< Tilbake til oversikten

Dette skjønner jeg virkelig ikke!

#1

Fredrikke07 sa for siden:

Har lest litt om svangerskapsdiabetes, da en venninne av meg har fått det. Alle kostholdsråd rettet mot dette, sier at man får få i seg lite fett og MYE karbohydrater i form av brød, ris og pasta, da disse matvarene skal holde blodsukkeret jevnt:eek:! Kb i pasta og brød omtales videre som komplekse...

Trodde virkelig ikke at dette var et sunt kosthols for noen med diabetes, men så har jeg da heller ikke så mye kunnskap om diabetes generelt..

Kan noen forklare meg hvorfor det skal være bra å spise dette ved svangerskapsdiabetes?


#2

Kitt sa for siden:

Det er helt totalt på trynet!:eek::eek::eek:
Selv om brød og pasta er så grove som det går an, hjelper de ikke akkurat på blodsukkersvingninger selv om de er såkalt trege karber!

Mange her sverger til Fedon også ved svangerskapsdiabetes. Jeg tror det er meget lurt!

Vil du ha et ordentlig svar, bør du sende en pm til Megvel. Dette kan hun det meste om!:)


#3

krokodillen sa for siden:

Det er tulleråd.

Av en eller grunn anbefaler Diabetesforbundet mye karbohydrater for resterende diabetikere også. Så må de jo ta ekstra insulin i store doser, veldig mange av dem. Insulin virker fettlagrende, derfor anbefales diabetikere å spise lite fett - men karbohydrater skal de av en eller annen mystisk grunn tviholde på. Fettet ville blitt uproblematisk så snart karbohydratene ble redusert.

Jeg spiste lavkarbo da jeg fikk påvist svangerskapsdiabetes, og hadde blodsukkeret under finfin kontroll hele tida. Kontroll hver uke. Trengte aldri tenke på å ta insulin.


#4

Megvel sa for siden:

Pling! Jeg hadde (nesten) svskdiabetes og kobla den diabetesen ut ved å kutte alt av korn og potetbaserte karbser (knekkebrød spiste jeg da). Fikk i meg frukt i hel form (ikke juice). Ellers som lindbergh med bønner og rotgrønnsaker i tillegg til ketosekost. Fulgte opp med ketosticks og gjorde det jeg kunne for å holde meg ute av ketosen. Det som er morsomt er at da jeg gikk lavkarbo gikk jeg endelig opp i vekt! Et kilo siste mnd. Før det hadde jeg gått opp to. Fra førvekta. Nei, jeg hadde en BMI på 24 før svsk, og gikk altså opp tre kilo totalt i hele svsk, og var fire kilo lettere enn før etter fødselen. Rett i str 38. Latent svskdiabetes er no skit og man blir helt slått ut. Heldigvis slapp jeg å oppleve dette i full blomst. Og det takker jeg lindbergtypekosten for!


#5

nellie sa for siden:

Jeg fikk ikke slike råd av legen når jeg fikk påvist begynnende svangerskapsdiabetes:) Han begynte å snakke om at jeg burde kutte ut melk og frukt.. så sa jeg at jeg hadde spist Fedonsk før, og spurte om det var lurt nå. Det syntes han var kjempeflott og sørget for at jeg slapp å gå til diabetessykepleieren for kostholdsveiledning:)


#6

Kitt sa for siden:

Der var du, ja!:klem:


#7

Matglad sa for siden:

All offentlig litteratur til gravide går jo på nettopp lite fett og mye karbo. De samme rådene som til resten av befolkningen, og de samme rådene til de med svangerskapsdiabetes. Med andre ord, så skal alle spise den samme "gale" maten enten de er friske eller syke, gravide eller ikke gravide. Ingen logikk igrunn...


#8

Fredrikke07 sa for siden:

Da skjønner jeg:D, det offentlige er like på trynet som ellers når det gjelder kostholdsråd.

Gjett om jeg skal informere min venninne og vise henne disse innleggene!

Det er jo helt vilt at de anbefaler slik kost:eek:!!

Takk skal dere ha;)!


#9

Vibeke-67 sa for siden:

Jeg hadde gått ned mange kilo på lavkarbo da jeg ble gravid, og fortsatte bare med lindberg da jeg ble gravid, men holdt meg ute av ketose. Dette førte til stabilt blodsukker og veldig lite hormonelle svingninger. jeg gikk heller ikke opp mye, dvs 12 kg som gikk av noen måneder etter fødsel. Pga alder måtte jeg ta glukosetesten, og drakk 3 dl sukkervann (urk) og fikk selvfølgelig for høye verdier. Derfor fikk jeg påvist svangerskapsdiabetes, og måtte til kontroller og selv sjekke blodsukkernivået mitt.
Jeg fikk også alle disse rådene som nevnt over her. Diabetessykepleieren var sånn: stakkars deg, da blir det mye å legge om i matveien for deg! Nå må du kutte ut fett og sukker og spise grovt brød og sunn mat.
Jeg gadd ikke si noe, jeg sa at jeg ikke trengte spesialveiledning og slapp å gå på dette.
Så kjørte jeg bare mitt vanlige løp, blodsukkeret var helt fint, og ikke noe mer ble gjort med dette. Jeg gadd ikke ta diskusjonen med noen om kostholdet, men jeg er jo beviset på at dette stemmer.


#10

frifuggel sa for siden:

Fikk påvist svangeskapsdiabetes, men på diabetespoliklinikken på sykehuset i Drammen var de veldig åpne for at lavkarbo "fungerer for en god del personer med diabetes", som de så forsiktig sa det. De var "forpliktet til å redegjøre for retningslinjene fra statlig hold, men stod fritt til å støtte alternative dietter". (Ordrette sitater har jeg i journalen min, men orker ikke finne dem frem akkurat nå..) Fikk god oppbacking på mine valg, brukte litt insulin siden jeg reagerte på alt av korn, også knekkebrød, og melkesukker, men jeg turde ikke helt være gravid uten.. Godt mulig det henger igjen hos meg at man trenger melk (ble dessuten kvalm av ost osv, rare greier..) og fiber bare MÅTTE jeg ha, ellers stoppet magen å fungere i ukesvis.


#11

Cyan sa for siden:

Jeg hadde svangerskapsdiabetes og ble fulgt opp med ukentlige kontroller på Diapol ved Rikshospitalet og der fikk jeg beskjed av endokrinologen om å kutte ned på karbohydratene og jeg fikk mye skryt for min Fedoniske kosthold uten C-måltider. Fettet var aldri en issue der. Men ja, de offentlige rådene, bl.a. fra diabetesforbundet, går på å kutte fettet og øke på karbsa. Men min erfaring fra Riksen er i hvert fall at de er oppdaterte på det feltet.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.