Jeg er temmelig ny på dette med lavkarbo. Er på dag 3- 4 og raser ned i vekt! Men jeg får litt hetta når ting går for fort, og vil gjerne forsikre meg om at kroppen får det den skal. Har holdt meg til i underkant av 20 g karb om dagen og passer på at jeg får i meg grønne ting.
Og lurte på om tang kunne være et godt alternativ til mineraltillskudd? Har alltid vært fysen på tang som man får kjøpt på innvandrerbutikker, og er en stor elsker av sushi. (med og uten risen ;)
Er det noen som har no god info på hva innholdet i tang er? Vet at det er endel jod og kalsium, men har hørt at tang er rene vidundermiddelet når det kommer til mineraler og vitaminer.
Trenger du mat vinterstid, er det lettest å finne ved kysten. Tang og tare er lett å sanke og inneholder mer karbohydrater enn de fleste plantene på land.
Tang og tare er alger. De er næringsrike og kan brukes som grønnsaker.Det ble antatt at asiaterer hadde lettere for å fordøye tang og tare enn andre folkeslag, men nyere forskning viser at de fleste kan fordøye alger. Det tar imidlertid èn til to uker for kroppen å venne seg til den nye næringskilden. Tang og tare inneholder 25% protein, A,B,C,D og E-vitamin i mengder samt rikelig med jod. Algene, eller tang og tare som vi kaller det, inneholder også mineraler, antibiotiske stoffer, sporstoffer og litt fett. Tang og tare som mat er et kapittel som er enda mer omfangsrikt enn matplantene på land. Tare er akkurat som sopp en ferskvare. Den kan forvelles og oppbevares i kjøleskap. Tang og tare kan også tørkes i tørkeskap eller over et bål. Tørket tare oppbevares i tette glass eller boks. Den beste delen av taren er den som sitter nærmest stilken. Spissen av bladene er den eldste delen.
Som du ser inneholder tang en god del karber, står på den andre linja. Men også - som du sier - masse vitaminer og 25% proteiner.
Nå fant jeg faktisk ut at pakken med tang her har fått seg en liten lapp med innholdsfortegnelse på engelsk!! Det var no nytt ;) Er ikke så dreven på kinesisk...så dette er et velkomment klistremerke :P
Står at det er 15 g carb per 100 g tang. Pakken er på 40 g, altså 6 g carbs per pakke. Tørket tang er så sabla lett! Tar og deler den i 6 på øyemål og regner med at det er ca 1 carb per bit ;) nam nam!
Kan spises som det er ja. finnes i melform og....taremel tror jeg det heter. Fåes sikkert i helsekostbutikker. Husker min mor ga oss det med en klatt syltetøy da jeg var liten.
I innvandrerbutikker får man det til en billig peng i tørket flak-form. Jeg syns det er godt, og bikkja mi elsker det hehe.
Er tangmel omtrent det samme som Kelp (tang- tabletter)? Etter å ha lest meg gjennom en lang utveksling her på forumet, bestemte jeg meg for å prøve ut Kelp. Har tatt en tablett hver morgen i flere måneder nå, og mener jeg går lettere ned i vekt når jeg tar dem (stoppa ei uke og da stoppa vektnedgangen litt også).
Kjempefint hvis det vise seg at tablettene inneholder så mange vitaminer og jod!
Jeg smakte tang på en hotellfrokost med egen liten japansk buffet i vår og det smakte rett og slett salt og sjø. :) Men jeg synes ikke det var noe særlig godt jeg da. Smakte tofu også og det smakte ingen verdens ting.
Er veldig glad i tang som snacks. De som er å finne i innvandrer butikker, som finnes i forskjellige smaker. Den som smaker wasabi og en annen sterk en (tror det er chili-smak) er de jeg synes er best. Synes det smakte litt spesielt første gangen jeg smakte det, men nå synes jeg det er kjempe godt. Hva den inneholder står på en klistret lapp på engelsk, men synes denne er vanskelig å skjønne..
Min chlorellaboks oppgir et høyere a vitamininnhold per kapsel enn den som er i spektros vitamin-mineral kompleks. Så å ta a vitamintilskudd trengs ikke i tillegg til chlorella ihvertfall.
I artikkelen jeg linker til står det at tang får noe fett til å gå tvers gjennom tarmen .Det kan være forklaringen på vekttapet ditt. At japanere spiser masse tang (sushi, supper etc) kan kanskje forklare litt av grunnen til at de er slanke også?
Skikkelig godt altså:) Men skjønner ikke stort av innholdsfortegnelsen på disse. Har ingen foran meg nå, men mener at det står at de inneholder sukker et sted, men så at det 0.0 av karbohydratene som er av sukker..
Dersom dere leser den tråden hvor Kelp diskuteres, vil dere se at tangmel påvirker skjolbrusk- kjertelen, og at man må være forsiktig med å få i seg for mye. (vet dessverre ikke hvordan jeg lager en link til en annen tråd, dere får søke på kelp).
Det er sikkert mulig å tvinge i seg mengder av mye rart om man vil veldig, men jeg prøvde å ta dette i tablettform. Syntes det var vanskelig å få i meg. Smaker og lukter vondt.
Det kan hende, men det blir jo din personlige greie. Og det handler vel ikke akkurat om å "ville veldig", men at kelptabletter er noe som gjerne brukes for å hjelpe en skjoldbruskkjertel som sliter, og få hypotyreose (en potensielt alvorlig sykdom) bedre, bl a så man kanskje slipper å ty til tabletter man må gå på resten av livet. Men å overdosere på kelp kan gjøre vondt verre. Så det er absolutt på sin plass å advare mot overdosering av kelp!
Selvsagt ... Men det er ikke sikkert alle er klar over at det kan overdoseres eller hvor mye som skal til, eller at man ikke bør gå på det mer enn så og så lang tid.
Dessverre utdannes ikke helsekostmedarbeidere i Norge slik at de kan gi kvalifiserte råd om naturmedisin (slik de gjør i Sverige).
Jeg har lavt stoffskfite, tok for mye kelp over en periode, og kunne kjenne at skjoldbruskjertelen ble forstørret, hvilket var ubehagelig og ga en slags kvelningsfølelse. Jeg har jo fått lest meg opp i etterttid at man kun skal ta kelp-tilskudd i så og så lange perioder, med opphold. Kunne godt tenkt meg å ta et slags tangtilskudd senere, for det hjalp en stund, men under litt mer kontrollerte former ... :o.
Én tablett om dagen er nok ikke så mye å bekymre seg for. Jeg tok maksdose i ukesvis ...
Jeg har bestilt kelp denne uka faktisk ... Har fått forverring av hypothyreosen igjen, og har den klump i halsen-følelsen hele tiden (som du beskriver som kvelningsfølelse). Nå skal jeg se hvordan et par uker med kelp hjelper på, før jeg gjør noe mer.
Hvis kelp er det samme som chlorella skal de som har for høyt eller lavt stoffskifte IKKE ta dem uten å ha snakket med fastlegen sin. Det ble banket inn i hodet mitt i dag da jeg var på helsekosten.. :o
Kelp er ikke det samme som chlorella. Kelp er jo typisk synlig brun tang (i brunalgefamilien eller noe i den dur), mens chlorella er en encellet grønn alge. Utover akkurat dét, skal jeg ikke uttale meg om hva som bør unngåes for oss med høyt/lavt stoffskifte;)
Jeg regner meg i alle fall som kvalifisert nok til å gjøre dette selv - har mye erfaring og kunnskap og har nok bedre peiling enn fastlegen i så måte :p Men det er klart man skal være forsiktig med kelp, og sette seg inn i virkingene før det brukes.
Når det gjelder chlorella og stoffskifte har jeg aldri hørt om noen sammenheng, men det er jo ikke usannsynlig at det har det. Men det kommer vel an på mengden man tar, vil jeg tro. Og igjen greier jeg ikke helt å forestille meg at legen vet noe som helst om chlorella :o
Jeg har nå avsluttet kelp-perioden min, etter å ha tatt det i ca to uker. Og klumpfølelsen i halsen er mye svakere :)
Der er jeg litt enig. Når jeg ser en sånn advarsel som må skrives på boksene til div naturmidler o.l. om at produktet bør kun brukes av de og de gruppene i samråd med legen, tenker jeg alltid "Hva f*** vet vel legen om dét?":p
Og kan jo ikke være så lett for legen å skulle gi råd om alle mulige preparater de aldri har hørt om...
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.