< Tilbake til oversikten

Kolesterol

#1

meretely sa for siden:

Jeg har spist lavkarbo siden i mai, og gått ned 10 kg, - som jeg er kjempefornøyd med. Jeg trives også mye bedre med mitt nye kosthold, livet er blitt MYE bedre!!

Men nå fikk jeg målt kolesterolet, det er på 7,8. Jeg har tidligere ligget på 3,6-4,6. Doktoren min anbefaler meg å slutte med lavkarbo. Litt nedtur, jeg har fortsatt noen kilo å "miste".

Jeg spiser antagelig litt for mye melkefett. Noen med lignende erfaringer? Har lest endel om kolesterol, men er fortsatt veldig usikker på hva som er lurt.Noen som har peiling på hvor fort kolesterolet endrer seg? kan det være en tilfeldig topp?
Jeg har ikke vært særlig fysisk aktiv det siste halve året. Har det betydning?

Nå blir det jo noen karber i jula uansett, så får jeg se på nyåret.



#3

Kula sa for siden:

Det finnes ingen sammenheng mellom høyt kolesterol og hjerte-/karsykdommer hos kvinner. Du kan jo nevne det for legen din...


#4

Fjasnissen sa for siden:

Problemet er om legen ikke tror noe særlig på det. Da kan det være greit å ha nyere forskning som støtter utsagnet med så man ikke bare framstår som påståelig ovenfor noen som skal vite bedre enn oss "vanlige".


#5

Kula sa for siden:

Man må heller gå den andre veien, og be legen vise hvilken studie som viser en sammenheng mellom høyt kolesterol og hjerte-/karsykdommer hos kvinner.

Opp gjennom årene er det tross alt begått mye (dårlig) forskning som har vist en sammenheng mellom høyt kolesterol og hjerte-/karsykdom, men ikke én studie har noensinne påvist en sammenheng når det gjelder kvinner.


#6

Fjasnissen sa for siden:

I prinsippet er jeg helt enig med deg. Det som derimot er problemet er at det man mest sannsynlig ender opp med å gjøre er å gjøre legen sur og gretten, og slettes ikke villig til å høre på det man har å si, og så må man finne en annen lege. Noen ganger er det lurt å stryke hunden med hårene for å få det resultatet man ønsker.


#7

ftdmia sa for siden:

Bommer jeg helt hvis jeg sier at sunt fett er bedre med tanke på kolesterol? (ikke en påstand, heller et spørsmål)

I såfall kan du jo prøve å få i deg mer fett fra hvitt kjøtt og andre ting som f.eks nøtter osv, i stedet for fett fra meieriprodukter.


#8

BitTorres sa for siden:

Med mindre du tenker transfett eller om estret fett bommer du helt. Det finnes ikke noe mer eller mindre sunt mellom mettet og umettet. Du trenger begge deler, men du trenger mye mer mettet enn umettet.

Kolesterol tallet betyr ifølge Fedon Lindberg "ingenting". Who cares, sa han ordrett når jeg spurte om kolesterolet. Og han har helt rett!


#9

ftdmia sa for siden:

estret fett?


#10

Zillah sa for siden:

Om-estra fett, ja. "Fett" er jo danna av feittsyrer, som i sin naturlege form ligg på sine bestemte plassar langs eit glyserolmolekyl. Omestring betyr at feittsyrene gjennom ein kjemisk prosess byttar plass på glyserolmolekyla. Feittet som vert danna har nye eigenskapar, til dømes anna smeltepunkt.

Ellers veit eg ganske lite om omestra feitt, men det gjer vel også vitskapen... Kan vi stole på at det er sunt?


#11

ftdmia sa for siden:

^aha :)


#12

Bombus sa for siden:

Jeg har gjort nokså nøyaktig samme erfaring som deg. Har gått ned ca 10 kg siden mai, hadde og har sånn omtrent samme utgangspunkt og samme resultat med hensyn til BMI og kolesterolverdi. I 2006 var verdien på totalkolesterol 5,8 og for noen uker siden 7,1.

Jeg har ikke spurt legen om hva han mener om saken. Jeg VELGER å tro på at det er grei skuring - ingen sammenheng mellom kolesterolverdi og hjerte-/karsykdom hos kvinner, slik det sies her. Innerst inne er jeg usikker.

Du spør om noen vet hvor fort kolesterolet endrer seg. Det samme har jeg spurt om i forumet tidligere, uten å få svar. En kollega som har arvelig svært høyt kolesterolnivå og måler ofte, sier at hun aldri spiser fårekjøtt før måling, fordi dette får verdien til å fyke i været i dagesvis etterpå. Jeg hadde faktisk spist fårikål i flere dager før målingen. Derfor hadde det vært interessant å vite om andre har erfart lignende og om noen faktisk vet hvor fort kolesterolet endrer seg?


#13

Heaven sa for siden:

Er det HDL eller LDLkolesterolet ditt som har økt?
Var just og tok nye prøver selv. HDL er gått noe ned, LDL (som de kaller det såkalte "farlige" kolesterolet) er helt uendret..

I følge en sykepleiervenninne tar det lang tid før kolesterolet endrer seg..

Håper du får fortsette på lavkarbo,


#14

Bombus sa for siden:

Jeg regner med du spør TS, men jeg kan svare litt for meg, som har nokså like forhold med TS. I 2006 var det merkelig nok ikke oppgitt verdi for LDL. I 2010 var den 4,2 og ligger godt innenfor referanseverdien. HDL har økt litt fra 1,79 (2006) til 2,1 (2010).

Jeg har nettopp konferert Det store kolesterolbedraget (M. Kendick). Der står det klart og tydelig at LDL-nivået holder seg stabilt over dager, måneder og år, uansett hva man spiser. Jammen skal jeg måle igjen om noen måneder (selv om Kendrick påstår at kroppen regulerer nivået og holder det konstant helt uavhengig av kosthold).


#15

Heaven sa for siden:

Så rart det holder seg stabilt uansett hva mans piser når det er det som er farlig. Skjønner ikke hvorfor jeg da går rundt og bekymrer meg *dumme meg *

Men så er det vistnok noe med at HDL må ses sammen med LDL også? Tror jeg jeg har hørt?
Takker for info asså, jo mer man kan lære jo bedre er det!


#16

janmesi sa for siden:

NB! Er dette egentlig høyt? Det er ikke så mange år siden "HØYT" kolesterol var over 8!

Hva sier triglyseridene? Hva sier fastende blodsukker, langtidsblodsukker, fastende insuli og c-peptid? Dette er langt mer interessante og viktige blodprøver som du bør be legen din ta neste gang.


#17

Bombus sa for siden:

Ja, et bedre mål enn bare totalkolesterol er totalkolesterol/HDL. Hos Kostdoktorn står det godt forklart. Alt under 4 er bra. Ut fra min siste måling er dette forholdet 3,3 hos meg, og da er jo alt bare fryd og gammen (for min del - hvordan TS har det venter jeg spent på).
Kostdoktorns kolesterolkurs sier at apokvoten er det beste målet på blodfett og risiko for hjerte-karsykdom. Ved litt googling ser dette ut til å være omstridt.

Triglyseridene, blodsukkerverdiene og insulin sier vel noe om graden av insulinresistens (det samme gjør HDL, som bør være høyt). Men hva c-peptid forteller får jeg ikke helt taket på. Av dem du nevner ble for min del triglyserider, fastende blodsukker og c-peptid målt. Alle verdier var helt normale.


#18

Supera sa for siden:

Hvorfor ignorerer dere det fjordtroll, Kula og Fjasnissen har sagt? :confused: Malcolm Kendrick har gått ganske nøye gjennom studier og det finnes ingen sammenheng mellom høyt kolesterol og hjertesykdom. Og kolesterolsenkende for kvinner gjør mer skade enn nytte. Ingen kvinne bør gå på kolesterolsenkende midler, og heller ikke mange menn! Gjennomsnittlig kolesterolnivå for mennesker som dør av hjertesykdom er 4,42 (hvis jeg husker rett), noe som blir klassifisert som ypperlig kolesterol av legestanden. Og om noe, så gir faktisk lett "forhøyet" kolesterol høyere levetid. Så hvis jeg kan velge mellom lavt eller høyt kolesterol, så vil jeg gjerne ha høyt.

C-peptid forteller hvor mye insulin kroppen din produserer. Langtidsblodsukkeret kan være normalt, men kroppen kan likevel spy ut enorme mengder insulin. Og når det gjelder slike referenseverdier, så er ikke normalt alltid synonymt med frisk dessverre. Så du må gjerne fortelle oss verdiene også. Jeg hadde på forrige prøve en c-peptid på 1,26 (tror jeg det var), noe legen mente var flott fordi den var i referanseområdet. Spør man folk som har litt mer peiling på det (f.eks Fedon) så vil de si at man er BETYDELIG insulinresistent med så høy c-peptid.

For noen år siden ble nemlig høyeste del av referanseområdet endret fra 0,7 til 1,4 (men hos legen min var det 2,4 eller noe sånt) fordi de gjorde en studie på hjertesyke middelaldrende menn i Vestfold. De så at det var vanlig å ha forhøyet c-peptid, så de økte referanseområdet på grunnlag av den studien. Når man vet at ca 1/3 av nordmenn er insulinresistente og at man blir mer og mer insulinresistent jo lengre man spiser høykarbo, så selvfølgelig viser prøvene fra middelaldrende menn at det er normalt med forhøyet c-peptid. I stedet for å prøve å finne årsaken, så valgte de heller å klassifisere dem som friske. Det blir som at vi skal si at det er normalt å være overvektig, så derfor øker vi normalområdet for BMI til 35.


#19

Lind sa for siden:

Har gått på lavkarbo siden august og tatt av meg rundt 8 kg. Var hos legen for en måned siden og fikk beskjed at jeg har fått høyt kolesterol. Lå på rundt 7,5. Hvor mye som er HDL og LDL vet jeg ikke. Jeg vet heller ikke hva jeg har ligget på tidligere, men siden jeg før om årene ikke har hørt noe fra legen regner jeg med at det har vært ok. Skal tilbake om noen uker for å se om det har endret seg. Kjenner jeg er bekymret, både min mor og min bestemor har/hadde høyt kolesterol og går/gikk kolesterolsenkende medisiner. Jeg selv aner ikke hva jeg bør gjøre.

En annen ting, jeg får veldig fort hjertebank etter at jeg begynte med lavkarbo i sommer. På jobb går jeg opp 3 trapper og hjertet hamrer og slår når jeg har kommet opp. Dette skjedde ikke før. I tillegg kjennes føttene som bly. Jeg sleper dem etter meg når jeg går i trapper eller i bratte bakker, og slik har det vært slik helt siden jeg startet med lavkarbo. Syns ikke noe om dette og er veldig usikker på hva jeg skal gjøre.


#20

Bombus sa for siden:

Ignorerer? Det er mange innspill og mange påstander i en slik tråd. Jeg svarer på det som trigger meg, det betyr ikke at jeg overser eller nedvurderer det jeg ikke svarer på. Snarere tvert i mot:rolleyes:

Her har du verdiene nov. 2010:
Triglyserid: 0,88 mmol/l
S-Glukose: 5,4 " (etter 7 mnd på lavkarbo, i 2006 var verdien 4,6??)
C-peptid 407 pmol/l
Totalkolesterol 7,1
LDL: 4,2
HDL: 2,1

Det ser ut som du har fått oppgitt C-peptid i en annen måleenhet. Legen sa forresten at hva C-peptid forteller om noe som helst er omstridt. Han virket ellers ikke som negativ til lavkarbo kosthold.

Her tror jeg noen med mer erfaring bør svare. Som det blir sagt av flere her er totalkolesterol etter alt å dømme et mål som har liten utsagnskraft om noe som helst. Tør ikke gi noe råd her annet enn å be legen oppgi alle blodverdiene som ble målt. Les så lenka til Kostdoktorn lenger oppe her. Del totalkolesterol på HDL og se om bekymringen legger seg.

Når det gjelder bly i beina synes det å ha vart litt lenge. For min egen del hadde jeg en periode med bly i beina og alle anstrengelser var et ork. Det varte bare noen få uker, og senere har trappene gått i firsprang. Men som det blir sagt så ofte her på forumet - vi er alle forskjellige.


#21

Photobscura sa for siden:

Aeryths verdier er vel mmol. Så om du flytter kommaet tre hakk bakover samsvarer den med tallene dine. Altså, har du c-peptid på 0,407 etter hennes målenhet, mens hun har på 1260 etter dine :).

Den blytungheten i beina og hjertebanken høres jo ut som et klassisk tilfelle av magnesiummangel. Det er min første innskytelse. Men det har jo som regel en tendens til å gå seg til over tid. Om man drikker mye vann, så kan en del mineraler skylles ut av kroppen, men mest i starten da kroppen kvitter seg med overflødig vann. Jeg ville i hvert fall kjøpt meg magnesium og tatt minst 400 mg/dag en stund for å sjekke.


#22

Fluffy79 sa for siden:

Jeg begynte på ketolysekuren i juli, og hadde da litt høyt kolestrol. tror det var på ca 8 eller noe.Men hos meg hadde det gått ned da jeg sjekka meg etter 3 måneder på dietten. Hadde da gått ned godt over 20 kg da. men jeg trener en del og da. Noe jeg sjeldent gjorde før..


#23

Kitt sa for siden:

Det er flere som sier at lavkarbere har høyere fastende blodsukker fordi det er på natten leveren produserer det blodsukkeret hjernen trenger (eller noe sånt?:p)

Tror mange leger ikke skjønner helt dette med c- peptid. De tolker verdier i hytt og gevær etter som det passer dem og hva de selv syns er høyt eller ikke. Min diabetes- lege ser på den prøven i forhold til feks blodsukker/langtidsverdier for å kunne si noe om insulinproduksjon. Fastlegen min mente jeg produserete mye insulin siden c- peptid var høy. Dia- legen lærte henne å se det tallet i forhold til andre verdier og brått hadde jeg visst ikke noe særlig insulinproduksjon likevel!:p


#24

Bombus sa for siden:

Dette minner meg om da resultaene av Tsjernobylulykken seg inn over oss etter 1986. Til å begynne med var grenseverien for radioaktivt jod 600 bequerel i mat. Senere viste det seg at det var så høye verdier fra dyr på beite og fisk fra vannene i enkelte deler av landet, at grenseverdien ble økt til 6000 bequerel. Det var jo veldig beroligende:confused:

Det kan jo være det var det legen min mente, at tolkningen av resultatene er omstridt, eller kanskje han sa tolkningen er usikker.

Jeg hadde vel et vagt håp om at blodprøven i november skulle fortelle meg noe om jeg har tendens til insulinresistens. Hvis jeg tar referanseverdiene som er oppgitt på prøven for god fisk, ligger jeg godt an, min: 407, referanseområde: 270 - 1290). Skal jeg tro på Aeryth og Fedon må jeg altså fremdeles sveve i det uvisse. Ikke at det plager meg, altså - det er mest det at jeg er nysgjerrig.

Nå føler jeg at jeg har kuppet denne tråden, som egentlig handlet om kolesterol og burde dreie seg om dem som har tatt det opp og er bekymret. Jeg er bare halvfrelst og kan verken trøste eller gi råd (men Photobscuras råd om magnesium er jo verdt å prøve).


#25

Photobscura sa for siden:

Ja, apropos grenseverdier, så startet den store fedmeepidemien i statene på mystisk vis etter at de begynte med bmi som mål for overvekt ... :cool:.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.