Dette er en av mine favorittoppskrifter fra den indiske kokeboka mi. Originaloppskriften er med lammekjøtt, men jeg har ofte laget den med kylling og det er nesten like godt.
3 dl olje (ca 100 gram smør kan også brukes om man ikke vil bruke olje)
2 middels store løk i skiver
1/4 bunt frisk koriander
3 chili, hakket
1 1/2 ts frisk ingefærrot, finhakket/revet
1 1/2 ts frisk hvitløk, presset (Kan med fordel brukes mye mer hvitløk om du liker det)
1 ts chilipulver
1/2 ts gurkemeie
450 gram lammekjøtt (eller annet kjøtt) i biter
1 ts salt
1 kg frisk spinat (renset, skylt og hakket) eller ca 400 gram frossen, hakket spinat
ca 5 dl vann
Varm oljen i en kjele, og fres løkskivene til de begynner å få farge. Tilsett koriander og chili og fres det i 3-5 minutter under stadig omrøring. Demp varmen, og tilsett ingefær, hvitløk, chilipulver og gurkemeie. Rør det godt inn. Ha lammekjøttet i kasserollen og fres det i 5 minutter under omrøring. Tilsett salt og spinat og stek i ytterligere 5 minutter under omrøring. Hell over vannet og la det småkoke i ca 45 minutter under lokk på svak varme. Etter 45 minutter tar du av lokket og lar det koke til den er så tykk/tynn du vil ha den. Sjekk at kjøttet er mørt og server med linser eller jukseris.
Men lurer litt på hva man kan erstatte oljen med (ikke så sunt med kraftig oppvarming av vegetabilsk olje), det er kanskje ikke helt det samme å bruke smør når det er så mye ... Kanskje man kan bruke ghee?
Det har du rett i Frøy :ja: Det er lenge siden jeg lagde denne sist så jeg husker ikke om det egentlig var nødvendig med så mye fett. Jeg vil anta at man like godt kan steke i en god klædd med smør. Det skal i hvert fall jeg prøve nå i helga :ja: Om man velger å bruke vegetabilsk olje, så er det vel rapsolje som tåler høye temperaturer best.
Det står ikke spesifisert hva slags olje man skal bruke, så sånn sett kan man jo bruke kokosolje (selv om det fort blir dyrt i de mengdene). Ghee er vel ganske dyrt det også, er det ikke?
Til nød en olje dominert av enumettet fett (oliven, raps), eller en kombo:)
Joda, kokosolje er ypperlig, men det fordamper ved høye temperaturer, så er vel ikke så aktuelt å bruke alene - jeg pleier heller å putte det i underveis. Hvis man bruker bare den klatten med smør å steke i kan man jo kanskje supplere med litt fett underveis :)
Palmeolje er kanskje også et alternativ ...
Ferdigkjøpt ghee ligger visst på ca 100 kr pr kilo så vidt jeg har kunnet lese meg til, så så veldig dyrt er det vel ikke i forhold til nettopp kokosfett ihvertfall. Men det er jo ikke så vanskelig å lage selv heller. Har prøvd bare en gang (med mislykket resultat :o), men tror jammen jeg skal prøve igjen, jeg. I følge denne artikkelen (med oppskrift) er ghee faktisk veldig sunt, sunnere enn smør, og det må jo være midt i blinken til indiske retter.
Jeg er ikke sikker, men jeg mener å huske at det stort sett har vært ghee som har vært brukt som matfett i India tidligere. Men i og med at den smakløse, raffinerte oljen inderne stort sett bruker i maten er så billig har den vel tatt over for den dyrere ghee'en.
Ja, da blir jo kokosfett fort dobbelt så dyrt.
Palmeolje er vel heller ikke så lett å få tak i billig? Kommer liksom bare på den "overprisede" røde palmeoljen på helsekosten:p Men ghee brukes(/bruktes) definitivt mye i indiske retter, ja.
Hvorfor ble det mislykket? Husker jeg lagde det noen ganger, og det gikk jo ganske bra, men syntes det var ganske kjedelig etter hvert (det er rart med det, jeg kan stå timesvis på kjøkkenet og lage mat, men med en gang jeg må vente på at noe skal koke eller lignende, så blir jeg ekstremt utålmodig. Litt som å stå og vente på bussen. Hvert sekund går veeeldig sakte... uff, lang digresjon)
Evt kan man bruke dyrefett. Fant 1/2kg smult (gris) her på butikken en dag, og ble overlykkelig, haha:D
Lagde dette i dag, og forsøkte med 100 gram smør. Gikk helt fint og smakte godt :) Man kan med fordel kutte ned på vannet også når man ikke spiser tradisjonelt tilbehør som suger opp væske til (som ris og nanbrød);)
Jeg lagde denne i dag, jeg også. :) Brukte angitt mengde (raps)olje. Neste gang blir det ca halvparten av vannet - måtte la gryta stå i over en time uten lokk for å koke ned, og da var jeg så sulten at jeg angrep den selv om den ennå var litt vel flytende ifht mine preferanser. :p
Ja, den ble veldig flytende her også (og jeg husket da at jeg brukte mye mindre vann da jeg lagde den tidligere :p). Jeg tok liksågodt og modifiserte oppskriften litt på vannmengden :)
Jeg lagde denne i kveld :). Hot & godt! Jeg tok tre hvitløksfedd i, men neste gang tar jeg mer. Og kanskje litt mer krydder? Men hadde ris (:rodme:) kokt med hele kumminfrø (delvis knust i morter) til, og da ble det veldig indisk og godt! God idé om man lager blomkålris til også tror jeg, å ha i kummin :ja:
Måtte nesten ha et glass rødvin til ...
Hvilken kokebok er det du har forresten, Cyan? Jeg har tenkt å kjøpe meg en indisk kokebok nemlig :)
Oj, har ikke sett spørsmålet ditt Frøy. Den kokeboken jeg har heter bare "Indisk". Forsøkte å finne den igjen i nettbokhandler, men finner den ikke. Det er mange år siden jeg kjøpte den. Denne kan muligens være en nyere utgave.
Denne gryta er jo veldig mild på smak egentlig (litt avhengig av hva slags chilipulver man bruker), men jeg syns det er godt til en forandring :)
Skal chilien være med eller uten frø? Jeg er veldig glad i krutt-mat da ;)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.