Sakset fra kk.no. Noen som vet? Ble bare litt nysgjerrig. :)
"Poteter inneholder lite kalorier, men metter særdeles bra. Poteten har fått en del kritikk fordi den har relativt høy GI. Hvis du koker poteten, la den være litt fast. Legger du den i kjøleskapet i 12 timer eller mer, vil GI reduseres med cirka 70 prosent, selv om den varmes opp igjen. Da blir det særdeles langsomme karbohydrater, og enda sunnere å spise. To små eller en stor per måltid er nok. Stek gjerne poteten i panne, med olje og krydder. Lett og godt!"
Ja, jeg har hørt at GI senkes når poteten avkjøles (men var usikker på om det gjaldt når den ble varmet opp igjen), men har ingen vitenskapelige artikler på det akkurat;)
Det stod at det samme gjaldt for pasta (om kanskje ikke i like stor grad). Men det er jo interessant hvis det stemmer, i tilfelle man bestemmer seg for å "myke opp" kostholdet litt igjen når man er i mål. :)
Jeg vil si fleip.. Som nesten all mat vi varmebehandler så gjør vi maten enklere og fordøye og for potet øker vi GI (et lavere ordens karbo blir konvertert til et høyere ordens karbo). Rå er det vel lite av poteten som blir tatt opp, mens godt kokt er mesteparten tatt opp av kroppen. Prosessen kan ikke reverseres ved å avkjøle. Dvs. kald potet smaker og føles ikke som rå potet.
Det finnes en oppvarmingsmetode som sies å bevare vitaminer og næringsstoffer bedre enn vanlig koking. Denne metoden og muligens kun kok al-dente vil implisere en lavere GI.
Men har hørt flere uttale seg at GI senkes (har ikke satt meg inn i det, så har ikke faktisk tenkt over om det er logisk på et molekylært nivå:p), og tror bl.a. det stod noe om det i enten Mat&Helse engang eller VOF...
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.