< Tilbake til oversikten

Karbohydrater og ketose

#1

MAR sa for siden:

Hvordan finner man frem til grensen for hvor hver enkelt faller ut av ketose? For dette med et eksakt gram karbohydrater pr. døgn må jo være en forenkling som grenser til feilinformasjon?


#2

senorita sa for siden:

greit å måle med ketostix :) og øke mengden karbo.. så ser du når du faller ut :)


#3

MAR sa for siden:

Men det ville jo eventuelt ikke finne frem til svaret på annet enn nettopp hvor mange gram man kan spise per døgn før man faller ut? Eller misforstår jeg deg?
:)


#4

senorita sa for siden:

Hmm ja da misforstod jeg kanskje spm ditt.. Ja det er vel per døgn man tenker?


#5

senorita sa for siden:

Jeg teller ikke mine karber, men jeg ligger nok under 20, og da er jeg i ketose.. Har ikke tenkt å prøve å øke noe før jeg når idealvekt og da finner jeg nok ut når jeg ramler ut av ketose :p


#6

ada-emilie sa for siden:

Man pleier å velge matvarer med max fem gram karbohydrater per 100 gram for å være på den sikre siden. Hvor mye man kan innta før man faller ut av ketose er individuelt.


#7

sylwester sa for siden:

Det er nok sant. Atkins skriver at hans studie så ville de aller fleste holde seg i Ketose med inntil 20 karbohydrater, mens mange kunne spise mye mer før de kom ut av ketosen. Atkinsdietten tar høyde for dette å en del av den er å finne sin toleransegrense.

Jeg vil anta at det da menes å fordele det jevnt over de 3-5 måltidene slik at det for de som spiser 20 ikke skal spise 20g karber i et måltid, men nærmere 4-7. Det er noe sånt jeg ligger på.


#8

MAR sa for siden:

Jeg formulerte meg visst en smule klønete.. det jeg mener er noe sånt som dette:

Man tenker per døgn, men rent fysiologisk sett så vet jo ikke kroppen noe om hvilket døgn en er inne i. For å si det superenkelt kan man ganske enkelt ikke spise sin "daglige grense" 23:55 og så igjen 00:05, selv om det er et nytt døgn. Det er det jeg mener med å si at dette med et eksakt antall gram karbohydrater man kan innta per døgn, må være feilinformasjon.

Jeg skjønner godt hvorfor en tenker per døgn, for svært mange er antageligvis ikke så vanskelige som meg, at de absolutt vil ha den "riktige" forklaringen - forklaringen som går på antall gram karber per døgn fungerer jo åpenbart for mange, kombinert med sunn fornuft.

Jeg tenker da altså at hvorvidt man holder seg i ketose eller ikke, må avhenge av hvor mange gram karbohydrater kroppen til enhver tid har å forholde seg til - og lurer da altså på om det er mulig å finne ut hvor mange gram kroppen greier å forholde seg til før man faller ut av ketose. Det vil jo selvfølgelig bli veldig vanskelig å kontrollere i praksis, men er det teoretisk sett mulig å finne ut av det?


#9

senorita sa for siden:

Jeg tenker ikke per døgn men per dag.. feks fra 8-24 kan jeg spise 20 gram, så sover jeg og når jeg våkner er jeg begynt på "nytt" :p


#10

annex sa for siden:

Hvis du har en grense på 15-20 karber pr dag, og helst skal ha noen grønnsaker til hvert måltid, da er det vel ingen idé å spise alle karbene til frokost eller 00.05 om natten, for så å ikke ha flere karber å gå på den dagen?
Altså, man sprer karbene utover dagen.


#11

MAR sa for siden:

Joda, jeg forstår filosofien bak kostholdsretninger som f.eks. ketolyse veldig godt, og jeg har ingen problemer med utførelsen i praksis. Heller ikke ville jeg funnet på å gjøre det jeg brukte som eksempel, det var ment som nettopp et eksempel; fordi det så ut til at endel trodde jeg lurte på hvordan man kunne være sikker på at man ikke overskred sin egen daglige grense. Skjønner? :)

Så spørsmålet er ikke knyttet til f.eks. utførelsen av ketolysekuren. Jeg spør, rent teoretisk, fordi jeg håper at noen kan gi meg litt mer innsyn i hvordan kroppen fungerer i forhold til ketose. Jeg tenkte at så mange brukere som er aktive på dette forumet, og som sitter inne med enormt mye kunnskap, må vel noen ha svaret på dette også. ;)

Ganske enkelt, i alle fall i teorien: er det mulig å finne ut hvor mange gram karbohydrater kroppen kan takle til enhver tid, før man faller ut av ketose?


#12

annex sa for siden:

Vel, jeg er trøtt, og skjønner spørsmålet ditt, men ikke poenget med det.

Hvorfor skulle man ønske å spise alle karbene på en gang?
Det vil gi deg svært begrensede muligheter til å lage gode måltider senere på dagen.
Uten en eneste karb, blir det nok ganske ensidige og kjedelige måltider som man vil gå lei av veldig raskt. Da øker nok sjansen for at man går lei av hele kuren faretruende.

Dessuten er det dette med stixen: Man skal helst måle om kvelden, to timer etter siste måltid (såvidt jeg husker). Stixen kan f eks gi feilutslag om morgenen. Jeg vet det, for jeg har tabbet meg ut på det selv. Så det er ikke helt enkelt å måle time for time, hvis du forstår.

Mitt viktigste argument er nok det at ketolysekuren er behagelig og lett å gjennomføre når man først kommer inn i det, fordi det fins så utrolig mye god mat man kan lage og spise mens man følger kuren.

Tar man fra seg selv muligheten til å lage gode måltider ved å spise alle karbene på en gang, så tror jeg ikke man vil klare å fortsette på kuren særlig lenge. Så hva er poenget?

Dessuten så tror jeg ikke det finnes noe eksakt svar på spørsmålet ditt, for alle kropper er forskjellige, og det er individuelt hvor mange karber de enkelte tåler for å fortsatt være i ketose. Noen må holde seg til 15-20, andre kan være i ketose opp til 50.

Håper dette var til noe hjelp, lykke til med starten og veien videre. Du får teste deg litt frem etterhvert, men jeg anbefaler at du følger kuren ganske slavisk i begynnelsen, det går så greit når du først er i gang! Så kan du heller teste ut dine grenser for karber/ketose etter en tid. Husk at vi er alle ulike, og det fins masse å lære her på forumet, og i boka selvsagt. --:):) --


#13

jvb sa for siden:

Du bør heller tenke på "et døgn" som "24 siste timer", da det er det som egentlig menes. Kroppen er smartere enn klokken :)


#14

BitTorres sa for siden:

Det fungerer ikke sånn at man brått faller ut av ketose. Men så er vi fysiologisk forskjellige også. La oss si at du spiser et måltid, blir passe mett, og inntar 5 gram karbohydrater i form av grønnsaker. Sannsynligvis blir det da lite insulinutsondring. Om du spiser deg stappmett, vill tynntarmen kunne gi signaler om "sannsynlig mye karbohydrater" og gi større utsondring. Noen kan drikke en kopp te, med en teskje sukker, og få en voldsom insulinutsondring. Andre kan spise 3 skiver og kroppen nøyer seg med å sende ut bufferen av insulin som de fleste friske mennesker har. Det er mengden insulin og graden av resistens som til stor grad forteller hvor mye fett du forbrenner. Stixen forteller deg også kun hvor mye ketoner du har i urinen, den sier ingenting om hvor mye du bruker. Jeg har gått på LCHF i 19 mnd nå,og kan spise 10gram om dagen, og den vil ikke alltid gi utslag, fordi kroppen er blitt langt flinkere til å bruke ketonene. Ketose er ikke synonymt med vekttap, det er jeg et godt bevis for, den sier bare noe om hvor mye ketoner kroppen produserer, og er egentlig ganske uintressant. På den annen side er ketose en svært behagelig tilstand, som gir meg en større grad av energi.
Atkins satte mer likhetstegn mellom ketose og vekttap, og han hadde oppdaget om om en person spiste ca 20 gram karbohydrater fordelt over en 24 timers periode, ville han/hun få utslag på stixen. Dette er en sannhet med modifikasjoner, da samme person også har variasjoner i basalforbrenningen, hormonvariasjoner, og årstiden og kostsammensetning og fysisk aktivitet forøvrig spiller inn.
Så, du faller hverken ut eller inn i ketose, du produserer mer eller mindre ketoner ettersom hvor mye fett du forbrenner. En frisk unge, er stort sett i ketose noen timer hver natt, for eksempel.

Så er 20 gram feilinfo? Både ja og nei. De aller fleste trenger en grense når de starter, så de får et svar på spørsmålet som er så viktig i starten: Hvor mye?


#15

Gracella sa for siden:

15-20 g er satt som en grense hvor vekttapet som regel er optimalt, ikke for når du går ut av ketose.
Man kan være i ketose ved et inntak på så mye som 100 g karbo om dagen, men da er det ikke målbart i urinen.
Jeg regner med at det er individuellt hvor dette punktet er på de fleste. Jeg spiser i allefall opp mot 50 g om dagen og er i ketose. Jeg spiser ikke alle på en gang ;).
Hvis man spiser mye karber en dag/i et måltid, så vil kroppen forbrenne disse først og så gå over på å lage og forbrenne ketoner etterpå - så det er ingen krise. (Selvfølgelig er ikke det smart å spise for mye karber for ofte - i allefall hvis målet er Atkins eller en ketogen diett)

Så for å svare på ditt opprinnelige spørsmål: For de fleste vil grensen gå på rundt 100 g karbo om dagen for å være i ketose. De som følger Lindberg vil ligge omtrent her, og de går også ned i vekt.
Digresjon:
Jeg har ikke lest Lutz, men han setter grensen for når man må begynne å redusere på fettet ved 72 g karbo om dagen, og jeg regner med at det er fordi kroppen benytter seg mindre og mindre av ketonene som brennstoff ved dette inntaket.


#16

MAR sa for siden:

Tusen takk for svar, alle sammen! Her skulle jeg delt ut noen prikker om jeg hadde kunnet det, for det er mange som har gitt meg gode, utfyllende svar - spesielt takk til BitTorres og Gracella! :)

For å presisere (annex): jeg skjønner at dette kanskje ble litt dumt, men detvar ikke meningen å kvelrulere eller irritere noen med det de kanskje ser på som unødvendige spørsmål. Jeg bare måtte prøve meg på å spørre - jeg har nemlig lurt på dette en stund, og det er mange inne på forumet her som har enormt mye kunnskaper :)

Jeg vet jo egentlig at dersom en tar et eksempel og setter det på spissen for å få noen til å skjønne hva en mener i utganspunktet, så kan det skape forvirring igjen senere. Men altså; jeg vil absolutt ikke spise alle karbene på en gang, og er helt enig i resonnementene dine for hvorfor det vil være rett og slett dumt. Og jeg skjønner selvfølgelig at vi sier det slik som vi gjør det (x antall gram per døgn), vi trenger jo en grense, og å begynne å gå inn på kompliserte prosesser i kroppen blir alt for innviklet å ta som utgangspunkt når noen skal lære seg hvordan f.eks. ketolysekuren følges.

Jeg burde vel kanksje også tilføye at når det gjelder ketolysekuren, så er jeg allerede relativt erfaren og har ikke noe problem i forhold til antall karbohydrater og å finne min egen grense.

Men det finnes altså ikke, rent teoretisk sett, noen måte å finne ut mer eller mindre nøyaktig hvor mye karbohydrater kroppen din kan forholde seg til på en gang. Litt synd synes jeg, men det er klart at slik viten om seg selv ikke ville ha hatt noen praktisk betydning, så det har jo ikke egentlig noenting å si.


#17

nellie sa for siden:

Nå er det jo ikke sånn at man spiser 15 karber og er i ketose også spiser man 16 og brått er man ute... Man produserer jo f.eks ketoner, selvom det ikke er nok til å vises på en stick. Tror det er en altfor diffus greie, til at det er mulig å måle på den måten:)


#18

ada-emilie sa for siden:

Jeg er ikke enig i at det ikke kan ha en praktisk betydning, så ikke undervurder spørsmålet ditt. Jeg likte det godt,jeg. Det er jo kjekt å vite hvor mye karbohydrater en kan innta til hvert måltid uten at det går utover fettforbrenningen. Torkils anbefalte stix samt blodsukkerapparat er vel det nærmeste vi kommer en mulig måling. Og så må man se langsiktig om du går opp i vekt når du gradvis øker karbo-inntaket.


#19

Nerthus sa for siden:

Denne synes jeg var interessant - kan det være derfor - at når jeg spiser MYE mat - opplever mer sultfølelse fordi mye mat selv om det er lite karbo i den kan "lure" kroppen til insulinutsondring, mens sulten kommer ikke så lenge etterpå fordi blodsukkeret da har falt? Er aldri sulten når jeg spiser mindre porsjoner og mindre totalt i løpet av en dag... Dæven - kanskje jeg rett og slett burde kjøre testing for insulinresistens hos legen... for det har jeg faktisk ikke gjort! :) Takk BitTorres igjen for svært god informasjon om ting Nerthus ikke har så særlig greie på ;)

#20

MAR sa for siden:

Men er det "bare" å gjøre det, da? Mener å ha hørt/lest at det ikke er noe som gjøres til vanlig, at det ikke er helt enkelt å finne ut av, eller noe i den duren? Om det er en sak som en bare kan gå til fastlegen og få ordnet, så skal jeg nemlig bestille time i morgen den dag! (evt. mandag :rolleyes: )


#21

Kitt sa for siden:

Syns de kjører glukosebelastning på absolutt alle nå om dagen. Har bare hatt dia2 diagnose i 7 år, men på "den tiden" var det slett ikke vanlig. Nå har jeg inntrykk av at det er en standard undersøkelse!

Gjøres nok ikke hos alle fastleger. Mulig du må ha henvisnig til et laboratorie el som utfører det!
Men c- peptid kan legen din ta blodprøve til!


#22

Kula sa for siden:

Det er bare å stille fastende hos legen om morgenen og be om å få målt c-peptid. Hvis legen nekter deg det, bytt lege!


#23

MAR sa for siden:

Supert! Da kjører jeg på med den, for det hadde faktisk vært utrolig okei å vite! Trodde det var en hel komplisert affære, da blir det mandagmorningen for min del! :)

Det er vel ikke et stort poeng at det må være om morgenen? (legesenteret åpner 9, men jeg kommer meg ikke dit før nærmere 12. Men det må vel være OK så lenge jeg fortsatt er fastende?)


#24

fjanni sa for siden:

Jasså? Det forklarer jo hvorfor jeg synes Lille av og til har keto-ånden når henne snik-sover i senga mi! :D


#25

Bestemamma sa for siden:

Du kan jo kjøpe deg noen bokser ketostix og måle 2 timer etter hvert måltid i én måned så har du sikkert funnet hvor din grense for karboinntak går akkurat den måneden. (På en måte seriøst ment) :p:D


#26

Gracella sa for siden:

Tja, men disse stixene sier ikke så mye om hva som skjer inne i kroppen, så (på en måte helt seriøst ment ;)) spar pengene! Spis riktig!:)

Du kan få utslag av å spise et måltid med mye fett (selv om du har levd HØYKARBO delux i ukesvis), hvis du har drukket alkohol, hvis det er lenge siden du har spist... Du kan mangle utslag hvis kroppen ikke har noen ketoner igjen(har ikke noe overskudd av de), hvis stixene har fått litt fukt på seg eller er gamle, hvis kroppen din er godt vant med å bruke ketoner, hvis det er for lite av de... osv, osv.


#27

jvb sa for siden:

Og vær forberedt på at legen kommer til å si at du har jo et helt normalt langtids blodsukker (hba1c) og/eller fastende blodsukker så det er helt bortkastet å ta c-peptidtest.

Blodsukkeret er jo normalt fordi du ikke har fått diabetes ennå, men du vil vite hvor mye insulin kroppen din lager for å holde blodsukkeret innenfor et normalt nivå. Det er billigere for staten å ta noen ekstra tester enn å ha deg på blåresept på insulin resten av livet.

Og husk at normalverdi og optimal verdi ikke alltid er det samme...

Lykke til :)


#28

sylwester sa for siden:

Tror det med maksinntak per døgn er litt defaktostandard.. Kunne du heller tenke deg at du kunne spise 140g karber i uka og at du aldri spiste et måltid med mer enn 8g i løpet av en 4-timerperiode? Problemet med dette er at dette er mye vanskeligere å følge enn "ikke mer enn 20g for dagen", men gir mest sannsynlig samme resultat.


#29

Nille sa for siden:

Je er absolutt ikke for at man måler med Ketostix flere ganger i døgnet, det er totalt bortkastet og skaper bare frustrasjon ! Det er naturlig at mengden ketoner i urinen (det er bare det en måler) varierer hele dagen.

Ketostix, - eller keton-stix, er små plastikk strips med en liten absorberende bit på enden. Denne lille biten inneholder et spesielt kjemikalie som endrer farge når det er ketoner urinen. Fargen på stripsen kan skifte og variere fra lys rosa til mørk lilla, eller ikke skifte farge i det hele tatt. Boksen vil ha en skala utenpå, som viser graden av ketoner i urinen. Normalt skal stripsen leses av etter 15 sekunder. De fleste holder stripsen ”i strømmen” når de tisser. Noen påstår at kjemikaliene da kan ”skylles” ut og at den beste måten å teste på er å tisse i en kopp for så å dyppe stripsen oppi etterpå. Kjemikaliet er veldig ømfintlig for fuktighet, inkludert fuktigheten i lufta. Det er viktig at lokket alltid er godt igjen. Ha alltid boksen tett lukket når du ikke bruker stix'ene og ha alltid tørre hender når du tar ut en strips av boksen. De har også begrenset holdbarhet, så sjekk holdbarhetsdatoen nøye når du kjøper. Når boksen først er åpnet har den en holdbarhet på 6 mnd.

Ketoner vil kun bli utskilt i urinen når det er mer av dem i blodet enn det kroppen bruker som brennstoff i akkurat det øyeblikket. Om du har gjennomført en treningsøkt eller arbeidet hardt noen få timer tidligere, slik at musklene har brukt opp ketonene, vil det ikke være noen til overs å skille ut. Du har kanskje drukket mye, slik at urinen er ”utblandet”. Kanskje stix’ene er for gamle eller lokket på boksen ikke har vært skrudd skikkelig på.

Noen får aldri utslag på stix i det hele tatt. Men de er i ketose, brenner fett og kiloene forsvinner. Hvis du tar av, hvis klærne sitter løsere, du føler seg vel og ikke er sulten hele tiden, - da er man i ketose, - uansett hva stix’en sier. Ikke heng deg opp i stixen, de er kun en indikator, ingenting annet.


#30

MAR sa for siden:

Men er måling av c-peptid nok til å kunne påvise insulinresistens?


#31

MAR sa for siden:

Allmennlege Brynjulf Barexstein jobber for lommelegen.no og driver Fedon Lindbergs Klinikk i Arendal. Han kan altså ikke sies å være anti-lavkarbo i alle fall, hihi :D

I et av svarene sine (som du finner her) skriver han følgende:
C-peptid er ikke alene nok til å stille diagnosen insulinresistens. Man må se på en rekke andre blodprøver, hvor svarene må tolkes i forhold til hverandre og i forhold til pasientens kliniske situasjon, av en lege som har erfaring med dette. Men høye C-peptid tall taler helt klart i retning av insulinresistens.

Så, er det noen som vet noe mer om dette? Fikk nesten litt sånn blod på tann nå jeg, skulle virkelig gjerne ha fått sjekket det :)


#32

Kitt sa for siden:

En c- peptid på over 700 (eller 0.7 avhengig av skalaen) indikerer insulinresistens og bør følges opp.

Noen leger er svært sære og vil ha c- peptid godt over 1000 før de gidder å gjøre noe. Andre som dr.Hexeberg og dr.Willumsen syns 700 holder i massevis for å gi diagnosen og om nødvendig ut i fra anamnesen medisinere med metformin!

Syns du skal be om en glukosebelastningstest og en c- peptid måling med langtidsblodsukker, så få dere evnt ta det derfra!:)


#33

Atnorwich sa for siden:

Vet ikke om det står nevnt tidligere, men hvor mange gram karbo kan en ha i seg i løpet av en dag uten å ramle ut av ketosen ?


#34

Fjasnissen sa for siden:

Dette tallet er veldig individuelt. De fleste vil være i ketose på rundt 20 gram, mens enkelte kan innta så mye som 50 gram og fortsatt være i ketose. Her må man teste ut selv for å finne hvor sin grense går.


#35

Dolsi sa for siden:

Var en gang hos en Fedonlege jeg. Betalte en "formue" for å få snakk med legen, bli veid og målt, og ikke minst, tatt blodprøver.
I følge den legen så var jeg insulinresistent. :)


#36

Kitt sa for siden:

Basert på???


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.