hanne42 sa for siden:
Det er flere forskjellige retninger innenfor lavkarbo. Det de stort sett har felles er at karbohydratene, som finnes i sukker, brod, pasta og mange andre matvarer, kuttes ned eller ut. Noen retninger er svaert strenge pa antall gram karbohydrater man kan spise daglig, som Atkins og Skaldeman, der man kan regne med a komme i ketose. Andre retninger er mildere og tillater flere karbohydrater i kosten. Hvis man velger en retning med flere tillatte karbohydrater far man en storre meny, siden man da kan spise f eks litt frukt, enkelte knekkebrodsorter og bonner og linser.
[color=#0000ff][/color]
En del nybegynnere leser om lavkarbo og bestemmer seg for a lage en egenkomponert versjon som passer bedre til egne matvaner. Dette kan fungere helt greit. Det er likevel noen "feller" man kan ga i ved a velge egenkomponert:
[color=#0000ff][/color]
- Egenkomponert betyr at du er eksperten pa din variant av lavkarbo. Da kan det vaere vanskelig for andre a gi deg rad hvis du har sporsmal. Vi ser ofte at nybegynnere med egenkomponerte varianter ber om rad nar vekten stopper opp, eller de har sporsmal om hvorfor de ikke kommer i ketose, etc. Hvis man folger en "godkjent" lavkarboretning (dvs leser bokene som vanligvis folger med disse retningene og folger radene i dem) kan man sammen klare a finne ut hva som ma gjores. Med egenkomponert variant er dette mye vanskeligere.
- Hvis man har en egenkomponert variant er det viktig at man er seg bevisst ca hvor mange gram karbohydrater man onsker a spise hver dag. Man bor ogsa ha en noenlunde ide om forholdet mellom karbohydrater, fett og protein. Nar man ber om rad her pa forumet hjelper det veldig om disse faktorene blir nevnt med det samme. I tillegg bor man fortelle hva man vanligvis spiser.
[color=#0000ff][/color]
Jeg vil absolutt ikke frarade noen a velge egenkomponert. Likevel synes jeg nybegynnere bor vaere klar over at det er mye enklere a velge en lavkarboretning som det finnes dokumentasjon pa. Ketolysedietten, Skaldeman, Atkins, Lindberg... alle disse retningene har en bok man kan lese og sla opp i. Stort sett vil man ga ned og oppna de andre helsegevinstene hvis man folger radene i disse bokene. Velger man en egen variant bor man ha god kjennskap til prinsippene for lavkarbo, man bor vite mye om naeringsinnhold i maten man spiser (slik at man far i seg nok vitaminer, mineraler, sporstoffer, protein og fett), og - ikke minst - man bor kjenne kroppen sin veldig godt og vite hva den liker, hvordan den reagerer og hva den trenger.
[color=#0000ff][/color]
[color=#0000ff][/color]