< Tilbake til oversikten

Sellerirot fries

#1

knh sa for siden:

Fant dette alternativet til pommes frites på LCHF-bloggen i dag. Det så veldig fristende ut, skal prøve det i kveld :D

2 hele sellerirot

rapsolje (eller kokosolje/meierismør)

salt

pepper

Skrell og vask selleriroten. Kutt den i passe store staver.

Varm oljen i stekepanna og stek stavene på middels varme i 5 minutter på hver side, altså 20 minutter til sammen. Eller til de er akkurat passe gyldne på utsiden, og myke og søtlige på innsiden.

Mens resten av middagen lages ferdig, kan du la stavene får 5-10 minutter i en ildfast form på 180 grader i ovnen.

(Jeg så en annen oppskrift med kålrot, hvor stavene ble stekt i ildfast form i ovnen (ca 225 grader i ca 25 minutter). Trur jeg skal prøve den stekemetoden i kveld :) )


#2

ekenna sa for siden:

Oi! Spennde... Gir du en tilbakemelding på om det smakte, blir jeg glad :)


#3

Idarull sa for siden:

Er sellerirot dyrt? Jeg ser for meg at det er det! Men hadde vært godt å prøve noe nytt på søndag!


#4

knh sa for siden:

Lagde dette i går, og syntes det var kjempe godt :-D kommer til å lages flere ganger!

Jeg betalte 21 kr for en pakke og det holdt til 2 personer (trur det var 250 gram, men er ikke helt sikker). Så det er ikke noe særlig dyrere enn mye annet :-)


#5

nellie sa for siden:

Oooh! Må prøves i helgen:)


#6

Idamor sa for siden:

Jeg har akkurat laget disse til lunsj, og det var knallgodt! Anbefales virkelig!!!


#7

Furine sa for siden:

I forhold til Belgia er sellerirot dyrt ja. Her betaler vi 2 euro for ei heil rot, der heime betaler ein jo lett 20 kroner for ein bitteliten bit.
Får de tak i heil sellerirot i vanleg matbutikk? Eg kontakt nemlig Bama for nokre veker sidan og spurte kvifor dei delte rota opp, noko eg meiner er berre teit, fordi den blir så fort stygg og brun då + at det faktisk finst folk som brukar ganske mykje sellerirot. Då sa han at eg kunne gå på butikken og be dei bestille heil rot til meg. Men eg torer nesten ikkje tenke på kor mykje ei heil rot vil koste!

Har sjølv prøvd å frityrsteike sellerirot. Det smakar godt ja! Men det blir ikkje sprøtt, sidan det ikkje inneheld så mykje stivelse (som til dømes poteta).


#8

ekenna sa for siden:

Hmm... Ikke mulig å få sprø i det hele tatt...? Aaw.. Hva med å koke litt først og så frityrsteke, eller å frityrsteke dem to ganger som man ofte gjør på restaurant for å få sprø, herlige chips? :p Jajja....


#9

Nerthus sa for siden:

Dette har jeg laget før og det er kjempegodt!! Hvis du ikke får den sprø har du kanskje ikke høy nok temperatur på oljen?


#10

Furine sa for siden:

Jauda, eg steiker ALLTID to gongar, ein gong for å få dei møre, så ein gong til for å gjere sprøtt. Ein er jo i Belgia! ;) Mine vart ikkje sprø nei, dei vart gode som sagt, men ikkje sprø som til dømes pommes frites. Nokre vart litt sprø her og der, men som sagt ikkje på samme måten. Brukar reint oksefeitt å steike i, smakar betre enn olje. :sikle:


#11

ekenna sa for siden:

Okei.. Jaja, har nå kjøpt ingredienser så får vi se hvordan det blir. gleder seg :) Kjekt å prøve noe nytt også iblandt :p


#12

Nina L sa for siden:

Mmm, dette var utrolig godt, jeg visste ikke at man kunne spise sellerirot engang, jeg!

Rakk ikke smake så mange før gubben (som ikke går på lavkarbo) hadde slukt i seg mesteparten!

Dette blir en gjenganger.. Må bare ikke spise for mye!

Jeg friterte de i en liten kjele jeg.. Måtte ligge oppi ganske lenge før de ble gyldne, og ble ikke akkurat sprø, bare litt her og der, men det gjorde ikke noe, for smaken var fortreffelig!


#13

nellie sa for siden:

Dissa var kjempegode!


#14

ekenna sa for siden:

Lagde disse i dag, og må bare få si at de var fantastisk gode! :) Fikk dem ikke sprø, men det gjorde faktisk ingenting. De var jo bare så gode på smak! Anbefaler ikke å koke først da... Jeg trodde vaskekjelleren skulle eksplodere da frityren fosset over.. hehe..!


#15

Gracilis sa for siden:

De var skikkelig digg!:)


#16

marjusen sa for siden:

disse er heeelt nydelige. se også min oppskrift for pure utgaven av disse også. blir fløyelsmyk mos som minner mer om potetmos enn alt annet jeg har smakt. ligger på oppskrifter annen mat:)


#17

knh sa for siden:

Har laget sånn pure flere ganger:-D kjempe digg det også! Anbefalles på det sterkeste!


#18

senorita sa for siden:

Har handlet inn jeg og... smaker det litt som jordskokk eller?? Spennende :)


#19

marjusen sa for siden:

tror jordskokk minner mer om potet igjen kanskje?

denne her er litt søt nøtteaktig smak på. skal du steke dem eller fritere? eller lage mos?

dette er min store favoritt. jeg skal ha pølse og potetstappe i dag;p even lavkarbopølse og sellerirotstappe;)

Marius


#20

Fredrikke07 sa for siden:

Dette var jo kjempegodt:p! Synes det var bedre enn pommes frites!

Noen som har prøvd å bare steke de i ovnen på f.eks bakepapir..tenler i forhold til en dag man har dårlig tid, (eller er mye plaget med bekkenløsning:cool:)..


#21

knh sa for siden:

Jeg stekte de i ovnen i en ildfast form :) Det funket kjempe fint! :) :sikle:


#22

marjusen sa for siden:

Hvor lenge måtte du steke dem da? 30 min ca? 200 grader?
Hadde du på noe olje eller noe?
Ble dem sprø?

Mange spm dette;)


#23

knh sa for siden:

Ja trur jeg stekte dem i ca 25-30 minutter på 200-225 grader :) (til de så bra ut ;) )

Jeg delte de opp, la de i en plastpose sammen med rapsolje og krydder og gnudde dette godt inn før jeg hadde de i den ildfaste formen :)
De blei ikke sånn sprø som pommesfrites, men noen ble litt sprø i kantene :)


#24

Furine sa for siden:

Ja, det er berre å gå i gong og ete meir sellerirot! Den er kjempegod steikt i smør med salt, pepar og muskat (etter at den er oppdelt og forkokt) eller mosa med fløte og allereie nemnde krydderier og smør.

Eg var i kontakt med Bama for litt sidan og spurte kvifor dei deler opp sellerirota og sel den i plast - noko eg meiner forringar den, for den blir fortare brun når den er oppdelt. Samtidig er vi kanskje etterkvart fleire som gjerne vil kjøpe og bruke meir sellerirot. Eg bur jo i Belgia og er van med å kjøpe ei heil rot på godt over ein kilo til kanskje eit par euro. Får de tak i heil rot der de bur? Bama sa eg kunne bestille det på matbutikken heime i Norge. Men skal tru kva det vil koste?


#25

LineJM sa for siden:

Det er sånn litt av og på om man får hel rot. Det virker som de tar inn partier av og til der hvor jeg handler og så har de de der gnitne dyre små bitene i plastikk ellers.
Jeg har også laget noe lignenede som fløtegratinerte poteter men med sellerirot. Ble godt det også.


#26

knh sa for siden:

det hørtes godt ut :D Da er det jo ikke meningen at det skal bære sprøtt heller ;)
Har du oppskrift:)?


#27

LineJM sa for siden:

Tror jeg nok, det var ut fra en bok.
går for å finne oppskrift


#28

marjusen sa for siden:

Her i Norge selger dem begge deler. På rema 1000 selger dem hele roten uten at den er delt opp. Koster 50 kroner kiloen


#29

Idamor sa for siden:

På Rema 1000 her har de bare de halve som er kledd i plast! Tror jeg! Mulig jeg kanskje skal lete litt rundt grønnsaksdisken da! Nå som jeg har lyst til å lage mer fries, pure OG fløtegratinert av denne flotte grønnsaken!


#30

Furine sa for siden:

Trur det kjem an på kor du er i landet. På Rema 1000 der eg kjem frå har dei knapt nok sellerirot, og når dei har, så er dei biiiittttesmå og gjerne oppdelt. Dei eg er van med å kjøpe er omtrent same storleik som hovudet mitt, eg har verken medisinball- eller skrumphovud! ;)

Spør dei om dei kan ta inn heil til deg. Viss vi er fleire som spør, så er det kanskje mogleg at sellerirot blir meir vanleg? Kanskje også billigare?



#32

knh sa for siden:

Dette har virkelig falt i smak hos mange :D

En STOR takk til LCHF-bloggen :D


#33

Carisma sa for siden:

Hel sellerirot fås kjøpt på innvandrerbutikker. :ja: Ikke er det særlig dyrt heller, 16 kr stk eller så hos tyrkern på Tøyen.


#34

Furine sa for siden:

Bølga for Tyrkern på Tøyen! :heia: Det er rimeleg normal pris! Berre synd det er litt langt til Oslo...


#35

Augustina sa for siden:

Jeg elsket dette, utrolig godt og samboeren ble frelst også. En sikker hit fremover.


#36

Photobscura sa for siden:

Dette har jeg veldig lyst til å prøve!
Men! Har sjekka litt rundt, og det ser ut til at sellerirot i rå tilstand inneholder ca 2,8 gram kh. Men det virker litt som en kjennsgjerning at rotgrønnsaker får høyere gi/karbohydratinnhold av å varmebehandles, og det eneste jeg finner info om er rå. Noen som vet?


#37

Furine sa for siden:

Fann ein stad at det stod at det er lite stivelse i sellerirot, og det ser ein jo når ein prøver å steike dei, dei blir ikkje sprø som til dømes poteter. Info om kokt sellerirot


#38

Photobscura sa for siden:

Hehe, ja, det skjønner jeg jo. Jeg vet ikke hva som faktisk f.eks skjer med gulerot i praksis, som gir den høyere GI/karbohydratinnhold når den kokes/stekes, bare lurte på om det samme skjer med sellerirot. I følge den andre linken din har kokt sellerirot da (etter jeg trekte fra kostfiber) 4,7 gr kh, og i følge samme tabellen for rå har den plutselig ca 1,4. Nei, dette førte til enda mer forvirring :p. Men for å gjøre det enkelt for meg selv, så er den i all hovedsak tydeligvis under 5 gr kh, både rå og kokt. Det burde jo holde for meg, og betyr at det også funker for Ketolysefolket! :)


#39

Furine sa for siden:

Hehe, godt poeng! Første linken stod det vel at det ikkje var forska så veldig på det.
Sellerirota er ikkje dum, altså! :)

Får måle blodsukker før inntak, og etter! ;)


#40

Photobscura sa for siden:

Jepp! Men jeg skjønner ikke den nye blodsukkermåleren min :p. Jeg får spørre Aeryth ;).


#41

Nannah sa for siden:

Dere som har anledning til å "Svenskehandle"....store fine og hele sellerirøtter der...og ikke minst MYE billigere:ja:


#42

marjusen sa for siden:

Jeg ELSKER sellerirot. Dette har virkelig gjort at ketolysedietten er en sann fryyyyyyyyd:D hehehe.

Lagde en pureblanding av blomkål og sellerirot i går, du verden så deilig det var. Nam nam


#43

Sanney sa for siden:

fant en "knoll" sellerirot på rema her, 39 kr kg.. og knollene er ca en drøy halvkilo :) ikke så ille pris det da. skal prøve disse "chipsa" i løpet av uka tenker jeg. og ifølge klistrelappen har sellerirota 2.8 carber per 100...


#44

marjusen sa for siden:

merkelig at rema har så stor forskjell i pris altså. her på gjøvik tar dem 50 kroner kiloen.

fant ut at ica er billigst her etter det jeg har sett. 7 kroner for 250 gram. Det blir altså 28 kroner kiloen.

Det er oppdelt innpakka i plast da, så er ikke hele hode. Men jeg spiser dem samme dag, så da gjør ikke det så mye


#45

knh sa for siden:

Jeg kjøpte hel "knollselleri" på coop obs i sta. Er dette det samme som sellerirot?
Den så helt lik ut som selleriroten som er delt opp å pakket inn. Usikker på hvor mye den veier, matvekta mi går bare til 500 g, og den veier ihvertfall endel mer enn det :)
Betalte 16 kroner for hele (det sto ingen kilopris, kun per stk).
250 gram oppdelt sellerirot som var pakket inn kostet ca 18.


#46

Furine sa for siden:

Vel, det heiter "knolselder" (uttalast KNOLL) på nederlandsk, så det er nok det samme ja. Eg forstår framleis ikkje kvifor dei absolutt på dele opp. Ta kontakt med Bama og be dei slutte med det! Kanskje det funkar betre om fleire enn berre eg spør??


#47

knh sa for siden:

okay, takk :)

Den jeg kjøpte var ikke oppdelt :)


#48

Furine sa for siden:

Bra! Men kor stor var den...? Er van med dei som er på storleik med store kolrabi/kvitkål... Og ikkje pakka i plastikk. :nei:


#49

knh sa for siden:

Den var omtrent på str med en kålrot ja:) men ikke en stor kålrot. mindre enn hodekål.


#50

Idamor sa for siden:

Var innom prix her i stad, og der har de hel sellerirot til 19 kr stk. På størrelse med kålrot, og pakket i plast.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.