Jeg er en nybegynner på en ketolysekur (dag 3)
Jeg spiser regelmessig og til jeg kjenner jeg er mett. Spiser litt nøtter eller noe grønt mellom måltider.
men jeg er så utrolig sulten veldig ofte. Jeg våkner om morgenen og magen min skriker etter mat. og sånn er det ofte midt på dagen og. selv om jeg spiser nok og ofte, tror jeg.
I begynnelsen er det vanlig å være veldig sulten! Kostomleggingen går ikke kroppen hus forbi, den skriker etter karbohydrater, men tier stille etter noen dager om du bare ikke gir etter og forer monsteret!:p
Spis deg passe mett på gode lavkarbovarer og fett hver gang du er sulten, så skal du se at du snart klager over at du ikke er sulten!;):)
Spiser du eggene kokt eller stekt?
Hva steker du dem i?
Knekkebrød?:eek: Hva slags? Håper du har mye meierismør under den osten!
Salat, hva slags salat? Har du olje på den feks? Annen dressing Rømme?
Hva slags kjøtt? Skinke og kylling feks er svært magert kjøtt!
Det er nok som nevnt omlegging. Selv fører jeg opp det jeg spiser for å få oversikt på hva jeg får i meg. Du skal vel ha ca 70% av energien fra fett i løpet av dagen. (Ihvertfall der jeg ligger)
Men, blir sulten selv ofte, dersom jeg tror jeg har spist nok, men ikke har det. Det er nemli ikke slik at å gå på lavkarbo automatisk gir mye kalorier. Har i dag f.ex ikke spist mer enn ca 1000kkal. Så nu er jeg sulten igjen til tross for mye mat! :p Lutefisk å smør og bacon va mettende, men ikkje så veldig lenge! Å merkelig lite kalorier, iforhold til mine vanlige middager.
Store frokoster hjelper også på å være mett lenge. Bruker mye kremfløt og grønnsaker til frokosten jeg i tillegg til kjøtt eller egg. 2 knekkebrød varer ikke lenge!!!
Men du venner deg nok snart til det, bare vær glad til. De fleste plages med å være matlei i starten fordi de ikke har kommet inn i lavkarbo og derfor har lite variasjon i starten :)
Jeg føler det faktisk helt omvendt. Jeg er også på dag 3, men jeg har vanskelig for å bli sulten, så noen ganger spiser jeg bare fordi jeg vet at det er lenge siden jeg har spist. Men er flink til å få i meg maaaasse fett :-P
Jeg er også på dag 3, og min mage har sagt helt stopp:eek: - så jeg måtte ta meg noe for å løsne litt i dag. Men er spent på hvordan det går framover, er en omstilling for kroppen det er sikkert.:p
Jeg spiser som oftest eggerøre, med melk (har ikke kjøpt fløte enda), steker de ikke i noe.
Spiser delikatesse knekkebrød, men nå går jeg over til fiberrik. Har på bacon smøreost, så intet smør.
Salaten er vanlig isberg med mais, tomat, agurk og fetaost i. Har ikke funnet en dressing jeg liker enda.
Kjøtt har det gått i kalkun og kylling som har blitt rester fra middag. Men blir nok annet kjøtt og.
Ok. Mye fløte og slikt til frokost sier du. Forslag til frokost? Gjerne noe jeg kan lage kvelden før, eller i store kvanta og ha kaldt eller fryst. For jeg har aldri god til om morgenen :P
Du sier at du følger ketolysekuren, men på kostholdsfilosofien din står det Egenkomponert. Jeg går ut fra at du følger ketolysekuren? Har du i så fall lest boken? Hvis ikke anbefaler jeg deg å lese den først og fremst (lån den på biblioteket om du ikke vil kjøpe den). På ketolysekuren skal du få i deg rundt 15 gram karbohydrater per dag og mye fett. Ut fra din meny ser det ut som du får i deg altfor mye karbohydrater og altfor lite fett (og etter min mening lite mat i det store og hele). Karbohydratene skal hovedsaklig komme fra grønnsaker (de over jorden). De knekkebrødene du spiser er ikke ketolysevennlige. I oppskriftsforumet kan du finne oppskrift på knekkebrød du kan bake selv dersom du ønsker det (Nannahs knekkebrød er populære). Styr unna lettprodukter, disse inneholder som oftest for lite fett og mye karbs.
Veier du maten og teller du karbohydrater? Dersom du går på ketolysekur må du gjøre dette i begynnelsen for å være sikker på at du får i deg det du skal. Etterhvert som du blir dreven får du en feeling på hva og hvor mye du kan spise :)
Min frokost er 6 av 7 dager i uke rester etter gårsdagens middag. Tar kjøtt til overs fra dagen før og varmer på stekepanne sammens med grønnsaker som brokkoli, sopp eller salatblad kuttet opp. Varmer det litt å har over fløte og lar det koke i sammen til det blir en form for stuing. Kan fint lages dagen før, bare å varme i mikroen. Selv sover jeg mindre når jeg spiser lavkarbo så da våkner jeg tidlig.. å har lite annet å finne på enn å lage frokost :p
Ellers er jo da eggerøre, bare med fløte i stede for melk. Å de beste kokkene bruker kremfløte med mest fett, og ikke matfløten. Bruker å ha litt skinke/bacon, løk eller sopp og ost i eggerøren jeg da.. metter litt ekstra. Btw, tror om du ikke har fløte, så er det bedre å bruke vann enn melk, siden det er så mye sukker i melka. Bare tips det da. :)
Romlingen kommer vel av fiber, hvis jeg ikke tar helt feil. Men det kan være smertefullt å gjøre store og raske forandringer i fiberinntaket. Trappe ned gradvis kanskje, og til slutt kutte ut knekkebrødene helt? Min mage romlet MYE på høykarbo, men nå har den ikke romlet siden jeg begynte på lavkarbo for 15 måneder siden.
Jeg var veldig sulten de tre første dagene og så var det slutt :) Du har fått gode råd her, jeg også synes du spiser lite, for mye karbo og altfor lite fett!
Øk på med fett, reduser karbo og spis MER mat! I starten trenger kroppen all den hjelpen du kan gi den ved å gi den FETT så den får kommet i gang med fettforbrenningen :)
Les deg opp på karboinnhold på matvarene dine, knekkebrød og mais er ikke lavkarbo. I tillegg - stek maten din i smør, helst meierismør eller olje.
Hei,
Kan man bruke kremfløte istedenfor matfløte? jeg tenker at matfløte er bedre å bruke til mat (stuinger,supper ol) og kremfløte til desserter da jeg ser for meg at den smaker søtere? stemmer det, eller burde jeg bare bruke kremfløte?
Jeg synes det er en stor utfordring å omstille meg mentalt ang all fette man skal spise. Virker fortsatt helt vilt å skulle steke i meierismør, smør på ketolysebrødet, masse egg og bacon til frokost, litt seterømme til omeletten, kylling i fløtesaus og soppstuing av fløte.. Får av og til (og ikke så rent sjelden) litt angst for at nå legger jeg på meg og ender opp som en diger festpølse til slutt.. For enn om jeg får i meg alt for mye fett, el kalorier? Jeg synes maten er god den. Har alltid elsket rent kjøtt, grønnsaker.. og heller ikke spist så mye godterier.. Er overhodet ikke avhengig av karbo som i pasta, ris og poteter, så ingen problem å holde meg unna dette, så denne ketolysekuren burde jo funke som bare det for meg..
Men, er splitter ny her, og kunne ha tenkt meg tilbakemelding på hvordan dere synes en dag på mine (uransakelige) matveier ser ut :)
takker og bukker for all hjelp
Frokost: 3 stekte egg el omelett med sopp,paprika, skinke el salami + litt fetaost og noen oliven.
Lunsj: omelett el 2 ketolysebrødskiver med makrell i tomat/ost/skinke/salami + agurk..
Middag: 2-3 kyllingfillet med 5 sopp, en løk, chilli, hvitløk, en halv brokkoli el blomkål. Stekes i smør, så kokes noen minutter i en pk fløte og 2 ss rømme. salt og pepper.
Kvelds: en neve valnøtter el noen osteskiver. Hvis jeg er veldig sulten, steiker jeg et egg el to..
Visst kan du det. Jeg bruker bare kremfløte. Fetere og mindre karbohydrater. De sier at matfløte tykner mer i sauser enn kremfløte, men jeg bruker kremfløte i sauser også jeg. Forresten så kan creme fraiche også vispes. Det passer i langtifra alle retter, men av og til er det godt med litt syrlig.
Glem det du har lært om kalorier! ;) Kalorier skal du ikke tenke på med mindre du får ett vektplatå på noen måneder. Følg sultsignalene! Er du sulten, så betyr det at du skal spise. Er du mett, så betyr det at du ikke skal spise. Veldig uvant og så blir sultsignalene litt annerledes enn man er vant med på høykarbo. Men man kommer fort inn i det. Det hender at jeg går hjem fra jobb uten å spise lunsj, fordi jeg ikke ble sulten. Og er jeg ikke sulten, så har kroppen nok energi så da trenger jeg ikke å spise.
Man kan spise så mye fett at kroppen ikke trenger å bruke sitt eget fett til energi, men da spiser du sannsynligvis selv om du er mett. Man MÅ spise en god del fett for å tenne "fettbålet". Uten nok fett i kosten vil ikke kroppen forbrenne fett fra kroppen heller. Du kan jo regne ut energiprosenter av maten du spiser. Man bør ligge på ca 70-80 e% fett, 20-25 e% proteiner og 0-5 e% karbohydrater når man er i ketose.
Og så lenge man er overvektig er det nesten umulig å legge på seg fett når man kutter kraftig ned på karbohydratene. Vårt viktigste fettlagringshormon er insulin, og det blir det veldig mye mindre av i kroppen din nå. I stedet produserer kroppen glukagon som er fettforbrenningshormon. Glukagon blir bare produsert når insulinet har vært lavt nok så og så lenge. Og insulinnivået er alltid lavt nok når man følger ketolyse og andre ketogene dietter. Ser du nå problemet med ernæringsrådet statens råd for ernæring gir? Masse karbohydrater gjør at vi har mye insulin og insulinet låser fettet i cellene og går i fettlagringsmodus. Og dette påstår de at vi skal holde oss slanke på? :rulleøyne
Lavkarbo og høyfett (LCHF) er vektregulerende. Så er du over normalvekta di, så vil du ikke kunne gå opp i vekt. Du kan også spise det hele livet uten å bli undervektig! Undervektige kan faktisk spise LCHF de også og gå opp i vekt. Så spiser du for mye fett vil det bare si at du går treigere ned. Men som regel er det det motsatte problemet, altså for lite fett. Så bare kjør på til du er mett, du.
Hvis du har vært på sulteslanking før, så kan det hende at kroppen vil prioritere å bygge opp musklene igjen først. Sulteslanking tærer nemlig mye på muskler. Lavkarboslanking tærer på fett og ikke muskler! Målebåndet er din venn. Det er en del som opplever å gå opp i vekt, men ned i cm. Ikke se deg blind på vekta, men kjenn også på klærne.
Fordelingen av fett, proteiner og karbohydrater synes jeg ser ganske fin ut. :ja: Og når det gjelder mengde, så er det deg det står på. Man skal spise til man er behagelig mett og glemme kaloriene. Jeg synes det hørtes bra ut, så bare spis ca slik en periode og se om det er rett for deg.
Egg har forresten nesten en perfekt fordeling mellom fett, proteiner og karbohydrater. I tillegg inneholder egg masse vitaminer og mineraler. Og mesteparten av vitaminene og mineralene er forresten i eggeplomma, så jeg ler litt inni meg når jeg ser folk (Grete Roede og slikt) spise eggehvite-omelett.
Tusen takk Aeryth for fint og tilfredstillende svar ;)
Selv om jeg har lest boka om ketolyse, går det litt tregt inn, siden det liksom står det stikk motsatte enn man er oppvokst med..
Men det kommer seg nok når man ser resultatene etterhvert :D
Værsågod. :snill: Selve maten er lett å spise, men det tar virkelig tid å omstille hodet til at man skal spise så mye fett etter å ha hørt hele livet at man må kutte ned på fettet. Så bare ta tiden til hjelp og les deg opp på emnet. Kunnskap er makt. Det er så masse informasjon om emnet på Internett, og noe er bra og noe er tull. Ikke alltid bare bare å finne ut av hva man skal stole på heller.
til frokost spiser jeg eksempelvis frokostpannekaker bestående av 1 dl KREMfløte og 2-3 egg, med baconrøre på. (blir nok til 3 pannekaker) Denne består av bacon, majones og Creme Fraich. NAMNAM! Da er jeg mett helt frem til middag! :D
Ellers spiser jeg ostekjeks (taffelost 1 min i mikroen) med masse egg og majones på (smør under såklart :P) + bringebærsmoothy (1 dl KREMfløte, 1 dl Tyrkisk Yoghurt og 1 dl farris + 1/2 dl bringebær):rolleyes: Mmm, nå ble jeg neste litt sulten :p
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.