den ikke er sann;)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.