ada-emilie sa for siden:
Ser at mange har prøvd hennes forslag. Kan dere ramse opp grunnene til at det ikke funker?
Er det kalorikontroll, posjonskontroll og særlig støttegruppe som gir resultater?
ada-emilie sa for siden:
Ser at mange har prøvd hennes forslag. Kan dere ramse opp grunnene til at det ikke funker?
Er det kalorikontroll, posjonskontroll og særlig støttegruppe som gir resultater?
Augustina sa for siden:
Jeg har prøvd GR-kurs og det gikk greit nok det. Jeg var ikke den som sultet meg ned i vekt, men det var slitsomt å hele tiden måtte ha stålkontroll på hva som gikk inn og ut. Husker jeg grudde meg til hvert møte, var alltid redd for å ikke ha gått ned nok og dermed ikke være flink nok. Selv om både kursleder og de andre var hyggelige de.
Det hele endte i hvertfall med at jeg alltid hadde totalkontroll over kaloriinntaket og jeg trente veldig mye, men følte aldri at jeg var flink nok. Har siden hatt et noe anstrengt forhold til kalorier og matinntak - og jeg har mange ganger lurt på om ting hadde vært annerledes om jeg ikke hadde gått på det kurset.
Kari Marita sa for siden:
Jeg gikk på Grete Roede kurs for mange år siden,jeg gikk ned 20 kg ,men gikk di opp etter hvert igjen.Grunnen til at en går opp i vekt igjen tror jeg er at det er lite mat på kurset og en er aldri mett.Når en da er "ferdig" slanket spiser en større porsjoner og får rett og slett mat hunger.Selvsagt gjelder det ikke alle .Resultatene under kurset kommer jo av at porsjonene er små,kaloriinntak på 1200-1500 kcal.Støttegruppa gir motivasjon.
Nerthus sa for siden:
GR fungerer fint det - i en periode. Etterpå er det vanskelig å skulle holde seg unna det med mest kcalorier i på daglig basis. Har gått ned mye på GR - men alltid gått opp igjen fordi jeg under kursene ikke forstår hvordan jeg skal leve etterpå. GR tilbyr kurs i hvordan holde vekten også men disse har jeg aldri prøvd.
JEG begynte på lavkarbo fordi i fjor "sluttet" GR å fungere på meg. Jeg gikk opp 2 kg på 8 uker selv om jeg var kjempeflink og trente som fy. (gikk opp fettmasse... ).
På samme kcalori-mengde og lavkarbo går jeg ned i vekt - samtidig er det så liten forskjell på det jeg skal spise når jeg ikke skal ned i vekt at dette er drømmesituasjonen. I tillegg har blodverdiene mine normalisert seg med så stort fettinntak.
Justeringer må til - jeg går ikke "enkelt" ned i vekt lengre, sikkert pga utrolig merkelig og variert kosthold siden jeg var ungjente. Jeg kan like mye om hvor mye kcal det er i mat fra GR-tiden som jeg nå kan vedrørende karboinnhold ler ;)
ada-emilie sa for siden:
Ok, så grete r. tilbyr ikke en livsvarig kostplan, kun en diett man skal avslutte ved ønsket vekttap? eller passer den kun for de som er fornøyd med den typen mat hun anbefaler og dette i kontrollert inntak?og at de kan fortsette å spise som hun anbefaler permanent?
Festina lente sa for siden:
Grete Roede funket ikke for meg fordi jeg var mye sulten og frøs hele tiden pga. lavt kaloriinntak. Følte meg mye slapp og alt ble et ork. (Jeg kan selvfølgelig spise 1 kg grønnsaker hver dag for å fylle magesekken, men etter noen uker blir jeg bare såååå frustrert av all tyggingen uten at det gir noen metthetsfølelse som varer).
På lavkarbo er jeg nesten aldri sulten, fryser ikke, har jevnere blodsukker (slipper å bli så sulten at jeg skjelver på hendene) og har generelt mer energi. Derfor tror jeg at jeg kan klare å opprettholde dette kostholdet videre.:) Det klarte jeg dessverre ikke med GR og må gå ned de samme kiloene + mange ekstra.... enda en gang :(
Trille sa for siden:
Jeg har vært en jojo-slanker i 20 av mine snart 38 år... har prøvd mye div dietter, Grete roede, libra, fedon-kurs og enda mindre karber. Nå har jeg gått på roede kurs i 18 mnd og gått ned snart 30 kg. Jeg er veldig spent på hvordan det går når jeg skal stabilisere vekten. Skal gå hold vekten-kurs og har bestemt meg at dette er siste gangen jeg går ned i vekt. Nå skal jeg bli der.
Min erfaring etter alle disse årene er at man må lære sin egen kropp å kjenne.. Jeg må spise mye proteiner og mindre karbo enn tradisjonell roede-anbefaling, men nå har også roede fått øynene opp for karboredusert kosthold og anbefaler det til de som ikke blir mett eller går ned i vekt av vanlige roede råd. Kunnskap om lavkarbo har også gjort meg mindre skeptisk til fett , og da helst det sunne fettet. Jeg kjenner at om jeg bare spiser magert så blir jeg fryktelig sulten. Jeg må derfor spise laks, avokado og eks mandler hver dag. Dette snakkes det også om på kursene.
Ang kcalorimengde så varierer det etter alder, kjønn og aktivitetsnivå. Jeg har spist meg ned fra 2500 kcal til nå 1600 - 1800 kcal per dag. Jeg har ikke vært sulten!!
Jeg var veldig skeptisk da jeg begynte på kurs, er mindre skeptisk nå, men har sett mange som bare har tatt de 8 ukene som en kur. Da raser de ned i vekt, men jeg tror kanskje de vil gå opp igjen også. På kursene og i bøkene snakkes det mye om at dette er varige endringer + den mentale endringen som må til, men pga at mange bare skal ned 5-10 kg er det ikke alltid like lett å få forståelsen for dette blant kursdeltakerbe.
Mitt poeng er egentlig at man må lære seg selv å kjenne, få kunnskap og finne ut hva man kan leve med på lang sikt. Mat skal være en sosial og hyggelig del av livet uansett kostsammensetting.
Coockie sa for siden:
Da jeg begynte på Grete Roede fikk jeg beskjed om å begrense kaloriinntak til 1200-1500 kcal pr. dag. Dette har vist seg i etterkant å ødelegge mye for meg.
Mens jeg gikk på dietten var jeg konstant sulten, slet med sterke søtsug og fikk søvnproblemer. Jeg var slapp og sliten hele tiden. Sovnet ofte på ettermiddagen og fikk store problemer med å konsentrere meg på skolen. (falt 2 karakterer i en del fag denne perioden) Jeg sluttet å være sosial, på grunn av mangel på energi, og ble dermed deprimert.
Nå skal det sises at jeg trente mellom 6 og 8 timer i uken mens jeg gikk på GR, så jeg var ikke lat heller. Husker også at det pleide å svartne for meg under trening på grunn av mangel på energi. Rasultatet var at jeg ila. 6 mnd. gikk opp 5 kg, to klesstørrelser. Det tok meg nye 6 mnd. før jeg igjen klarte å opparbeide en stabil psyke. I denne perioden gikk jeg opp nye 10 kg fordi jeg hadde satt kroppen i «sparemodus» ved å innta for lite energi.
Jeg har forståelse for at denne dietten godt kan fungere for mange mennesker, men desverre ikke for oss som ligger på grensen til insulinresistens og/eller diabetes. Beklageligvis var det ingen som opplyste meg om at karbohydrater har en større negaiv effekt på oss en «friske» mennesker. Verken lege, kursleder eller ernæringsfysiologer. Jeg fikk stadig beskjed om at jeg ikke måtte slurve med dietten, for det var ingen som trodde jeg fulgte den på grunn av de negative resultatene...
ada-emilie sa for siden:
Men ble det tatt hensyn til din store treningsmengde da de satte et tall for kalorier da?
Tok du opp problemet med energiløshet pga for lite energi med kursholder?
Carisma sa for siden:
Hvis du vurderer et kurs ville jeg MYE heller satt pengene mine på et fedonkurs enn noen av de andre. Der lærer du hva maten faktisk gjør med kroppen, ikke hvor ubrukelig du er som menneske som ikke har selvkontroll nok til å ligge på 1000 kcal om dagen. (Libra-kurs-erfaring...)
Coockie sa for siden:
Alle opplysninger ble oppgitt ved diettstart, så da regnet jeg med at det ble tatt hensyn til da jeg fikk tallene jeg skulle følge.
Alle problemene jeg tok opp ble begrunnet med at jeg «måtte» ha slurvet med dietten, for fantes rett og slett ingen annen forklaring.
Nå skal det nevnes at jeg var såpass ung og naiv at jeg fremdeles trodde alle overordnede hadde mitt beste velvære som primærmotiv og ikke pengene de tjente, noe jeg i etterkant har forstått var feil.
Dette er dog kun min opplevelse. Jeg kjenner til flere som er veldig fornøyd med dietten. Desverre kan jeg ikke snakke på deres vegne.
Nerthus sa for siden:
Det avhenger ofte av kursinstruktør hvor vellykket man føler kurset er og om man får god nok oppfølging underveis. Har gått en del GR kurs, men bare opplevd EN dårlig kursleder - ellers har de mye kunnskap og engasjement. GR har også hold-vekten kurs som jeg innbiller meg går en gang pr mnd i ett år? Husker ikke helt :) Jeg synes også det er positivt at GR nå også har karboredusert tilbud for de som ønsker det. Jeg var ALDRI sulten på GR - hadde problemer med å få i meg all maten jeg skulle spise faktisk. Det var i tillegg ganske gode rutiner for å spise mer de dagene man trente mye, og jeg opplevde min kursleder som svært oppmerksom på og opptatt av at alle skulle spise NOK mat i løpet av en dag. Ofte var det stans i vektnedgang fordi de hadde spist for lite mat.
Det dreier seg om å prøve ut ting, lære seg selv og kjenne og ikke minst få nok kunnskap til å ta så gode avgjørelser som mulig når det gjelder ens egen kropp :)
Mellon sa for siden:
GR funket fint for meg. Gikk et kurs og tok av nesten 7 kg. Fortsatte med samme kosthold uten anstrengelser og gikk ned ytterlige 9 kg. Men jeg klarer nå ikke gå på det på egenhånd, og kurs er så dyrt. Lavkarbo klarer jeg fint å gå på på egenhånd, kun ved hjelp av forum.
Så for min del er det rett ig slett lettere. Eller, det var utgangspunkte for lavkarbo, nå føler jeg meg også mye bedre pga lavkarbodietten
ada-emilie sa for siden:
Takk for interessante delte erfaringer. Jeg spør ikke fordi jeg vurderer det selv,Carisma. Jeg ville bare vite hvordan erfaringene og opplegget er. Jeg er glad det er en viss fleksibelitet i forhold til trening og hvordan folk reagerer på mengde næringsmidler. Liker å vite at de gamle kostholdsfilosofier kommer videre ved å inkorporere det nye uten å måtte gi seg bare fordi noe nytt kommer. Igjen takk for info. Jeg håper og tror flere vil finne disse erfaringene interessant(hvis ikke hadde jeg aldri stilt spørsmålet).
Kanutten sa for siden:
Jeg gikk også opp i vekt på GR. Jeg var konstant sulten og sur. Nå spiser jeg flere kcal enn på GR og er mett og blid. OG går ned i vekt, sakte, men sikkert!
drizella sa for siden:
Jeg har også gått på gr kurs, med det resultatet at jeg gikk opp i vekt. Jeg
hadde mye mer trimpoeng enn de andre på kurset, og holdt meg til kaloriene jeg skulle. Det virket som de ikke trodde jeg holdt meg til kuren. Når det neste kurset begynte, fikk jeg tilbud om å gå det gratis. Skulle da få ekstra hjelp fra noen høyere oppe i systemet. Jeg ble med på det, men la på meg et par kilo til. Jeg fant så ut at jeg var insulinresistent, og begynte da på ketolyse. Går ikke ned fort da heller, men går i hvert nedover. Og det er jo så mye mer behagelig. På gr gikk jeg mye sulten/fysen, og fikk veldig lyst på alt som var fett. Drømte om ostepølse med bacon osv.
Det er jo mange som har hell med gr, men er absolutt ikke å anbefale for de som er insulinresistente.
TrillTrall sa for siden:
Har en kjenning som gikk ned 10-15 på GR for noen år siden. Hun påsto at de kunne spise såååå mye mat hver dag at hun hadde problemer med å få i seg alle de 1200 kcal hun skulle i løpet av en dag.
Vel... Nå er hun så stor som jeg aldri har sett henne før...
vimsen85 sa for siden:
Jeg møtte også denne holdningen på det siste GR-kurset. Jeg spiste og slet med å få i meg mine 1600 kalorier. Jeg var så oppblåst og magen gjorde vondt. Men jeg prøvde hardt. Hadde lite energi og var ofte svimmel på tredemølla. Svimte av på en gruppetreningstime en gang. Jeg ventet og ventet på energien de har lovd meg på GR. Den kom aldri. Jeg har funnet den ved hjelp av LCHF da :) Og jeg følte meg mislykket og var bare deppa. Gikk ned en hel kg på to mnd. Et resultat jeg slet ræva mi av for. Jeg ville ikke annet enn å gjemme meg i sjokoladepakka. Jeg har prøvd GR sikkert 10 ganger på egen hånd de siste fire åra. Og bestemte meg i fjor jul at jeg skulle klare det nå. Takker maktene for at fridr her inne fikk meg med på oppstartmøte med KOS i Tromsø. Dag Viljen P. fikk opp øynene mine for at det finnes et alternativ.
Vel, det karboreduserte kostholdet til GR er minimum 160 g karbs om dagen. Jeg synes fortsatt det er ganske mye.
LCHF FTW!
Nerthus sa for siden:
Helt klart for mye med 160 g karbo pr dag - SAMTIDIG må vi kunne se det positive i at dronninga av lavkcalori og lettprodukter holder på å snu skuta i en litt annen retning. Det tar tid - MEN den er på vei til å snu ;)
Carisma sa for siden:
Det er kun en markedsgimmick. De har jo faktisk ikke lagt det på lavkarbo, siden det regnes under 150g. Hun er god til å se hva som er populært og reklamere rettet mot det. Ikke første gang....
Kitt sa for siden:
Jeg gikk ned 20kg på 16uker med GR i 1996! Fulgte matopplegget til punkt og prikke.
Jeg var sulten hele tiden og bare drømte om den dagen jeg hadde vært forlover i bunaden slik at jeg kunne spise "normalt" igjen!:o
Like før siste kurset var slutt, fikk jeg noen vanvittige magesmerter som etter noen anfall ble diagnostisert med gallestein. Legen som senere fjernet galleblæren min, lo litt da han kunne konstantere nok et resultat av et totalt fettfattig GR- kosthold! Kurslederen (som var operasjons- sykepleier) blånektet for at GR- kurset hadde noe som helt med gallesteinene å gjøre, men kirurgen var sikker i sin sak. Overgangen fra et normalt fettholdig kosthold til den tidens fettløse GR- kost ga mange kvinner problemer med gallestein!
Og selvfølgelig kom kiloene tilbake!:p Litt etter litt og så i full fart kom alle 20 tilbake og jammen hadde de med seg noen få venner også!:(
Godt konseptet nå tillater mer fett og faktisk begynner å snuse på noe som kan bli lavkarbo etterhvert!:)
ada-emilie sa for siden:
Ja, om få år er det som Fedon anbefaler.
Carisma sa for siden:
Mora mi fikk også gallestein av GR-kosten. Selv om hun ikke hadde spist særlig mye mer fett før det heller. Ikke gikk hun ned så mye som en kilo heller (bortsett fra gallesteinene de fjernet) :rolleyes:
Nerthus sa for siden:
Ok - da velger JEG og se litt positivt på at tankegangen ikke er helt fastlåst og at karboreduksjon ihvertfall er et tema! I dagens samfunn spiser vi uansett mye mer enn 160 gram karbo pr dag (jeg gjorde ihvertfall det) - og all reduksjon i rett retning mener jeg er positivt - uansett hva bakgrunnen er i utgangspunktet ;) Rom ble ikke bygd på en dag osv.
Det er stor forskjell på GR fra første gangen jeg gikk for ørten år siden og i fjor. Tidligere var det veldig anti-fett og anti-kcalori hehe, i fjor opplevde jeg kursbøker som inneholdt bedre kunnskap om næringsstoffer som feks fett, selv om det er begrenset til det som er såkalt sunt fett. I tillegg er kcalori-nivået mye høyere enn det var første gang jeg gikk kurs - jeg gikk nå på 1600 kcal utifra alder/høyde/vekt og aktivitet og jeg var IKKE sulten i det hele tatt. Det ble gjentatt veldig ofte at det var viktig å ikke spise for LITE mat.
Har ei venninne som er GR-kursleder, som er meget interessert i mine erfaringer med lavkarbo. Vi har diskutert og pratet mye om det - og jeg håper da kanskje at hun, som har holdt på så lenge - kan videre være med å påvirke til at man reduserer karbo og øker på med fett fordi det er helsemessige fordeler med det i tillegg til vektreduksjon.
Hilsen evig av-og-til naive optimist med positiv innstilling til det meste :D
vimsen85 sa for siden:
Jeg glemte å si at jeg syns støttegruppekonseptet er bra. Jeg kunne godt tenkt meg å prøve et sånt konsept for lavkarbo. Men jeg syns lavkarbo er lettere på egenhånd. Jeg har også prøvd Librakurs og syns det i bunn og grunn var ganske likt GR. De snakket riktignok om GI, men mente likevel at potet og ris var naturlig i kostholdet.
ada-emilie sa for siden:
Ja, det er jo det fine med G. Roedes opplegg. Men så har vi dette forumet da hvor det er en stooor gjeng. Det har jo sine ekstra fordeler. Og så lenge vi er snille med hverandre her vil det også fungere som støttegruppe på mer enn bare informasjon.Cyan sa for siden:
Jeg har gått to GR kurs (For dem som skal ned mer enn 20 kilo), og jeg hadde ikke noen store problemer med det bortsett fra at jeg ikke gikk nevneverdig ned i vekt da :p Jeg var hverken sulten eller sur (skulle spise 1600 kcal per dag, men holdt meg stort sett til ca 1400), men jeg hadde noe søtsug og fikk relativt kraftige blodsukkersvingninger dersom jeg ikke spiste ofte nok. Men jeg gikk bare ned bare 4 kilo i løpet av de to kursene på tross av stor overvekt, og jeg hadde en liten følelse av at kurslederen trodde at jeg jukset, hvilket jeg ikke gjorde.
Jeg tror nok at GR sitt opplegg fungerer helt fint for mange som ikke har insulinresistens, og det er i hvert fall bedre å gå på et GR kurs enn å sitte hjemme og proppe seg full av junkfood. Selv om kostholdet baserer seg på en del karbohydrater og lite fett så fokuserers det likevel på de langsomme karbohydratene. Man får jo ikke beskjed om å tygge kneip med magerost hele dagen heller. Man kan jo selvsagt stille seg kritisk til at det er en industri med dyre kurs for å lære seg noe man strengt tatt bare trenger å google seg til, men det samme gjelder jo også for eventuelle lavkarbokurs som blir holdt. Ingenting er gratis ;)
ada-emilie sa for siden:
Man kan sammenligne det med det man betaler for å få terapi. Man betaler for at andre gir den støtten man trenger der man trenger det. Ikke noe i vegen for det.
Zillah sa for siden:
Syns ikkje det var noko mykje støtte i GR-gruppene, eg. Mi oppleving av GR var ei kursleder som ikkje forstod spiseforstyrrelser, ydmykande offentleg veiing og deltakarar som kun hadde fokus på kven som hadde trimma mest sidan sist.
Det har forhåpentlegvis kome lenger på dei åra som har gått sidan eg gikk på kurs.
Carisma sa for siden:
Og hvor mange kosemerker man hadde igjen :rolleyes:
ada-emilie sa for siden:
Huffda, det høres ut som en barnehage.Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.