Fant dette alternativet til pommes frites på LCHF-bloggen i dag. Det så veldig fristende ut, skal prøve det i kveld :D
2 hele sellerirot
rapsolje (eller kokosolje/meierismør)
salt
pepper
Skrell og vask selleriroten. Kutt den i passe store staver.
Varm oljen i stekepanna og stek stavene på middels varme i 5 minutter på hver side, altså 20 minutter til sammen. Eller til de er akkurat passe gyldne på utsiden, og myke og søtlige på innsiden.
Mens resten av middagen lages ferdig, kan du la stavene får 5-10 minutter i en ildfast form på 180 grader i ovnen.
(Jeg så en annen oppskrift med kålrot, hvor stavene ble stekt i ildfast form i ovnen (ca 225 grader i ca 25 minutter). Trur jeg skal prøve den stekemetoden i kveld :) )
Lagde dette i går, og syntes det var kjempe godt :-D kommer til å lages flere ganger!
Jeg betalte 21 kr for en pakke og det holdt til 2 personer (trur det var 250 gram, men er ikke helt sikker). Så det er ikke noe særlig dyrere enn mye annet :-)
I forhold til Belgia er sellerirot dyrt ja. Her betaler vi 2 euro for ei heil rot, der heime betaler ein jo lett 20 kroner for ein bitteliten bit.
Får de tak i heil sellerirot i vanleg matbutikk? Eg kontakt nemlig Bama for nokre veker sidan og spurte kvifor dei delte rota opp, noko eg meiner er berre teit, fordi den blir så fort stygg og brun då + at det faktisk finst folk som brukar ganske mykje sellerirot. Då sa han at eg kunne gå på butikken og be dei bestille heil rot til meg. Men eg torer nesten ikkje tenke på kor mykje ei heil rot vil koste!
Har sjølv prøvd å frityrsteike sellerirot. Det smakar godt ja! Men det blir ikkje sprøtt, sidan det ikkje inneheld så mykje stivelse (som til dømes poteta).
Hmm... Ikke mulig å få sprø i det hele tatt...? Aaw.. Hva med å koke litt først og så frityrsteke, eller å frityrsteke dem to ganger som man ofte gjør på restaurant for å få sprø, herlige chips? :p Jajja....
Jauda, eg steiker ALLTID to gongar, ein gong for å få dei møre, så ein gong til for å gjere sprøtt. Ein er jo i Belgia! ;) Mine vart ikkje sprø nei, dei vart gode som sagt, men ikkje sprø som til dømes pommes frites. Nokre vart litt sprø her og der, men som sagt ikkje på samme måten. Brukar reint oksefeitt å steike i, smakar betre enn olje. :sikle:
Mmm, dette var utrolig godt, jeg visste ikke at man kunne spise sellerirot engang, jeg!
Rakk ikke smake så mange før gubben (som ikke går på lavkarbo) hadde slukt i seg mesteparten!
Dette blir en gjenganger.. Må bare ikke spise for mye!
Jeg friterte de i en liten kjele jeg.. Måtte ligge oppi ganske lenge før de ble gyldne, og ble ikke akkurat sprø, bare litt her og der, men det gjorde ikke noe, for smaken var fortreffelig!
Lagde disse i dag, og må bare få si at de var fantastisk gode! :) Fikk dem ikke sprø, men det gjorde faktisk ingenting. De var jo bare så gode på smak! Anbefaler ikke å koke først da... Jeg trodde vaskekjelleren skulle eksplodere da frityren fosset over.. hehe..!
disse er heeelt nydelige. se også min oppskrift for pure utgaven av disse også. blir fløyelsmyk mos som minner mer om potetmos enn alt annet jeg har smakt. ligger på oppskrifter annen mat:)
Dette var jo kjempegodt:p! Synes det var bedre enn pommes frites!
Noen som har prøvd å bare steke de i ovnen på f.eks bakepapir..tenler i forhold til en dag man har dårlig tid, (eller er mye plaget med bekkenløsning:cool:)..
Ja trur jeg stekte dem i ca 25-30 minutter på 200-225 grader :) (til de så bra ut ;) )
Jeg delte de opp, la de i en plastpose sammen med rapsolje og krydder og gnudde dette godt inn før jeg hadde de i den ildfaste formen :)
De blei ikke sånn sprø som pommesfrites, men noen ble litt sprø i kantene :)
Ja, det er berre å gå i gong og ete meir sellerirot! Den er kjempegod steikt i smør med salt, pepar og muskat (etter at den er oppdelt og forkokt) eller mosa med fløte og allereie nemnde krydderier og smør.
Eg var i kontakt med Bama for litt sidan og spurte kvifor dei deler opp sellerirota og sel den i plast - noko eg meiner forringar den, for den blir fortare brun når den er oppdelt. Samtidig er vi kanskje etterkvart fleire som gjerne vil kjøpe og bruke meir sellerirot. Eg bur jo i Belgia og er van med å kjøpe ei heil rot på godt over ein kilo til kanskje eit par euro. Får de tak i heil rot der de bur? Bama sa eg kunne bestille det på matbutikken heime i Norge. Men skal tru kva det vil koste?
Det er sånn litt av og på om man får hel rot. Det virker som de tar inn partier av og til der hvor jeg handler og så har de de der gnitne dyre små bitene i plastikk ellers.
Jeg har også laget noe lignenede som fløtegratinerte poteter men med sellerirot. Ble godt det også.
På Rema 1000 her har de bare de halve som er kledd i plast! Tror jeg! Mulig jeg kanskje skal lete litt rundt grønnsaksdisken da! Nå som jeg har lyst til å lage mer fries, pure OG fløtegratinert av denne flotte grønnsaken!
Trur det kjem an på kor du er i landet. På Rema 1000 der eg kjem frå har dei knapt nok sellerirot, og når dei har, så er dei biiiittttesmå og gjerne oppdelt. Dei eg er van med å kjøpe er omtrent same storleik som hovudet mitt, eg har verken medisinball- eller skrumphovud! ;)
Spør dei om dei kan ta inn heil til deg. Viss vi er fleire som spør, så er det kanskje mogleg at sellerirot blir meir vanleg? Kanskje også billigare?
Dette har jeg veldig lyst til å prøve!
Men! Har sjekka litt rundt, og det ser ut til at sellerirot i rå tilstand inneholder ca 2,8 gram kh. Men det virker litt som en kjennsgjerning at rotgrønnsaker får høyere gi/karbohydratinnhold av å varmebehandles, og det eneste jeg finner info om er rå. Noen som vet?
Fann ein stad at det stod at det er lite stivelse i sellerirot, og det ser ein jo når ein prøver å steike dei, dei blir ikkje sprø som til dømes poteter. Info om kokt sellerirot
Hehe, ja, det skjønner jeg jo. Jeg vet ikke hva som faktisk f.eks skjer med gulerot i praksis, som gir den høyere GI/karbohydratinnhold når den kokes/stekes, bare lurte på om det samme skjer med sellerirot. I følge den andre linken din har kokt sellerirot da (etter jeg trekte fra kostfiber) 4,7 gr kh, og i følge samme tabellen for rå har den plutselig ca 1,4. Nei, dette førte til enda mer forvirring :p. Men for å gjøre det enkelt for meg selv, så er den i all hovedsak tydeligvis under 5 gr kh, både rå og kokt. Det burde jo holde for meg, og betyr at det også funker for Ketolysefolket! :)
fant en "knoll" sellerirot på rema her, 39 kr kg.. og knollene er ca en drøy halvkilo :) ikke så ille pris det da. skal prøve disse "chipsa" i løpet av uka tenker jeg. og ifølge klistrelappen har sellerirota 2.8 carber per 100...
Jeg kjøpte hel "knollselleri" på coop obs i sta. Er dette det samme som sellerirot?
Den så helt lik ut som selleriroten som er delt opp å pakket inn. Usikker på hvor mye den veier, matvekta mi går bare til 500 g, og den veier ihvertfall endel mer enn det :)
Betalte 16 kroner for hele (det sto ingen kilopris, kun per stk).
250 gram oppdelt sellerirot som var pakket inn kostet ca 18.
Vel, det heiter "knolselder" (uttalast KNOLL) på nederlandsk, så det er nok det samme ja. Eg forstår framleis ikkje kvifor dei absolutt på dele opp. Ta kontakt med Bama og be dei slutte med det! Kanskje det funkar betre om fleire enn berre eg spør??
Var innom prix her i stad, og der har de hel sellerirot til 19 kr stk. På størrelse med kålrot, og pakket i plast.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.