Har etter jeg startet lavkarbo (egentlig før også) brukt mye salt. Spesielt nå, da jeg ikke lenger spiser så mye søtt bruker jeg salt til hvert eneste måltid. Jeg vet ikke hvordan jeg skal klare å slutte med det, for synes faktisk ikke maten smaker så godt uten. Finnes det erstatninger/andre krydder det er bedre å bruke?
Jeg har i det siste merket at jeg svetter mer salt enn vanlig, og lurer på om dere har noen erfaring om dette? Vet at salt binder vann, men til hvilken grad bør man kutte ut saltet? Føler jeg har et "fettlag" rundt magen som på en måte kommer og går.. Eller, magen ser anneledes ut fra dag til dag. Kan dette skyldes saltet jeg spiser?
Håper på svar... Og ja, jeg vet at salt fører til høyt blodtrykk +(har en far som er lege, så tro meg: jeg er fult klar over det)
Tja, det er viktig å finne en balanse mellom salt- og vanninntak. Selv sliter jeg mest med å få i meg nok salt, siden jeg drikker veldig mye vann. Det er ikke så bra, det heller :p
Men det skader jo ikke å prøve å variere med krydder, da! Når maten smaker sterkt ellers legger i alle fall ikke jeg så godt merke til om det er salt eller ei - men jeg er veeldig glad i chili, ingefær, hvitløk, ting som smaker myyye.
Det var noe om at karbohydrater + salt ikke er en god kombinasjon. Det var en god post her på forumet om det, men den ble slettet siden trådstarter ikke var fornøyd med hvordan tråden utartet seg. Nok om det. Men med mindre karbohydrater i kosten, så er kroppen mye flinkere til å kvitte seg med overskuddssaltet. Selvfølgelig kan det fortsatt bli for mye salt likevel, akkurat som at det kan bli for mye av f.eks. vann. Så det er ikke nødvendig å kutte så mye ned på saltet. Vi trenger mye salter på lavkarbo, og mange sliter heller med saltmangel. Særlig magnesium er det mange som mangler. Så hvis du velger mineralsalt, så får du litt andre mineraler enn bare natrium også. Jeg bruker knapt bordsalt. Jeg bruker hawaii-salt, himalaya-salt og seltin. Hawaii-salt er rødt og himalaya-saltet er rosa. Tihi, det ser kulere ut enn vanlig hvitt salt. :snill:
Salt binder vann i kroppen,så vannet gjør at du kan gå opp i vekt.Men det er jo bare vann og ikke fett,så det slipper igjen.Sammtidlig skal jo kroppen ha litt salt også.Bruk gjerne salt uten natrium.:)
Du leste ikke det jeg skrev? Salt + karbohydrater binder vann. Uten karbohydrater binder ikke salt vann. Overskuddssaltet blir skylt ut. Selvfølgelig kan det være grunner til at systemet ikke virker som det skal, men generelt så binder ikke salt vann på ketolyse. Kjipt at Chunky slettet posten sin, fordi det var veldig god info der som jeg ikke finner igjen nå. :(
Vel, mulig salt + karbohydrater binder MER vann, men vi er alle forskjellige, og for noen så bindes vann. Enten av salt eller p.g.a. hormoner (syklus) eller av andre grunner, så det må være lov til å skrive det uten å bli kommentert;)
Chunkys innlegg er sitert lengre ned i tråden, det er kun første innlegget som er slettet. Han slettet den fordi han ikke ønsket å bli assosiert med alternativ medisin. Det må vi ha respekt for. Jeg siterer imidlertid sitatet her, for jeg kan ikke se at det skulle oppstå noen uønskede assosiasjoner her i denne tråden. Innlegget er i god Chunky-stil; velbegrunnet og gjennomtenkt:
Vannstanden i kroppen varierer selv med konstant salt- og vann-inntak på grunn av syklus og slikt. Men det var ikke det det var snakk om her. Det var snakk om salt og vannlagring og hvorvidt det er sunt å spise salt mat.
Ah, herlig at det fortsatt var der. Jeg så ikke lengre ned i tråden. Ja, jeg respekterer selvfølgelig at han ikke ville assosieres med alternativ medisin, men det var kjipt at han slettet ett så bra innlegg. Han skrev noe mer nedover i tråden også, men han har jo slettet alle sine innlegg i den tråden. Han skrev blant annet at han spiste mye salt uten at kroppen hans lagret noe mer vann. Hvis ikke det var i en annen tråd da...
Som en litt anekdotisk kommentar til dette - i mitt høykarbo-liv hadde jeg en fot som hovnet opp og skapte blodpropp-skremsel hver gang jeg fikk i meg for mye salt. :p Det skjer ikke lenger, jeg får ikke sånne spreng-hevelser på lavkarbo uansett hvor mye salt jeg dytter i meg. Men jeg kjenner det godt i kroppen - spesielt i fingrene - når jeg har samlet mye vann, og det skjer jo faktisk ofte etter spekemat og lignende, så jeg regner liksom med at det er en viss sammenheng.
Vel, jeg spiser ketogent, og binder vann i kroppen om jeg f.eks spiser spekemat eller baconsvor, men nå binder jeg vann veldig lett da, og kjenner det fort i fingrene f.eks :o. Så at salt ikke binder vann alene gjelder tydeligvis ikke for meg. Ellers i hverdagen er jo saltinntaket mitt temmelig konstant.
Men det er ingenting i mot hva karbohydrater gjør med vannstanden i kroppen min, forsåvidt :cool:.
Da går du under "selvfølgelig kan det være grunner til at systemet ikke virker som det skal". Jeg er usikker på om min kropp binder vann med saltrik kost eller ei. Jeg spiser som regel alltid mye salt, fordi uten synes jeg ikke det smaker så godt. :geip: Men jeg har aldri kjent i fingrene at jeg har hatt for mye vann f.eks.
Om noen binder vann i kroppen etter en "spekematfest" - kan det ikke da ha sammenheng med at de ganske enkelt ikke har drukket nok til å gjenopprette balansen og fortsette på normalnivå? :rolleyes:
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.