Men kan vel ikke det nei...
Tror det blir rimelig kiipt å bare spise fisken...
Noen som vet hvor mange karber det er i sushi ris...
Tenkte kanskje jeg skulle lage selv og heller bruke lite ris, eller kanskje noen har noen gode alternativer???
Jeg har brukt mandelmasse og raspet blomkål et par ganger. Smaktilsatt med noe søtning, riseddik og litt salt. Holder seg bra nok inni norien. Det funker, men er ikke heeelt det samme som skikkelig sushiris.
Sushi er en av mine favorittretter! Når jeg da først spiser sushi så skal det være ekte sushi ;)
For de som plent skal ha bort risen så vil valget naturligvis falle på Sashimi. Som andre har nevnt allerede er dette kun selve fisken.
Utenom det har en nigiri-sushi, der fisken "hviler" oppå en liten "bunke" med ris.
Maki-sushi er som regel litt fisk og grønnsaker, innrullet i ris og nori (presset tang).
De mest hardbarka sushi-entusiastene vil påstå at risen er uerstattelig i sushi, siden eddiken i risen gjør at det utløses aminosyrer ifra fisken som resulterer i det japanere kaller "Umami", som visstnok er en av de 5 essensielle smakssensasjonene her i verden :D
Soyasaus, wasabi og sylta ingefær er naturlig tilbehør til Sushi. Går du å spiser på et sushisted i Japan, vil du merke at bruken av soyasausen er svært sparsommelig sammenlignet med det som er vanlig praksis her i vesten. Mens Japanere ofte bare dypper såvidt kanten av sushibiten, vil folk i vesten ofte dyppe halve biten i saus før de spiser den. Det er også vanlig i Japan at sushikokken serverer sushibiter uten soyasaus, da han til tider selv smører inn biten aldri så minimalt med litt soyasaus før den blir lagt foran kunden.
Ble litt i meste laget her nå :D Jeg reiser til Tokyo om litt over en uke, så da blir det masse fantastisk sushi. Gleder meg som en liten unge!
Altså, smakssensasjon og smakssensasjon - umami er riktignok et japansk ord, men den er nå engang en av de fem smakssansene våre (på lik linje med søtt, salt, bittert og surt) :) Visstnok er umami egentlig smaken av glutamat i det vi spiser.
Når jeg lager mandelmelk, har jeg jo alltid masse mandelguff igjen. Og da er det bare å bruke det på det som brukes kan. ;)
Tar halvt om halvt med masse og blomkål.
Men er det ikke sånn at GI'en på risen blir lavere pga eddiken? Eller bare lurer jeg meg selv?
Morsomt, har ikke tenkt på mandelmelk siden jeg holdt på med det da jeg spiste rå mat for endel år siden, men det kom opp i en samtale jeg hadde med noen venner for noen timer siden, og nå igjen her:p Tydelig den (u)offisielle mandelmelkdagen i dag:)
Har for tiden en mandelfri periode, men skulle jeg prøve å reintrodusere det engang må jeg nok prøve meg på dette!
Veldig kapring av tråden, men så nettopp Forbrukerinspektørene på NRK og der tok de opp bl.a. innholdet av omega 3 i laks - det første jeg kom på var dere sushi-elskere hehe
Laks som var foret med vegetabilsk olje hadde lavere innhold av omega-3 en laks foret med fiskeolje. Det de ikke nevnte var at forholdet mellom omega-3 og omega-6 er ennå mer ugunstig.
< rant>
Det var en ekstra festlig touch at de hadde fått hus-ernæringsfysiologen, Lise von Krogh, til å uttale seg om forskjellene på laksefiléne: Konklusjon: Det er "ingen forskjell i næringsinnholdet på den ene eller andre typen laks".
Og denne damen underviser i ernæring på Atlantis...
< /rant>
Hvis du skal lage sushi hjemme og ikke vil avstå fra risen, så kan man gjøre retten litt sunnere ved å bruke brun sushiris i stedet for den vanlige polerte. På siljesreise.com finner du et innlegg om dette: siljesreise.com/maki-med-brun-sushiris/
Jeg fant også nylig en oppskrift på sashimiruller, her bruker man rispapir, som jeg tror gir litt mindre karbohydrater enn ris:
Ah, takk! Ligger i Sannergata, ser jeg, det er ikke så gæli langt unna. Men nå har jeg spist maurisk svinekebab til frokost, og har ikke såååå trang til å spise sashimi lenger, men kanskje senere i dag?!
Hehe, det bildet var fra påspandert middag på classy Alex Sushi :p Men jeg har hørt gode ting om Kittys Sushi i Helgesens gate! Uten at jeg har vært der selv for å bekrefte, men det står på den store to do-listen. :cool:
Kittys er vel ganske dyre?
Jeg har prøvd samtlige på løkka, men ingen slår Samurai Sushi på Tøyen. www.samuraisushi.no/ Den har blitt kåret til Oslos Beste flere år på rad (var ikke med i år, sikkert for å gjøre konkurransen jevnere :D). Den er en avlegger av Sushihuset øverst i trondheimsveien, men bedre.
Jeg pleier å gå på Lille Asia jeg, fordi det ligger like rundt hjørnet for der jeg bor, og synes det er ok der i forhold til andre steder jeg har spist på i samme klasse, men med skam å melde har jeg aldri spist på et av de bedre sushistedene, så jeg har egentlig ikke noen standard å måle opp mot. Jeg skjønner jo at Lille Asia ikke er toppen, liksom ... Men helt ok sånn til hverdags (og så kan man sitte "ute" der om sommeren, ikke minst) :)
Jeg var endel der før, helt til de ble stengt tre(!) ganger pga brudd på hygiene... :o Jeg er ikke så veldig redd for sånt, men tredje gangen tok kaka selv for meg.
Åja, hehe. Kitty's har visst også vært stengt på grunn av hygiene, for øvrig ... Det er vel temmelig mange restauranter i Oslo som har vært det på et eller annet tidspunkt :o
tusen takk for svar... tror nok jeg skal prøve å lage sushimi.. sikkert ikke rett skrevet... gleder meg... bor rett og slett milevis fra noen shappe som kan lage for meg....
Det er vel sashimi som er vanligste stavemåte med vårt alfabet, men når det egentlig skrives slik:
så er det kanskje ikke så farlig:p Likte egentlig sushimi. Liksom en blanding av sushi og sashimi:)
Ja, røkelaks er vel tilsatt salt, mens dette er ren fisk (så altså ikke saltere enn annen saltvannsfisk). Dypper du den i mye soyasaus, kan den selvfølgelig bli veldig salt, da;)
Jeg går forbi Alex Sushi på jobb daglig, og ender dermed opp med å sikle daglig også. Siden det er såpass dyrt ender jeg opp med å bestille fra Japo (rett på andre siden av solli plass, begynnelsen av frognerveien) og har i grunn syntes det har vært helt greit.
Ingen sushi eller sashimi siden jeg startet på lavkarbo, men hendte jeg lagde sashimi selv før, og da med salma-laks som nevnt lenger opp. I tillegg brukte jeg litt balsamico og kvernet havsalt, og syltede kapers. En noe sær smak, men jeg likte det. Ingen anelse om dette funker på lavkarbo siden jeg ikke har sjekket kh i balsamicoen/kapersene, da jeg ikke tenkte på sashimi engang før jeg leste dette, men det kan jo finnes ut :rolleyes:
Til deg som spurte om smaken var salt: personlig synes jeg ikke det kan sammenlignes med røkelaks (eller røkt ørret, gravlaks eller rakfisk) og smaken er relativt mild. Prøv en slik salmafilet, og liker du den ikke rå kan du jo bare steke den opp og spise den som en del av en vanlig middag :D
Åh-- som denne tråden irriterer meg :D Får så lyst på sushi hver gang jeg ser den!!! Og så vi som har fått verdens aller beste sushirestaurant i Tromsø (Rå). Tror jeg må innom og ta med noe sashimi hjem så snart ei lønning lander på min tomme konto.... nam.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.