Makronella sa for siden:
Salt lammelår er noe jeg bare MÅ ha i jula.
Mange bruker det som middag men her i huset er det pålegg.
Jeg liker best å salte selv -gjerne en lammestek slik at jeg får store skiver og slipper benet. Det krever litt planlegging og noen flere dager enn det er igjen nå, så i år har jeg endt opp med et ferdig saltet lår. Fremgangsmåten for selvsalting kan dere likevel få her. Prosessen tar åtte - ti dager.
5 liter vann
1kg salt
1,5 ss sukrin
Dette kokes opp og avkjøles.
Tørk av låret legg det i et passe kar (av plast ) hell på laken. Hele kjøttstykket må dekkes -gjerne lett press. Bare pass på ikke bruke noe i metall. La stå kjølig i 5-6 døgn. Ta det da opp av laken og vann ut i 12 timer. Pakk så låret i plast og la det hvile i et døgn i kjøleskapet.
Koking:
Jeg koker ikke lammelåret i vann, men i ovnen på 125 grader. Kjøttet pakkes i folie. Et steketermometer settes i den tykkeste delen. Legg det på rist over langpanne på nederste rille.
La det hele ligge til steketermometeret viser 72 grader. Det står i oppskriften at det tar 3-4 timer, men jeg syns fort det kan gå mer tid enn det. La termometeret bestemme ikke klokka. Låret avkjøles og oppbevares kjølig.
Ferdig stekt
Utrolig saftig og godt kjøtt -passe salt smak -godt til pålegg og middag Oppbevaring av julepålegg
En fin måte å oppbevare store stykker med julepålegg er å vri opp et kjøkkenhåndkle i saltlake.
Pakk kjøttet inn i håndkle og deretter i kjøleskapet. Dermed får det luftet seg, men tørker ikke inn. En metode jeg har lært av svigermor, og som har fungert i alle år :)