Merker at etter at jeg var kommet gjennom første flaske at jeg nå ikke syns at tran er stygt lengre.
Å nå merker jeg at jeg gjerne tar en slurk eller to på kvelden også, sånn visst jeg ikke er sulten men bare har lyst på noe.. Blir småfysen, ikke på karbo eller noe spesifikt (kanskje bare gammel vane) men går å ser i kjøleskapet og før jeg vet ordet av det har jeg tatt en slurk eller to me tran. Det hjelper, lysten på "noe" går over.
Mangel på fett?? Noe jeg tviler litt på meeen vet jo aldri.
Men er det mulig å drikke for mye tran, få overdose på en måte? Eller kan jeg bare drikke så mye det passer meg?
Tror ikke du skal ta mer tran enn doseringen tilsier.... (fjernet) Kom i skade for å skrive at du kan få for mye Omega-6 i deg. Dette er ikke tilfelle. Leste på flasken nettopp, og tran inneholder visst ikke Omega-6. Men du kan få for mye A og D vitaminer........
Hva med å finne et alternativ? Cocosa i kaffe eller noe? MCT olje kan du med sikkerhet bruke med visshet om at den ikke lagres. Den er sikkert også mulig å ha i kaffen. Kanskje ikke så lurt om kvelden om du ikke er vant til mye kaffe,men sånn ellers på dagen. Kan du ikke forsøke å regne ut hvor mye fettløselige vitaminer du får i deg i løpet av en dag om du inkluderer de slurkene med tran? Det er jo ikke sikkert det er for mye.
Hmm.. det er fine alternativ! Kan sikkert regne å det også, men det er vel så lett å få tak i cocosa å ha det i kaffen og holde meg til de 5ml som er anbefalt på flaska. Kaffen er jeg godt vant med og sover like godt. Takker Ada-emilie!
Jeg tror problemet er at det lagres og hvis man f.eks. får i seg for mye igjennom et helt liv så vil det fort akkumulere seg til å bli helseskadelig. Jeg er mye flinkere til å ta tran når jeg er på diett enn når jeg ikke er det så det overforbruket jeg eventuelt har nå vil jo bli brukt de dagene jeg ikke tar tran eller spiser fet fisk? Dvs. hvis jeg istedenfor 1ss om dagen tok 2ss annenhver dag. Det ville vel ikke være skadelig?
Hva med litt Udos choice? Vet den inneholder omega-6, men jeg tar 2 ss daglig. Gjør underverker for meg. Slipper det meste av hudproblemer og leddsmerter med denne.
Den har jeg ikke hørt om før.. hor får man tak i den. Kan jo være ett elternativ nå flaska jeg har blir tom. Siden jeg ikke føler at all bruk tran må gis opp.
Til Sylvester, nei tror ikke det vil være skadelig, det er jo som du sier ikke en akutt overdose du vil få dersom tar annen hver dag :) det er forbruk over tid. Men jeg har bestandig spist mye fisk og lever (der man finner tranen naturlig) hele mitt liv og aldri følt ett behov for å tran ekstra. Men kjøpte for mer for å få i meg fett litt lettere.
Det er et plantebasert omega 3-6-9-tilskudd som fåes i helsekostforretninger og div nettbutikker.
Her sakset jeg litt info om produktet fra en nettbutikk:
"Udos Choice liquid
Omega 3 og Omega 6 er de to eneste fettsyrene som kroppen ikke kan produsere selv. De utfører mange viktige funksjoner og bør prioriteres i alles kosthold. Mest kjent er deres betydning for hjernen, leddene og hjerte-/karsystemet. Essensielle fettsyrer er viktige for de hormonproduserende kjertlene og fremmer immunforsvaret og stoffskiftet. Mange har oppdaget at de også fungerer utmerket som hudlotion, men de skal tas innvortes og i et balansert mengdeforhold.
Udo’s Choice inneholder begge de essensiella fettsyrene Omega 3 og Omega 6, men også Omega 9, kjent som det gode middelhavsfettet. Fettsyrene i Udo's choice er balansert i det ideelle mengdeforholdet 2:1:1. Udo’s Choice er produsert av økologisk dyrket lin-, solsikke- og sesamfrø. Det tilsettes også olje fra nattlys, havre, ris, lecitin samt mellomlange triglycerider. Essensielle fettsyrer har høy vitalitet og harskner fort når de utsettes for lys, varme og oksygen. Pressingen skjer derfor ved lav temperatur (under 40°C), fritt fra lys og oksygen. Deretter lagres oljen kaldt i mørke flasker. Dosering
1 spiseskjed (15 ml), 1-2 ganger daglig sammen med måltid. Oppbevares tørt og kaldt. Ingredienser
Fettsyrene Omega 3, Omega 6 og Omega 9 i mengdeforholdet 2:1:1. Linfrøolje, solsikkeolje, sesamolje, mellomlange triglycerid-kjeder, kjempenattlysolje, soyalecitin, riskli- og kimolje, havrekli- og kimolje samt E-vitamin."
:)
Om du liker å helle i deg olje kan du bare helle i deg udos choice. MCT-olje gir energikick men lagres ikke som fett på kroppen. Valnøttolje (kaldpresset) og en bra olivenolje smaker også godt. Eller hva med cocosaolje i kaffen sammen med krem?
Det er Omega-6 (of noe 3) i alt av kjøtt. I følge Wikipedia er Omega-6 helseskadelig. Det går an å endre omeg 3 til 6-ratioen til alt kjøtt ved f.eks. å fore dyrene med annen mat og forskere ønsker at helsemyndighetene skal se på det istedenfor en anbefaling om å moderere fett og melkeprodukter. Det er om det i Schrödingers katt 23.09.10.
I Wikipedia er et sundt Omega 3 til 6 2:1. Hvor mye omega-3 og 6 er det i en dose med Udos?
Jeg liker biffen min rå, men jeg presser den ikke for saft. Du kan ikke ta det faktum at oljer er kaldpresset at omega 6 da er mye sunnere. Å kaldpresse er generellt bra, men wikipedia skrev at omega6 er generelt helseskadelig.
Det er omega6 og omega3 i alle kjøttprodukter og en del planter/frø og omega6 får vi i oss alt for mye av og omega 3 får vi alt for lite av. Hvis du tok deg tid til å se på katta ser du at det er 10 ganger så mye omega6 som omega3 i kylling. Ved å fore kyllinger med litt raps og linfrø i tilleggg til det de fikk gikk dette ned til like deler omega3 til 6.
Poenget er at du aldri trenger å ta Omega 6 som næringstilskudd fordi du får i deg alt for mye av det hvis du spiser kjøtt allerede.
Udo's Choice har et 2:1:1-forhold mellom omega 3-6-9, og i en ss (15mL) er det etter mine beregninger 6,75g omega-3, og 2,96g omega-6 og 9.
Omega-6 er jo en essensiell fettsyre, så det å si at den er helsefarlig kan lett bli misforstått.
Det som er riktigere, er jo at vi stort sett allerede får i oss for mye omega-6 ifht omega-3 (som du også skriver), og sånn sett kan man nok si at et slikt kosthold (med mye omega-6) kan være helseskadelig.
Er forøvrig også enig i at de færreste trenger å ta tilskudd av omega-6 av ovennevnte årsaker, og det å reklamere med et optimalt forhold i oljen sin (slik Udo's gjør) blir rart, siden man tross alt får i seg de essensielle fettsyrene fra andre matvarer også, og da bør man heller se på hvor optimalt forholdet er i kostholdet som helhet, og ikke kun i en spiseskje eller to med olje:ja:
Jeg tror at påstanden" vi får i oss for mye omega 6 fremfor omega 3" kommer fra de som tror vi spiser margarin på brødskiva og steker med soyaolje,jeg. Jeg bruker ingen av delene. Jeg er ikke med i disse "vi" .
Det er delvis sant, men hvis man spiser endel kjøtt (det gjør kanskje ikke du? Husker ikke helt:o), så er gjerne det meste av dette "industrikjøtt" hvor dyrene har blitt fôret på "unaturlig mat", og derfor inneholder en mer ugunstig omega-3-til-6-ratio enn hvis dyret hadde fått gå fritt ute og spise det naturen hadde å by på:)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.